4 Şubat 2019 Pazartesi

AYŞE ÖZEK KARASU : AMA “TAHIL BEYİN”Cİ DOKTORA ŞARLATAN DA DİYORLAR

ŞARLATAN KELİMESİNİN ANLAMI NEDİR?

  • Fransızca charlatan "çok konuşan sahtekâr" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük İtalyanca aynı anlama gelen ciarlatano sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük İtalyanca ciarlare "gürültülü konuşmak" fiilinden türetilmiştir.

  • Kendi bilgi ve niteliklerini veya mallarını överek karşısındakini kandıran dolandıran kimse

  • Ağız kalabalığı yaparak karşı tarafın saflığından yararlanıp menfaat sağlayan kişi

VİKİPEDİ : ŞARLATANLIK

Bu madde konu hakkında evrensel bir bakış açısını yansıtmamaktadır. Lütfen bu maddeyi geliştirin ve sorunu tartışma sayfasında tartışın. (Haziran 2016)

Bu madde herhangi bir kaynak içermemektedir. Lütfen güvenilir kaynaklar ekleyerek bu maddenin geliştirilmesine yardımcı olunuz. Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. (Haziran 2016)

Şarlatanlık tıp hekimliği diş hekimliği veteriner hekimlik veya eczacılık üzerine herhangi bir eğitim ve lisansı olmadığı halde bu meslekleri icra eden sahtekarlar için kullanılan bir hukuk terimidir. Bilir geçinen kendi bilgi ve niteliklerini veya mallarını överek karşısındakini kandıran dolandıran kimseler için kullanılan bir sıfattır.

Şarlatanlık bir suçtur. Türkiye Kanunlarına göre lisansı veya diploması olmadan bir insan üzerinde tedaviler yapmak veya ona ilaçlar vermek suçtur. Yine bu kişiler bir diploma sahibi olsalar dahi Sağlık Bakanlığı ve Üniversiteler tarafından onaylanmamış gerekli bilimsel ön deneyleri yapılmamış ilaç madde karışım veya tedavileri insanlar üzerinde uygulayamazlar. Bu konuda 14.4.1928 tarihli 1219 numaralı Tababet ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un birinci maddesi şöyle der:

"MADDE 1-Türkiye Cumhuriyetinde hekimlik yapmak ve ne biçimde olursa olsun hasta tedavi edebilmek için Türkiye Tıp Fakültesinden diploma almak ve Türk olmak gereklidir. "

Aynı kanunun 25. maddesi şarlatanlık suçu işleyenler için uygulanacak cezai müeyyideleri belirler:

"MADDE 25- (Değişik: 5728 s. K. - 8.2.2008-26781) Diploması olmadığı hâlde menfaat temin etmek amacına yönelik olmasa bile hasta tedavi eden veya tabip unvanını takınan şahıs iki yıldan beş yıla kadar hapis ve bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. "

Şarlatanlık tarihi tıp tarihi kadar eskidir. Önceki çağlarda insanlar şahsi tecrübelerle ve bir bilenin yanında çıraklık yaparak tebabet mesleğini öğreniyorlardı. Şarlatanlar günümüzde bu geleneğin kalıntılarıdır. Bir cerrahın veteriner hekim diş hekimi eczacı veya doktor un yanında çalışarak yapılan tebabet uygulamaları pratiği hakkında az çok fikir edinerek kendileri de bu işi yapmaya başlarlar. Ancak günümüzde hem tıp bilgisinin fazlasıyla artmış olması hem de kullanılan tedavi ve ilaçların iyi etkileri yanında yan etkilerinin de inceleniyor olması bu kişilerin yaptıkları tedavilerin birçok zarara neden olmasına sebep olmaktadır. Bu kişilerin hastalardan ücret alıp almamaları şarlatanlık suçunun muhteviyatını değiştirmez.

Tebabette yarar-zarar mukayesesi vardır. Bir ilacın yararı zararından fazla olacaksa hastaya uygulanır. Her ilaç her kişide aynı tesiri de göstermez. Bazı ilaçlar halihazırda bazı hastalıklara sahip bireylerde ciddi yan etkilere sebep olabilir. Dahası bu tedavileri insanlara uygulayacak kişinin gerek vicdan gerekse hukuk önünde sorumluluğu bulunmalıdır. Ancak şarlatanlar bu sorumluluklardan ve yeterli bilgiden mahrumdurlar. İnsanlara ilaç olarak verdikleri karışımların farmakolojik özelliklerini yan etkilerini insan anatomisi histolojisi ve fizyolojisini bilmezler.

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C5%9Earlatanl%C4%B1k

Canan Karatay'lar, Ahmet Maranki'ler, İbrahim Adnan Saraçoğul'ları, yalnızca Türkiye'ye has değil.

Amerika ve Avrupa'da da var.
Ancak, onlarda bir fark var.
Batıda şarlatanlara ağır ceza veriyorlar.
Öyle yıllarca ortalarda gezemiyor bunlar.

Ancak, belirtmek isterim ki, artık 21YY.'ın bir getirisi olarak tıp doktoru, eczacı, kimyacı, biyolog olsa dahi kendi alanları dışında ya da kendi alanları içinde olsa dahi kanıta dayalı olmayan kesin görüş ve kanaatler bildiren şarlatanlar vardır.
Bunların en tipik örneği Canan Karatay'dır.
Saydığım diğer isimler zaten kendi alanlarını ve ihtisaslarının tamamıyla dışında, tamamıyla işkembesel konuşmaktadır.

Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc )
           L2fSIJNoA0xfSNxA  




AYŞE ÖZEK KARASU : AMA "TAHIL BEYİN"Cİ DOKTORA ŞARLATAN DA DİYORLAR

akarasu@htgazete.com.tr



03.11.2018 - 02:03 | Güncelleme: 03.11.2018 - 02:03

Prof. Canan Karatay veganlara çemkirirken en azından başlık bazında "Tahıl Beyin" kitabının yazarı David Perlmutter'i referans alıyor. Ancak Amerikalı nörolog Perlmutter Dr. Öz ayarı medyatik hekimlerden. Tavsiyelerini pazarlamaya da dönüştürüyor; 8500 dolarlık "beyin detoksu" programı mesela. İnternetten sattığı takviye gıdalar da cabası. ABD'deki tıp otoriteleri arasında ona "şarlatan" diyenler var. Tıpkı Dr. Andrew Wakefield gibi; onun "aşı otizm yapar" safsatası öyle yayıldı ve korku saldı ki bugün dünyada kızamık salgınları başladı. Türkiye'de de aşı karşıtlığı büyüyor; kızamık salgını riski de öyle.

1 Kasım Dünya Vegan Günü'ydü… Vegan gruplarının sosyal medyadaki kutlama paylaşımlarında tatlı tatlı bakan şirin koyunlar vardı hep. Sanırım Prof. Canan Karatay'a nazire olarak. Çünkü Karatay "hastalık" dediği veganlığa ve "tahıl beyin" diye çemkirdiği veganlara yönelik salvolara koyun benzetmesiyle devam etti. Tam dalaş bitti derken tartışma yeniden alevlendi.

Hatırlatmak bakımından Prof. Karatay dedi ki: "Tahıl hayvan yemidir. İnsan vücudu tahılları kullanmaya programlanmamıştır. Tahıl yersek koyun gibi tahıl beyinli oluruz. Vegan demek tahıl beyinli demek. Veganlar kısa ömürlüdür. Veganlar yalnız tahıl yiyor tavşan ve koyun gibi. Veganlık hastalıktır…"

"Yalnız tahıl yiyorlar" derken sebze ve baklagilleri es geçerek abartan Karatay sonra "Neden alınıyorlar. En sevdiğin hayvana benzetiyorum seni. Koyun ve inekler otoburdur geviş getirirler biz geviş mi getiriyoruz" diye gönül aldı!

Tahılların beyne olan zararlarıyla ilgili tartışmalarda "Sen önce Dr. David Perlmutter'in Tahıl Beyin kitabını oku" diye bir söylem var ki şahsen ne yiyip içeceğimi öğrenmek için guru kitaplarıyla vakit harcayamam. Ayrıca Canan Karatay'ın ekmeksiz glutensiz beslenme konusunda tıp çevrelerine "David Perlmutter'i ve William Davis'i okuyun" diye nasihatta bulunmuşluğu var geçmişte. William Davis de aynı damardan bir uzman; "Buğday Göbeği" adlı bir kitabı var.

David Perlmutter'in Türkiye'de de taraftarı çokmuş.

Beslenmeden yaşam tarzına asla guru kitapları okumam ama Dr. Perlmutter'in beyni parlatan "mucize" (kendi hep öyle diyor) reçetelerini öğrenmek için Amerikan bilim literatürünü biraz karıştırdım. Perlmutter'in 2013'te yayınlanan ve New York Times'ın bestseller listesinde 1 numara olan kitabı "Tahıl Beyin" Türkçe çevirisi de dahil hala çok revaçta. Perlmutter de ABD'nin en popüler en nüfuzlu hekimlerinden biri ama…

Ana akım Amerikan tıp otoritelerine göre Perlmutter'in tavsiyeleri yeterince araştırılıp kanıtlanmış olgulara dayanmıyor. İhtisas alanı nöroloji dolayısıyla beyin sağlığı için beslenme kriterleri üzerine çalışıyor ancak bulgularının hiçbiri araştırma kanıtlarıyla birlikte bilimsel yayınlarda yer almıyor. "Journal of the American Medical Association" (JAMA) gibi son derece etkin ve prestijli yayın orgalarına olan katkısı da editöre mektuplardan ibaret. Eserlerine ilişkin atıflar da bulunmuyor. Yayınlanmış geniş çaplı iki araştırması var ki onlar da bugünkü beslenme ve mikrobiyom teorilerinden uzak direkt nörolojiyle ilgili. Kırk yıl önce hocası olan Dr. Albert Rhoton ile birlikte kaleme aldığı çalışmalar.

HAYAT İKSİRİ Mİ BU?

"Tahıl Beyin" kitabıyla ilgili olarak "American Journal of Cardiology"de yer alan bir yorumda "Birbirinden farklı hastalık ve semptomlara karşı tek ve basit bir tedavi vaat etmek eski çağlardaki hayat iksiri tacirlerini hatırlatıyor" deniliyor. Ayrıca "Tahıl Beyin"de yer alan önermeler mevcut nörolojik literatürle de uyumlu değil. Örneğin Alzheimer'e karşı tam tahıllı gıdaları da içeren Akdeniz tarzı beslenmenin etkisi deneylerle kanıtlanmış durumda. Yale Üniversitesi beslenme uzmanlarından David Katz da "Tahıl Beyin"de ileri sürülen argümanları pop kültüre yönelik ezberlerden sayıyor; "Tam buğday şişmanlatmaz tam tahıllar bizi aptal yapmaz" diyor.

Gluteni "gizli mikrop" olarak tanımlayan Perlmutter'in orijinal adı "Brain Maker" olan "Beyin ve Bağırsak" kitabına göre glutensiz beslenme probiyotik ve fermente gıdalar sayesinde alerji ve otizmden Alzheimer ALS demans Parkinson ve kansere kadar bir dizi hastalığa karşı korunmak mümkün. Bu diyetle mucizeler yarattığını söylüyor. California Üniversitesi'nden mikrobiyom uzmanı Jonathan Eisen ise "Glutensiz beslenme ve probiyotikle bütün bu hastalıklara karşı direnç sağlanacağını düşünmek sersemliktir" diyor. Perlmutter'in web sitesinden duyurduğu mucize vakaların da bilimsel inandırıcılığı olmadığını öne süren Eisen Perlmutter'i "hayat iksiri satan şarlatanlara" benzetiyor.

BAŞARIDAN İTİBARSIZLIĞA

Perlmutter "hayat iksiri" satmıyor ama kendisine ait internet sitelerinden türlü çeşitli detoks ürün ve hizmetleriyle başka takviye gıdalar pazarlıyor. Beyni kuvvetlendirmek için hindistancevizi yağı (veganlara özellikle öneriyor) zihinsel kapasitesini artırmak isteyen gençlere yönelik 90 dolarlık avantajlı paket ve hatta organik sabunu bile var. Perlmutter yönetiminde 8500 dolara beyin detoksu kürü mevcut; şifacı şaman törenlerini de içeriyormuş program.

Amerikan tıp otoritelerinin yorumlarında popüler başarıya karşı kıskançlık da olabilir bilinmez. Ama en az Perlmutter'in reçeteleri kadar dikkate almak gerekmez mi? Çünkü bir dönem alkışlanan başarılar sonraları çapsızlığa dönüşebiliyor. Örneğin Dr. Andrew Wakefield vakası… Dünyada on milyonlarca çocuğa yapılan "Kabakulak-kızamık-kızamıkçık aşısı" (KKK) için "otizme yol açabilir" iddiasıyla çığır açtı ama olumsuz sonuçlarıyla. 1998'de saygın bilim dergisi Lancet'ta yayınlanan araştırma düzmece çıkınca yayın 2010 yılında geri çekildi ve Dr. Wakefield meslekten men edildi.

Ancak o dönemde ortaya atılan iddia dünyaya yayıldıkça yayıldı aşı karşıtı kampanyalara zemin oluşturdu. Bugün ABD ve bazı Avrupa ülkeleriyle İsrail'de görülen kızamık salgınlarının müsebbibi belki de o şarlatan. Türkiye'de de kızamık salgını riski yok değil. Çünkü son yedi yılda çocuklarına aşı yaptırmayar ailelerin sayısı 183'ten 23 bine çıkmış. Sadece kızamık değil difteri boğmaca tetanos salgını tehdidi de var ayrıca.

Andrew Wakefield sahtecilik nedeniyle hekimlik ruhsatını kaybetti.

https://www.haberturk.com/yazarlar/ayse-ozek-karasu/2203990-ama-tahil-beyinci-doktora-sarlatan-da-diyorlar?fbclid= IwAR2vd4H6Lwz--reX-O0ifpUjZCZHFhSHmD-yxhUFqmDV1pPAJ8Y_ylZOPFw

--   a45UyF587661    Millete efendilik yoktur.  Hizmet vardir.  Bu millete hizmet eden onun efendisi olur.  Gazi Mustafa Kemal ATATURK  


-------------------------------------------------
ONLY AT VFEmail! - Use our Metadata Mitigator™ to keep your email out of the NSA's hands!
$24.95 ONETIME Lifetime accounts with Privacy Features!
No Bandwidth Quotas!   15GB disk space!
Commercial and Bulk Mail Options!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder