25 Ağustos 2024 Pazar

"MOSKOVA’NIN, İNCİRLİK VE KÜRECİK’E YAKINLIĞI NEDENİYLE AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ’NE ASKER GETİRMEYİ TALEP EDEBİLECEĞİNDEN ENDİŞE EDİLİYOR"

  1. "MOSKOVA'NIN, İNCİRLİK VE KÜRECİK'E YAKINLIĞI NEDENİYLE AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ'NE ASKER GETİRMEYİ TALEP EDEBİLECEĞİNDEN ENDİŞE EDİLİYOR"
    1. "AKKUYU, S-400'LERDEN DAHA BÜYÜK BİR SORUN"
    2. "RUSYA, PAHALI SÖZLEŞMEYİ STRATEJİK BİR KONU OLARAK ELE ALIYOR"
    3. "TÜRKİYE VE RUSYA'YI 60 YIL BOYUNCA BİRBİRİNE BAĞLIYOR"
    4. "ERDOĞAN SONRASI BİR HÜKûMETİN PROJEYE İTİRAZ ETMESİ ANAYASAL OLARAK İMKANSIZ HALE GETİRİLDİ"
    5. İNCİRLİK VE KÜRECİK'E YAKINLIĞI TEHLİKELİ Mİ?
    6. "BATILI ÜLKELER AKKUYU KONUSUNDA SESSİZ KALDI"



"MOSKOVA'NIN, İNCİRLİK VE KÜRECİK'E YAKINLIĞI NEDENİYLE AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ'NE ASKER GETİRMEYİ TALEP EDEBİLECEĞİNDEN ENDİŞE EDİLİYOR"

Gönül Tol, Akkuyu Nükleer Santrali'nin NATO için S-400'lere göre daha büyük bir sorun olduğunu yazdı

21-Ağustos-2024

T24 Dış Haberler

Washington Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü Türkiye Çalışmaları Merkezi'nin direktörü Gönül Tol, Akkuyu Nükleer Santrali ihalesinin Türkiye ile Rusya önümüzdeki 60 yıl boyunca birbirine bağlayacağına işaret ederek tesisin hem İncirlik'e hem de Kürecik Üssü'ne yakınlığına dikkat çekti. Tol, "Askeri analistler ve savunma yetkilileri, Akkuyu NGS Rusya'ya ait olduğu için Moskova'nın bu radarı işletmeyi ve güvenliği sağlamak için asker getirmeyi talep edebileceğinden endişe ediyor" diye yazdı.

"AKKUYU, S-400'LERDEN DAHA BÜYÜK BİR SORUN"

Gönül Tol'un Britanya merkezli The Financial Times'da yayımlanan "NATO, Rusya'nın Türkiye ile yaptığı nükleer enerji anlaşması konusunda uyanmalı" başlıklı yazısında NATO açısından Akkuyu Nükleer Santrali'nin S-400'lerden "daha büyük bir sorun" olduğuna dikkat çekti. Tol, "Erdoğan, Rusya'nın devlet şirketi Rosatom tarafından Akdeniz kıyısında inşa edilen tesisi "Türkiye'nin ilk nükleer santrali" olarak adlandırmayı seviyor. Gerçekte ise santral Rusya'ya ait. Standart mühendislik, tedarik ve inşaat modelinde tedarikçi, anahtarları teslim etmeden önce reaktörü tasarlar ve inşa eder. Akkuyu, sektörde daha önce benzeri görülmemiş bir yap-sahip ol-işlet (BOO) modeli kullanıyor. Rusya çoğunluk mülkiyetini elinde tutuyor ancak tüm finansal, operasyonel ve inşaat risklerini üstleniyor" ifadelerini kullandı.

⦿ https://www.ft.com/content/a6296035-fc94-4e21-ba68-8035678f18e5

"RUSYA, PAHALI SÖZLEŞMEYİ STRATEJİK BİR KONU OLARAK ELE ALIYOR"

Moskova'nın Akkuyu için inşaat, işletme, personel eğitimi, kullanılmış nükleer yakıtın taşınması ve işletmeden çıkarma işlemlerini kapsayan paketinin Türkiye gibi nükleere yeni başlayan bir ülke için çok cazip olduğunu; pahalıya mâl olsa da Moskova'nın bu tür sözleşmeleri stratejik bir konu olarak ele aldığını yazan Tol, şu ifadeleri kullandı:

"Rusya bunu sadece Akkuyu'da uyguladı ve tekrar kullanmak konusunda isteksiz. Ancak Başkan Vladimir Putin, bir NATO ülkesinde stratejik altyapıya sahip olmanın faydalarının mali risklerden daha ağır bastığını düşünmüş olmalı. Muhtemelen de haklı"

Santralden birkaç kilometre uzakta doğup büyümüş biri olarak derin endişe duyduğunu yazan Tol, "Süreçle ilgili şeffaflık eksikliği, çevresel riskler ve Rosatom'un zayıf güvenlik sicili beni ve milyonlarca bölge sakinini endişelendiriyor. Batılı ülkeler bu tür endişeleri görmezden gelebilir ve hatta Türkiye'yi yeşil dönüşümünden dolayı övebilir ancak Akkuyu aynı zamanda bir NATO sorunudur, uzun vadeli bir sorun" uyarısında bulundu.

"TÜRKİYE VE RUSYA'YI 60 YIL BOYUNCA BİRBİRİNE BAĞLIYOR"

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Türkiye'nin Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltma planı olarak Akkuyu projesini övse de aslında BOO anlaşmasının bunun tam tersini yaptığını yazan Tol, şu ifadeleri kullandı:

"BOO anlaşması, Türkiye ve Rusya'yı önümüzdeki yüzyıl boyunca, beklenen 60 yıllık işletme döngüsü ve bunu takip eden devreden çıkarma süreci boyunca birbirine bağlıyor"

"ERDOĞAN SONRASI BİR HÜKûMETİN PROJEYE İTİRAZ ETMESİ ANAYASAL OLARAK İMKANSIZ HALE GETİRİLDİ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile hükûmetlerarası bir anlaşma imzaladığını hatırlatan Tol, "Erdoğan sonrası bir hükûmetin buna itiraz etmesinin anayasal olarak imkânsız hale getirildiğini" ifade etti. Tol, "Bu da enerjiyi jeopolitik bir silah olarak kullanmasıyla bilinen Rusya'nın, iktidarda kim olursa olsun 100 yıl boyunca bir NATO ülkesindeki stratejik altyapı üzerinde doğrudan kontrol sahibi olacağı anlamına geliyor" dedi.

İNCİRLİK VE KÜRECİK'E YAKINLIĞI TEHLİKELİ Mİ?

Akkuyu'nun, NATO'nun en büyük nükleer silah depolama tesislerine ev sahipliği yapan ve ittifak misyonlarını destekleyen bir merkez olan İncirlik Hava Üssü'ne ve yine NATO'nun Kürecik'teki radar tesisine olan fizikî yakınlığına da dikkat çeken Tol, şu uyarılarda bulundu:

"BOO sözleşmesi Rus personel ve varlıklarını bu NATO tesislerinin yakınına yerleştiriyor. Türkiye tesisi korumak için bir radar daha inşa edebilir. Askeri analistler ve savunma yetkilileri, Akkuyu Rusya'ya ait olduğu için Moskova'nın bu radarı işletmeyi ve güvenliği sağlamak için asker getirmeyi talep edebileceğinden endişe ediyor. Muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) milli savunmadan sorumlu genel başkan yardımcısı emekli tümamiral Yankı Bağcıoğlu, Erdoğan'ın buna izin vermemesi gerektiğini söyledi"

"BATILI ÜLKELER AKKUYU KONUSUNDA SESSİZ KALDI"

Batı'nın Rusya'nın stratejik öneme sahip ülkelerle uzun vadeli siyasi, ekonomik ve askeri bağlar kurmak için nükleer enerjiyi kullanmasını büyük ölçüde görmezden geldiğini belirten Tol, "Türkiye S-400 satın aldığı için eleştirilip yaptırımlara maruz kalırken, Batılı ülkeler Akkuyu konusunda sessiz kaldı" ifadelerini kullandı.

Şimdi Türkiye'nin ikinci bir nükleer reaktör inşa etmek istediğini ve Rusya'nın bu ihalede önde gittiğini yazan Yol, şu çağrıyla yazısını sonlandırdı:

" Moskova'yı jeopolitik bir varlıktan mahrum bırakmak ve yerel halkın güvenlik ve çevresel kaygılarını gidermek için Batı'nın Moskova'nın elverişli şartlarına uymak için daha fazlasını yapması gerekiyor. Batılı kalkınma bankalarına nükleer enerji projelerini finanse etme konusundaki isteksizliklerinden vazgeçmeleri için baskı yapmak iyi bir başlangıç olacaktır"

⦿ https://www.t24.com.tr/haber/moskova-nin-incirlik-ve-kurecik-e-yakinligi-nedeniyle-akkuyu-nukleer-santrali-ne-asker-getirmeyi-talep-edebileceginden-endise-ediliyor,1180410

🇹🇷

--

- - - - - - - - - - - - - - - -

Yatağına yatınca; Yüreğinin sesinden uyuyamıyorsan, Anla ki yalnızsın...

~Aziz Nesin( 1915 - 1995 )~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Samimiyeti Yitirmek, Gücünü Yitirmektir.

~BOVEE~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Haram…
. . . . . .
Zikir helaldir…
Fikir haram…
*
Sübyan helaldir…
Sezaryen haram…
*
Yetim hakkı helaldir…
Yeni rakı haram…
*
Şantaj helaldir…
Kürtaj haram…
*
Rant helaldir…
Tayt haram…
*
Ali Dibo helaldir…
Tiyatro haram…
*
Sıkmabaş helaldir…
Sıkıysa marş, haram…
*
Taşa et, helaldir…
Klozet haram…
*
Hayvan kesmek helaldir…
Sevmek haram…
*
Şerbet helaldir…
Şarap haram…
*
Kavurma helaldir…
Madonna haram…
*
Fasıl helaldir…
Fazıl haram…
*
Biber gazı helaldir…
Açtın mı ağzı, haram…
*
Hainlik helaldir…
Laiklik haram…
*
Sıvışmak helaldir…
Konuşmak haram…
*
Cehalet helaldir…
Cumhuriyet haram…
*
Zulüm, işkence, eziyet, hakaret, iftira, intikam, şantaj, tehdit, nefret, küfür, avanta, beleş, yolsuzluk, yalan, dolan, üç kâğıtçılık, sahtekârlık helaldir…
Adamlık haram…
*
Soytarılığa döktünüz işi…
Türkiye size helaldir…
Bize haram…

~Bekir COSKUN~

- - - - - - - - - - - - - - - -

BABACAN ŞAPLAK TACİZ SAYILMAZ…

https://www.youtube.com/watch?v=c03YK2SxLrs

- - - - - - - - - - - - - - - -

İnsanlar tasarrufu, ihtiyat; yatırımı nema elde etme güdüsüyle yapar.

~EGE CANSEN~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Neşe Ye Sone

Yakın gözlüğümü yitirdim
Yitirince seni kadın-
Doğumun ardından
Çatladı kapı sanki

Öyle uzak bir doğu ki her şey
Görünmüyor burnumun ucundan

Çiğnenecekmiş gibi geliyor hep
Geçerken kıtadan kıtaya

Ters bir dizeye rastladım demin
Taburcuymuş, öyle dedi
Çıkışını yaptırıyormuş acundan

Lâf

Ne sen ne ben sevgilim
Öldükse ölümden değil
Sevişmenin acısından

~Can Yücel~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Hiç erişemeyecekmişsin, ya da yitirecekmişsin gibi çalış.

~Konfüçyüs~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Zevk bir illüzyon ile desteklenebilir; ama mutluluk gerçeğe dayanır.

~Sébastien-Roch Nicolas De Chamfort~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Niye kendini başkalarıyla karşılaştırıyorsun? Bu dünyada hiç kimse, sen olma konusunda senden daha iyi iş çıkaramaz.

~Anonim~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Nurullah AYDIN : ARAPÇILARIN TÜRK DÜŞMANLIĞI

~31 Ağustos 2015-ANKARA

Arap hayranlığı neden? Dinci TV'lerde Türk tarihinin kahramanları yok. Arap kahramanlarını yüceltecek yalan yanlış menkibeler, beyinlere dini değerler adıyla yutturuluyor.

Anadolu insanı gittikçe Arap kültürü, tarihi ile asimile ediliyor.

Türk, Arap ilişkilerine tarihi gerçekler açısından bakalım da anlamlandıralım.

Arab menaibinde ve bilhassa Tefsir ilimlerinde; Türkler insanlık düşmanı bir canavar şeklinde tasvir edilmişlerdir. Akıl ve izana sığmayacak iftiralara uğramışlar ve ezcümle yamyamlıkla itham edilmişlerdir.

Buhar-i, Tabar-i, Al-Bağdad-i, Al-Balhi, Beyzavi, Makdisi, Nesefi, Nüveyri, İbn'il Esir ve diğerleri; yecüc ve mecüc'ün aslında Türkler olduğunu ve hem Araplara hem de insanlığa felaket getirici yaratıklar olduğunu savunmuşlardır.

Al-Bağdad-i;Lubab üt-Tevilfi maani-it Tenzil adlı kitabında: yecüc ve mecüc'ün Türkleri tanımladığını belirterek yecüc sözcüğünün aslı ateşin seraresi ve ışığı anlamına gelen Ecic ünnar maddesindendir, onların bu adla çağrılmalarının nedeni ise kesret ve şiddetleri itibariyle Ecic'e benzetilmelerindendir. Neslen Yafes ibn Nuh evladındandırlar ve Türkler onlardandır. Bu Türklerin ileri kollarının Suriye ve Horasanda bulunduğunu anlatır.

Ahmed-i İskendernamesinde; Türk her şeyi yakıp yıkan yaratık olarak tanımlanmıştır.

İbn Haldun un Mukaddime kitabında; Türkler, hırsız ve talan ruhlu, kaba ve haşin, ayağını bastığı heryeri harabeye çeviren,kanun ve hukuk duygusundan yoksun diye tanımlar.

Türklerle Arapların ilk savaşı; M.S.642 yılında Horasan, Maveraünnehir (Ceyhun, Seyhun) ve Tohoristan bölgelerinde olmuştur. Arap orduları, Türk Yurtlarına saldırmışlardır. Arap tarihçilere göre güya Türkler 732 yılına kadar dayanabilmişler ve kafirler dağılmışlardır. Arapların; Türk Yurtlarında akıttıkları oluk oluk kan M.S.1000 li yıllara kadar devam etmiştir. Türk Kentlerinin Araplar tarafından yakılıp yıkılması, çocuklarının kadınlarının kitleler halinde kılıçtan geçirilmesi, esir alınıp köle olarak Arabistan'a getirilmesi cihat gereği gösterilmiştir. Arap hutbelerinde Ey Allahım; Türklere ait ne varsa her şeyi yok et, onların güçlerini çökert, üzerlerine felaket yağdır diye dualar edilmiş. Cemaatlerden de hayır temenni etki, Allah onların ayaklarının altına buzlar yerleştir de kayıp düşsünler diye dualar istenmiştir.

Araplar; 1900 yıllarda Anglo-saksonlarla işbirliği yaparak Türk'ü arkadan harçerlemiş ve topraklarına onları yerleştirerek, Güney bölgelerimizin işgaline yardım etmişlerdir. Türklerin içlerine sızarak genellikle şeyhülislamlık makamlarına gelmişler. Çıkardıkları fetvalarla, Anadolu Türklerini aşağılamışlar, yönetimin güvenine dayanarak Kavm-i Necip (üstün kavim) unvanıyla her türlü hileye başvurmuşlardır. İngiliz Lawrence'le işbirliği ederek onları korumak amacıyla orada bulunan Türk askerini arkadan harçerleyerek Arap çöllerinde binlerce Vatan evladını şehit etmişlerdir.

1965 yılında BM de Kıbrıs oylamasında Türkiye aleyhine oy kullandılar.1976 yılında BM de Türkiye'nin Kıbrıs ı terk etme oylamasında da çekimser kalarak Türkiye aleyhine karar çıkmasına neden oldular. 1975 yılında Mısır Başkanı Enver Sedat; Kıbrıs'a dönen Makarios a kardeşlik telgrafı çekmiştir. O dönemde Filistin Kurtuluş Örgütü lideri Yaser Arafat; Kıbrıs Rumlarına Biz sizleri kardeş mücadeleciler sayıyor, sizin zaferiniz bizimde zaferimiz olacaktır çünkü Düşmanımız ortak düşmandır. demiştir. Makarios'un ölümünde tüm Arab Ülkeleri Bayraklarını yarıya indirerek 3 günlük yas ilan ettiler.

Bir Arap ülkesinin Türk Liderin ölümü üzerine yas ilan ettiğini, bayrakları yarıya indirdiğini gördünüz mü, duydunuz mu?

Türk'ün 7000 yıllık İslamiyet öncesi şanlı Tarihi görmezden gelinerek, 1071 başlangıç alınarak MS 642 den bugüne Arab'ın Türk'e olan kini yok sayılmıştır, sayılmaktadır.

Her türlü melanet; Türk'e karşı duyulan genetik kinlerden gelmektedir.

Kendi ırktaşlarına yapılan katliamlara karşı, niye hiç bir Arab'ın sesi çıkmaz da Türkiye'den birileri sokağa dökülür? Çelişki değil mi?

Türkiye'de Emeviler, Selçuklular ve Osmanlılar dönemi gelip yerleşen 7 milyon Arap sinsice tarikat ve cemaatlerde yuvalanarak, millet, ümmet kavramları altında Arap inancını, düşüncesini yaşayışını, liderlerini, tarihini, kültürünü telkin etmektedirler.

Türk Milleti; gerçekleri görmek, anlamak, uyanmak zorundadır.

GüNüN SöZü: Mensubu olduğun milletin değerlerini tarihi kimliği ile bil ve hisset.~

- - - - - - -







- - - - - - -

Ayse_Kulin-Kardelenler.epub
En_Uzun_Gece-Ahmet_Altan.epub
Appendix_C-Periodic_Table_of_the_Elements.pdf
Orhan_Veli-Tum_Siirleri.pdf
Rasid_Erer-Turklere_Karsi_Hacli_Seferleri_Haz._Ahmed_Yuksel_Ozemre_.pdf
Ursula_K_Le_Guin-Karanligin_Sol_Eli.epub
Eckhart_Tolle-Simdinin_Gucu.epub
Uc_Kisa_Oyun-Luigi_Pirandello.epub
Karekok_Yayinlari-LYS_Biyoloji_Denemeleri.pdf
Nedim_Sener-Ergenekon_Belgelerinde_Fethullah_Gulen_ve_Cemaat.epub
Ursula_K._Le_Guin-Ucustan_Ucusa.epub
Nazim_Hikmet-Yolcu.doc
Voltaire-Candide_Ya_da_Iyimserlik_Uzerine_.pdf
Mark_Twain-Secme_Oykuler.epub
Charles_Dickens_Charles_Dickens-David_Copperfield.epub
Paul_Klee-Modern_Sanat_Uzerine.epub
Ernest_Hemingway-Yasli_Adam_Ve_Deniz_Ve_Secilmis_Hikayeler.pdf
Stage_2-Rudyard_Kipling-Jungle_Book.pdf
Sir_Arthur_Conan_Doyle-Dortlu_Ittifak.epub
Yabanci_Dilim_Turkce_3.pdf
Hedef_Turkiye-Oktay_Sinanoglu.epub
A_Time_To_Kill-John_Grisham.epub
Od-Iskender_Pala.epub
Stanislaw_Lem-Sorusturma.epub
Faruk_K.Timurtas-Yunus_Emre_Divani.pdf
Dillerin_Sifresi-Oguz_Duzgun.pdf
William_Shakespeare-Venedik_Taciri.doc
Bulent_USTA-ANTRIKOT.docx
Amy_Singer-Kadilar_Kullar_Kuduslu_Koyluler.pdf
Bertolt_Brecht-Siirleri.pdf

- - - - - - -

"> "> "> "> "> "> "> ">
- - - - - - -

OrajKalip

- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -

Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur-gundem@googlegroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur-gundem+subscribe@googlegroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : 0raj.p0yraz@neomailbox.net  /  oraj.poyraz@openmail.cc
Grup Sayfamiz : https://groups.google.com/g/ozgur-gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/
Özgürlük adam, henüz yeni kurdum.

Siyasi iktidarın sürekli yasakladığı, polisiye önlemler ile gizlemeye çalıştığı şeyleri burada biriktireceğim.

Videolar, resimler, makaleler falan.
:
http://insulaelibertatis.com/
Eposta adresleri
(Derdiniz varsa buradan ulaşın.)
:
0raj.p0yraz@neomailbox.net
oraj.poyraz@openmail.cc
HvLWPtIjJR8X@protonmail.com
0PjukdvspdUh@mail2tor.com
Tor ağı üzerindeki web siteleri
Darkweb diye bilinir, TorBrowser kullancaksınız.
:
http://45m2jpfwn6ydfrqyhw5jbqszyip45pvi6m2cyo3722wyhur6yuitgbyd.onion/
http://kbq4ghhydumvhgvwkccbad5g7ae2yho6a4llxuy2z4oa6dox6gjtngad.onion/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder