6 Ağustos 2018 Pazartesi

UZMANLARDAN BRICS TESPİTLERİ: ABD’NİN DOLAR HAKİMİYETİ KIRILABİLİR

Bence ABD'nin her iki dünya savaşında kendi topraklarında zarar görmeden parsayı toplaması imkanı artık yok.
Zannediyorum, ABD  1900'lü yıllarda olduğu gibi bir içe kapanma döneminin eşiğinde.

Küresel hegamonya oyununda Kalpgah'da yer alan ülkeleri Amerikadan kuşatmak, Avrasya'da çeşitli köprü başlarıyla tutunmak, Avrasyayı ablukaya almak imkanı yok çünkü.
Çünkü bu uzun vadeli derin bir lojistik sorunudur.

Zaman Amerika Birleşik Devletleri(ABD)'nin aleyhine çalışıyor.
ABD'nin Trump stratejileriyle bu günü dahi kurtarması çok zor, tam tersine yaptırımlar ABD'nin izolasyonu ile sonuçlanacak.

ABD askeri güç kullanmadan oyunu bozamaz.
Bu ise öyle zamana yayılmış, ölçeklendirilmiş, vekiller üzerinden yürütülen bir savaş olamaz.
Bu ancak Rusya, Çin, ABD ve yandaşlarının açık ve doğrudan savaşı ile mümkün olabilir.
Açıkçası 3nü Dünya Savaşından söz ediyoruz.
Doğrusu buna ABD yönetimlerinin, karar odaklarının cesaret edebileceğini zannetmiyorum.

ABD ve onun karar merkezinde yer alan oligarklar bir süre sonra Çinli, Rus ve diğer milletlerden zenginlerle beraberce yaşamak için yeni derin uzlaşmalar ve örgütlenmeler ile dünyanın kalanyla barışmak zorunda kalacaktır.

Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA  



UZMANLARDAN BRICS TESPİTLERİ: ABD'NİN DOLAR HAKİMİYETİ KIRILABİLİR

6 Ağu 2018

Rusya Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Salih Yılmaz Türkiye'nin BRICS üyeliği teklifine ilişkin 'Finans baskısıyla sindirilmek istenen Türkiye savunma enerji teknoloji bankacılık kredi ve uluslararası ticaret konularında alternatifsiz olmadığını bütün dünyaya gösterdi' dedi.

Dış politika uzmanları Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 25-27 Temmuz'da katıldığı Güney Afrika'da düzenlenen BRICS Zirvesi'ni Türkiye'nin üyelik önerisini üye ülkelerin olumlu yanıtlarını ve Türkiye'nin BRICS yapısı içinde yer almasının her iki tarafa muhtemel etkilerini AA muhabirine değerlendirdi.

Prof. Dr. Salih Yılmaz Erdoğan'ın BRICS Zirvesi'ne katılmasının başta ABD olmak üzere Avrupa'da ve birçok ülkede "Türkiye alternatif arayışında" şeklinde yorumlandığını söyledi.

ABD ve Avrupa ülkelerinin Türkiye'nin alternatif arayışının kendilerine bağımlı birçok ülkeye model olabileceği endişesine kapıldığına dikkati çeken Yılmaz "Türkiye'nin Çin ve Rusya ile iş birliği yaparak ekonomik anlamda alternatif oluşturma olasılığı Türkiye'yi örnek alan birçok Batı'ya bağımlı ülkenin de Çin ve Rusya ile iş birliği yapmasının önünü açabilir. Kaldı ki Asya merkezli ilerleyen bu yapılanmanın başta ABD olmak üzere gelişmiş Batı ülkelerinin hegemonyasını sona erdirme olasılığı da bulunuyor. " diye konuştu.

'TÜRKİYE DOLARIN BASKISINI KIRMAK İSTİYOR'

Yılmaz 3 yıldır ABD ve AB ülkelerinin siyasi ve ekonomik saldırılarına maruz kalan Türkiye'nin BRICS'i alternatif olarak görmesinden daha doğal bir durum olmadığını vurguladı.

Türkiye'nin BRICS üyeliği teklifinin ABD ve AB'ye tek alternatifin kendileri olmadığını göstermesi açısından da önemli bir adım olduğuna dikkati çeken Yılmaz şunları kaydetti:

"Finans baskısıyla sindirilmek istenen Türkiye savunma enerji teknoloji bankacılık yabancı yatırım kredi ve uluslararası ticaret konularında alternatifsiz olmadığını bütün dünyaya gösterdi.

Brezilya Rusya Hindistan Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS bölgede ekonomik yapılanmayı ve iş birliğini organize etmeyi amaçlayan uluslararası bir oluşumdur. 2017 yılında Çin dönem başkanlığı esnasında BRICS Plus inisiyatifiyle yeniden şekillenen BRICS coğrafi ve bölgesel açıdan daha kapsamlı bir yapıya bürünmüştür. Bu yapılanmayla Türkiye gibi potansiyeli olan ülkelerle iş birliği desteklenmektedir. Türkiye BRICS bünyesinde Şanghay merkezli kurulan Kalkınma Bankası ile iş birliği yaparak ABD'nin dolar üzerinden kurmaya çalıştığı baskıyı yok etmek istiyor. "

'BRICS'LE AYNI VİZYONA SAHİBİZ'

Prof. Dr. Salih Yılmaz BRICS'in IMF ve Dünya Bankası'na alternatif olabilecek bir vizyona sahip olduğunu doların baskısını kırmaya çalışan Türkiye'nin de BRICS ile aynı vizyonu paylaştığını söyledi.

Türkiye'nin bu manevrasının ayrıca Çin ile ABD arasında yaşanan savaşın bir cephesi haline gelen bölgede ABD'ye bir mesaj verme niteliği taşıdığını savunan Yılmaz şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ankara Çin ile ilişkilerini de geliştirmek istiyor. Görüşmelerde Türkiye'de inşa edilecek ikinci üçüncü nükleer santrallerin Çin tarafından yapımı konusunda müzakere kararı alınması bile önemli bir gelişmedir. Dünyada 20. yüzyılın ekonomik ayar düzeni olan IMF ve Dünya Bankası'na alternatif geliyor.

Türkiye son dönemde yabancı kredi derecelendirme kuruluşlarının baskısını hissediyor. Bu amaçla da kendi bağımsız kredi derecelendirme kuruluşunu kurmak için bir yol haritası çizdi. BRICS ülkeleri de 2015 yılından itibaren ABD'nin kontrolündeki SWIFT ödeme sistemine alternatif bir sistemin hayata geçirilmesi için çalışıyor. Hatta bir bağımsız kredi derecelendirme kuruluşu kurulması yönünde önemli mesafe de kaydettiler.

Bu minvalde Türkiye ile BRICS üyelerinin vizyonunun örtüştüğünü söyleyebiliriz. BRICS üyesi ülkeler Uluslararası Para Fonu'nu (IMF) dengeleyebilecek para havuzu oluşturma konusunda da Kalkınma Bankası üzerinden bir plan oluşturdu. Türkiye BRICS bünyesindeki Kalkınma Bankası'na entegre olarak Batı'ya tek alternatifin kendileri olmadığı mesajını vermek istiyor. "

'BRICS-T ÖNERİSİNE RUSYA VE ÇİN OLUMLU BAKIYOR'

Türkiye'nin BRICS-T teklifinin Rusya ve Çin tarafından olumlu karşılandığını hatırlatan Yılmaz üyelikle ilgili şu detayları paylaştı:

"Türkiye'nin NATO üyesi bir ülke olarak BRICS üyeliği Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üyeliğine göre daha gerçekçi bir projedir. Fakat BRICS'in önce kendi yapılanmasını tamamlaması gerektiği görüşü de baskın gibi duruyor. ABD BRICS içerisinde Hindistan'ı kullanarak bir ayrışma oluşturmaya çalışıyorsa da bu dengeyi Türkiye'nin katılımı yeniden sağlayabilir. Türkiye'nin BRICST veya BRICS-T girişimi son dönem dış politikası göz önünde bulundurulduğunda isabetli bir girişimdir. Türkiye daha önce de Avrasya Ekonomik Birliği ile ŞİÖ'ye üyelik için iyi niyet beyanında bulunmuştu. Şanghay üyeliği NATO üyesi olmasından dolayı çekinceyle karşılanmışsa da BRICS üyeliğinin önünde böyle bir engelin olmadığını söyleyebiliriz. "

'TÜRKİYE BRICS İÇİN TAZE BİR GÜÇ'

Yeni pek Yolu" projesinde Türkiye'nin Çin için vazgeçilmez bir ülke olduğunu söyleyen Yılmaz BRICS ile Asya'da yeni bir ekonomik düzenin ve altyapının kurulduğunu anlattı.

ABD'nin Hindistan ve Suriye üzerinden Çin'in Akdeniz'e ulaşmasını engellediğine dikkati çeken Yılmaz şunları kaydetti:

"Türkiye-Rusya ilişkileri de Çin'in Türkiye ile dostluk ve iş birliği yapmasında itici bir güç oluşturuyor. Çin ve Rusya'nın da BRICS'i ABD'ye karşı hem siyasi hem de ekonomik silah olarak kullanabilecekleri düşünüldüğünde Türkiye taze bir güç olarak duruyor. BRICS ile Asya'da yeni bir ekonomik düzen ve altyapı kuruluyor. Milli para ile ticaret hayal olmaktan çıktı.

Çin ve Rusya'nın ABD ve AB'nin hakim olduğu uluslararası para piyasalarına alternatif bir yapı kurma planı BRICS ile vücut bulacak gibi duruyor. Çin sahip olduğu GSMH ile uluslararası piyasada kredi veren bir ülke konumuna geldi. Kaldı ki bu ziyarette Türkiye'ye kredi musluklarını açması da bir bakıma Batı'ya bir cevaptır. Bu yapılanmanın en önemli unsurlarından birisi de doların pasifize ediliyor olmasıdır. "

MASTERCARD-VISA YERİNE UNİONPAY VE MAVİ KART PROJELERİ

ABD'nin dünyada yeni bir düzen dayatmasına girdiği şu günlerde Çin Rusya ve Türkiye'nin bu dayatmaya karşı birlik içinde mücadele ettiğini savunan Prof. Dr. Salih Yılmaz şu ifadeleri kullandı:

"Bu mücadele en azından 'Türkiye'nin Batı'ya bağımlı olduğu ve alternatifinin olmadığı' düşüncesini yerle bir etti. BRICS üyesi ülkeler kendi para birimi üzerinden Kalkınma Bankası'ndan kredi alabiliyorlar. Kendi aralarında ticaretin dolar dışında yapılması amacıyla bankalararası anlaşmalar vasıtasıyla milli paraların dolaşımı sağlanmış durumda. ABD veya AB'nin inisiyatifinde olan MasterCard veya VISA yerine UnionPay ve Mavi Kart projeleri hayata geçirilmiş durumda. Hatta Rusya'nın Mavi Kart'ı Türkiye'yi ziyaret eden turistlerin kullanabilmeleri için teklifte bulunduğu da biliniyor. Çin'in en büyük devlet bankalarından birisinin Türkiye'de faaliyete geçmesi konusunda da oldukça olumlu bir mesafe kaydedildi. "

'BRICS ABD VE BATI MERKEZLİ DÜZENİNE MEYDAN OKUYOR'

Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Altay Atlı ise BRICS açılımının Türkiye'nin kendini küresel aktör olarak konumlandırması açısından oldukça önemli bir adım olduğunu söyledi.

Türkiye'nin kendi ulusal çıkarları doğrultusunda BRICS ya da ABD ve Avrupa ile iş yapabileceğini belirten Atlı "Soğuk savaş dünyasında değiliz eksenler kalmadı. Tek bir eksen var o da küresel eksen. Türkiye de bu küresel düzende bir aktör olmak istiyor. ABD ve Batı ülkeleri 'ulusal çıkar' adı altında herkesle iş yapıyor. Bunu doğal ve milli görüyor. Türkiye yapınca 'Türkiye Batı'dan kopuyor Türkiye'nin ekseni kayıyor. ' eleştirisi yapılıyor. Bu tam anlamıyla ikiyüzlülüktür. " dedi.

Atlı BRICS'in AB NATO ŞİÖ gibi formel bir örgüt olmadığını fakat bir araya getirdiği ülkeler açısından önemli bir diyalog ve istişare mekanizması olduğunu hatırlattı.

BRICS çatısı altında toplanan ülkelerin gelişen ekonomileriyle ABD'nin kurduğu hegemonik düzene alternatif olabileceğini vurgulayan Atlı şunları kaydetti:

"Brezilya Rusya Hindistan Çin ve Güney Afrika dünyanın çok farklı kıtalarını temsil eden ve ekonomisi güçlü ülkeler. Bu ülkeler 1945 yılından kalma ve Amerikan hegemonyası temeli üzerine oluşturulmuş mevcut küresel düzenin dünyanın karşılaştığı ekonomik siyasi ve güvenlik sorunlarını çözmede yeterli olmadığını BM'nin en ufak bir sorunda bile hiçbir etkisi ve işlevi olmadığını söylüyorlar.

BRICS 1945'ten kalmış ve işlerliğini kaybetmiş Batı merkezli düzene karşı meydan okuyor değişim talep ediyor. Bu ülkeler 'ABD gitsin yerine biz gelelim. ' demiyor. Artık dünya düzenini tek bir aktörün belirleyemeyeceğini dünyanın istikrarını tek bir aktörün değil çok sayıda aktörün sağlayacağını daha çoğulcu herkesin söz sahibi olduğu ve 1945'in değil 2018'in şartlarını karşılayacak bir düzen kurulmasını istiyorlar. "

'TÜRKİYE'NİN BRICS'E KATILMASI BİR SİNERJİ SAĞLAYACAKTIR'

Altay Atlı üyeliğin söz konusu olmaması durumunda bile Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üye ülkelerinin cumhurbaşkanları ile bu diyaloğu devam ettirmesinin ortak paydalar üzerine görüşmeleri sürdürmesinin iş birliği ve ortaklık anlamında çok önemli olduğunu söyledi. Atlı şu değerlendirmelerde bulundu:

"Tekrar belirtmekte fayda var BRICS tam anlamıyla bir örgüt değil. Bir başkanı bir genel sekreteri ve bir merkezi de yok. Ama bu üye ülkeler hem dış hem de iç ekonomileriyle 2018'in dünya ekonomisini şekillendirecek ve aynı şekilde yeni bir düzen talep edecek çok önemli bir grup. İşte bu yüzden Türkiye'nin bu grubun içinde yer alması çok önemli. Üyeliğe alınır ya da alınmaz bu önemli değil. Ama Türkiye'nin bu grubun içinde yer alması ve toplantılarına katılması iş birliğinin ve ortaklığın devam etmesi açısından çok önemli. "

BRICS ülkelerinin "tek aktörlü dünya düzeni" eleştirdiğini hatılatan Atlı Türkiye'nin BRICS'e katılmasının kesinlikle bir sinerji sağlayacağını belirtti.

Türkiye'nin mevcut düzene karşı tek başına bir söylemde bulunmasının etkisi ile Rusya Hindistan Çin ve Türkiye'nin ortak bir duruş ve söylem ortaya koymasının etkisi çok daha farklı. Dolayısıyla bu üyelik Türkiye ve BRICS açısından da önemli. Türkiye'nin BRICS'e dahil olması bu ülkeler için özellikle de küresel düzene eleştiri açısından dikkati çekici. Çünkü Türkiye bugün dünyanın en büyük 20 ekonomisi içinde. Ayrıca İslam dünyası içinde de özel bir konuma sahip Türkiye coğrafi olarak da avantajlı durumda. "

'BRICS ÜLKELERİNE İHRACATI ARTIRMALIYIZ'

BRICS ülkeleri ile iş birliği yapmanın büyük getirisi olacağına vurgu yapan Atlı Brezilya Rusya Güney Afrika Çin ve Hindistan'ın ihracat anlamında Türkiye'nin yeterince kullanamadığı yeni ve büyük pazarlar olduğunu söyledi.

Atlı şunları kaydetti:

"Bu ülkeler aslında çok büyük ekonomiler. Diğer tarafta ise ekonomisine kademe atlatmak isteyen bir Türkiye var. Dolayısıyla bu ülkelere ihracatımızı en üst seviyeye taşıyacak politikalar üretmek zorundayız. Bunun için de Türkiye'nin ekonomide yaşadığı yapısal sorunları çözmesi gerekiyor. Önce içeride üretimini daha kuvvetlendirmesi katma değeri arttırması gerekiyor. Yani daha farklı daha üst düzey ürünler üretip satması gerekiyor. Bunun için de teknolojiye ihtiyacımız var. Türkiye kapasitesini geliştirmek kendi teknolojilerini üretmek zorunda.

Şimdi Türkiye bir şeyi çok iyi öğrendi. Konu ne olursa olsun (teknoloji transferi de bunun içinde) tek bir yere bağımlı kalmak ciddi bir kırılganlık yaratıyor. Çünkü adamın kafası kızıyor 'Vermiyorum. ' diyor. Dolayısıyla kapasitemizi geliştirmek ve kendi kendimize yetecek duruma gelmek zorundayız. Taleplerimizi de mümkün oldukça farklı kaynaklardan karşılamalıyız. "

POLİTİK MANEVRA

Dr. Altay Atlı Başkan Erdoğan'ın Güney Afrika'da nükleer enerji konusunda yaptığı açıklamanın önemli bir manevra olduğuna dikkati çekti.

Savunma sanayi ve teknoloji transferi konusunda Türkiye'nin milli çıkarlarını ön planda tuttuğunu dile getiren Atlı şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Birinci nükleer santralimizi Rusya ile yapıyoruz. İkincisini Japonlar ve Fransızlarla üçüncüsünü Çin ile yapıyoruz. Dördüncüsünü de Çin ile yapabiliriz. ' dedi. Bakın Ruslar Fransızlar Japonlar Çinliler var. Cumhurbaşkanı 'Biz kalkıp bunların hepsini Ruslarla yaparız. Nasıl olsa ilkini Ruslarla yapıyoruz. ' demedi. Neden? Çünkü biz Ruslarla çok ciddi krizler yaşadık. Benzer bir kriz yaşandığında 4 nükleer santralden birden mi vazgeçeceğiz?

Savunma sanayi konusunda şimdiye kadar ABD ve Batı'ya bağımlıydık. Bakıyorsunuz ABD elindeki son ürün patriotları veriyor ama başına kendi teknik ekibini koyuyor 'Gerekirse ben çalıştırırım. ' diyor. Tamam da bizim ihtiyacımız sadece füze sahibi olmak değil füze yapabilmek. 'Teknolojiyi paylaş bizimle. ' diyoruz 'Yok' diyor. O zaman biz de 'Teknolojiyi de bizimle paylaşacak olanlarla iş yaparız. ' demek zorunda kalıyoruz. Şu anda Çin ve Rusya ile iş birliği yapıyoruz çünkü bu ülkeler bilgi ve teknoloji transferini kabul ediyorlar. " AA

http://www.ilk-kursun.com/haber/365138/uzmanlardan-brics-tespitleri-abdnin-dolar-hakimiyeti-kirilabilir/



--
Bir seyi ezberlemek, bilmek demek degildir.

Montaigne

--

Seleflerinin masonlar oldugunu tekrar ediliyor.
(Divan-i Harbi-yi Orf s.21)

Said Nursi den zirvalar.

--

Qui non proficit, deficit
Ileri gitmeyen geri kalir.

Latin Atasozu

--

Tarih, kendini tahrif edenleri tekzip etmek icin tekerrur ediyor.

Nail Papatya

a45UyF587661
--


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder