5 Nisan 2021 Pazartesi

Ömer Lütfi Taşcıoğlu : Talat Paşa Davası

 

Ömer Lütfi Taşcıoğlu : Talat Paşa Davası

E. Kur. Alb. Doç. Dr.

Bildiğiniz gibi 1. Dünya Harbinde İngiliz Fransız Rus İtalyan ve Yunan işgaline maruz kalan Osmanlı Devletinin yönetim kadrosunda bulunanlardan bir bölümü harpten sonra işgal güçleri tarafından Almanya ile işbirliğinde bulundukları gerekçesiyle suçlanmış ve bunlardan Talat Paşa Almanya'dan sığınma talebinde bulunmuş ve Berlin'de yaşamını sürdürmeye başlamıştı. Talat Paşayı takibe alan Ermeni Terör Örgütü Nemesis; Soghomon Teilerian adlı teröristi Talat Paşa'yı katletmekle görevlendirmiş ve Teilerian 15 Mart 1921'de Berlin'de sokak ortasında Talat Paşa'yı başından vurarak katletmiş ve yoldan geçen Almanlar tarafından yakalanarak Alman polisine teslim edilmişti.

Berlin mahkemesinde yürütülen sözde yargılamada katil Teilerian; ailesinin zorunlu göçe maruz kaldığını ve anne ve babasının göç sırasında ateşli silahla öldürüldüğünü kız kardeşinin ırzına geçildiğini annesinin geceleri rüyasına girerek ailesinin intikamını Talat Paşa'dan almasını kendisinden istediğini ve Talat Paşayı bu nedenle öldürdüğünü söylemiştir.

Mahkemede olayla hiçbir ilgisi olmayan birçok kişiye ve hatta Manchester'dan getirilen papazlara bile katil lehine tanıklık yaptırılırken Talat Paşa'nın eşine ve Türk ordusunda komutanlık yaptığı için göç sürecini çok iyi bilen General Bronsart von Schellendorf'a tanık listesinde oldukları halde tanıklık yaptırılmamış ve katil Teilerian Alman mahkemesi tarafından beraat ettirilmiştir.

Cinayeti müteakip Teilerian'ın serbest bırakılması işlenen cinayetlerin karşılıksız kaldığını gören Ermenileri cesaretlendirmiş ve diğer Osmanlı yöneticilerinin de peş peşe katledilmelerine zemin hazırlamıştır. 6 Aralık 1921'de eski sadrazam Sait Halim Paşa Roma'da 17 Nisan 1922'de siyaset adamı Prof. Bahattin Şakir ve eski Trabzon valisi Cemal Azmi benzer şekilde Berlin'de sokak ortasında vurulmuşlardır. Bu cinayetleri 25 Temmuz 1922'de Cemal Paşanın Tiflis'te katledilmesi izlemiş ve zorunlu göç sırasında Osmanlı yönetiminde görev yapan devlet adamlarının neredeyse tamamı bir yıl içinde ortadan kaldırılmıştır.

Katil Teilerian başta olmak üzere Ermeni teröristlerin cinayetlerinin cezasız kalması ileriki yıllarda Türk diplomatlarına karşı girişilen suikastlar için de esin kaynağı olmuş ve 1973'ten günümüze kadar 31 Türk diplomatı Ermeni teröristler tarafından katledilmiştir. Ermeniler masum insanları alçakça katletmekle de yetinmemiş ve katillerin heykellerini de dikmeye başlamıştır. Bu kapsamda Soghomon Teilerian başta olmak üzere birçok Ermeni teröristin Ermenistan'da ve çeşitli ülkelerde heykelleri dikilmiş ve son olarak Ermenistan'da Talat Paşa'nın kesik başını katil Teilerian'ın ayakları altında gösteren heykeli yapılmıştır.

Diğer yandan Talat Paşa cinayetinden 95 yıl sonra San Francisco'da Almanya'nın Süddeutsche Zeitung gazetesine açıklama yapan Soghomon Teilerian'ın oğlu babasının bir katil ve yalancı olduğunu babasının mahkemede verdiği ifadesinin gerçekleri yansıtmadığını babasının hiç kız kardeşi olmadığını zorunlu göçe de tabi tutulmadığını daha savaş çıkmadan önce para kazanmak için Sırbistan'a oradan da Rusya'ya gittiğini dolayısıyla Soghomon Teilerian'ın annesinin ve babasının zorunlu göç sırasında katledildiğine ilişkin ifadenin de yalan olduğunu açıklamıştır.

Ermenistan Devleti'nin ve Ermeni Diasporasının kendisine zarar vermesinden korktuğu için kimliğinin gizli tutulmasını isteyen oğul Teilerian bir katil ve yalancı olan babasının Ermenistan tarafından kahraman olarak kabul edilmesini anlayamadığını belirtmiştir.

Yukarıda özet olarak verilen Talat Paşa cinayetinin ve katilin kutsanmasının 100. yıldönümünde Kıbrıs İlim Üniversitesi koordinatörlüğünde Talat Paşa Davası konusunda Prof. Dr. Ata Atun'un Dr. Maxime Gauin'in ve E. Kur. Alb. Doç. Dr. Ömer Lütfi Taşcıoğlu'nun katılımıyla bir panel düzenlenmiştir.

" Remembering Talat Pasha and the beginning of the terror murders" adıyla Youtube'a yüklenen söz konusu panelin video linkini aşağıda gönderiyorum.

Videonun Berlin'deki Mahkeme salonunu Talat Paşa'nın katili yerine cinayetin mağduru olan Talat Paşa'nın ve temsil ettiği Türk Devleti'nin yargılandığı bir tiyatro sahnesine çeviren Almanya'nın o dönemde işlediği hukuk cinayetinin ve günümüzde katili kutsamaya devam eden Ermenistan Devleti ile Ermeni Diasporasının ve onları destekleyen ülkelerin seslerini biraz olsun kısmalarına vesile olacağını ümit etmek istiyorum. Tabii biraz olsun utanma duyguları kalmışsa.

Videonun özellikle yurt dışında yaşayan Türklerin kendilerine ve asil Türk milletine karşı haksız suçlamalar yöneltenlere karşı konumlarını güçlendireceğine de inanıyorum.

Bu kapsamda videonun Türkiye'de ve yabancı ülkelerde mümkün olduğu kadar geniş alanda yayılmasının ve videoyu izleyenler tarafından videonun altına İngilizce yorum yazılmasının da önemli olduğunu hatırlatmak isterim. Bu konuda Türkiye'deki ve yurt dışındaki Türklere büyük görev düşüyor. Zira Ermeni Diasporasının ve destekçilerinin bu videoda ortaya konulan gerçekleri kamuoyundan saklamak ve videonun izlenmesini önlemek için menfi yorum yazmak dahil her yola başvuracakları aşikârdır.

Diğer yandan sizlere gönderdiğim bu video tanıtım metninin diğer dillere de çevrilerek o dillerin konuşulduğu ülkelerde yayılmasında ayrıca videoya Fransızca Almanca ve diğer dillerde de altyazı hazırlanmasında yarar görüyorum. Türkiye'de ve bu dillerin konuşulduğu ülkelerdeki arkadaşlardan iyi dil bilenlerin söz konusu çeviriler için gönüllü olmalarına ihtiyaç duyulduğunu da hatırlatmak isterim.

Videonun mümkün olduğu kadar geniş kitlelere yayılması konusunda yardımcı olmanız dileğiyle selamlar ve sağlıklı günler dilerim.



https://youtu.be/o5dsZDWZwOc



- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -
Turk cocugu ecdadini tanidikca daha buyuk isler yapmak icin kendinde kuvvet bulacaktir.

Gazi Mustafa Kemal ATATURK

- - - - - - - - - - - - -
JEAN MESLIER : SAGDUYU TANRISIZLIGIN ILMIHALI

64. KOTULUK ALLAH'TAN GELMEZ DEMEK SACMADIR

Allah her seyin yaraticisidir denir; bununla birlikte kotulugun Allah'tan gelmedigi de temin olunur. O halde kotuluk nereden geliyor? Insanlardan mi? Peki ama, insanlari kim yaratti? Allah yaratti; o halde kotuluk Allah'tan geliyor demektir. Eger Allah insanlari simdi olduklari gibi yaratmamis olsaydi, dunyada ahlak bozuklugu ya da gunah olmazdi. Dolayisiyla, insanlarin bu kadar kotu ahlakli olmasindan Allah'i sorumlu tutmak gerekir. Insan kotuluk yapmak ya da Allah'a tecavuz etmek gucune sahipse, bundan su sonucu cikarmak zorundayiz: Allah tecavuze ugramak istedi; insani yapan Allah, kotulugun insan eliyle yapilmasi kararini verdi. Boyle olmasaydi, insan, varliginin kaynagi olan etkene aykiri bir eser olurdu.
- - - - - - - - - - - - -
Sanatin siyasetle hicbir iliskisi olmamasi gerektigi dusuncesinin ta kendisi siyasal bir tutumdur Gecmisteki yaptiklarima baktigimda, siyasal bir amactan yoksun oldugum her durumda, cansiz kitaplar yazdigimi, dokunakli bolumlerin gosterisine kapildigimi, anlamsiz tumceler, suslu nitelemeler kullandigimi ve yapiti genel olarak ipe sapa gelmez seylerle doldurdugumu goruyorum.

George Orwell

- - - - - - - - - - - - -
Korku inanirken, cesaret suphelenir.

Korku yere kapaklanip dua ederken, cesaret ayaga kalkip dusunur.
Korku geri cekilirken, cesaret ileri gider.
Korku barbarliktir, cesaret uygarlik.
Korku buyuculuge, seytanlara ve hayaletlere inanir.
Korku dindir, cesaretse bilim.
PAINE,THOMAS (1737-1809) Ingiltere dogumlu ABD'li siyaset felsefecisi.
Ateistin Kutsal Kitabi - Aforizmalar - Derleyen Joan Konner

- - - - - - - - - - - - -
TCK Madde 296 Hukumlu veya tutuklularin ayaklanmasi

1) Hukumlu veya tutuklularin toplu olarak ayaklanmasi halinde her biri hakkinda alti aydan uc yila kadar hapis cezasina hukmolunur. Hukumlu veya tutuklu sayisinin ucten fazla olmamasi halinde bu suctan dolayi cezaya hukmedilmez.
2) Ayaklanma sirasinda baska suclarin islenmesi halinde ayrica bu suclara iliskin hukumlere gore cezaya hukmolunur.
_______________________ 1 Bu arada yer alan Gozaltina alinan ibaresi 29 6 2005 tarihli ve 5377 sayili Kanunun 34 uncu maddesiyle madde metninden cikarilmistir.9036


- - - - - - - - - - - - -



Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur-gundem@googlegroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur-gundem+subscribe@googlegroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : 0raj.p0yraz@neomailbox.net  /  oraj.poyraz@openmail.cc
Grup Sayfamiz : https://groups.google.com/g/ozgur-gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/
Özgürlük adam, henüz yeni kurdum.

Siyasi iktidarın sürekli yasakladığı, polisiye önlemler ile gizlemeye çalıştığı şeyleri burada biriktireceğim.

Videolar, resimler, makaleler falan.
:
http://insulaelibertatis.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder