4 Haziran 2019 Salı

ZÜLAL KALKANDELEN : BURASI ARTIK BİR TEKSAS



ZÜLAL KALKANDELEN : BURASI ARTIK BİR TEKSAS

4 Haziran 2019 Salı

Bir tanıdık anlattı. Antalya'nın bir sahil kasabasında saat 08.00 dolayında sabah yürüyüşüne giderken yolda park halinde bulunan bir araba çıkmış karşısına. Sürücüyü arabanın camları açık bir şekilde oldukça yüksek sesle müzik dinlerken görünce kibarca yaklaşıp uyarmış.

"Beyefendi müziğin sesini biraz kısarak dinleseniz... Bu kadar yüksek sesli müzik bu saatte çevredekileri de rahatsız edebilir. "

Adam şehir eşkıyası edasıyla yanıt vermiş: "Sizin gibi ateistlere hesap mı vereceğiz! Senin de güneş gözlüğün beni rahatsız ediyor!"

Bu olayın hemen ardından internette birkaç habere rastladım.

Birinin başlığı "Otobüste küfür eden gençleri uyardı dehşeti yaşadı!"

Kayseri'de 31 yaşındaki bir adam halk otobüsünde yükses sesle küfürlü konuşan iki genci uyarmış. Sen misin bunu yapan? İki haydut adamı bıçaklayıp kaçmış; saldırıya uğrayan adam hastanede tedavi altında.

Bir diğer acayip olay İstanbul Kartal'dan... Saat 19.30 sıralarında motosikletle gelen şüpheliler Yalı Caddesi'ndeki fırının önünde bekleyen bir kadına silahlı saldırıda bulunmuş. Kadının ayağına iki kez ateş edip geldikleri motosikletle kaçmışlar; yaralı kadın tedavi için hastanede...

Öfke kontrolü sorunu yaşayan toplum

Her üç olayda da suçsuz insanlara tanımadıkları kişiler tarafından saldırılmış. Her üç olay da sokakta ve kamusal alanda gerçekleşmiş.

Hani haksızlık karşısında kalan ama kanun devletine inanan insanların kullandığı bir cümle vardır ya tam sırası: Teksas mı burası?!

Kanunsuzluk adam kaçırma gasp tecavüz hırsızlık küfür cinayet... Ne ararsanız var sokaklarda... Şüphesiz Türkiye'de şiddet artıyor. Ama işin en korkutucu yanı şu:

Siyasetteki aşırı doz gerginlik yüzünden toplumsal kutuplaşmanın çok keskinleştiği

İşsizliğin tavan yaptığı

Ekonomik zorlukların insanları kendini yakma safhasına getirdiği

Hukukun siyasallaştığı

Uzun zamandır iktidar baskısının pençesinde kıvranan bir ülkede bireysel silahlanma oranı da giderek artıyor.

Bireysel silahlanma şiddeti artırıyor

Şiddet artışı ile bireysel silahlanma arasında doğrudan bir ilişki olduğu açık. Bireysel silahlanmaya karşı mücadele eden Umut Vakfı'nın geçen yıl basında çıkan haberlerden oluşturduğu rapor bir süre önce yayımlanmıştı.

Bu rapora göre ülke genelinde yaralamaya ve öldürmeye varan silahlı şiddet olaylarında son 4 yılda yüzde 69 artış var. Yaşanan cinayetler yüzde 40 oranında tüfekle yüzde 39 oranında tabancayla ve yüzde 21 oranında kesici aletlerle işlendi.

Tüfek ediniminde geçen yıllara göre büyük artış görülüyor. 2018'de en çok suçun işlendiği bölge Marmara Bölgesi; İstanbul ise en çok olayın yaşandığı il...

Sanki bu gerçekler bilinmiyormuş gibi birkaç ay önce sivillerin teslim alabileceği yıllık mermi miktarının İçişleri Bakanı tarafından 200'den 1000'e kadar çıkarabileceği Süleyman Soylu'nun imzaladığı bir genelge ile duyuruldu.

AKP toplumu kutuplaştırıp şiddeti besliyor

AKP hem seçim öncesi siyasi rakiplerini düşmanlaştırıcı çok tehlikeli bir politika izliyor

Hem ülkeyi çok kötü yönettiği için ekmek derdine düşen insanların derdine çare bulamıyor

Hem de bu gergin ortamda bireysel silahlanmayı teşvik eden kararlar alıyor.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan stanbul'u Konstantinopol olarak görmek isteyenlere karşı 22 günümüz var" diyerek İmamoğlu'nu düşmanlaştırmaya çalışıyor.

Böyle bir ülkede sokakta yürürken durduk yerde her an birinin hışmına uğrayabilirsiniz.

Saldırıyı gerçekleştirenler yakalansa bile salıverileceği için adalete de güven yok.

Demek ki burası artık bir Teksas.

Tam da bu dönemde İmamoğlu'nun birleştirici dilinin önemi büyük. 23 Haziran'da bu iki siyaset tarzı da oylanacak.

http://www.cumhuriyet.com.tr/koseyazisi/1424687/Burasi_artik_bir_Teksas.html


- - - - - - - - - - - - -

a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -
Sungulerle silahlarla ve kanla kazandigimiz askeri zaferlerden sonra kultur bilim fen ve ekonomi alanlarinda da zaferler kazanmaya devam edecegiz.

Gazi Mustafa Kemal ATATURK

- - - - - - - - - - - - -
JEAN MESLIER : SAGDUYU TANRISIZLIGIN ILMIHALI

168. FELSEFE ARACILIGIYLA EDINILEN AHLAK ERDEM ICIN YETERLIDIR

Muhakemeye, dusunmeye girisen her insan, gorevlerini ogrenmekten, insanlar arasindaki iliskileri kesfetmekten, kendi yaratilisini dusunmekten, ihtiyaclarini, egilimlerini, arzularini belirlemekten, secmekten ve kendi mutlulugu icin gerekli olan kimselere borclu oldugunu gormekten kendini alikoyamaz. Bu dusunce, topluluk halinde yasayan bireyleri, kendileri icin en esasli ahlak bilincine dogal olarak eristirir. Kendisini gozden gecirmeyi, esyanin ilkelerini incelemeyi ve arastirmayi seven her insanda, cok tehlikeli ihtiraslar bulunmamasi bilinen ve kuraldisi ahlaki durumlardandir. En kuvvetli ihtirasi gercege ulasmak, en buyuk teorik istegi de gercegi baskalarina gostermek olur. Felsefe, kalbi ve zekayi egitmeye ozgudur. Ahlak ve namus yonunden dusunen ve muhakeme eden kimse, asla muhakeme etmemeyi ilke sayan kimse uzerinde acik bir ustunluge ve oncelige sahip degil midir?

Cehalet, rahiplere ve insan turunun ezicilerine yararliysa da, toplum icin cok zararlidir. Aydinlik kulturden yoksun olan insan, muhakeme yetisini kullanamaz. Muhakeme ve kulturden de yoksun olan kimse ise, her an cinayete suruklenebilen bir vahsidir. Ahlak ya da gorevler bilimi, insanin ve iliskilerinin incelenmesiyle kazanilir. Kendi kendine asla dusunmeyen kimse, gercek ahlaki bilmez ve erdem yolunda pek emin olmayan adimlarla yurur, insanlar ne kadar az muhakemede bulunurlarsa, o kadar kotudurler.

Vahsiler, hukumdarlar, makam sahipleri, halkin ayaktakimi, insanlarin en kotuleridir. Cunku, insanlarin en az dusuncede, en az akil yurutmede bulunanlaridir.

Sofu asla dusunmez ve kendini akil yurutmekten korur. Bir gorus ileri surmekten, her inceleme ve arastirmadan korkar, her sultayi izler. Ve cogunlukla toplumdan uzak bir vicdan, hatali bir vicdan, ona, kotuluk yapmayi kutsal bir gorev kilar. Inanmayan, koru korune iman etmeyen kimse akil yuruturse tecrubeye basvurur ve tecrubeyi, inceleme yapilmaksizin verilen karara tercih eder. Eger iyi akil yurutur, iyi muhakemede bulunursa vicdani aydinlanir. Ham hayallerinden baska nedenleri olmayan ve akli asla dinlemeyen sofudan cok gercek nedenler; iyilik etmek, durust davranmak icin gercek gerekceler bulur. Ihtiraslarini dengelemesi, ihtiraslarina karsi durmasi icin, yeterli olcude guclu degil midir? Kendisini zaptetmesi gereken en gercek cikarlari tanimayacak kadar dar kafali midir? Bu durumda, begenilmeyen tabiatli ve kotu olur. Ancak, bu durumda, dine ve yuksek ahlak kurallarina ragmen, bu dinin yasakladigi yaratilis yolunu izlemekten geri kalmayan bircok muminden ne daha kotu, ne daha iyi olur. Bundan dolayi; mumin bir katil, hicbir seye inanmayan katilden daha az mi korkulu ve sakincalidir? Sofu bir zorba, sofu olmayan bir zorbadan daha az mi zorbadir?

- - - - - - - - - - - - -
Savas kazanmak amaciyla yapilmaz, aksine savasin surekli olmasi istenir Toplumdaki hiyerarsinin surmesi ancak yoksulluk ve cehalet temeli uzerinde saglanabilir.
Savas baslatma cabasi her zaman icin, asil olarak, toplumu acligin esiginde tutmak icin planlanir.
Savas, egemen grup tarafindan kendi vatandaslarina karsi yurutulur ve bu savasin amaci zafer kazanmak degildir aksine toplumun mevcut yapisini saglam tutmaktir.

George Orwell

- - - - - - - - - - - - -
Mizah duygusuna sahip hic kimse bir din yaratmamistir.

INGERSOLL,ROBERT G. (1833-1899) ABD'li hukukcu ve hatip.
Ateistin Kutsal Kitabi - Aforizmalar - Derleyen Joan Konner

- - - - - - - - - - - - -
Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

 





-------------------------------------------------
This free account was provided by VFEmail.net - report spam to abuse@vfemail.net
 
ONLY AT VFEmail! - Use our Metadata Mitigator™ to keep your email out of the NSA's hands!
$24.95 ONETIME Lifetime accounts with Privacy Features!
No Bandwidth Quotas!   15GB disk space!
Commercial and Bulk Mail Options!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder