5 Aralık 2021 Pazar

UZAY MERAKLILARI TOPLANIN! İZLERKEN UFKUNUZU GENİŞLETECEK 21 UZAY TEMALI FİLM

UZAY MERAKLILARI TOPLANIN! İZLERKEN UFKUNUZU GENİŞLETECEK 21 UZAY TEMALI FİLM

Bilim kurgu severler için en iyi uzay temalı filmleri bir araya getirdik.

Caner Cem Martı

19 Kasım 2021


İnsanlar yüzyıllar boyunca uzayda ne olduğunu merak ettiler ve uzayı keşfetmenin hayalini kurdular. Bu merak ve keşfetme arzusu sinema sektöründe yankı buldu ve geçmişten günümüze onlarca uzay temalı bilim kurgu filmi çekildi. Bu uzay konulu filmler, uzayı merak eden bilim kurgu tutkunları tarafından çok beğenildi. Bu nedenle uzayda geçen filmleri sevenler için harika bir liste yaptık. İşte en iyi uzay filmleri.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: "Dünyanın Sonunu Bilmek İsteyenlerin Merakını Artıracak En İyi 26 Kıyamet Filmi"


1. Yıldızlara Doğru – Ad Astra (2019) – IMDb: 6.5


20 yıl önce uzayda hayat aramak için çıktığı görevde kaybolan babasını galakside aramaya başlayan Roy, kayıp babasını bulmak ve Dünya'daki hayatı tehdit eden bir gizemi çözmek için Güneş Sistemi'nin dışına yolculuk eder. Roy'un bu yolculuğu, insanın varlığının doğasına ve kainattaki yerimize meydan okuyan sırların ortaya çıkmasına neden olur. Uzay filmleri arasında yer alan yapımda Brad Pitt, Tommy Lee Jones ve Liv Tyler rol alıyor.


2. Avatar (2009) – IMDb: 7.8


Filmin hikayesi 22. yüzyılda Pandora adlı bir uyduda geçer. Belden aşağısı felçli eski bir deniz piyadesi olan Jake Sully, ölen ikiz kardeşi için hazırlanan bir avatarın sürücüsü olarak Pandora'da yaşamaya gönüllü olur. Bu uyduya Na'vi adında giderek tükenmekte olan bir halk yaşamaktadır. Na'vi halkı, 3-4 metre boylarında, mavi tenli ve insansı görünümlü akıllı canlılardır. Askeri bir şirket, Pandora'daki kaynakları elde etmek için "Avatar" adında bir program geliştirir. Bu programın amacı, insanları yarı insan yarı Na'vi şekline büründürerek misyon amaçlı Pandora'ya göndermektir. Bu programa gönüllü olan Jake Sully için burada bambaşka bir hayat var olacaktır. Sully, Na'vi bedenine geçtiği anda felçli bedeni değişime uğrayarak tamamen işlevsel hale gelmektedir. Bu misyonda Na'vi halkından Prenses Neytiri ile tanışan Jake, ona aşık olur ve bir farkındalık yaşar. Bunun üzerine misyon amaçlı gönderildiği Pandora'yı ve halkını korumaya karar verir. Uzayda geçen filmler arasında bulunan Avatar'da Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver ve Michelle Rodriguez rol alıyor.


3. Interstellar – Yıldızlararası (2014) – IMDb: 8.6


Oldukça bilgili ve yetenekli bir insan olan Cooper, dünyanın kaynaklarının tükenmek üzere olduğu bir dönemde mısır tarlasında çiftçilik yaparak geçimini sağlar. Artık Cooper'ın amacı iki çocuğuna güvenli ve yaşanabilir bir hayat sunmaktır. Bir gün bir grup bilim insanı, Cooper'a insanlığın geleceğini kurtaracak bir şey olduğunu ve ona ihtiyaç duyduklarını söylerler. Bu teklifi kabul eden Cooper, bilinmezlerle dolu zorlu bir yolculuğa çıkar. Filmde Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Matt Damon ve Michael Caine rol alıyor.


4. Star Wars serisi


En çok izlenen uzay filmleri arasında yer alan Star Wars (Yıldız Savaşları), kurgusal bir galakside geçmekte olup, hikayesi hayali bir evrende gerçekleşiyor. Pek çok uzaylı ırkın ve sahiplerinin emirlerini yerine getiren robotların bulunduğu evrende, birçok gezegen Galaktik imparatorluk'un bir üyesi olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca serinin her bir filminde farklı bir karaktere odaklanırken, aynı zamanda serinin hikayesi bağlantılı bir şekilde işleniyor.


5. Yerçekimi – Gravity (2013) – IMDb: 7.7


Dr. Ryan Stone, Explorer uzay mekiğiyle birlikte ilk kez uzay görevine çıkan bir mühendistir. Seferdeki son görevi, deneyimli astronot Matt Kowalski ve Shariff Dasari ile birlikte hasar gören Hubble Uzay Teleskobu'nu onarmaktır. Ancak bu sırada bir felaket yaşanır. Uzay mekiği ona çarpan cisimler sonucunda paramparça olur ve Dasari ölür. Ryan Stone ve Matt Kowalski, uzay boşluğunda yapayalnız kalırlar. Üstelik yeryüzüyle de iletişimleri kesilir. Oksijenleri gitgide tükenen ikili dünyaya dönebilecek midir? Filmde Sandra Bullock, George Clooney ve Ed Harris rol alıyor.


6. Marslı – The Martian (2015) – IMDb: 8


Uzayda hayatta kalma filmleri arasında bulunan yapım, Mars'ta hayatta kalmaya çalışan bir astronotun hikayesini konu alıyor. 2035 yılında Mars'a astronotların gönderildiği bir görevde, Mark Watney isimli astronot şiddetli bir fırtına sonrası öldü zannedilir ve ekibi tarafından terk edilir. Ancak Watney, sanılanın aksine hayattadır ve Mars'ta bir başına kalmıştır. Watney, zekasını ve yeteneklerini kullanarak burada hayatta kalmayı ve Dünya'ya sinyal göndermeyi başarır. NASA ve uluslararası bilim insanları durmaksızın Watney'nin eve dönmesi için uğraşırken, ekip arkadaşları da tehlikeli bir kararın eşiğine gelecektir. Filmde Matt Damon, Jessica Chastain, Kate Mara ve Chiwetel Ejiofor rol alıyor.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: "NASA'nın Uzay Aracı Mars'ta Yaşam Belirtilerini Araştıracak: Mars'a Dair Bilinenler Neler?"


7. Star Trek serisi


Yaklaşık 60 yıllık bir tarihe sahip olan ve 13 sinema filmi bulunan Star Trek (Uzay Yolu), insanların galakside diğer bilinçli canlılarla birleşerek Birleşik Gezegenler Federasyonu'nu kurdukları, kurgusal bir 3. Dünya Savaşı sonrası bir geleceği tasvir ediyor.


8. Zathura: Bir Uzay Macerası – Zathura: A Space Adventure (2005) – IMDb: 6.2


Babaları işteyken evin içinde tartışan Danny ve Walter, bir kovalamaca sonucunda bodrum katına inerler. Danny tuhaf metal bir oyun bulur ve tek başına oynamaya başlar. İlk hamlesiyle beraber oyunun içine inen metal uzay gemisinden kart çıkar ve "Meteor yağmuru başlayacak" der ve kartta yazdığı gibi meteor yağmuruyla birlikte amansız bir macera da başlar. Filmde Josh Hutcherson, Jonah Bobo, Kristen Stewart, Dax Shepard ve Tim Robbins rol alıyor.


9. Ay – Moon (2009) – IMDb: 7.8


Astronot Sam Bell, Lunar Industries ile üç senelik bir kontrata imza atmıştır. Sözleşmeye göre, gezegenimizi besleyen önemli enerji kaynaklarından olan Helium-3'ü keşfetmek üzere Ay'ın karanlık bir köşesine gönderilecektir. Bu zor görevde yalnızlık Sam'in kaderi olacaktır. Görevi esnasında başına talihsiz bir kaza gelir. Uydu bağlantısının da kopmasıyla tüm iletişimi kaybeden Sam'i zor zamanlar beklemektedir. Neyse ki, Ay'daki görev süresi bitmek üzeredir ve evine dönüp karısı ve kızıyla buluşmasına çok az kalmıştır. Sonunda Sarang üssünden ayrılacak ve bir robot olan Gerty'den başka kişilerle konuşabilecektir. Ancak Sam bir sağlık sorunu yaşadıktan sonra halüsinasyonlar görmeye başlar. Ayrıca hafızasını yitirir ve oraya nasıl geldiğini dahi unutur. Sam o andan itibaren etrafında neler olup bittiğini anlamak için savaşmaya başlayacaktır. Uzay filmleri arasında bulunan yapımda Sam Rockwell, Kevin Spacey, Dominique McElligott ve Kaya Scodelario rol alıyor.


10. Alien serisi


Alien (Yaratık), bir memur olan Ellen Ripley ve onun "alien" diye bilinen dünya dışı yaşam formu ile olan savaşını konu almaktadır. Serinin başrolünü Sigourney Weaver üstlenmektedir. Ancak 2017 yılında çekilen Yaratık: Covenant filminin başrolünde Michael Fassbender ve Noomi Rapace ikilisi yer almıştır.


11. Apollo 13 (1995) – IMDb: 7.6


Aynı ekipte olan Jim Lovell, Ken Mattingly ve Fred Haise, Apollo 13 görevi için altı ay süren bir hazırlık döneminden geçerler. Matt kalkıştan iki gün önce kızamık hastalığına yakalanır ve onun yerine başka bir astronot göreve gelir. Apollo 13 fırlatıldıktan sonra daha Ay yörüngesine girmeden bir elektrik arızası yüzünden zorlu anlar yaşar. Ekip, uzay mekiğinde oksijensiz kalma tehlikesiyle Dünya'ya geri dönmeye karar verir, ancak uzay mekiği çok büyük hasar görmüştür ve enerjisiz kalmıştır. Hal böyle olunca zorlu bir Dünya'ya geri dönme mücadelesi başlar. Filmde Tom Hanks, Bill Paxton ve Kevin Bacon rol alıyor.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: "Uzay Turisti: Seyahat Amacıyla Uzaya Çıkan İlk Kişi Dennis Tito Hakkında Bilmeniz Gerekenler"


12. Galaksinin Koruyucuları – Guardians of the Galaxy (2014) – IMDb: 8


Kendisine Star-Lord diyen Peter Quill, gizemli bir küreyi çalınca güçlü ve kötü bir adam olan Ronan'ın radarına girer. Ronan bu küreyi çok istemektedir ve bu isteği tüm evreni tehdit etmektedir. Quill, ondan kurtulmak isterken bir anda kendisini uyumsuz bir ekibin içinde bulur. Bu ekipte Quill ile birlikte silahlı bir rakun olan Roket, bir ağaç olan Groot, intikam ile yanıp tutuşan Drax ve tehlikeli yeşil kadın Gamora yer almaktadır. Galaksinin Koruyucuları olarak bilinen bu beşli, Ronan'ı durdurmaya çalışacaktır. Filmde Chris Pratt, Dave Bautista ve Zoe Saldana rol alıyor.


13. Tanrı Parçacığı – The Cloverfield Paradox (2018) – IMDb: 5.5


Bir grup bilim insanı yeni bir enerji kaynağı bulmak amacıyla uzayda çalışmaktadır. Uzay istasyonunda Higgs bozonunu keşfetmeye çalışan bilim insanları istemeden çok tehlikeli ve korkunç bir şeyi serbest bırakırlar. Serbest bıraktıkları şey yüzünden uzay istasyonundaki herkesin yaşamları tehdit altında olacaktır. Fakat burada yaşananlar sadece gelecekte olacak olanların habercisidir. Uzay filmleri arasında bulunan yapımda Gugu Mbatha-Raw, Daniel Brühl ve Elizabeth Debicki rol alıyor.


14. Gün Işığı – Sunshine (2007) – IMDb: 7.2


2057 yılında geçen filmde, Güneş her geçen gün yok olmaktadır. Bir grup astronot Güneş'i yeniden hayata döndürme görevine çıkarlar, fakat başarısız olurlar. Bunun üzerinden 7 yıl geçtikten sonra başka bir ekip aynı göreve gönderilir. Bu ekip, Icarus II adlı uzay gemisi ile yola çıkarak taşıdıkları nükleer başlığı Güneş'e fırlatıp yol açacakları patlamalarla bir nevi onu körüklemeyi hedeflemektedir. Herkes bu ekipten gelecek haberleri beklerken bağlantı kesilir. Bu andan sonra ekip Güneş ile baş başa kalacaktır. Filmde Cillian Murphy, Chris Evans, Rose Byrne ve Michelle Yeoh rol alıyor.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: "Uzay Meraklılarının Dikkatine: Güneş Patlarsa Ne Olur?"


15. Hayat – Life (2017) – IMDb: 6.6


Uluslararası bir uzay istasyonunda görevde olan altı kişi, çok önemli bir keşif yapmak üzeredir. Bu ekip, Mars'ta hayat olduğuna dair ilk belirtileri bulur. Ancak araştırmaya devam edince hiç beklemedikleri sonuçlar almaya başlarlar. Çünkü keşfettikleri yaşam formu, sanılanın aksine çok zeki ve tehlikelidir. Filmde Jake Gyllenhaal, Ryan Reynolds ve Rebecca Ferguson rol alıyor.


16. Uzay Yolcuları – Passengers (2016) – IMDb: 7


Yıldız gemisi Avalon, derin uyku bölmelerinde 5.000 kolonist ve 258 mürettebatı taşıyan bir uyuyan gemidir ve 120 yıl sürecek bir yolculuk ile Dünya'dan Homestead II gezegenine seyahat etmektedir. Yolculuğun otuzuncu yılında, asteroit kuşağından geçerken bir göktaşı çarpışması gemiye zarar verir ve bu, bir yolcu olan makine mühendisi Jim Preston'ın uyanması gereken zamandan 90 yıl önce uyanacağı bir arızaya neden olur. Jim, bundan bir yıl sonra derin uyku bölmesindeki yazar Aurora Dunn'ı uyandırır. Gemide bir başlarına kalan ikilinin önünde, hala 90 yıllık bir yol bulunmaktadır. Uzay filmleri arasında bulunan yapımın başrollerini Chris Pratt ve Jennifer Lawrence ikilisi paylaşıyor.


17. Prometheus (2012) – IMDb: 7


21. yüzyılın sonlarına doğru, birkaç antik kültürün eserleri arasında keşfedilen yıldız haritaları Prometheus mürettebatının ilgisini çeker. İnsanlığın kökeni arayan mürettebat, farklı bir gezegene gelerek insan ırkının yok olmasına neden olabilecek bir tehdidi keşfeder. Filmde Noomi Rapace, Michael Fassbender, Guy Pearce, Charlize Theron, Logan Marshall-Green ve İdris Elba rol alıyor.


18. Bir Otostopçunun Galaksi Rehberi – The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (2005) – IMDb: 6.7


Kurgusal bir evrende geçen filmde, dünya kimsenin haberi olmaksızın yok olmanın eşiğindedir. Bunun arkasındaki planları fark eden kişi ise Arthur Dent olacaktır. Arthur bir sabah uyandığında, üzerinden otoyol geçeceği için yıkılması planlanan evinin yıkılmasını önlemek için kendini yıkım araçlarının önüne atar. Bu olayın ardında ürkütücü bir gerçek yatmaktadır. Buraya galaksiler arası bir otoyol yapılacaktır ve dünya bu otoyolun tam merkezindedir. "Otostopçunun Galaksi Rehberi" isimli bir yayının dünya ayağındaki muhabiri olan Ford Prefect, Arthur'u bulup onu galaksiler arası bir yolculuğa çıkarır. Arthur bu yolculukta birçok şey öğrenecektir. Filmde Zooey Deschanel, Martin Freeman ve Sam Rockwell rol alıyor.


19. Valerian ve Bin Gezegen İmparatorluğu – Valerian and the City of a Thousand Planets (2017) – IMDb: 6.5


28. yüzyılda Valerian ve Laureline, insanların yerleşim alanlarına uygulanacak emirleri taşıyan bir operasyon biriminde görev almaktadır. Üstlerinden gelen bir emirle bu ikili, Alpha isimli şehre giderler. Alpha, evrendeki pek çok kültürün bir araya gelip bilgi paylaşımı yaptığı olağanüstü bir şehirdir. Ancak gizemli ve karanlık bir güç bu şehrin refahını tehdit etmektedir. Valerian ve Laureline ikilisi bu karanlık güce karşı savaş verecektir. Filmde Cara Delevingne, Dane DeHaan, Rihanna, Clive Owen ve Ethan Hawke rol alıyor.


20. Salyut-7 (2017) – IMDb: 7.2


Uzay filmleri arasında bulunan yapım, 1985 yılının Sovyet Rusya'sında yaşanan gerçek olaylardan esinlenmiştir. Düşük Dünya yörüngesinde bulunan insansız Sovyet uzay istasyonu Salyut-7, Kontrol Merkezi'nden gelen komutlara cevap vermeyi keser. Sovyetlerin gururu olan bu uzay istasyonu gökten düştüğü takdirde hem ülkenin imajına zarar verecek hem de bir felakete yol açacaktır. Olan biteni araştırmak ve felaketi önlemek için kozmonot Vladimir Dzhanibekov ve Viktor Savinykh bu istasyona gönderilir. Filmde Vladimir Vdovichenkov ve Pavel Derevyanko rol alıyor.


21. Kaçak Yolcu – Stowaway (2021) – IMDb: 5.6


Mars'a doğru yol alan uzay gemisi, Dünya'dan çok uzaklaştığı sırada gemide kaçak bir yolcu olduğu anlaşılır. Ekibin kaynakları gitgide azalmaktadır, bu nedenle kaçak yolcu ile ilgili bir karar verilmesi gerekmektedir. Mürettebat oy birliği ile bir karar verir, ancak uzay gemisindeki tıbbi araştırmacı onların kararına karşı çıkınca beklenmedik olaylar gelişir. Filmde Anna Kendrick, Toni Collette, Daniel Dae Kim ve Shamier Anderson rol alıyor.


https://listelist.com/en-iyi-uzay-ile-ilgili-filmler/


--

- - - - - - - - - - - - - - - -

Ulusun yaşamı tehlike ile karşı karşıya kalmadıkça, savaş bir cinayettir.

~Mustafa Kemal Atatürk~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Neden liman diyince
Hatirima direkler gelir
Ve acik deniz diyince yelken\?Mart diyince kedi,
Hak diyince isci
Ve neden ihtiyar degirmenci
Allaha inanir dusunmeden\?Ve ruzgarli havalarda
Yagmur egri yagar\?

~Orhan Veli KANIK~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Akilli olan Allahtan korkar.

~Anonim~

- - - - - - - - - - - - - - - -

ÖZGÜRLÜK VE ÖKÜZLÜK...

https://www.youtube.com/watch\?v=Sf8zVy90W1I


- - - - - - - - - - - - - - - -

Bu Sevda Zehirler Seni

para para ışığa kesmiş
dingin bir sabah denizinin
acır kanat uçları uçamaz martı yavrusu
dalgalar köpük köpük ağlar gözlerinde
ben bu sevda zehirler seni demiştim
o ateş gecesinin kızıl oklu şafağında
neden hep dikenli dal uçları içinde
kanar durmadan yüreğin uzaklarda
beyaz bahar kelebekleri konar saçlarına
başında beyaz gelin çiçekleri gibi
uzak ve soğuk bir gülüş kalmışsa uzaklarda
kırılganlıklar bir kenarda hep vardır

~Gönül Duranoğlu~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Eğer kötülükler yok edilecekse, biz yok etmeliyiz.
Eğer köleler serbest bırakılacaksa, bize serbest bırakmalıyız.
Eğer yeni gerçekler keşfedilecekse, biz keşfetmeliyiz.
Eğer elbisesizler giydirilecekse;
açlar doyurulacaksa, adalet yerini bulacaksa;
işçilik ödüllendirilecekse;
batıl akıldan kovulacaksa;
korunmasızlar korunacaksa ve sonunda doğruluk zafer kazanacaksa bunların hepsi insanların eseri olmalı.
Geleceğin büyük zaferleri insanlık tarafından kazanılmalı ve sadece insanlık tarafından kazanılmalı.

~Robert Ingersoll~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Sürü hayvanının zayıflığının ürettiği ahlak, decadent-in ürettiği ahlaka çok benzer.
Bunlar birbirini anlar ve bir ittifak oluştururlar.
Büyük decadent dinler, her zaman sürünün desteğine güvenir-.
Kendi başınayken sürü insanında hiçbir hastalık yoktur.
Hatta çok değerlidir.
Ama yönetilmeye ihtiyaç duyduklarından dolayı, bir çobana gereksinimleri vardır.
Papazlar bunu bilir.

~Friedrich Wilhelm Nietzsche
(d. 15 Ekim 1844 - ö. 25 Ağustos 1900)
Ahlâk ve değerler sisteminin kuruluşuna yönelik bir temel çerçevesinde
çağının kültür, din ve felsefe görüşlerini eleştiren nihilist Alman düşünür, filolog~


- - - - - - - - - - - - - - - -

Bilim diyor ki: "Ben elimdeki verilerden bütün daha önce teklif edilmiş dini inançları bir tarafa bırakarak bir şey çıkartmaya çalışıyorum.
Bu benim çıkarttığım şey dinle uyuşmalı mıdır değil midir\? Bu şimdilik beni alakadar etmiyor." diyor.
"Benim yapmak istediğim..." diyor "Anlamak "Bu doğru." Bu doğru dedi.
Ve onun üzerine dayanarak bir felsefe yarattı.
Einstein bir çıktı "Doğru değil anam." dedi.
Daha iyisi.
Ve birdenbire zavallı Kant'ın o muhteşem eseri 'Kritik der reinen Vernunft' hiç oldu.
Bilimin güzelliği burada

~Ali Mehmet Celâl Şengör (d.24 Mart 1955 İstanbul Türkiye) Türk jeolog.~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Bu isyerinde herkes istedigini soyler, ama soylenileni yapar.

~Turgut yilma~
OrajKalip


- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -



Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur-gundem@googlegroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur-gundem+subscribe@googlegroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : 0raj.p0yraz@neomailbox.net  /  oraj.poyraz@openmail.cc
Grup Sayfamiz : https://groups.google.com/g/ozgur-gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/
Özgürlük adam, henüz yeni kurdum.

Siyasi iktidarın sürekli yasakladığı, polisiye önlemler ile gizlemeye çalıştığı şeyleri burada biriktireceğim.

Videolar, resimler, makaleler falan.
:
http://insulaelibertatis.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder