6 Temmuz 2023 Perşembe

V. MURAT TULGA (E) KUR. ALB.: “BİR GECE ANSIZIN GELEBİLİRİZ!”




V. MURAT TULGA (E) KUR. ALB.: "BİR GECE ANSIZIN GELEBİLİRİZ!"

Bu yazımı 2019 da kaleme almıştım.

@VMuratTULGA



"Gelinen noktada terorist YPG'ye helikopter verildigi de görülüyor.

MSB Bakanı Hulusi Akar'da bunu açıklıyor.

Yapilan antlasmaya ne oldu?

Bir bardak su icelim üstüne..."

Oct 7, 2022

Bundan yaklaşık üç sene önce Barış Kalkanı Harekatı esnasında, Türkiye ve ABD arasında terör örgütü YPG'ye ilişkin güvenlik endişelerimizin giderilmesine yönelik antlaşma ile ilgili bazı çekincelerimi, Cumhuriyet Gazetesinde, 30 Ekim 2019 tarihinde dile getirmiştim[1].

Evet, yaklaşık üç yıl geçmiş. Yaşananlar çabuk unutuluyor.

Tekrar neler olmuştu, kısaca hatırlayalım.

Suriye'de, Fırat'ın doğusunda yürütülen Barış Pınarı Harekatı esnasında Türkiye — ABD arasındaki yoğun görüşmelerin ardından 17 Ekim 2019 tarihinde, 13 maddelik bir antlaşma yapılmış, ortak açıklamanın 9'uncu maddesi terör örgütü YPG'nin elinden alınacak ağır silahlarla ilgili konu şu şekilde kayıt altına alınmıştı;

"… Her iki taraf Türkiye'nin, YPG (PKK) ağır silahlarının toplanması ve YPG tahkimatları ile tüm muharip mevzilerinin kullanılmaz hale getirilmesi dahil, milli güvenlik kaygılarının giderilmesini teminen bir güvenli bölge kurulmasının devam eden önemi ve işlevselliğinde mutabık kalır…"

Ancak bir anlaşma olması cihetiyle denetiminin sıkı olarak yapılması gerektiğini, ABD'nin Irak Harekatı sonrası Irak'ta daha önce kaybolan silahlar olduğunu, bunların terör örgütlerinin eline geçtiğini, Suriye'de de bu silahların ABD tarafından "toplanamaması, toplanmaması! veya buharlaşması!" olasılığının yüksek olduğunu detaylı olarak anlatmıştık. Bu yazının detaylarına aşağıdaki linkten ulaşılabilir.

Bu konuyu üç yıl sonra niçin tekrar gündeme getiriyoruz?

Medyadan üç yıl sonra nerelere gelindigini hayretler icinde öğreniyoruz da o yüzden.

Haberde şöyle deniyor[2]:

"Türkiye ile ABD arasındaki en önemli sorun olan ve ana gövdesini terör örgütleri PKK/YPG/PYD'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) ABD ile birlikte Türkiye-Suriye-Irak sınırına çok yakın bir noktada tatbikat yaptığı ortaya çıktı. Skandal, Ortak Görev Gücünün tatbikatı resmi twitter hesabından paylaşmasıyla ortaya çıktı. ABD askerleri tatbikatı, Haseke ilinin kuzeydoğusunda, Suriye-Irak-Türkiye sınırı üçgeni yakınlarında yer alan el-Malikiye (Derik) ilçesi kırsalında "Tekil Bekil" Köyünde terör örgütleriyle birlikte gerçek mühimmatla gerçekleştirdi. Tatbikatta ABD yapımı Bradley araçlarının yanı sıra ağır ve orta menzilli silahlar yer aldı. Tankların ve ağır silahların yer aldığı tatbikata katılan onlarca ABD'li asker ve Uluslararası Koalisyon Birleşik Ortak Görev Gücünden komutanlar, SDG üyelerinin topçu, havan ve güdümlü füze kullanımı konusundaki eğitimlerini denetlediler…"

ALLAH'TAN TWİTTER VAR!

Sosyal medya sayesinde ne yazık ki üç sene önce yapılan antlaşmanın sadece kağıtta kaldığını, uygulanmadığını, takibinin yapılmadığını ve güneyimizde terör tehdidinin artarak devam ettiğini, güvenlik endişelerimizin de artarak sürdüğünü anlıyoruz.

Gelinen noktada bırakın terör örgütünün elindeki silahların toplanmasını, terör örgütüne verilen/verilecek silahların eğitim seviyesinin ölçülmesinde son nokta olan ağır silahlarla tatbikatlar aşamasına gelindiğini, gerçek mühimmatla tankla, topla, ağır silahlarla tatbikatlar yapıldığını, ABD-YPG arasındaki askeri işbirliğinin en üst seviyeye geldiğini, bu işbirliğinin tüm kamuoyu ile fütursuzca paylaşılmasında da bir sakınca görülmediği anlaşılıyor.

Bu fütursuzluğa hiç üst düzeyli bir kınama, bir yaptırım, yaşananlara karşı bir tepki görüyor muyuz?

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelikleri konusunda şahin kesilirken (ki kesilmeliyiz) YPG'nin yaratıcısı ve baş hamisi ABD'ye karşı bu anlamsız tepkisizlik ve ikiyüzlülük nedir?

Bu arada bölgeden son günlerde gelen şehit haberlerinin, memleketlerinde tören ile defin edilen kahramanlarımızın haberleri gelmeye devam ediyor. Bu vurdumduymazlık ve omurgasız diplomasi ile olan yine TSK'nin kahraman evlatlarına oluyor.

Siz istediğiniz kadar "Bir gece ansızın gelebiliriz…" hikayeleri ile kamuoyunu oyalamaya devam edin.

Atı alan çoktan Üsküdar'ı geçmiş…

[1] www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/olaylar-ve-görüşler/abd-veirakta-olanlar-1572418, 30 Ekim 2019

[2]www.sabah.com.tr/dunya/abd-bunu-da-yaptı-teror-orgutuyle-skandal-tatbikat-6150025/amp, 09 Eylül 2022

https://medium.com/@vmurattulga/bi%CC%87r-gece-ansizin-gelebi%CC%87li%CC%87ri%CC%87z-2b5d8a66f48f





















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder