4 Şubat 2019 Pazartesi

TAYFUN UZBAY: KANITA DAYALI TIP VE OTC ÜRÜNLER...

Over the counter anlamına gelen ve 'tezgah üstü' demek olan OTC, reçetesiz satılabilecek, reçetesiz satıldığında sorun oluşturmayan ilaç grubu için kullanılıyor.

TAYFUN UZBAY: KANITA DAYALI TIP VE OTC ÜRÜNLER...



Kanıta dayalı tıp denetim altındaki ilaçlar ve hayat kurtaran aşılar lanetlenip güya halkı bilinçlendirme adına bazı medya destekli akademisyenlerle halk cambaza baktırılırken gıda takviyesi ve OTC kisvesi altında bir sürü denetim dışı ilaç üzerinden tatlı bir kazanç alanı yaratıldı. Bu ilaçların reklamını yapmak çocuklara vermek serbest. Farmakovijilans takibinde değiller korkutucu prospektüsleri yok aynı etkiyi oluşturdukları lanetlenen ilaçlardan çok daha pahalılar ve geri ödemeleri de yok. Necip milletim bunları bol bol kullanıp birilerinin ilaç baronu veya tröst dediği endüstriyi farklı bir yoldan yine destekliyor. Çünkü bunları pazarlayalar da doğrudan ilaç endüstrisi ile ilişkili kişi ve kurumlar. Aslında bunu ilaç endüstrisi de gönülden destekliyor. Amaç ilacı tamamen ticari bir ürün haline getirmek. Hasta müşteri ise ilaç ticari bir üründür ve diğer ticari ürünler gibi pazarlanır. Tam da bu yüzdendir ki ilaçta reklama hayır diyorum.

Eminim birçok kişi tersini söyleyecek bazıları da okuduğunu anlamayarak saldıracak ama yine de ben yazayım dedim. Şöyle bir kenarda dursun.

Denetimli ilaçların akılcı kullanımı hayat kurtarır. Bu ise ancak etik bilinç iyi bir eğitim ve düzgün denetim ile sağlanır. Sağlık Bakanlığı denetim ve kontrolünde olan antidepresanlar antihipertansifler ve lipid düşürücüler gibi ilaçların neden akılcı kullanılamadığı ve burada sağlık profesyonelleri ile endüstri arasındaki tartışmalı ilişkiler etik zeminde ele alınıp ayrıca değerlendirilebilir. Sağlık sistemindeki yozlaşmayı önlemenin en iyi yolu da eğitimi düzeltmek ve sitemi insan/hasta odaklı olarak yeniden gözden geçirmektir.

            --   a45UyF587661    Millete efendilik yoktur.  Hizmet vardir.  Bu millete hizmet eden onun efendisi olur.  Gazi Mustafa Kemal ATATURK  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder