5 Ağustos 2018 Pazar

NECDET BULUZ : SORUNLAR YAPTIRIMLARLA SINIRLI KALMAYABİLİR…

Bakın en Amerikanofil, en batı yanlısı otörler bile aynı şeyi söylüyor.
Bu sefer işler kolay değil.
Kıbrıs silah ambargosu bundan çok daha hafif olacak.
Boyun eğdikçe de artacak.
Türkiye gerçekten de bir kavşakta.
Zor kararların verilmesi gerekecek.
Bu kararların yaratacağı sıkıntıların halka anlatılması gerekecek.
Halkın bir büyük ekonomik, siyasi belki de askeri mücadeleye hazırlanması gerekecek.
Kaçarı yok.
Tavizler Türkiye'yi kurtarmayacak.

Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA  


NECDET BULUZ : SORUNLAR YAPTIRIMLARLA SINIRLI KALMAYABİLİR…



Amerika ile ilişkilerimiz giderek geriliyor. Washington'un Adalet Bakanı Gül ile İçişleri Bakanı Soylu'ya yaptırım kararı almasından sonra sürecin nereye doğru gideceği tahminleri yapılıyor. Uzmanlar "Yaptırım kararları derin krizin ayak sesleridir" diyor.

Önce şunu vurgulayalım:

Amerika'nın bu tür baskı ve küstah çıkışlarının tamamen karşısındayız ve kesinlikle taviz verilmemesi gerektiğini düşünüyoruz.

Sorunların ilerleyen zaman diliminde çok daha derinleşebileceği ihtimallerinin olabileceği hesapları yapılıyor.

Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Doç. Dr. Ali Faik Demir Türkiye ile ABD arasında yaşanan krizin taraflar arasında tarihi dönüm noktalarından biri olduğunu söylüyor. Daha önce ABD'yle Kıbrıs 1915 olayları ambargo kararları başta olmak üzere pek çok konuda tansiyonun yükseldiğine ancak böylesine kabine üyelerini doğrudan hedef alan siyasi bir hamlenin ilk kez görüldüğüne vurgu yapıyor.

Washington'ın iki bakana uyguladığı yaptırım kararının sembolik açıdan önemli olduğunu kaydeden Demir'e göre yaşanan süreç Trump'ın "Süresiz dostluk ve süresiz düşmanlık olmayacak" siyasetinin de bir parçası gibi görünüyor. Bu çerçevede Demir Trump'ın ilişkileri "en tepeden en dibe indirme ya da tersi" yönde küresel çapta izlediği politikalara vurgu yapıyor.

Peki alınan bu kararların ardında neler olabilir?

Trump yönetiminin bu adımıyla bir yandan da Türkiye'ye Suriye ve İran konusunda mesaj verme çabasında olabileceği ihtimal olarak masada duruyor. Özellikle Trump yönetiminin İran'a yönelik yaptırım kararlarına Ankara'nın uymamasına karşı diş gösterme hamlesine girişmiş olabileceği görüşleri öne çıkıyor.

Şimdi Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Doç. Dr. Ali Faik Demir'in bu konudaki görüşlerine bakalım:

"ABD'de Kongre'nin bir bölümünde bu yıl seçimlerin olacağını unutmayalım. Trump'ın bu çerçevede iç siyasi hesaplara girişme çabası olasılığını da gündeme getiriyor. Diğer yandan da Trump'ın tartışmalı başkanlık süreciyle birlikte Pentagon'dan Dışişleri Bakanlığı'na Washington'da farklı politikaların dillendirildiğine Beyaz Saray'ın siyasetinin Suriye dahil sahada nasıl yankı bulacağının tartışma konusu olmayı sürdürdüğüne işaret ediyor. Bu çerçevede de Washington'dan yaptırım kararının geldiği dönemde aynı zamanda ABD Avrupa Kuvvetleri ve NATO Müttefik Kuvvetler Harekât Komutanı'nın Ankara'da görüşmeler yapmış ve bazı konular masaya yatırılmıştı. Türkiye'den gelen ilk tepkileri krizi daha da derinleştirmeme yönünde doğru bir yaklaşım olarak değerlendirilebilir. Ankara'nın karşılıklılık ilkesi çerçevesinde tutum izlemesi doğru bir adım ancak diğer yandan da çözüme yönelik diplomasi anlamında çabaların sürdürülmesi gerek. İlişkilerde kimi taraflarda kriz yaşanıyor kimi taraf da yaşanmıyor. O zaman sorulardan biri de şu taraflar krizlerle birlikte krizsiz alanları yürütme başarısını gösterebilecek mi? Trump Türk- ABD ilişkilerinde kırılma mı yoksa geçici süreli bir kriz mi istiyor?"

İşin ilginç tarafı Amerika'nın Papaz Brunson'un serbest bırakılması konusunda kararlı olması ve ilişkilerin gerilmesinde başrol oynamayı sürdürmesidir.

ABDBaşkan Yardımcısı Mike Pence Brunson'u Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tutuklattığını iddia ediyor ve " ABD hükümeti Türkiye'ye ağır ekonomik yaptırımlar uyguladı. Yaptırımlar Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan ve Türk hükümeti rahip Brunson'u serbest bırakana ve bu masum din adamı ABD 'ye dönene kadar sürecek" diyor.

Soru şu?

Amerika'nın yaptırım kararları ekonomimizi tekiler mi?

ABD'nin yaptırımları sadece iki bakanı kapsıyor ve Türkiye'ye yönelik genel bir yaptırım özelliği taşımıyor.

Bu nedenle bu yaptırımların ekonomiye etkisinin sınırlı kalacağı görüşü öne çıkıyor.

ABD'de yaptırım programlarını uygulamaya koyan kuruluş Hazine Bakanlığı'na bağlı olan Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC).

OFAC'ın uyguladığı yaptırımlar iki ana gruba ayrılıyor:

1. Hükümetlere yönelik olan ve tüm ülkeyi kapsayan yaptırımlar

2. Gerçek ya da tüzel kişilerin yurtdışı varlıklarına yönelik yaptırımlar

Türkiye'de iki bakana yönelik olarak açıklanan yaptırımlar ikinci grupta yer alıyor.

İlk gruptaki yaptırımlar ise söz konusu ülkenin ekonomisini hedef alan ve daha gerniş kapsamlı sonuçları olan adımlar olarak kabul ediliyor.

ABD'nin tüm ülkeyi hedef alan yaptırımları toplamda beş ülke için uygulanıyor. Bu yaptırımların büyük kısmı on yıllardır yürürlükte.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz



https://www.turkishnews.com/tr/content/2018/08/03/sorunlar-yaptirimlarla-sinirli-kalmayabilir/

--
Allahim! Beni sen kaldir ki, kimseler yikamasin.

S.Sirazi

--

Risale-i nurlar vahy degil, ilham imis.
(Sualar s.548)

Said Nursi den zirvalar.

--

OMUR KERVANI
. . . . . .
Bu omur kervani bir tuhaf gelir gider
Kazancin yasamasini bildigin gunler
Saki, birak su yarini dusunenleri
Gecti gidiyor gece, gecmeden sarap ver

OMER HAYYAM

--

En guzel hediye, hikmetli bir sozu iyice anlayip din kardesine anlatmaktir, bu ayni zamanda bir senelik ibadete esdegerdir.

Hz.Muhammed (s.a.v.)

a45UyF587661
--


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder