18 Mayıs 2011 Çarşamba

POLİTİK ENTRİKA - Rusya'yı AL Türkiye'yi SAT COK YAKINDA ULKEMIZ KARISACAK

Rusya'yı AL Türkiye'yi SAT

Goldman Sachs tarafından yayınlanan gelişmekte olan piyasalar raporunda Rusya piyasalarında alım Türkiye piyasasında ise satış tavsiye edildi.

 
Güncelleme:18 Mayıs 2011 17:13
 
Goldman Sachs Türkiye'de son dönemde açıklanan ve hayal kırıklığı yaratacak kadar yüksek seviyede olan cari açık rakamı nedeniyle Türk hisse senedi piyasaları hakkında endişeleri olduğunu belirterek raporuna başladı.

Açıklanan cari açık nedeniyle Türkiye'nin ciddi ölçüde bir daraltma politikasına ihtiyaç duyduğunun görüldüğü dile getirildi. Goldman Sachs bu ihtimalin henüz piyasalar tarafından fiyatlandırılmadığını ve bunun hesaba katılmadığı fiyatların olması gerekenin üzerinde bulunduğunu öngördü. Türkiye'nin tersine Rusya'nın enflasyon görünümündeki toparlanma ve ucuz fiyat seviyeleri ile bir fırsat sunduğu belirtildi.

Goldman Sachs'ın raporu şöyle devam etti:

Türkiye'deki makro ekonomik endişeler artarken Rusya'da azalıyor. Türkiye'de dönemsel toparlanma son derece güçlü olduğu görece olarak daha düzgün bir ödemeler dengesi yapısına sahip olması, güçlü bir canlandırma politikasının hükümet ve TCMB tarafından sağlanması bu büyüme sürecine destek verdi. Bunun sonucunda yıllık büyüme oranı Güney Afrika ve Rusya gibi Türkiye ile benzer durumdaki ülkelerden daha güçlü oldu. Bununla birlikte Türkiye'de cari işlemler açığı 2009 ortalarından itibaren önemli ölçüde artmaya başladı. 2010 ikinci çeyrekte GSYH'nın yüzde 5.2'si düzeyinde olan cari işlemler açığı 2010 4. çeyrekte yüzde 8.7 oldu. Bu durum bir parça yere yatırım talebindeki artıştan kaynaklansa da asıl neden yerel tasarrufu seviyesindeki sert düşüş olarak göründü. Cari işlemler açığı kısa dönemli sermaye girişleri gibi volatil bir portföy tarafından finanse edildi ve bu durum Türkiye'nin global risk iştahındaki değişimlere karşı kırılgan bir yapı sergilemesine neden oldu.

Türk hisse senedi piyaslarında hakkında giderek daha negatif bir bakışa sahip oluyoruz. Ekonomistlerimiz Mart ayından itibaren rekor seviyelere ulaşmaya başlayan cari açığın 100 baz puanlık bir faiz artırımına neden olabileceğini ve riskin ise yukarı yönlü olduğunu belirtiyor. Türk hisse senedi piyasaları 12 aylık kar rakamlarında gelişmekte olan piyasalarda en düşük seviyelerde ancak fiyatlar açısından ise en yüksek seviyelerde bulunuyor. Daralma politikaları da gözönünde bulundurulursa bu aşamada Türk piyasalarında yeni bir getiri aramak çok da mantıklı görünmüyor. Buna göre Türk hisse senedi piyasalarındaki bazı hisseleri "gelişmekte olan piyasalarda satılabilecek hisseler" listemize alıyoruz. Akbank bu listede bulunurken listeye İş Bankası, Erdemir ve Turkcell hisselerini de
__._,_.___

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder