19 Mayıs 2020 Salı

HER ŞEY İNSANLIK İÇİN Mİ?


HER ŞEY İNSANLIK İÇİN Mİ?

Mersin'den işsiz bir eczacı

16 Ekim 2017

Kapitalist sistem kendini topluma olabilecek en ideal sistem olarak pazarlıyor. Sınıfsal ayrımları gizleyerek üretilen tüm değerlerin insanlık için olduğunu söylüyor. Oysa gerçek hiç de böyle değildir. İçinde yaşadığımız kapitalist sistem insanlık için değerli olan ne varsa içini boşaltarak onu sırf para ilişkisine indirgemektedir. İnsanların temel ihtiyaçları da (barınma gıda sağlık hizmetleri vs. ) bu durumun dışında değildir.

2015 yılında ABD'de üç bin AIDS hastasının düzenli olarak kullanmak zorunda olduğu Daraprim denilen bir ilaç vardı. Bağışıklık sistemi olmayan AIDS hastalarını parazitlerden koruyan bu ilaç hastalar için hayati öneme sahipti. Martin Shkreli adında bir kapitalist Daraprim'in haklarını satın aldı. İlacın fiyatını bir gecede 13 5 dolardan 750 dolara çıkarttı. Fiyatın yükselmesi piyasada ilacın bulunmasını zorlaştırdı. Sigortası olanlar ve ilacı alabilecek parası olanlar ilacı almayı başardı. İlacı alacak parası olmayan yoksul emekçilerin bazılarıysa bu süreçte hayatını kaybetti. Shkreli'ye bu olayla ilgili dava açıldı. Bunu neden yaptığını soran savcıya sırıtarak "çünkü yapabilirim" diyen Shkreli dava sonunda ceza aldı. Ancak aldığı ceza daha sonra kefalete çevrildi ve Shkreli serbest bırakıldı.

Bu olay şımarık ve açgözlü bir kapitalistin sebep olduğu münferit bir olay gibi görünebilir. Ancak durum çok başkadır. Shkreli'nin bir küfür gibi sarf ettiği "çünkü yapabilirim" cümlesi kapitalizmin adeta bir özetidir. Şimdilerde birçok kapitalist tarafından utanmazca dillendirilen "vicdanlı kapitalizmin" vicdanı işte bu kadardır. Bu bakımdan Martin Shkreli'yi serbest piyasa ekonomisinin en samimi savunucusu sayabiliriz. Yani yaşadığımız tüm bu sıkıntılar kapitalizmin bunları "yapabilmesinden" ileri gelmektedir. Nedeni çok basittir "çünkü yapabilir"!

Parası olmadığı için özel hastanelerin acil kapılarından geri çevrilen insanlar pahalı kanser ilaçları nedeniyle tedavi olamayan kanser hastaları yüksek fiyattan satabilmek için stoklarda bekletilen ilaçlar; tüm bu olgular sağlığın kapitalizmin tekelinde bulunmasından kaynaklanmaktadır. Kapitalizm sağlığı parayla alınıp satılabilen basit bir metaya dönüştürmekte. Kapitalistin motivasyonu kârdır. Para ile alınıp satılan ve artık metalaşmış olan şeyin insanlar için ne ifade ettiği onun insanlar için önemi parası olmayan insanların ona ulaşıp ulaşamaması bu motivasyonu etkilemez.

Her şeye kâr gözüyle bakan kapitalizm insanlık için hayati öneme sahip tıbbi konuların araştırılmasına değil insanların uzun süreli kullanacakları ilaçların araştırılmasına ve üretimine yönelmiş durumda. Bilimsel ve teknolojik imkânların bu denli gelişmiş olduğu günümüzde kolayca tedavi edilebilecek birçok hastalık çözümsüz bırakılmakta. Hastalıkları tedavi etmek yerine hastalıkla yaşamayı sağlayan ilaçların yüksek kâr getirisinin esas amaç olmasına bu amacın ilaç endüstrisinde ilk sıralarda yer almasına şaşmamak gerek. Tüm bilimsel ve teknolojik gelişmeler insanlığın ihtiyaç duyduğu ölçüde değil kâr güdüsünün izin verdiği ölçüde oluyor. Günümüz dünyasında milyonlarca yoksul emekçi çeşitli hastalıklarla boğuşuyor. İnsanların yaşam kalitesi düşüyor. Yoksul işçi-emekçiler sürekli almak zorunda kaldıkları ilaçlara para yetiştirmeye çalışıyor. Ölümü gösterip sıtmaya razı eden bu bataklıkvari sistem aslında sıtmanın da ölümün de tek kaynağıdır.

Ancak bizler ne sıtmaya ne de ölüme razıyız. Tüm değerleri üreten bizler bu çileleri çekmek zorunda değiliz. Şu anda dünyada sağlık dâhil insanlığın bütün ihtiyaçlarını karşılayacak teknolojik bilimsel imkânlar bulunmaktadır. İnsanın insanca yaşadığı bilimin ve teknolojinin gerçekten insanlığa hizmet ettiği bir dünya hayal değil. Bu dünyanın inşası ancak kapitalizm bataklığını kurutmakla mümkündür. İnsanlığın tüm zincirlerini kırdığı bilimin teknolojinin özgürce tüm insanlığın hizmetine sunulduğu sosyalist bir dünya kurmak bizlerin elinde. Bu dünyayı gerçekten yaşanılabilir bir yer yapmanın tek yolu kapitalizme karşı örgütlü mücadeleden geçiyor.

https://marksist.net/okurlarimizdan/her-sey-insanlik-icin-mi



https://www.bbc.com/turkce/haberler/2015/09/150922_750_dolarlik_ilac_savunma

- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -
Yeni kusak en buyuk cumhuriyetcilik dersini bugunku ogretmenler toplulugundan ve onlarin yetistirecekleri ogretmenlerden alacaktir.

Gazi Mustafa Kemal ATATURK

- - - - - - - - - - - - -
JEAN MESLIER : SAGDUYU TANRISIZLIGIN ILMIHALI

3. INSAN NE SOFU DOGAR NE DINCI

Her dinin ilkeleri Allah dusuncesi uzerine kurulmustur. Oysa duyularin hicbirine etkisi olmayan (duyularin hicbiriyle hissedilmeyen ve arastirilmayan) bir zat hakkinda gercek dusuncelere sahip olmak, insanlar icin mumkun degildir. Butun dusuncelerimiz ve duygularimiz araciligiyla bizde bir etki yapan ve uyarida bulunan sey, maddelerin, seylerin temsilleri, simgeleri, tasvirleridir. Zihin disinda bir konusu, bir maddesi olmayan Allah fikri, gozumuzun onune ne getirebilir? Boyle bir dusunce, etkisiz eserler kadar kuruntu degil midir?

Zihin disinda bir ilkel ornegi, asil nushasi, prototipi bulunmayan bir fikir, bir kuruntudan baska bir sey midir? Bununla birlikte bazi inanc ustalari, Allah fikrinin insanla yasit oldugunu insanlarin ana rahminden baslayarak bu Allah dusuncesine sahip olduklarini ve bu dusunceyle dogduklarini ileri surerler. Her ilke bir hukumdur; her hukum tecrube eseridir; tecrube ancak duyularimizin calismasiyla kazanilir.

Bundan su sonuc cikar: Dini ilkeler kuskusuz bir temele dayanmaz ve asla yasa bagli degildir. Tanri dusuncesi ve din ilkeleri kesinlikle dogustan kazanilmaz, insan bunlari dusunce halinde tasiyarak ve sahip olarak dogmaz. Sonradan, aile, toplum ve genel cevre bunlari kendisine asilar.

- - - - - - - - - - - - -
En iyi kitaplar bize bilmediklerimizi soyleyenlerdir.

George Orwell

- - - - - - - - - - - - -
Insan turu, bu kadar cok gercekligi kaldiramaz.

ELIOT,T.S. (Thomas Stearns) (1888-1965) ABD dogumlu Ingiliz sair, oyun yazari ve elestirmen.
Ateistin Kutsal Kitabi - Aforizmalar - Derleyen Joan Konner

- - - - - - - - - - - - -
Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder