2015 felaket getirebilir!
Durum düşündüğümüzden ciddi, bilim insanları açıkladıBilim insanları, 2015'te Arktik buzullarının yok olabileceğini ve çok az kişinin bu hızlı değişime hazırlandığını belirtti.
ABD'nin Colorado eyaletindeki Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi, Kuzey Kutbu'ndaki buz miktarının 1979 yılından bu yana yarı yarıya azalarak 3,42 milyon kilometrekareye düştüğünü açıkladı.
Buz miktarı, 2007'de 4,17 milyon kilometrekareye inmişti.
Kuzey Kutbu'ndaki buzların erimesi, küresel ısınmanın en önemli etkilerinden biri olarak kabul ediliyor.
http://haber.gazetevatan.com/2015-felaket-getirebilir/482166/7/Ya%C5%9Fam#.UFxo7lGz73U
-------- Original Message --------
Subject: | Felaketin ayak sesleri...buzullar hızla eriyor. |
---|---|
From: | D.Ali Ercan <daliercan@gmail.com> |
Buzullar eriyor..
2010 yılında Gröndland'daki Petermann Gleçerinden kopan dev Buz kütlesi (uydu fotografı 5 Ağustos 2010)
Bir yandan küçük parçalara ayrılan, bir yandan eriyen dev kütle şu anda 20 km x 10 km boyutunda küçülmüş olarak Kanada ile Gröndland arasındaki Nares Boğazından güneye doğru ölümüne gidiyor. (uydu fotografı 1.9.2012)
Değerli arkadaşlar,
İnsanlık geçim derdi, seçim derdi ile, hay huyla uğraşırken, küresel ısınımın tetiklediği felaketler zinciri çoktan harekete geçmiş bulunuyor.. Dünya dediğimiz Gemide, insanlar iktidar savaşını, kaptanlık savaşını, en iyi kamarayı kapmak yarışını sürdürürken Gemi su almaya başladı ve galiba önlenemeyecek bir batış sürecine girdi..
Bilim adamları 1960 lardan beri (Club of Rome'un kuruluşundan beri) sürekli uyarılarda bulundular: "Bu gidişat doğru gidişat değil" diye.. aklın ve bilimin yolunu değil, kör inançların, dogmaların ve saplantılı ideolojilerin yolunu tercih eden siyasetçiler, hemen her ülkede inatla yanlışı sürdürdüler, nüfus artışına, çevre kirliliğine , karbon dioksit veya azot dioksit gibi sera gazlarının salımına karşı önlem almak şöyle dursun, daha da yüksek hızda üretim saçmalığı ve tüketim toplumları yaratmak çılgınlığı aldı başını gitti.. Ve Gezegenimiz belki 1-2 bin yıl sonra zaten gireceği doğal ısınım safhasına, insan etkisiyle hızlandırılmış olarak vaktinden önce girdi. (küresel ölçekte etkili teknolojilerin henüz geliştirilmediği bir dönemde, açıkçası hazırlıksız yakalandık)
Buzulların erimesi sonucu Okyanus akıntılarının düzeninin değişmesi, olumsuz iklim değişikliklerine neden oluyor, diğer yandan ayarı şaşmış fauna ve flora insan yaşamını tehdit eder duruma geliyor.
Ağırlıklı olarak Grönland ve Antarktika'da 2000 yılı öncesinde eriyen yaklaşık 240 milyar ton buzul nedeniyle okyanuslarda su seviyesinin ∆h=1 mm. yükseldiği, bu yüzyılın başında, tespit edilmişti... Aradan geçen 10 yıllık gözlem sürecinde bu eriyişin sabit hızda değil, her yıl yaklaşık %15 artan bir hızla devam ettiği tespit edilmiştir.. Felaket olan da bu üssel (geometrik) artıştır.. Yılda %15 demek, 1,155 = 2 , yani her yıl eriyen buz miktarı 5 yıl önceki miktarın yaklaşık 2 katı olacak demektir.. Öte yandan Dünyadaki Tüm karasal buzulların erimesiyle Deniz seviyesinin 70 metre yükseleceğini hesaplıyoruz. Buna göre, 2n = 70000 den n= log70000 / log2 = 16 olduğundan 16 x 5 yıl = 80 yıl sonra yani 2080 de Gezegende Deniz seviyesi 70 metre yükselecek demektir. (Son alınan NASA uydu fotograflarına dayanarak yapılan hesaplamalara göre bu süre belki 20-30 yıl ileriye kayacakmış gibi görünüyor)
22. nci yüzyıla giremeden, dünyamız tanınamaz hale gelecek, binlerce ada ve kıyı şehirleri, kıyı ormanları ve geniş topraklar deniz suları altında kalacak, (ülkelerin %1 - %5 arasında toprak kayıpları olacak) ve kaçınılmaz olarak, tüm sosyo-ekonomik sistemler çökmüş olacaktır.. Bu felaketin yaratacağı kaos ortamından kaynaklanan problemler sonucu, açlık, susuzluk, baş edilemeyen virüslerin yol açtığı salgın hastalıklar, terörist katliamlar vs.. 10 milyarı aşmış dünya nüfusunun çok büyük bir bölümü, belki %80 i, acımasız bir kıyıma uğrayacak, sadece Bilim ve teknolojide ilerlemiş, akılcı yönetimlere sahip, hazırlıklı bazı ülkeler bu girdaptan salimen çıkabileceklerdir. 22.nci yüzyıla girerken gezegen üzerinde ancak 2 milyara yakın bir nüfus olacağını tahmin ediyorum.
Şu anda gözlerimizi yummuş ve kulaklarımızı tıkamış, büyük felaketten 70 yıl öncesinin mutluluğunu(?!) yaşıyoruz.. æ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder