AVRUPA Birliği ülkeleri içinde kürtajın yasaklandığı iki ülke bulunuyor. İrlanda ve Malta dışındaki ülkelerin tamamında kürtaj serbest. İrlanda'da da 'Annenin ölüm riski' olması ya da 'intihar riski' olması halinde bu yasağa uyulmuyor. Malta'da ise kürtaj yasağı 'katı' bir şekilde uygulanıyor.
AB ülkelerindeki bazı uygulamalar şöyle:
- Avusturya: 12 haftaya kadar kürtaj serbest. Çocuğun ya da annenin doğum sonrası fiziki olarak sorun yaşayacak olmaları halinde otomatik olarak kürtaj uygulanıyor. Viyana ya da büyük şehirlerin dışında kürtaj yapılmıyor ve faturası oldukça kabarık.
- Belçika: 12 haftaya kadar serbest. Annenin 'bunalımda' olduğunu söylemesi yeterli. İki hekimin onayı gerekiyor.
Bulgaristan: 12 ile 20 hafta arasındaki gebeliklerde kürtaj serbest. 20 hafta sonrasında 'ölüm veya sakatlanma riski' aranıyor.
- Çek Cumhuriyeti: 12 haftaya kadar uygulanabiliyor. Hamileliğe son verilmesi için hastane raporu gerekiyor. 26 haftaya kadar da ölüm riski varsa kürtaj yapılıyor.
- Danimarka: 12 haftaya kadar serbest. Dört kişilik bir heyet raporu gerekiyor.
- Baltık Ülkeleri: 12 haftaya kadar serbest. 22 haftaya kadar sağlık sorunu olması halinde, yada annenin 45 yaş ya da daha fazla, ya da 16 yaşından küçük ise izin veriliyor.
- Fransa: 12 haftaya kadar serbest. Annenin 'bunalımda' olduğunu söylemesi yeterli.
- Almanya: 12 haftaya kadar serbest. Kürtajdan 3 gün önce hamile kadının hekim tavsiyesini alması gerekiyor.
- Yunanistan: 12 haftaya kadar berbest. Tecavüz ya da ensest ilişkiler halinde 19 haftaya kadar, gebelik riskliyse 24 haftaya kadar izin veriliyor.
- İtalya: 12 haftaya kadar serbest. Kürtaj öncesi hamile kişiye 1 hafta kadar 'düşünme süresi' veriliyor.
- Hollanda: 13 haftaya kadar berbest. Kürtaj öncesi 5 gün kadar muayene ve düşünme süresi bırakılıyor.
- Portekiz: 16 haftaya kadar serbest. Eğer hamilelik riskli ise 12 haftada kürtaj yapılıyor.
- İspanya: 22 haftaya kadar kürtaj yapılabiliyor. Eğer sağlık sorunu yaşanıyorsa, 12 haftada gerçekleşiyor.
- İngiltere: 24 haftaya kadar kürtaj serbest. Sağlık, ekonomik ya da sosyal gerekçeler yeterli. - Zeynel LÜLE
'Mahremiyet hakkı' diyen ABD'de serbest
1973 yılından önce 30 eyalette yasadışı olan, 20 eyaletin ise özel şartlara gore izin verdiği kürtaj, ABD Federal Yüksek Mahkemesi'nin verdiği "Roe v. Wade" davası kararı ile "kadının özel mahremiyet hakkı" olarak gösterilerek tamamen yasallaştırıldı.
1996'da çıkarılan bir başka yasa ile de kürtaj, ceninin yaşamını anne rahimi dışında sürdürebileceği 24 hafta sonrası dönem için yasaklandı.
Aynı mahkeme, 2003 yılında kürtaja karşı olanların lehine bir karar vererek hamileliğin geç döneminde 24 hafta sonra kürtajı yasaklayan yasanın iptali için yapılan başvuruyu reddetti. Anketlerde, Amerikan halkının yüzde 45'i kadının seçme hakkını savunuyor, bu kürtajın yasal olması demek. % 39'u ise kürtaj karşıtı tutum sergiliyor.
Tartışma sürüyor
Kadının kürtaj hakkını savunanlar, tepkiler nedeniyle kürtaj kelimesi yerine "pro-choice" yani "kadının seçme hakkı" kelimesini kullanıyorlar. Kürtaj karşıtları ise, diğer tarafın "hayat karşıtı" olduğunu da ima ederek kendilerine "pro-life" yani "hayat yanlısı" diyorlar. Plansız başlayan ve mutlu bir aile ortamına ya da en azından sağlıklı bir anne-çocuk bağına ulaşması mümkün görünmeyen hamileliklerin, yasal ve denetimli koşullarda, uzman hekimlerin müdahalesiyle bitirilmesi temel bir hak sayan bu gruba karşı, diğer taraf, bebeklerin doğması gerektiğini, onları da evlat edinecek aileler olduğunu, bu canların katledilmemesi gerektiğini savunuyorlar.
Razi CANİKLİGİL/NEW YORK
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/20654033.asp-- . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Incinmemek istersen eger mulk-i fenada / bir kimseyi incitmemege hasr-i meram et Ziya Pasa - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Kurmus oldugum gruba uye olun Moderasyonsuz, sansursuz ve ozgur bir gruptur. Ozgur_Gundem-subscribe@yahoogroups.com - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz. http://orajpoyraz.blogspot.com/ - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Dinlerin kitaplar1n1; Okuyup anlayana 'ateist', Okuyup anlamayana 'dindar', Hem okumay1p hem de anlamayana, 'yobaz' denir. Nikola Tesla - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Dinler atesbocekleri gibidir: Parlayabilmek icin karanliga gereksinim duyarlar. Tum dinlerin kosulu yaygin olan belirli bir derecede cehalettir. Ki sadece bu havada yasayabilirler ancak. Arthur Schopenhauer - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Ey mutsuzlar! Kardeslerinizi bogazliyorlar, goz yumuyorsunuz. Çigliklar duyuluyor ama siz susuyorsunuz. Aramizda dolasip kurbanini seciyor zorbanin teki, sessiz kalirsak bize dokunmaz diyorsunuz. Bok yiyorsunuz! Ne tuhaf yer burasi, sizler nasil insanlarsiniz! Haksizlik varsa bir yerde eger ayaklanmali insan. Ayaklanma olmuyorsa batsin o sehir yerin dibine. Yansin bitsin, kul olsun karanliklar basmadan. Bertolt BRECHT - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Ben, Manevi Miras olarak hicbir Ayet, hicbir Dogma, hicbir Donmus ve kaliplasm1s Kural birakmiyorum. Benim Manevi Miras1m Bilim ve Akildir... K.Ataturk - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Putlarin, Kabenin istedii: Kolelik; Canlar1n, ezan1n diledigi: Kolelik; Mihrapti, kiliseydi, tespihti, salipti Nedir hepsinin ozledigi? Kolelik. Omer Hayyam
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder