4 Ağustos 2019 Pazar

Bu gün öne çıkan ve bence önemli bazı haberler.... 2017/08/4

  1. YARI İNSAN YARI MAYMUN MELEZ ELDE ETTİLER
  2. KOMŞUDAN TANSİYON YÜKSELTEN HAMLE: BİR GEMİYE EL KOYDU
  3. ALEVİLERDEN ALEVİ OKULUNA TEPKİ: NE İMAM HATİP NE DEDE HATİP
  4. ORHAN BURSALI : S-400 SIRADAN BİR TERCİH DEĞİLDİR... POLİTİK GÜÇ TAKVİYE
  5. SON DAKİKA… ABD'DEN KRİTİK FÜZE AÇIKLAMASI
  6. SUDAN'DA ANAYASA BİLDİRİSİ ÖN ANLAŞMASI İMZALANDI



================================

YARI İNSAN YARI MAYMUN MELEZ ELDE ETTİLER

Bilim insanlarının Çin'de maymun ve insan genlerini birleştirerek dünyanın ilk insan-maymun melezini elde ettikleri bildirildi.

04 Ağustos 2019 Pazar 13:16 Yarı insan yarı maymun melez elde ettiler İspanyol "El Pais" gazetesinde yayımlanan ve 'Salk Enstitüsü'nden Profesör Juan Carlos Izpisúa Belmonte ve ekibi tarafından oluşturulan melezin duyurulmasıyla dünyada yeniden etik tartışmaları başladı. Yasal prosedürler nedeniyle Çin'de gerçekleştirilen deneyin insan hücrelerine sahip maymun embriyoları yarattığı ve bunun da ileride organ nakli amacıyla kullanılacağı belirtiliyor. Çalışmanın organ nakli konusunda önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan bilim insanları deneylerine primatlar kullanarak devam edeceklerini kaydetti.

https://www.yurtgazetesi.com.tr/bilim-teknoloji/yari-insan-yari-maymun-melez-elde-ettiler-h136764.html

================================

KOMŞUDAN TANSİYON YÜKSELTEN HAMLE: BİR GEMİYE EL KOYDU

İran Devrim Muhafızları körfezde yabancı bandıralı bir gemiye el konulduğunu duyurdu. Geminin bazı Arap ülkelerine yakıt kaçırdığı belirtilirken 7 mürettebatın da gözaltına alındığı açıklandı.

4 Ağustos 2019

2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan ABD'nin geçtiğimiz aylarda ayrılmasının ardından gerilen Washington-Tahran hattında sıcak bir gerilim yaşandı. ABD'nin yaptırım uygulamaya başlamasının ardından İran bölgedeki deniz taşımacılığını engellemiş ve İngiliz bandıralı bir gemiye el koymuştu.

Bunun üzerine ABD önderliğinde İngiltere ve Fransa İran'a büyük tepki göstermiş ve bölgeye savaş gemisi gönderme kararı almıştı. Bölgede bunlar yaşanırken bugün İran medyası İran Devrim Muhafızları'na dayandırdığı bir haber ile adeta ortalığı karıştırdı.

İran basınında Tahran yönetiminin körfezde seyreden yabancı bandıralı bir tankere el koyduğu açıklandı. Yapılan açıklamada ran bazı Arap ülkelerine yakıt kaçıran bir tankere el koydu" ifadesi kullanıldı. Açıklamada gemideki 700.000 litre yakıta el konulduğu belirtildi. Devrim Muhafızları 7 mürettebatın da gözaltına alındığını duyurdu. İran Devrim Muhafızları 700 bin litre kaçak yakıt taşıyan yabancı bandıralı bir petrol tankerine Basra Körfezi'nden geçişi sırasında el konulduğunu açıkladı.

Devrim Muhafızları Komutanı General Ramazan Zirahi kaçak yakıt taşıyan tankere yerel saatle 21.30'da el konulduğunu belirtti. General Ramazan Zirahi "Petrol tankerine ilişkin elde edilen bilgilerin ardından Basra Körfezi'nde tankere el konuldu" açıklamasında bulundu. Petrol tankerinin 700 bin litre kaçak yakıt taşıdığını belirten General Zirahi İran'ın kendi sahil güvenliğini korumaya devam edeceğini söyledi.

https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-komsudan-tansiyon-yukselten-hamle-bir-gemiye-el-koydu-5265005/

================================

ALEVİLERDEN ALEVİ OKULUNA TEPKİ: NE İMAM HATİP NE DEDE HATİP

İstanbul Halkalı'da Süzer Holding'in finansörlüğüyle Dosteli Yardım Eğitim Kültür Vakfı ile AKP yöneticilerinin birlikte temelini attığı 'Hacı Bektaş Veli Anadolu Proje Lisesi' önümüzdeki dönem faaliyete başlayacak.

4 Ağustos 2019 Pazar 09:49

Konuyla ilgili BirGün'den Anıl Ataş'a konuşan Alevi kurumları temsilcileri Halkalı Atakent Mahallesi 2. Etap Sakarya Caddesi üzerindeki yaklaşık 16 dönüm arazi üzerinde yapılan 600 öğrenci kapasiteli Hacı Bektaş Veli Proje Lisesi'ne karşı olduklarını bilimsel ve laik bir eğitim modeli istediklerini söyledi.

ASİMİLASYONUN BİR PARÇASIDIR

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül açılmak istenen okulun iktidarın asimilasyon politikalarının bir parçası olduğunu belirtti. Güzelgül "Bu proje Osmanlı'dan bu yana Alevilere yönelik uygulanan politikaların devamıdır. Bu okulda okutulacak kitapları öğretmenleri belirlemede yine Milli Eğitim Bakanlığı yetkili olacak kendi zihniyetleri doğrultusunda atamaları yapacak ve müfredatı o şekilde şekillendirecekler" ifadelerini kullandı.

İMAM HATİP NEYSE BU DA ODUR

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan Alevilerin yıllardır laik ve bilimsel eğitimi savunduğunu vurgulayarak "Böyle bir liseyi savunmamız mümkün değil. Bu yapılmak istenen laiklik ilkesine de Alevi kurumlarının mücadele ettiği ilkelere de aykırıdır. Biz nasıl şu anki imam hatiplere karşı çıkıyorsak buna da aynı şekilde karşı çıkıyoruz" dedi.

BU FETÖ İLE AYNI MANTIK

Alevi Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat Alevilerin yıllardır zorunlu din derslerinin kaldırılması için eylem yaptıklarını belirterek eğitimin kesinlikle bilimsel olmasından yana olduklarını söyledi. Yapılanların laikliğe çok aykırı bir çalışma olduğunu vurgulayan Fırat uan bir de 'Sadece Alevi çocuklarına eğitim vereceğiz' diyorlar. Bu tamamen bir ayrıştırma projesidir. Bu Fetullah Gülen'in de zamanında yapmak istediğiyle aynı mantık. Biz herkesin kendini özgür bir şekilde ifade edebileceği eğitimin etkin bir biçimde olduğu okullar istiyoruz. Biz okul içerisindeki camilere nasıl karşıysak cemevine de aynı şekilde karşıyız" dedi.

'LAİK EĞİTİM KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR'

Bunların yanı sıra Alevilerin dünya görüşü itibariyle kamu kurumlarındaki dinselleştirilmeye karşı olduğunu belirten BirGün yazarı Turan Eser "AKP'nin siyasal İslamcı hegemonya kurma projesinin merkezinde eğitimin dinselleştirilmesi yatıyor. AKP'nin özellikle kendisine yakın duran bir kurum ile temelini attığı Hacı Bektaşı Veli Anadolu Proje Lisesi bilinçli bir stratejinin parçasıdır" dedi. Hükümetin laik bilimsel ve kamucu bir eğitim karşı Milli Eğitim Bakanlığı ve siyasal İslamcı cemaatler ve tarikatlarla "işbirliği protokolü" imzalayarak eğitimde dinselleştirmeyi yaygınlaştırmakta olduğunun altını çizen Eser "Yandaş Dosteli Vakfı aracılığıyla Alevileri Sünnileştirmek istiyorlar. Bu amaçla Anadolu liselerinin imam hatipleştirilmesi stratejisinin üstünü örtmek için Alevi-Bektaşi adını kullanmak suretiyle 'Dede Hatip Okulu' açıyorlar. Türkiye ve Avrupa'da hiç bir Alevi kurumu Alevi öğretisine Alevilerin laik anlayışına aykırı olduğu için bu projeyi desteklemiyor. Aleviler bir dinin ya da inancın devletleştirilmesine karşıdır. Okul okuldur inanç inançtır. Okul bahçesinde namaz cem ayin olmaz" ifadelerini kullandı.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/1518704/Alevilerden__Alevi_okuluna_tepki__Ne_imam_hatip_ne_dede_hatip.html

================================

ORHAN BURSALI : S-400 SIRADAN BİR TERCİH DEĞİLDİR... POLİTİK GÜÇ TAKVİYE

obursali@cumhuriyet.com.tr

4 Ağustos 2019 Pazar

ABD baskısını bu kez "S-400'leri al ama kullanma" üzerinde yoğunlaştıracak gibi. Çok yönlü olarak ülkeyi mengeneye almaya çalışıyor Pentagon ve Beyaz Saray. Suriye'de PKK hamiliği Doğu Akdeniz'de ülkemize karşı uluslararası hukuka uymayan haksız politik ve askeri tavır. Şüphesiz ki FETÖ hamiliği. .

Türkiye'yi zor durumda bırakacak ne kadar konu varsa hepsinin ardında bu büyük gücü görüyoruz.

ABD ülkemizdeki neredeyse tüm askeri darbe ve darbe girişimlerinin ardındaki güçtür. Ülke yönetimlerini kontrol altında tuttuğu askeri mekanizma ile belirlemiştir tasarlamıştır ve kendi yörüngesinde tutma gayreti içinde olmuştur. FETÖ'nün darbe girişimini de selamlamıştır.

Türkiye adeta ABD'nin çok yönlü sıkıştırmasına karşı bir "savunma mücadelesi" içindedir. ABD FETÖ silahını tüketmiş ancak PKK silahını hâlâ elinde tutmakta ve Doğu Akdeniz'de yeni bir cephe açmaktadır. .

Türkiye'ye "ulusal bütünlüğüne" ve ülke iradesine tehdit nereden geliyor sorusunu sormak gereksizleşmiştir.

S-400 füze savunma sistemini alma kararlılığı belirlendiğinde siyasal ve askeri manzaraya baktığınızda bu savunma sisteminin şüphesiz ki çok yönlü olmakla birlikte ABD'den ve Ortadoğu üzerinden gelebilecek bir saldırı tehdidinin öncelikli düşünüldüğünü yazdım.

ABD böyle bir saldırı yapar mı hayır derim. Bekler miyim yine hayır. Bu başka bir konu.

Ama ülkelerin kendini savunma politika ve stratejileri "hayır"lar üzerinde kurulmaz. Caydırıcılığınızı güçlendirmek zorundasınız.

S-400'lerin alınması savunma ihtiyacının ötesinde Türkiye'nin şu aşamada ihtiyacı olan bir politik güç takviyesidir ve ittifaklar meselesini tartışmaya açma iradesidir. .

Rusya ile yakınlaşma

Politik güç derken şüphesiz ki arka planda hissedilen bir Rusya ile yakınlaşmadır.

ABD'nin çok yönlü sıkıştırma politikası karşısında S-400 gibi güçlü bir savunma aracıyla sağlanan bu siyasi ve ekonomik temas ülkenin ihtiyacı olan bir desteği gündeme getirmektedir.

Zaten S-400 alımıyla kopan kıyameti seyredince bunu görüyoruz.

ABD'nin "al ama depoya kaldır kurma" önerisini kabul ettirmek istiyor buradan koparmak istediği de kaybettiği bir oyundan son anda kendisi için siyasi faydadır.

Böyle bir isteği kabul eder mi Ankara? Hiç sanmıyorum.

Derseniz ki karşılıklı al vere girmez mi bu konu şüphesiz ki girer: PKK'ni çek Dahası Suriye'den çekil Doğu Akdeniz'de adil davran!

Bunu kabul etmesi zaten mümkün değil.

Avrupa Mısır ve Şam ile dostluk dengeleri bozar

Fakat Ankara baştan beri yanlış inşa ettiği dış politikasında şu an ihtiyacı olan en büyük siyasi desteği Avrupa'dan alabilirdi. AB ile ABD arasındaki bağlar göründüğünden de kopuktur. ABD en son Almanya'yı Suriye'deki kirli savaşına alet etmek isteğine ret yanıtı aldı.

Ankara'nın AB ile derdi insan hak ve özgürlükleri hukuk adalet yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı konularıdır. Bu talepler hepimizin ihtiyacıdır.

Ankara'daki otoriter ve tek adam yönetim anlayışı demokrasiden uzak olduğu ve keyfilikle iç içe olduğu için bu taleplerle ilişkisi adeta sıfırdır.

Dolayısıyla AB ile bir siyasi destek ilişkisi kurulamıyor.

Sadece bu mu... Müslüman Kardeşler dış politikası da ülkemizin büyük bir ayak bağıdır. Mesela Mısır... Mesela Libya... Tek adamın ruhunun "ihvansız" rahat edemeyeceği ve ihvansız bir politika izleyemeyeceği görüntüsü egemendir ülke dış politikasına.

Şam ile ciddi bir karşılıklı tanıma politikasına girişememe de büyük bir ayak bağıdır. Şam ile doğrudan bir kardeşlik bağı Suriye ve Ortadoğu'da ve dahası Doğu Akdeniz petrol sahaları konusunda dengeleri değiştirecek büyük bir etki yaratacağını görmekten aciz bir dış politika var.

Bu politika değişiklikleri olsa ekonomik krizin etkileri de hafifleşir.

http://www.cumhuriyet.com.tr/koseyazisi/1518657/S-400_siradan_bir_tercih_degildir..._Politik_guc_takviye.html#

================================

SON DAKİKA… ABD'DEN KRİTİK FÜZE AÇIKLAMASI

INF anlaşmasından çekilen ABD'nin Savunma Bakanı Mark Esper Asya'ya orta menzilli füzeler yerleştirmeyi desteklediğini açıkladı. Füzelerin hangi ülkeye yerleştirileceği henüz belirsiz.

07:27 - 4 Ağustos 2019

Geçtiğimiz hafta içinde INF anlaşmasından çekilen Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) kritik bir açıklama geldi. ABD Çin'in bölgedeki etkinliğine karşı Asya'da konvansiyonel orta menzilli füze bataryaları konuşlandırmak istediğinin sinyalini verdi. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan ABD Savunma Bakanı Mike Esper hükümet olarak bu projeyi mümkün olan en kısa zamanda hayata geçirmek istediklerini dile getirdi.

Avustralya'nın Sydney kentinde gerçekleştireceği temaslar öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Esper füzelerin yerleştirilmesi konusunda net bir takvim vermekten kaçındı. Esper "Birkaç ay içerisinde olmasını tercih ederim ama bu tarz şeyler beklediğinizden uzun sürüyor" dedi. Esper füzelerin nereye yerleştirileceği konusunda bir açıklama yapmadı. Ancak ABD'nin pratikte Büyük Okyanus'ta yer alan Guam'a konvansiyonel füzeler yerleştirebileceği belirtiliyor.

ABD'nin INF anlaşmasından çekilmesinin ardından silahlanma yarışı başlayacağı yönündeki endişeleri de değerlendiren Esper "Bir silah yarışı görmüyorum hem Avrupa sahnesi hem de burası için gerekli olan önlemler aldığımızı görüyorum" diye konuştu. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de dün yaptığı açıklamada "Biz Rusya'ya uymayacağız. Yeni bir silahlanma yarışı istemiyoruz" demişti.

Esper'in açıklaması ABD'nin Rusya'nın ihlallerini gerekçe göstererek Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) ayrılmasından sadece birkaç gün sonra geldi. Anlaşmadan çekilen ABD'nin birkaç hafta içerisinde karadan fırlatılan güdüm füzesi testi yapması bekleniyor. Kasım ayında ise Pentagon orta menzilli balistik füze testi yapmayı hedefliyor. Her iki füze de nükleer özellik taşımıyor.

1987 yılında dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov tarafından imzalanan INF Anlaşması 500 ila 5 bin 500 kilometre menzilli nükleer başlıklı füzelerin yasaklanmasını öngörüyordu. Amerikalı yetkililer anlaşmadaki kısıtlamalar nedeniyle ABD'nin karadan fırlatılan füzeler konusunda Çin karşısında dezavantajlı konuma geldiği uyarısında bulunuyordu.

https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-abdden-kritik-fuze-aciklamasi-5264759/

================================

SUDAN'DA ANAYASA BİLDİRİSİ ÖN ANLAŞMASI İMZALANDI

04.08.2019 14:55

Sudan'da Askeri Geçiş Konseyi (AGK) ile sivil muhalif koalisyon arasında ülkedeki siyasi krizi sonlandıracak ve ortak geçiş yönetimini başlatacak anayasa bildirisinin ön anlaşması imzalandı.

Anayasa bildirisi ön anlaşması Afrika Birliği ve Etiyopya'nın ara buluculuğunda başkent Hartum'daki Dostluk salonunda düzenlenen toplantıda Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) sözcüsü Ahmed er-Rabi ile AGK Başkan Yardımcısı Orgeneral Muhammed Hamdan Dakalu Hmidti tarafından imza altına alındı.

Afrika Birliği Sudan Özel Temsilcisi ve ara bulucu Muhammed Hasan Lebat bildirinin nihai anlaşmasının 17 Ağustos'ta imzalanacağını söyledi.

Sudan'da yönetimi elinde tutan Askeri Geçiş Konseyi ile muhalif sivil koalisyon Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri 17 Temmuz'da 39 aylık geçici ortak yönetimi kapsayan siyasi bildiriyi imzalamıştı.

AA

https://www.mynet.com/sudan-da-anayasa-bildirisi-on-anlasmasi-imzalandi-110105695450

================================


- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -
Adalet gucu bagimsiz olmayan bir milletin devlet halinde varligi kabul olunamaz.

Gazi Mustafa Kemal ATATURK

- - - - - - - - - - - - -
JEAN MESLIER : SAGDUYU TANRISIZLIGIN ILMIHALI

18. RUHANIYET BIR HAM HAYALDIR

Vahsi, bir "ruh"tan soz ettiginde, hic olmazsa bu kelimeye bazi anlamlar yukler. Bununla, yururlukte olmayan, ancak hissedilen eserler meydana getiren havaya, ruzgara, guzel kokuya, esintiye benzeyen bir etkeni amaclar. Yeni ilahiyatci meseleyi incelte incelte, kendisi icin oldugu kadar baskalari icin de az anlasilir oluyor. Ona "ruh" kelimesinin neyi ifade ettigini sorunuz; size hemen, "Bilinmeyen bir cevherdir, tumuyle basittir, bir mekana sahip degildir; maddeyle hicbir ilgisi ve iliskisi yoktur" karsiligini verecektir. Dogrusunu soyleyelim, boyle bir "cevher" hakkinda en kucuk bir fikir olusturacak bir insan var midir? Ilahiyat dilinde "ruh", anlamsiz bir laftan, bir dusunce yoklugundan baska bir sey midir?

Ruhaniyet dusuncesi de modelsiz bir fikirdir.

- - - - - - - - - - - - -
Olumluyu olumsuza yeglerim.
Oynadigimiz oyunda kazanmak soz konusu degil.
Ama bazi yenilgiler otekilerden daha iyidir.

George Orwell

- - - - - - - - - - - - -
Yetersiz kanitlari olan bir seye inanmak, her zaman, her yerde ve herkes icin yanlistir.

CLIFFORD,W.K. (1845-1879) Ingiliz matematikci ve filozof.
Ateistin Kutsal Kitabi - Aforizmalar - Derleyen Joan Konner

- - - - - - - - - - - - -
Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

 



-------------------------------------------------
This free account was provided by VFEmail.net - report spam to abuse@vfemail.net
 
ONLY AT VFEmail! - Use our Metadata Mitigator™ to keep your email out of the NSA's hands!
$24.95 ONETIME Lifetime accounts with Privacy Features!
No Bandwidth Quotas!   15GB disk space!
Commercial and Bulk Mail Options!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder