- Çin yuanı rezerv para oluyor
-
- - Uluslar Ödemeler Bankası (BIS) verilerine göre Çin yuanı (renminbi) en çok işlem gören ilk 10 para biriminden biri oldu.
Bunu da dikkate aldığımızda RMB gelecek on yılda doların tahtını yıkar mı? - - Çin, Türkiye'nin ilk 3 ithalat ortağından biri.
- - RMB rezerv para olma yolunda.
- - Çin ile ticarette dolar ve avro yerine RMB kullanılmasının artıları nelerdir?
- - Her iki taraf için de ilişkilerin artmasını sağlar.
- - Daha geniş pazar için fırsat.
- - Uluslar Ödemeler Bankası (BIS) verilerine göre Çin yuanı (renminbi) en çok işlem gören ilk 10 para biriminden biri oldu.
- Ticarette Çin devri
-
Çin yuanı rezerv para oluyor
Cuma, 18 Ekim 2013 21:57
Uluslararası ticarette Çin devrinin başlamasıyla bu ülkenin para birimi renminbi (yuan) de uluslararası rezerv para olma yolunda ilerliyor.
Çin'le ticarette renminbi kullanılması Türkiye'ye daha geniş alanda ihracat imkânı sağlayacak
HSBC'nin Çinli firmalar ile yaptığı bir ankete göre, 2015 yılına kadar Çin ile uluslararası ticaretin yüzde 33'ünün renminbi (RMB) cinsinden yapılacağı tahmin ediliyor.
Biz de 8.3 trilyon dolarlık gayri safi yurtiçi hasılaya sahip olan dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'in para birimi renminbinin (yuan) geleceğini ve bu para birimi ile ticaret yapmanın avantajalarını HSBC Türkiye yöneticilerine sorduk.
Sorularımızı HSBC Türkiye Dış Ticaret ve Tedarik Yönetimi Grup Başkanı Toygun Özmen yanıtladı:
- Uluslar Ödemeler Bankası (BIS) verilerine göre Çin yuanı (renminbi) en çok işlem gören ilk 10 para biriminden biri oldu.
Bunu da dikkate aldığımızda RMB gelecek on yılda doların tahtını yıkar mı?
Çin bugün dünya ekonomisinin en büyük ikinci oyuncusu konumuna yükselmiştir, buna mukabil Türkiye de dünyanın on altıncı büyük ekonomisidir.
İmalat sanayinde dünya lideri konumunda olan Çin, hammaddeden ve enerji kaynaklarından, lüks tüketim mallarına kadar geniş bir ürün yelpazesinde güçlü bir konumda yer almaktadır.
- Çin, Türkiye'nin ilk 3 ithalat ortağından biri.
Türkiye-Çin ticari ilişkileri incelendiğinde 2012 yıl sonu itibarıyla; Çin, Türkiye'nin ilk 3 ithalat ortağı arasında yer almaktadır.
İhracat tarafında rakamlar oldukça küçük olsa da artan bir trend söz konusudur.
HSBC'nin küresel raporlarına göre, 2030 yılına kadar Asya Bölgesi'ne (Japonya hariç) yapılacak ihracatların 2015 yılına kadar ortalama yüzde 15.5, 2015-2020 yılları arasında ise yüzde 13.5 oranında artması beklenmektedir.
Bu büyümeyi sağlayacak ülkelerden biri Çin'dir.
Türkiye'nin Avrupa, Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika arasında bir bağlantı konumunda bulunması Çin'in bu bölgelerdeki ülkelerle olan bağlantısını güçlendirebileceği gibi, Çin'in Güneydoğu Asya ve Pasifik'teki konumu, Türkiye'nin bu bölgeyle daha yakın ve güçlü ilişkiler kurmasına ve böylelikle binlerce kilometrelik ağların kurulmasına yardımcı olacaktır.
- RMB rezerv para olma yolunda.
RMB'nin dış ticaret para birimi olarak oldukça potansiyel sunmaktadır.
Örneğin, Ocak 2012 ve Ocak 2013 dönemleri arasında Çin'de RMB cinsinden yapılan ödemeler yüzde 171 artmıştır.
2011 yılında Çin'e yapılan doğrudan yabancı yatırımlar yüzde 12 seviyesinde iken, 2012 yılında bu oran yüzde 35'e yükselmiştir.
Dış ticaret RMB'nin yaygınlaşma sürecinde ana ürün grubu statüsündedir.
2015-2017 yılları arasında Çin ile yapılan dış ticaret işlemlerinin dolar bazında 2 trilyondan fazlasının RMB cinsinden gerçekleşmesi ve 5 yıl içerisinde RMB'nin tamamen konvertible (çevrilgen yani istendiği anda serbestçe dövize çevrilebilen) bir para birimi olması öngörülmektedir.
- Çin ile ticarette dolar ve avro yerine RMB kullanılmasının artıları nelerdir?
Çin ile ticarette dolar, avro yerine RMB kullanılmasının çeşitli avantajları bulunmakta olup, bunları iki ana başlıkta özetleyebiliriz:
Bunlardan birincisi "döviz riski yönetimi ve fiyat şeffaflığı"dır.
Çin'de yerleşik tedarikçiden gerçekleştirilen ithalatlarda RMB kullanılırsa Çinli firmalar sektöre göre değişmekle beraber yüzde 3 ile yüzde 5 arasında değişen iskonto uygulayabilmektedir.
Çünkü düşündüğümüzde Çinli tedarikçinin bütün elektrik, su, üretim, pazarlama maliyetleri ve çalışan maaş ödemeleri RMB cinsinden olup, alıcı farklı bir döviz türünü kullanmak istediğinde satıcı kurdaki volatiliteyi de (oynaklık) düşünüp buradaki riski fiyata marj olarak ekleyebilmektedir.
- Her iki taraf için de ilişkilerin artmasını sağlar.
Türk ithalatçı firmaları açısından RMB kullanılıp kur riskini bertaraf etmek için RMB forward (ileri tarihli alım-satım) işlemi yaptıklarında bu işlemin maliyeti eklendiğinde bile RMB ile ithalat yapmanın daha uygun olduğu örnekler görülmüştür.
Türk ihracatçılarımız akreditif (şartlı banka kredisi) ile Çin'e satış yaparlarsa Çin mevzuatı RMB akreditiflerin dolardan daha uzun vadeli olmasına izin vermektedir.
Bu durum Çinli firmanın finansman döngüsünü daha iyi yönetmesine olanak verebilmekte ve ihracatçı firmalarımız hedging (vadeli piyasa) işlemleri ile kur riskini yönetebilmektedir.
Her iki tarafın ticari ilişkilerinin artmasına da olanak sağlamaktadır.
- Daha geniş pazar için fırsat.
İkinci avantajı birinci avantaja paralel olarak "tedarikçi/ alıcı ilişkisinin güçlenmesi ve pazar payının artırılması" olarak değerlendirilebilir.
Döviz riski ve borçlanma maliyetleri nedeniyle daha önce derinleşilemeyen Çinli tedarikçiler ile ilişkilerin güçlenmesi ve daha geniş bir pazara yayılma fırsatı sunmaktadır.
Küresel ticarette ilk 3 para biriminden biri
- HSBC olarak Çin ile ticarette renminbinin kullanılması noktasında ne gibi çalışmalar yapmaktasınız?
HSBC Türkiye olarak kurumsal müşterilerimiz için, HSBC Bank A.Ş.nezdinde RMB cinsinden hesap açılışı, tüm dış ticaret işlemleri, ödeme, nakit yönetimi, hazine, yatırım ve borçlanma/finansman işlemleri RMB cinsinden gerçekleştirilebilmektedir.
HSBC Grubu'nun yaptığı araştırmalara göre, RMB global dış ticarette kullanılan ilk 3 para biriminden biri olmaya aday olacaktır.
RMB bazlı dış ticaret işlemlerinin uzun vadede artacağına, bu pazarlarla gerçekleşen ticaret işlemlerinin yaygınlaşacağına inanıyoruz.
Bu sebeple RMB'nin bilinirliğini ve avantajlarını müşterilerimize anlatmak için çeşitli etkinlik ve organizasyonlar düzenliyoruz.
Ticarette Çin devri
Bu kapsamda Türkiye'de 11 Mayıs 2011 tarihinde "Uluslararası Ticarette Çin Devri", 30 Mayıs 2012 tarihinde Ekonomi Bakanlığı ve DEİK'in işbirliği ile "Küresel Bağlantılar: Yükselen Dış Ticaret Koridorları" etkinliğini düzenleyip Türkiye için dış ticarette önemli odak ülkelerden olan Çin, Hindistan, Endonezya ve Vietnam pazarlarını mercek altına aldık.
2013 yılını HSBC Grubu "Renminbi (RMB) Yılı" ilan etmiş olup bu kapsamda da 4 Mart'ta Çin Bahar Festivali, 9 Mayıs'ta Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek'in de konuşmacı olarak katıldığı 2013 Renminbi Yılı Konferansı etkinlikleri ile Türk ve Çin iş dünyasını biraraya getirdiğimiz etkinlikler gerçekleştirdik.
Yine HSBC Grubu'nun son 2 yıldır dünyanın çeşitli finans ve ticaret merkezlerinde düzenlediği Küresel Bağlantılar adlı etkinliklere Türkiye'den farklı sektörlerde faaliyet gösteren firmalarımızı özellikle Shanghai ve Guangzhou'ya götürüp bire bir dünyanın farklı yerlerinden ve etkinliğin gerçekleştiği ülkeden katılımcı firmalarla onları bir araya getirip Çin pazarı hakkında bilgilendirme, bu pazarla iş yapan firmaların görüşlerini dinleme, çeşitli network bağlantıları kurmalarına aracı olduk.
Renminbinin sağladığı fırsatları hizmete sunuyoruz
HSBC Grubu olarak düşündüğümüzde HSBC RMB'nin küreselleşme sürecinde lider uluslararası banka konumunda olup 6 kıtada RMB cinsi dış ticaret işlemleri gerçekleştiren ilk banka, Çin anakarası dışında ilk RMB bono ihracı yapan banka, Çin anakarası dışındaki ilk RMB halka arzı gerçekleştiren, Çin anakarasında RMB cinsi işlem yapma lisansı ve kapasitesine sahip lider yabancı bankadır.
RMB'nin sunduğu fırsatları işletmelerin ve yatırımcıların hizmetine sunmaktayız, sunmaya devam ediyor olacağız.
Çin renminbinin rezerv para olmasını hedefliyor
- Çin, dış ticaretinde renminbinin kullanılması için ne tür teşvikler veriyor?
Nisan 2009 tarihinde Çin hükümeti, sınır ötesi ticarette yuan (CNY) kullanımına izin veren "Sınır Ötesi Yuan Ödeme Planı"nı açıklamıştır.
Plan kapsamında oluşturulan yeni düzenlemeler doğrultusunda işletmelere sınır ötesi ticari faaliyetlerini yuan ile yürütme kolaylığı sağlanmıştır.
İlk etapta Çin çapında 20 şehri kapsayacak şekilde kullanıma izin verilmiştir.
Ağustos 2011 tarihi itibarıyla 20 şehir ile başlayan çalışmalar ülke çapına yayılmıştır.
Offshore pazarlar kuruldu
Yerel yönetmeliklere uygun olmak koşulu ile Çin ile ticaret yapan denizaşırı şirketlerin sınır ötesi ödemelerini yuan ile yapabilme imkanı tanınmıştır.
Çin hükümeti, planın başlangıcından bu yana, yuanın uluslararası kullanımına destek olmak amacı ile plan kapsamında birtakım genişletmeler yapmıştır ve RMB'nin global yatırım aracı ve global rezerv para birimi olmasını hedeflemektedir.
Bu kapsamda Haziran 2010'da Çin anakarasına kıyasla daha çok işlem çeşitliliğine sahip liberal faiz oranları ve döviz kurlarının olduğu offshore (CNH) pazarı Hong Kong'da kuruldu.
Şu anda Hong Kong'a ek olarak Londra, Singapur, Tayvan'da da offshore pazarlar kurulmuş olup birçok işlem gerçekleşmektedir.
Ek olarak Ağustos 2010'da RMB inter-bank bono piyasası bazı seçilmiş finansal kurumlar için kullanıma açıldı ve 2011 başında Çin'de yerleşik firmalara RMB cinsinden yatırım enstrümanları kullanma olanağı sağlandı.
Çin bonusu Londra Borsası'nda işlem gördü
Ağustos 2011'de ise RMB cinsi yatırım araçlarının çeşitlendirilmesi ve Hong Kong'da RMB cinsinden bono ihracı gerçekleşmiştir.
18 Nisan 2012'de HSBC Bank Plc Londra'nın RMB merkezi olarak gelişmesinde önemli bir adım olan bono ihracını başlattı.
3 yıllık olan HSBC Bank Plc'nin çıkardığı bono, Çin sınırları dışında çıkarılan, Avrupa ve Asya'da dağıtılan ve Londra Borsası'nda işlem gören ilk bono olma özelliğine sahipti.
Bu gelişmelere paralel olarak Haziran 2012'de Çin Merkez Bankası tarafından yapılan güncel açıklama ile, yuan cinsinden gerçekleştirilen dış ticaret işlemlerinde MDE kontrolleri sona erip yerine İzleme Listesi (Watchlist) kontrolleri getirilmiştir.
Buna göre izleme listesine kayıtlı olan firmaların RMB dış ticaret işlemi yapmasına izin verilmeyip bu listede olmayan firmaların her türlü dış ticaret işlemi yapmasına izin verilmiştir.
Türkiye ile 10 milyarlık takas anlaşması
21 Şubat 2012'de Çin Merkez Bankası (People's Bank of China - PBOC) ile Türkiye Merkez Bankası 3 yıllık RMB 10 milyar para takas ant-
laşması imzalamış olup Çin hükümeti başka ülkelerle de takas antlaşması gibi girişimlerde bulunmaya devam etmektedir.
Bu gelişmelerle birlikte RMB tamamen konvertable bir para birimi olma yolunda ilerlemektedir.
a45UyF587661-201307301451-10
R.
Hull
Kurmus oldugum gruba uye olun Moderasyonsuz, sansursuz ve ozgur bir gruptur: Ozgur_Gundem-subscribe@yahoogroups.com | Ayrilmak isterseniz de : Ozgur_Gundem-unsubscribe@yahoogroups.com | Grup Sayfamız : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/ | Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz. http://orajpoyraz.blogspot.com/ |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder