20 Mayıs 2011 Cuma

EKOLOJİ - Korkulan oldu - Kutahya da icme suyundan alinan orneklerde siyanur tespit edildi.

Kutahya da icme suyundan alinan orneklerde siyanur tespit edildi
Korkulan oldu

© Turk gida kodeksine gore bolgedeki yeralti suyunun icilemez durumda olduguna dikkat ceken Cevre Muhendisleri Odasi nin aciklamasinda, -Halkin buyuk bir tehlike ile karsi karsiya oldugu ortada. Bolgede yasayan halkin yanlis bilgilendirilmesi ve suyu kullanmasi durumunda yasanacaklardan Kutahya Valiligi sorumlu tutulacaktir- denildi.

ANKARA (AA) - TMMOB Cevre Muhendisleri Odasi, Kutahya da gumus uretilen tesisteki siyanurlu suyun bulundugu barajda bir setin cokmesinin ardindan bolgedeki icme suyundan alinan numunelerin analiz sonucuna gore, kazanin 5. gununde siyanur sizintisinin 4.5 kilometre otedeki Kopruoren koyunun su kaynaklarina ulastigini bildirdi.

Cevre Muhendisleri Odasi ndan yapilan yazili aciklamada, Kutahya da Eti Gumus AS ye ait gumus isletmesinde 7 Mayis ta siyanurlu camur barajinda meydana gelen kaza sonrasinda siyanurun yeralti suyuna karisip karismadigini tespit etmek amaciyla bolgedeki icme suyundan 12 Mayis ta numune alindigi belirtildi.

Numune alma isleminin Greenpeace yetkilileri tarafindan yapildigi ve numunenin, akredite olmus bir laboratuvarda analiz ettirildigi bildirilen aciklamada, sunlar kaydedildi: -Icme suyunda normalde hic bulunmamasi gereken ancak en fazla 0.050 ppm (milyonda bir birim) duzeyinde olmasina izin verilen siyanur miktarinin Kopruoren koy cesmesinden alinan su numunesinin analizi sonucunda 0.071 ppm oldugu gorulmustur. Musaade edilen limit degerlerin yuzde 40 daha uzerinde cikan siyanurun halk sagligi uzerinde etkisinin yadsinamaz olcude fazla oldugu dusunulmektedir.-

 
http://www.cumhuriyet.com.tr/
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder