13 Nisan 2021 Salı

Selman Selim Akyüz : Cebelitarık Boğazı Süveyş ve Panama Kanallarının Yıllık Gelirleriyle İlgili İddialar


Selman Selim Akyüz : Cebelitarık Boğazı Süveyş ve Panama Kanallarının Yıllık Gelirleriyle İlgili İddialar

15 Aralık 2019


Sosyal medyada bazı kullanıcılar tarafından Kanal İstanbul Projesinin gündeme gelmesiyle Süveyş Kanalı Panama Kanalı ve Cebelitarık Boğazının gelirleriyle ilgili bilgiler paylaşıldı. Hazırlanan bir görselde Cebelitarık Boğazının yıllık gelirinin 10 milyar dolar Panama Kanalı'nın yıllık gelirinin 7 milyar dolar Süveyş Kanalının yıllık gelirinin ise 22 milyar dolar olduğu Türkiye'nin İstanbul Boğazından hiç gelir elde edemediği iddia ediliyor.

Paylaşılan bir başka görselde ise Cebelitarık Boğazının 10 Panama Kanalının 6 Süveyş Kanalının ise yıllık 21 milyar dolar geliri olduğu Türkiye'nin de Kanal İstanbul'u yapması halinde yıllık 12 milyar dolar gelir edeceği iddia ediliyor.

Dünya'nın en önemli kanal ve boğazlarıyla ilgili bu iddiaların dördü de yanlış. Açık kaynaklardan yapılan araştırmada Panama Kanalı'nın yıllık gelirinin 1 5-1 8 milyar dolar arasında olduğu görülüyor. Kanal iki okyanusu birbirine bağladığı için gemi taşımacılığı için önemli zaman ve yakıt tasarrufu sağlıyor.

Süveyş Kanalı ise Mısır için çok önemli bir gelir kaynağı ancak yıllık geliri 21 ya da 22 milyar dolar değil yaklaşık 5,5 milyar dolar. Kanalın 2018 yılı geliri 5,7 milyon dolar olarak açıklandı.

Cebelitarık Boğazı ise doğal bir deniz geçidi. Yani kanallar gibi ülkeler tarafından sonradan inşa edilmediği için ticaret ve turizm hatta barış dönemlerinde savaş gemilerinin geçişlerinden ücret alınamıyor.
BM Uluslar Arası Deniz Hukukunun 38. maddesi dünyadaki bütün doğal boğazlardan geçişin kıyısı olan ülkeler tarafından engellenemeyeceğini belirtiyor.
Dolayısıyla Cebelitarık'ın yıllık 10 milyar dolar geliri olduğu iddiası doğru değil.


Son iddia ise Türkiye'nin İstanbul Boğazından hiç gelir elde edemediği yönünde. Bu iddia da tam olarak doğru değil. Süveyş ve Panama gibi kanallar ülkelere ait olduğu için gemilerden yükünün miktarına göre ücret alınabiliyor ancak İstanbul Boğazı doğal boğaz olduğu için Montrö Anlaşmasıyla da karara bağlanan gemilerin boğazın bulunduğu ülkeye yani Türkiye'ye çevre ve sağlık açısından zarar vermemesi şartından kaynaklanan bazı ücretler alabiliyor. Bu ücretler ise kanallara göre oldukça düşük. Anadolu Ajansı'nın Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı verilerine dayanarak yaptığı haberde İstanbul ve Çanakkale Boğazlarından yapılan geçişlerden 312 milyon lira gelir elde edildiği belirtiliyor. Bu ücret gemilerin geçişinin sağlıklı ve kaza olmadan sağlanması için fener tahlisiye ve sağlık harcı olarak gemi başına yaklaşık 700 dolar alınıyor.

Kanal İstanbul'un yapılması halinde yıllık 8 milyar dolar gelir elde edileceği iddiası ise belirsiz. Mısır yetkilileri Süveyş Kanalından yıllık 20 bin geminin geçtiğini belirtirken İstanbul Boğazından Süveyş'in iki katını aşan sayıda yıllık 50 bine yakın gemi geçiyor. Geçiş ücretlerinin aynı olması durumunda İstanbul Kanalının gelirinin 13 milyar doları geçmesi beklenebilir ancak uzmanlar İstanbul Boğazından geçecek tüm gemilerin kanala yönlendirilmesinin mümkün olmadığını diğer yandan zorunlu sayılabilecek bir geçiş noktası olan Süveyş Kanalının Akdeniz ve Kızıldeniz'i birleştirerek gemilerin Afrika Kıtasını dolaşma zorunluluğunu ortadan kaldırdığını Kanal İstanbul'un aynı avantajları sağlamayabileceğini ifade ediyor.

İlgili İçerik Deprem Vergisinin Halen Yürürlükte Olduğu İddiası

Yaptığımız doğruluk kontrolü sonucunda Cebelitarık Boğazının yıllık gelirinin 10 milyar dolar olmadığı Panama ve Süveyş Kanallarıyla ilgili gelir iddialarının da yanlış olduğu yapılması planlanan Kanal İstanbul'un gelirinin ise ne kadar olacağının belirsiz olduğu anlaşılmıştır.


Kaynaklar

Euronews'in Reuters'i kaynak göstererek yayınladığı haber

https://tr.euronews.com/2018/06/18/suveys-kanalinin-yillik-geliri-5-585-milyar-dolar-ile-rekor-seviyeye-yukseldi

Şarkul Avsat Gazetesinin Süveyş Kanalıyla ilgili haberi

https://m.aawsat.com/turkish/home/article/1736181/beklenen-k%C3%B6rfez-sava%C5%9F%C4%B1-s%C3%BCvey%C5%9F-kanal%C4%B1n%C4%B1-etkiler-mi

Milliyet Gazetesinin Süveyş ve Panama Kanallarının gelirleriyle ilgili haberi

http://www.milliyet.com.tr/amp/siyaset/kanaldan-gecmek-ucuz-degil-1383263

BM Deniz Hukuku Sözleşmesi

http://denizmevzuat.udhb.gov.tr/dosyam/denizhukuku.pdf

NTV'nin Suveyş Kanalının geliriyle ilgili haberi

https://www.ntv.com.tr/dunya/suveys-kanalinin-geliri-2018de-yuzde-7-5-artti MDulABmpAUu7vY6CYJb0uw

Anadolu Ajansı'nın İstanbul Boğazları ile ilgili haberi

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/bogazlardan-87-bin-593-gemi-gecti/1026969

Türkiye Gazetesinin boğazlardan geçiş ücretleriyle ilgili haberi.

https://www.turkiyegazetesi.com.tr/ekonomi/536696.aspx

https://dogrulugune.org/cebelitarik-bogazi-suveys-ve-panama-kanallarinin-yillik-gelirleriyle-ilgili-iddialar/
- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -
Ogretmenler Cumhuriyetin fedakar ogretmen ve egitimcileri yeni nesli sizler yetistireceksiniz.
Ve yeni nesil sizin eseriniz olacaktir.
Eserin kiymeti sizin beceriniz ve fedakarliginizin derecesiyle orantili olacaktir.
Cumhuriyet fikren ilmen fennen bedenen kuvvetli ve yuksek karakterli koruyucular ister.
Yeni nesli bu ozellik ve kabiliyette yetistirmek sizin elinizdedir...
Sizin basariniz Cumhuriyetin basarisi olacaktir.

Gazi Mustafa Kemal ATATURK

- - - - - - - - - - - - -
JEAN MESLIER : SAGDUYU TANRISIZLIGIN ILMIHALI

27. ALLAH'A INANMAK HIC INANMAMAKTAN NE DAHA EMINDIR, NE DE DAHA AZ CANIYANE

Genellikle insanlar icin hicbir sey, bir kaniti, korku kadar ikna edici kilmaz. Bu ilkenin sonucu olarak hocalar, rahipler, hahamlar vb. butun ilahiyatcilar bize derler ki, "En guvenilir yon tutulmalidir. Allah, varligi hakkinda kuskulanmak kustahliginda bulunanlari siddetli cezalara, azaplara carpacaktir, onun siddeti dogrudur. Bu nedenle tanrisizlardan intikamini acimadan alacaktir. Cunku, deliliklerden ya da fesattan, dinsizlik ve gunahkarliktan baska, bir mutlak hukumdarin varligini reddettir ebilecek hicbir sey yoktur".

Bu tehditleri sogukkanlilikla inceleyecek olursak, soz konusu seylerin "varsayildigini" buluruz. Yani sozunu ettikleri seylerin gercekte olmadigini, varsayilan seyler oldugunu goruruz. Kendisine inanmanin daha guvenilir ve mevcudiyetinde tereddut ya da onu inkar etmenin pek cirkin, pek lanetlenmis oldugunu bize soylemeden once, ise, bir Allah'in varligini inandirici bir sekilde kanitlamakla baslanmaliydi. Bize yine kanitlanmaliydi ki, adil bir Allah, bozuk akillarin anlayamadigi bir zat, varligina inanmaya engel olan bir cinnet halinde bulunduklarindan dolayi insanlari acimasizca cezalandirabilir. Sozun kisasi, kanitlamasi gerekirdi ki, adaletle dolu oldugu soylenen ilahi zat, kendisi hakkinda insanin kusatilmis oldugu yenilmez ve zorunlu cehaleti cezaya carptirabilir. . . Ilahiyatcilarin dusunce, yargilama ve akil yurutme tarzi pek tuhaf degil midir?

Korkunc hayaletler uretirler, onlari celiskilerden olustururlar. Sonra da emin yolun, bizzat icat ettikleri bu hayaletlerin varligindan kuskulanmamak oldugunu soylerler!

Bu yol izlenince, inanilmasi inanilmamasindan daha guvenilir olmayan hicbir sacmalik bulunmaz.

Butun cocuklar tanritanimazdir, Allah hakkinda hicbir fikirleri yoktur; bu durumda bu cehaletleri nedeniyle cocuklar suclu mudur? Cocuklarin Allah'a inanma zorunlulugu hangi yasta baslar? Ergenlik yasinda diyeceksiniz. Bu yas ne zaman baslamalidir?. . . Bundan baska, en derin ilahiyatcilar, hocalar, papazlar, hahamlar tanrinin icyuzu meselesinde yaya kalir ve bu konuda bir sey bilmekle iftihar edemezken, dunyanin halki, kadinlar, isciler, sozun kisasi butun insan kitlesini olusturanlar, bu noktada hangi fikre sahip olabilirler?
- - - - - - - - - - - - -
Dogru sozler paylasildikca dogru dusunceler artar, paylasalim.

George Orwell

- - - - - - - - - - - - -
Doga oylesine muazzamdir ki, onun otesinde baska bir seye ihtiyacimiz yoktur.

GREEN,RUTH HURMENCE (1915-1981) ABD'li yazar.
Ateistin Kutsal Kitabi - Aforizmalar - Derleyen Joan Konner

- - - - - - - - - - - - -
TCK Madde 333 Devlet sirlarindan yararlanma Devlet hizmetlerinde sadakatsizlik

1) Gorevi dolayisiyla ogrendigi ve Devletin guvenliginin gizli kalmasini gerektirdigi fenni kesif veya yeni buluslari veya sinai yenilikleri kendisinin veya baskasinin yararina kullanan veya kullanilmasini saglayan kisi bes yildan on yila kadar hapis ve ucbin gune kadar adli para cezasi ile cezalandirilir.
2) Fiil Turkiye ile savas halinde bulunan bir devletin yararina islenir veya Devletin savas hazirliklarini veya savas etkinligini veya askeri hareketlerini tehlikeye sokacak olursa faile muebbet hapis cezasi verilir.
3) Turkiye Devleti tarafindan yabanci bir memlekette Devlete ait belirli bir isi gormek icin gorevlendirilen kimse bu gorevi sadakatle yerine getirmedigi ve bu fiilden dolayi zarar meydana gelebildigi takdirde faile bes yildan on yila kadar hapis cezasi verilir.
4) Bu maddede tanimlanan suclarin islenecegini haber alip da bunlari zamaninda yetkililere ihbar etmeyenlere suc tesebbus derecesinde kalmis olsa bile alti aydan iki yila kadar hapis cezasi verilir.


- - - - - - - - - - - - -



Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur-gundem@googlegroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur-gundem+subscribe@googlegroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : 0raj.p0yraz@neomailbox.net  /  oraj.poyraz@openmail.cc
Grup Sayfamiz : https://groups.google.com/g/ozgur-gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/
Özgürlük adam, henüz yeni kurdum.

Siyasi iktidarın sürekli yasakladığı, polisiye önlemler ile gizlemeye çalıştığı şeyleri burada biriktireceğim.

Videolar, resimler, makaleler falan.
:
http://insulaelibertatis.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder