Güzel bir izah olmuş. Aslında bankacılık sisteminin karşılıksız para basma anlamı taşıyan bir işlemidir. Ve bankaların gerçekte en çok kar ettikleri işlemler bunlardır.
|
-------- Original Message --------
From: Orhan Irfanoglu <orhan.irfanoglu@tedas.gov.tr>
20 Eylul SETAM dernek toplantisinda Prof. Dr. Mete Gundogan bankalarin pekala uyguladiklari bir hesap dongusunu tarif etmisti. Uzerine de hesaplamayi asagidaki gibi ekleyince!!!
Bir banka hesabina uzun vadeli 100TL yatiriliyor. Banka bu meblagin ~%10 olan munzam karsiligini elinde turarak 90TL'yi kredi veriyor. Krediyi alan ayni/baska bankada 90 TL hesap acarak yatiriyor. Bu banka da ~%10ini tutarak 81 TLsini kredi olarak veriyor. Arada banka hesabı olmaksizin krediyi kullananlar olsa da para bir yerde yine banka hesaplarina giriyor.. cikiyor.
Zincir bu sekilde epeyce devam ettigi takdirde 100, 90 ,81 ,72 ,64 ,57 ,51 ,45 ,40 ,36 ,32 ,28 ,19 ,17 ,15 ,13 ,11 ,9 ,8 ,7…. TL gibi hesaplar acilabiliyor pekala ve toplami 800TL kadar ediyor.
Bankalarin topladigi-odedigi arasindaki net faiz geliri tahminen %3 olsa 800TL yilda 24 TL faiz getirecek bankalara.
Fakat esas para 100 TL olduguna gore bu tureyen hesaplar zinciri sonucunda gerceklesen net faiz %24 oluyor.
Bu acayip durumu bu gun yasiyoruz zira, yukaridaki hesaplar bu gunlerin dusuk faizlerini yansitiyor. En bastaki adreste de MB yillar icinde artira eksilte munzam karsiliklari 1 yila kadarki hesaplar icin %11.5, 1 yil ve uzerindekiler icin %9.5 olarak belirlemis durumda.
Bütün dünya bankalari gibi Çin MB'si da bu tureyen hesap durumlarindan haberdar oldugu uzere ki bizim gibi munzam karsilikk oranlarini artira artira %25 civarina getirmis 2 yil icinde.
Bizdeki genel sonuc toplam emisyon 57 milyar TL, toplam banka hesaplari 611 milyar TL. Butun emisyon bankalarda olsa bile 611 milyar TL'nin %9 karsiligi var.
Hangi ekonomik seviyede bankalarin alacak verecek hesaplari birbirlerini telefi eder? Hangi surede?? Kac yil alir bankalarin kredilerini geri alabilmeleri? ABD ve AB icin kac ay veya hafta diye mi sormaliyiz??
http://www.finansgundem.com/haber/Banka-mevduatlari-yukseldi/68391
Selamlar
Orhan Irfanoglu
Not: Avrupa ve ABD ekonomileri kriz girdabina gomuldukce $ve € niye yükselir sorusuna cevap:
Diger bir coklari gibi borclu bir ulke oldugumuz icin kriz derinlestikce dunya ticareti dusecegi ve borçlari odeyecek doviz bulamayacagimiz endiseleri $ ve € yu yukselttikce yükseltiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder