3 Ağustos 2020 Pazartesi

ÖJENİ...

ÖJENİ...


















20. yüzyılın başlarında Avrupa ve Amerika'da öjeni (İng: eugenics) fikri "kimin çocuk sahibi olup kimin olamayacağını" yasalar çerçevesinde belirleme fikri üzerine şekillenmeye başlamıştı.

Bu fikrin önemli savunucularından Henry H. Goddard'ın Kallikak ailesi üzerine yaptığı çalışma ve yazdığı kitap öjeni fikrinin popülerleşmesinde önemli bir rol oynamıştı. Bu çalışma zihinsel geriliğin sonraki nesillere aktarılmasına yoğunlaşmışsa da "armut dibine düşer" görüşünün kabulünü de genel olarak arttırmıştır. Bir diğer deyişle kötü ebeveynlerden kötü çocuklar iyi ebeveynlerden iyi çocuklar doğacağı fikri toplumda önem kazanmıştır. Aileye gizlilik açısından Kallikak adının takılmasının sebebi de buydu zira bu ismin türetildiği kallos ve kakos sözcükleri Yunancada iyi ve kötü anlamına gelmektedir.

Hikayenin baş kahramanı Martin Kallikak Amerikan Bağımsızlık Savaşı'ndan dönen bir askerdir. Martin zihinsel geriliği bulunan bar çalışanı bir kadını hamile bırakıp terk ettikten sonra böyle bir rahatsızlığı bulunmayan başka bir kadınla hali vakti yerinde bir aile kurmuştur. Nesiller sonra bu ailenin mensupları doktor avukat devlet adamı olmuştur hiç birinde zihinsel bir problem yoktur. Öte yandan soy ağacının bardaki kadından devam eden dallarında zihinsel problemleri olan ve çeşitli suçlara karışmış bireyler yer almaktadır. Buradan da eğer bardaki kadın gibi insanlar yasalar çerçevesinde kısırlaştırılırsa toplumun bu bireylerden gördüğü ekonomik ve sosyal zararların önüne geçileceği fikri o yıllarda değer kazanmıştır.

Tabi tüm bunlar üremenin doğal bir insan hakkı olup olmadığı Henry Goddard'ın çalışmasının sahte olup olmadığı gibi tartışmaları da beraberinde getirmiştir. Nazi partisinin Almanya'da güç kazanmasıyla öjeni fikrine ve ABD'de çıkarılan yasalara karşı tutum olumsuzlaşmış; insan genetiğinin davranışa etkisini inceleyen araştırmalar ve Eugene (iyi gen anlamında) isminin çocuklara verilmesi de eş zamanlı olarak rafa kalkmıştır.

Kaynaklar: Wikipedia University of Minnesota'dan Prof. Matt McGue




- - - - - - - - - - - - -

a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -
Medeniyetin emir ve talep ettigini yapmak insan olmak icin yeterlidir.

Gazi Mustafa Kemal ATATURK

- - - - - - - - - - - - -
JEAN MESLIER : SAGDUYU TANRISIZLIGIN ILMIHALI

23. ALLAH NEDIR?

Bir Allah'in varligini sarsmak icin bir ilahiyatciya, Allah'tan soz etmesi icin ricada bulunmaktan baska bir sey gerekmez. Allah hakkinda bir kelime soyler soylemez, en kucuk dusunce bize gosterir ki, sozlerinin, Allah'ina atfettigi saglam esaslarla birlestirilmesi mumkun degildir. Bu durumda Allah nedir: Doganin gorunmeyen gucunu ifade etmek icin uretilmis soyut bir kelimedir. Ya da, ne genisligi ne uzunlugu ne derinligi olan matematiksel noktadir. Bir filozof, ilahiyatcilardan soz ederken buyuk bir zihin acikligiyla soyle demistir: "Ilahiyatcilar Arsimet'in bilinen meselesinin cozumunu bulmuslardir: Dunyayi manivela ile hareket ettirmek icin gokyuzunde bir dayanak noktasi. "

- - - - - - - - - - - - -
Insan uretmeden tuketen tek yaratiktir.
Sut vermez, yumurta yumurtlamaz, sabani cekecek gucu yoktur, tavsan yakalayacak kadar hizli kosamaz.
Yine de, tum hayvanlarin efendisidir.

George OrwellHayvan Ciftligi

- - - - - - - - - - - - -
Bir dini secmem gerekseydi, sanirim gunese tapardim.

Her seye hayat ve bereket veren seydir gunes.
Yerkurenin gercek tanrisi odur.
BONAPARTE,NAPOLON (1769-1821) Fransa imparatoru.
Ateistin Kutsal Kitabi - Aforizmalar - Derleyen Joan Konner

- - - - - - - - - - - - -
TCK Madde 224 Kit a sahanliginda veya munhasir ekonomik bolgedeki sabit platformlarin isgali

1) Kit a sahanliginda veya munhasir ekonomik bolgede kurulmus sabit bir platformu cebir veya tehdit kullanarak ya da hukuka aykiri baska bir davranisla ele geciren zapteden veya kontrolu altina alan kisi bes yildan onbes yila kadar hapis cezasi ile cezalandirilir.
______________________ 1 Bu fikrada gecen orgute uye olan ibaresinden sonra gelmek uzere 29 6 2005 tarihli ve 5377 sayili Kanunun 26 nci maddesiyle ya da uye olmamakla birlikte orgut adina suc isleyen veya orgute bilerek ve isteyerek yardim eden ibaresi eklenmistir.9019
2) Bu sucun islenmesi sirasinda kisilerin hurriyetinin tahdit edilmesi dolayisiyla ayrica cezaya hukmolunur.
3) Bu sucun islenmesi sirasinda kasten yaralama sucunun neticesi sebebiyle agirlasmis hallerinin gerceklesmesi durumunda ayrica kasten yaralama sucuna iliskin hukumler uygulanir.
YEDINCI BOLUM
Genel Ahlaka Karsi Suclar



- - - - - - - - - - - - -
Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder