9 Aralık 2018 Pazar

HUBELÜEKBER Mİ ALLAHUEKBER Mİ?

Ve bu arada eski Kabe'ye dikkat!....

Kabe ve Arabistan platosu Amerikalıların eline geçtikten sonra ne hale geldi bir düşünün.

Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc )
           L2fSIJNoA0xfSNxA  




HUBELÜEKBERALLAHUEKBER Mİ?

Ebu Süfyan'ın Uhud'da Zafer Haykırışı

Uhud savaşında müslüman ordusunu hezimete uğratan Kureyş'in lideri Ebu Sufyan "Hubeluekber! Hubeluekber!" diye sevinçten haykırıyordu. .

Öldüğünü sandığı Muhammed'in talimatıyla Ömer de "Allahuekber!" diye karşılık verdi.

Uhud'da "Hubeluekber!" diye coşkuyla haykıran Ebu Süfyan Mekke'nin fethinden önce müslüman olacak ve artık "Allahuekber" diye bağıracaktı.

Üstelik ismi İslam tarihine peygamberin kayınpederi ve İslam'a oğlu Muaviye ve torunu Yezid'i halife olarak veren zat olarak yazılacak isminin önüne de Hz. konması ihmal edilmeyecekti.

Hübel (Hobal) Kabe'deki 360 put içinde başputtu.

Kureyş putperestlerinin hayatında çok önemli bir yeri vardı.

Yeni bir işe başlayacaklarında evleneceklerinde seyahate çıkacaklarında ticarete atılacaklarında soyu belli olmayanın soyunu tespit etmede öldürülen kişinin diyet parasını ödetmede çocuklarını sünnet ettirmede ve daha bir çok karar öncesinde ona gitmeyi zorunlu kabul ediyorlardı.

İbnü'l-Kelbî'nin Kitabü'l-Esnâm'ına göre Hübel putunun Milattan önce Amr bin Luhay tarafından Suriye'den Mekke'ye getirildiği rivayet ediliyor.

İnsan suretinde ve kırmızı akikten yapılmış olan Hübel Kureyşlilere sağ kolu kırılmış olarak ulaşmıştı. Kureyşliler kırık kolun yerine altından bir kol yaptırmıştı.

Fal okları şöyle kullanılıyordu:

Örneğin; Herhangi bir kimsenin soyundan şüphe duyulduğu zaman soyunu belirlemek üzere yüz dirhem para ve bir kurbanlık deve ile birlikte Hübel putunun önüne gelirlerdi. Getirdikleri para ve kurbanlık deveyi fal oklarını çekmekle görevli olan kişiye verdikten sonra soyu şüpheli kişiyi putun önüne koyarlardı. Bu işler tamamlandıktan sonra;

"Ey Tanrımız bu falan oğlu falandır. Ona şunu yapmak istiyoruz. Bu konuda gerçeği ortaya çıkar" anlamında dua ederlerdi. Dua faslı bittikten sonra görevliye "çek" denirdi. Eğer çekilen okun üzerinde "sizdendir" ifadesi yazılıysa söz konusu kişinin soyu temiz ve kendisini oraya getirip ok çektirenlerin soyundan olduğuna hükmedilirdi. Şayet "sizden değildir" ifadesi yazılı ok çıkarsa o kişi içinde bulunduğu kabileye mensup olmadığı ancak anlaşmalı olduğuna hükmedilirdi. Eğer üçüncü yani "sığıntıdır" ibaresi yazılı ok çıkarsa soyunun belli olmadığına ve içinde yaşadığı aşiretle de anlaşmalı olamayacağına hükmedilir ve ona göre davranılırdı.

Hubel Baal mi?

Kur'an'da Lat Uzza Menat putlarından bahsetmesine rağmen Hübel'den hiç söz edilmemesi ilginçtir.

Ancak Hübel yerine büyük olasılıkla "Ba'l" kullanılmış olabilir.

"Yaratanların en güzelini bırakıp da Bal'e mi yakarıyorsunuz" ayetindeki Ba'l İbranice 'Ha-Baal' sözünden geliyor. Tevratta 'Baal-Peor' adlı put olarak geçiyor.

Hübel (hobal) = Ha-Baal = Ba'l ise;

Gerçekten de Kureyşliler Allah'ı bırakıp Hübel'e mi yakarıyorlardı?

Ebu Süfyan "Hubelüekber" derken Allah'ı geri plana mı atıyordu?

Bazı kaynaklardaki gibi Allah ay tanrıçası Hübel ise güneş tanrısı mıydı?

Yoksa Ebu Süfyan "Hübeluekber" derken "Allahuekber" mi demiş oluyordu?

Yani Allah Hübel miydi?

"Ben iki kurbanlığın oğluyum"

Muhammed'in böyle dediği aktarılır. Ve yorumlanır ki: Kurbanlıklardan biri ibrahim'in oğlu İsmail'di; öbürü de Muhammed'in babası Abdullah. (Bkz. Aclûnî Keşfu'1-Hafa Arapça 1985 1 / 230 hadis no: 606. Ayrıca bkz. tefsirler örneğin F. Râzî 26 / 152. )

Ne var ki İbrahim'in oğlu Tevrat'ın Yahova'sı ve Kur'an'ın Allah'ı için adanmışken; Muhammed'in babası Abdullah Müslümanlar'ın "put" saydıkları "Hubel" için adanmıştı.

(Bkz. Ibn'ul-Kelbî Kitabu'l-Esnâm tahkik: Ahmed Zeki Paşa Ankara 1969 Arapçası S. 18 Türkçesi "Putlar Kitabı" Çev. Beyza Düşüngen S. 36 İlahiyat Yay. )

Yani putlara karşı olan Muhammed'in babası bir "put" için kurban olarak adanmış ama bir taraftan da benimsenmiş.

"Allah'ın kölesi" anlamındaki Abdullah Allah'a değil Hübel'e kurban edilecekti.

Ama aslında bunda bir terslik yoktu.

"Put" denen "Hubel" gerçekte "el Ba'l" anlamındadır. Yani Fenikelilerin en büyük ve ünlü Tanrısı Ba'l. Mezopatamya'da ve Araplar içinde de son derece yaygın bir tapınma alanı bulan tanınan "Ba'l'in anlamı da "efendi"dir. Yani;Tevrat'ın ve Kur'an'ın "Tanrı"sı nasıl "efendi (rab)" niteliğini taşıyorsa bunlara kaynaklık eden "Ba'l" de bu nitelikteydi. (Bkz. Dr. Muhammed Abdulmuid Han El Esatiru'l-Arabiyye Kable'l-lslâm Arapça Kahire 1937 S. 114 ve öt. )

Baal Kartacalıların da tanrısıdır. Kartaca tanrılarının başında gökyüzü tanrısı Baal ile yazıtlarda esrarlı bir biçimde "Baal'ın yüzü" yani Baal'ın dişi karşıtı ya da "yansıması" olan Tanit bulunurdu. Baal anayurt Fenike'de tanınmış bir tanrı ise de Tanit oralarda bilinmezdi ve İÖ 5. yüzyılda ortaya çıktıktan sonra baş dişi tanrıçalığı (Batı Sami Bereket Tanrıçası olan) Astarte'nin elinden almıştı.

Baal her nasılsa insanlardan uzak ve ürkütücü bir tanrıydı: Tepelerin ve özellikle dağ doruklarının tanrısıydı ama aynı zamanda verimli ovaların ve gökyüzünün de tanrısı kabul edilirdi. Kısacası bütün evrenin tanrısıydı.

Güzel bir masal ?



--   a45UyF587661


-------------------------------------------------
ONLY AT VFEmail! - Use our Metadata Mitigator™ to keep your email out of the NSA's hands!
$24.95 ONETIME Lifetime accounts with Privacy Features!
No Bandwidth Quotas!   15GB disk space!
Commercial and Bulk Mail Options!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder