4 Ekim 2012 Perşembe

PEŞKEŞ ÇEKİLME SIRASI KÜTAHYA - SEYİTÖMER‘DE

Küresel oligarşiye peşkeş çekmek.

Böyle diyoruz, havada kalıyor.
Oligarşi ne demek, bunun küresel olanı nasıldır?
Oligarşi sadece belirli bir grubun bir ülkeyi yönetmesiyle ortaya çıkan yönetim, devletin tüm kurumlarının küçük bir azınlığının kontrolünde olması demektir.
Misal ülkemiz için örneklersek ülkenin tamamında örgütlü olan çok sektörlü, çok holdingli zengin aileler oligarktır.
Bunun küresel olanı yukarıdakinin çok uluslu olanıdır.
Misal Rochefeller, Rothchilds vb.
Küresel zenginlerin yerli ortağı olan yerel oligark ailelere KOMPRADOR denir.
Daha doğru tanımla bizim Koç, Sabancı gurubu küresel ailerin sahip olduğu çok uluslu şirketlerinin yerli ortağı, dağıtımcısı, ithalatçısı, ihracatçısı, fasoncusu olduğundan tam olarak KOMPRADORDUR.
Yerel oligarklar ulus devletlere tesir eder, demokrasi oyununu kendi lehine esnetir, devletin kurumlarını kendi kurumları gibi, kendi menfaati için kullanır.
Misal devletin rejimi adeta Koç gurubunun bir aleti haline gelir.
Küresel zenginler ise süper devletlerden çıkar, onlarda da durum aynı, ABD donanması dönemine göre ya Rochefeller şirketlerinin ya Rothchilds şirketlerinin peşinde gezer.

Fakat artık oyun değişti.
Bizim yerel zenginlerimiz, küresel zenginlerin karşısında giderek ayrıntı haline gelmeye başladı.
Bizim ulus devletimiz de aynı şekilde gölge devlet haline gelmeye başladı.
Artık bizim devletimiz işbirlikçi iktidarlar, işbirlikçi cemaatler ve komprador(!) zenginler marifetiyle ülkenin madenlerinin, arazilerinin, milli menfaatlerin, milli hakların satışına aracılık eder oldu.

Üstelik soldan sağdan habersiz cahil toplulukları da küreselleşme, küresel ekonomiye entegrasyon, borçlanarak büyüme masallarıyla kandırdılar.
Millet baba mülkünü satıp yemeyi marifet zannediyor.
Oysa tasarrufla büyürsünüz, negatif bütçeyle küçülürsünüz.
Bu evrenseldir.
Başta yerel oligarkların satın alabildiği siyaset artık küresel zenginlerin satın aldığı bir alan oldu.

Peşkeş: Osmanlıda hükümdarların birbirlerine yolladıkları veya hükümdara sunulan armağanlardır.
Peşkeş çekmek; Osmanlı halkının bir devlet memurunun huzuruna çıkarken görevliye getirdiği armağanlara da bu isim verilir.
Kendine ait olmayanı hediye etmek.

İşte olay budur, devlet gemisin başına geçen işbirlikçi cemaat, liboş dönek, bölücü koalisyon kendine ait olmanı, devlet ve millet mülkünü, menfaatlerini yabancı devletlere ve küresel zenginler peşkeş çekmektedir.

Saygılar. Oraj POYRAZ



PEŞKEŞ ÇEKİLME SIRASI KÜTAHYA - SEYİTÖMER'DE

Tüm dünyada enerji alanında yürütülen serbest piyasa uygulamaları sorgulanırken, enerji arz güvenliği sorunuyla karşı karşıya bulunan ülkemizde AKP Hükümeti, enerji alanında özelleştirmeleri sürdürmektedir. TBMM'de bir gece operasyonu ile torba yasanın içine termik santrallere kömür sağlayan 2172 sayılı yasa ile devletleştirilen, daha sonra 2840 sayılı yasa ile devlet eliyle işletilecek madenler kapsamına alınan linyit sahalarının, 4046 sayılı özelleştirme yasası kapsamında özelleştirilmesini sağlayan bir hüküm konulmuştur. Bu hükümle; Türkiye Kömür İşletmelerinin (TKİ) işlettiği ve termik santrallere kömür sağlayan bütün linyit sahalarının, termik santraller ile birlikte yerli-yabancı enerji tekellerine verilmesi amaçlanmıştır. TKİ'nin elinde bulunan bu linyit sahaları, yerli kaynak niteliğiyle ülkemizin enerji güvenliğinin stratejik teminatı durumundadır. Özelleştirme ile bu tek yerli teminat da ortadan kalkmış olacaktır. Yasanın çıkmasıyla birlikte, Türkiye'nin açık işletme yöntemiyle üretim yapılan ve en düşük maliyetli kömür sahalarından Seyitömer İşletmesi, Türkiye Kömür İşletmeleri'nden (TKİ) ayrılarak Elektrik Üretim A.Ş' ye (EÜAŞ) bağlanmış ve özelleştirme çalışmaları başlatılmıştır. TKİ'ye ait kömür sahası ile EÜAŞ'e ait termik santral birleştirilip birlikte özelleştirilecektir. Söz konusu kömür işletmesinde (SLİ), 176 milyon ton görünür rezerv bulunmakta ve yaklaşık 8 milyon ton/yıl linyit kömürü üretimi yapılmaktadır. İşletmeye, 2011 yılında 2.200.000 TL. yatırım yapılmış ve işletme 2011 yılında 160 milyon TL. kar etmiştir. İşletmede 793 kişi çalışmaktadır. Santralda ise, 2011 yılında 3.896.000.000 kW elektrik üretimi yapılmıştır. Santralda üretilen elektriğin üretim maliyeti yaklaşık 5.8 cent/kWsaat civarındadır. Böyle verimli ve karlı işletmeler ne hikmetse !!! elden çıkarılmaya çalışılmaktadır. Bunun peşinden diğer kömür ve elektrik santrallerinin satışı planlanmıştır.

Başta enerji alanında olmak üzere diğer sektörlerde de uygulanan neoliberal politikaların ve özelleştirmelerin; işsizliği, pahalılığı ve dışa bağımlılığı artırdığı, sanayileşmeyi engellediği, gelir dağılımını bozduğu, kamu kaynaklarının sömürgenlere aktarılmasının aracı olarak kullanıldığı defalarca görülmüştür. Kamu tekelinin yıkılarak yerine özel tekellerin oluşturulduğu bu sistemde halkımızın ve ülkemizin gelecekte daha ağır bedeller ödeyeceği bilinmelidir. Özelleştirmeler; ekonominin düzelmesine, devletin gelir elde etmesine olanak sunmadığı gibi daha az hizmet, daha fazla külfet ve daha fazla vergi olarak topluma dönmektedir. Şimdiye kadar yapılan özelleştirmelerde bunlar yaşanmıştır. Bugüne kadar yaşanan deneyimlerden ders alınarak, merkezi ve stratejik bir planlamayla geleceği kurgulayarak, ülkemizin özgün koşullarına uygun, insan odaklı ve kamu yararı öncelikli enerji politikalarının bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Bu yanlış uygulamalara karşı mücadele etmek ve karşı durmak öncelikle bir yurtseverlik görevidir. Aşağıda imzası bulunan sendikalar ve meslek odaları, bu anlamda verilecek her türlü mücadeleye destek verecek ve içinde olacaktır. Ancak, bu mücadelelerin başarılı olmasının yolu da tüm emek güçlerinin birlikte hareket etmesinden geçmektedir. Bu anlamda tüm örgütler sorumluluklarının bilincinde olmak durumundadır. Bunun dışındaki davranışlar, sonuçta sermayenin yararına olacaktır.

Günümüzde enerjiye ulaşmak en doğal insani bir ihtiyaçtır. Ekonomik/sosyal kalkınma ve insanca yaşam için; güvenilir, ucuz ve temiz enerji arzı günümüzün en önemli sorunu haline gelmiştir. Elektrik alanında bugüne kadar sürdürülen özelleştirme ve serbest piyasa uygulamaları ülkemizi enerji sıkıntısı ve pahalı elektrik fiyatlarıyla karşı karşıya bırakmıştır.

Enerjinin temel bir insan hakkı olduğunun bilinciyle, kamu çıkarını savunmayı temel ilke olarak gören aşağıda imzası olan sendikalar ve meslek odaları, yeraltı ve yerüstü servetlerimizin talanına, enerji güvenliğimizin yok edilmesine ve ülkemiz enerji sektörünün dış kaynaklara bağımlılığının daha da artmasına yol açacak uygulamalara karşı mücadelesini sürdürmeye kararlıdır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

04.10.2012

E-Liste ile ilgili olarak maden@maden.org.tr adresine e-posta gönderebilir ve fikir ve yorumlarınızı bildirebilirsiniz.

COPYRIGHT © 2005 - 2012 TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI

KIZILAY SELANİK CADDESİ YEŞİM APT. NO:19/4 06650 ÇANKAYA - ANKARA

TEL: +90 312 4251080 Faks:312 4175290

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder