26 Ekim 2011 Çarşamba

[Oraj-87][2011/10/26] Özel’in sözleri büyük skandal

Özel'in sözleri büyük skandal

"Genelkurmay Başkanı'nın açıklaması büyük skandal"
Orgeneral Özel'in MİT-PKK ilişkilerini basından öğrendiğini açıklamasına sert tepki geldi: Devletin
zirvesindeki uyumsuzluğu kanıtlıyor.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in MİT- PKK ilişkilerini basından öğrendiğini açıklaması tepkilere yol açtı. Uzmanlar, bu tür açıklamaların terörle mücadelede psikolojik zafiyet yaratacağının altını çizerken, aynı zamanda istihbarat edinme ve paylaşımında önemli koordinasyonsuzlukların altını çizdi. TSK'dan çelişkili açıklamaların gelmesi, temelde terörle mücadelede aynı dilin kullanılmamasına bağlanırken, istihbarat konusunda Jandarma birimlerinin ve TSK'nın inisiyatif kullanamamasının nedenleri de özellikle vurgulandı. Dönemin Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş, MİT-PKK görüşmelerine ilişkin internete sızdırılan kasetteki konuşmasında "Ordunun şu an yaptığı planlı bir operasyonu yoktur" demişti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel de NTV'de yaptığı açıklamasında bundan haberi olmadığını belirterek MİT-PKK görüşmelerini basından öğrendiğini ifade etmişti.
Güvensizlik var
Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Nurullah Aydın, MİT'in siyasi iradenin talimatı ve bilgisi dahilinde PKK ile görüşmesinin ardından Genelkurmay Başkanı Özel'in bu görüşmeyi basından öğrendiğini açıklamasının büyük bir skandal olduğunu söyledi. Aydın, şöyle dedi: "Bu, devlet zirvesinin uyumsuzluğunu açıkça göstermektedir. Sınır ötesi operasyonlar ve kara harekatı yapılması konusunda siyasi otorite ve TSK arasında sürmekte olan gerginlik, güvensizlik artık görülmektedir. Bunun ötesinde bölgeye ABD hakim olmaktadır. Terörle mücadelede siyasi otorite ABD ve İngiltere konseptini izlemektedir. Sınır Güvenliği birliklerinin kurulma çalışmaları, TSK'nın bölgede etkisizleştirilmesine neden olan yapılanmalar, terörle mücadelede zafiyetleri artırıyor." Aydın, TSK'nın terörle mücadel
ıe eden unsurlarının bir takım iddialarla denetim altında tutulmasının TSK'nın iktidara karşı olan güvenini sarstığını da savundu. Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu ise, son günlerde yapılan çelişkili açıklamaların nedenini içinden geçtiğimiz sürecin niteliğine bağlayarak, şunları kaydetti: "Necdet Özel görüşmelerin yapıldığı zaman Jandarma Genel Komutanıydı. Jandarma Genel Komutanı olmasına rağmen haberi yoktur gerçekten, haber vermemişlerdir. Eğer Genelkurmay Başkanı olsaydı belki haberi olurdu. Öyle bir devirde yaşıyoruz ki Genelkurmay Başkanı bile olsa haberi olmayabilir."
Yeterince bilgi verilmiyor
Sınır ötesi operasyonlarla ilgili kamuoyuna yeterince bilgi verilmediğini söyleyen Emekli Hava Pilot Tuğgeneral Kürşat Atılgan, Genelkurmay Başkanı'nın "PKK-MİT görüşmelerini basından öğrendim" yönündeki sözlerini şöyle değerlendirdi: "Genelkurmay Başkanı Özel'in açıklamalarında üç konu üzerinde durulması gerek. Genelkurmay'ın bu konu ile ilgisinin olmadığı basında yer aldı. Genelkurmay Başkanı kafalarda bir kuşku varsa gidermeye yönelik olarak 'Ben de basından öğrendim' demiştir. Dolaylı olarak da görüşmelerin yürütülmesi konusunda hükümetin yetkili olduğunu açıklamıştır." Hükümetin operasyonlar hakkında aydınlatıcı bilgi vermediğini de ifade eden Atılgan, "Hükümet, kamuoyuna operasyonların gizliliğini ihlal etmeyecek kadar bilgi vermeli" dedi.
Koordinasyon sağlanmalı
Terörle mücadele konusunda ortaya çıkan çelişkilerin temel nedeninin kurumlar arasındaki koordinasyonsuzluktan kaynaklandığını ifade eden TÜRKSAM Başkan Yardımcısı Celaleddin Yavuz, AKP iktidarı ile terörle mücadele eden kurumların aynı dilden konuşmadıklarını kaydetti. İstihbarat paylaşımı konularında eksikliklerin olduğunu kaydeden Yavuz, bunun son örneğinin Çukurca'da yaşandığını kaydetti. Jandarmanın, kent merkezlerinde Emniyet Genel müdürlüğü'nün istihbarat topladığını TSK'nın stratejik bilgilere sahip olduğunu, MİT'in ise hem yurt içinde hem de yurt dışında bilgi topladığını ifade eden Yavuz, bu kurumların arasında koordinasyonun sağlanabilmesi için ayn dilin kullanılması gerektiğini kaydetti.

 

 

İyi çalışmalar saygı ve sevgiler

Murat Binzet

mailto:m1000zet@gmail.com

Utanıyorum Şehidim

Aziz NESİN

Utanıyorum Şehidim,
Utanıyorum,
Yemekten,
İçmekten,
Senin annen ağlarken
Gülmekten Utanıyorum!
Sanma ki;
Unutuyor,
Unutturuyoruz.
Unutanları barındırmaktan utanıyorum.
SEN; vatan için bizim için şehit olurken,
Seni Görmezden Gelenlerden Utanıyorum.
--   . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .   Coactus volui *  *  * Zorladilar ama ben de istedim.  Latin Atasozu   . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .   Kurmus oldugum guruba uye olun Moderasyonsuz, sansursuz ve ozgur bir guruptur.  Ozgur_Gundem-subscribe@yahoogroups.com   . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .    Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz.  http://orajpoyraz.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder