Yine kefere lüzumsuz işlerle uğraşıyor. Milyar dolarları hiç uğruna harcıyorlar. Kestirmeden en yakın kitapçıdan bir Kur'an alsalardı, herşey daha kolay olurdu. İlahi düzeni bu kadar kurcalayınca, Allah korusun şeytanı uyandıracaklar. Dünyanın mahfına sebep olacaklar. Mazallah. |
Değerli arkadaşlar, 26.kasım.2011 de Cape canaveral askeri üssünden bir Atlas V roketi ile Mars'a yollanan Mars aracı Curiosity'nin kızıl gezegenin yüzeyine inişine (tuch-down) 18 saattan daha az bir zaman kaldı.. Eğer her şey yolunda giderse, Türkiye saati ile 6.ağustos sabah saat 8.30 da Mars'a iniş gerçekleşmiş olacak. 254 günde Yaklaşık 570 milyon km yol kateden Curiosity'nin yolculuk süresince saniyede ortalama 26 km. olan hızı, Mars'a iyice yaklaştığı şu anlarda da 3,6 km. ye (20 bin km/h) indirgenmiş durumda.. Atmosfer dışından Mars yüzeyine iniş, yani hızın 20 bin km/h'den sıfıra düşürülmesi yaklaşık 7 dakika sürecek.. Bu kritik 7 dakika içerisinde bütün kontrolu otomatik elinde tutan bir computer inişi gerçekleştirecek..
Aracın son iniş sahnesinin temsili resmi.
En başta NASA proje çalışanları, 300 den fazla bilim adamı ve yüzlerce teknisyen ve tüm bilim dünyası nefeslerini tutmuş bu inişi bekliyorlar. Mars atmosferi dünya atmosferine kıyasla yaklaşık 100 defa daha seyreltik; yine de bu büyük hızla Mars atmosferine giren aracın, meydana gelecek 1600 derece sıcaklığa dayanması gerekiyor. Paraşütle hız 300 km/h seviyesine düşürüldükten sonra paraşütten ayrılan sistem tepkili motorlarıya yüzeye doğru yavaş inişe geçecek.. yerden savuracağı kumlarla araca zarar vermemek için yaklaşık 20 m yukarıdan araç jet sisteminden tel iplerle yüzeye indirilecek. (aynen Helikopterlerin belli bir yükseklikten iplerle malzeme indirişi gibi) Bu 7 dakikalık süre salimen atlatılırsa büyük bir başarı, çünkü Mars yüzeyine şimdiye kadar yapılan inişlerin ancak %40 kadarı başarılı oldu.. Aksi takdirde, 10 yıllık çalışma ve 2,5 milyar dolarlık proje Mars'ın kumlarına gömülmüş olur.
Değerli arkadaşlar, Mars insanların eski çağlardan beri dikkatini çeken bir gök cismi, bizim Venüs'ten sonra en yakın komşu gezegendir. Eski öz türkçede Marsa SAKIT deniyordu. (TDK nun 2240 sayfalı sözlüğünde maalesef Sakıt yer almıyor) Dünya-Mars yörünge farkı 78 milyon km.dir. (Dünya-Venüs yörünge farkı 41,4 milyon km.) Göründüğü kadarıyla yaşam barındırmayan Mars belki bir zamanlar bizim dünyamız gibi mavi bir gezegendi. Bu projenin birincil amacı da bu soruyu aydınlatmak: “Marsta yaşam barındırabilecek bir ortam oluşmuş muydu? Böyle bir ortam var idiyse, neden ve nasıl yok oldu?” Eğer bu soru olumlu yanıtlanır, Marsta kesinlikle bir yaşam barındırabilecek bir ortamın bir zamanlar var olduğu kanıtlanırsa, ikinci sefere muhtemel yaşam kalıntılarını bulmaya yönelik araştırmalar başlatılacak. Mars üzerinde su akıntılarının yol açmış olabileceği jeolojik yapıların ırmak yatakları olduğu ve bir zamanlar göllerin ve denizlerin varlığı düşünülüyor. Eğer bu düşünce doğruysa, o zaman akla gelen soru; bu kadar su şimdi nerede?
6794 km. çapındaki Mars (Dünyanın çapı 12742 km) dünyadan 6,6 kere daha küçüktür. Kütlesi dünya kütlesinin % 11 i kadar. Güneşe uzaklığı, Dünyanın güneşe uzaklığının 1,5 katı olan Mars yüzeyindeki sıcaklıklar -133 derece ile +27 derece arasında. Gezegen yüzeyinde ortalama sıcaklık yaklaşık -50 derece; Atmosferi %95 CO2 den oluşuyor.. İnsanların soluk alamayacağı bir atmosfer, üstelik atmosfer basıncı o kadar düşük ki açıkta korunmasız bir insanın ciğerleri patlardı. Mars'ta atmosfer basıncı (~0,8 kPa) Dünyadaki atmosfer basıncından (101,325 kPa) 127 kere daha düşüktür.
Mars aracı Curiosity (Merak) altı tekerlekli akıllı bir jeolog gibi; elinde her türlü analiz olanağı olan tam donanımlı bir kimya laboratuarı var. Laserden, röntgene, kütle spektroskopisine kadar tüm kimyasal çözümleme tekniklerini uygulayabilecek olan bu süper laboratuvar ve taşıyıcı sistem nükleer yakıtlı bir motor sistemiyle uzun işliyor. Marsta tam bir 1 yıl (686 dünya günü!) görev yapacak olan aracın adı için yapılan yarışmayı 2 yıl önce 12 yaşında bir kız çocuğu (Clara Ma) “merak etmeyen öğrenemez” mottosuyla kazanmıştı.. Araç salimen indikten sonra ilk resimleri göndermesi epey zaman (günler) alabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder