22 Kasım 2022 Salı

Kripto para piyasalarında kıyamet beklentisi giderek artıyor.

  1. KRİPTO VARLIK PLATFORMU FTX'İN 'KRİZ AĞACI'
  2. BİR KRİPTO ŞİRKETİ DAHA İFLAS RİSKİ ALTINDA
  3. KRİPTO ÇÖKÜŞÜ YAYILABİLİR: GENESİS DE İFLAS BAYRAĞINI ÇEKMEK ÜZERE

Bozuk olan şey kriptoparanın kendisi değil.
Kriptoparanız kendi cüzdanınızda olduğu sürece başına bir şey gelmez.
Ancak sürekli olarak al sat yaparak para kazanmak uğruna kripto varlıklarınızı kripto borsalarında tutuyorsanız risk büyük.
Çünkü bu noktada  Seyşel ya da Cayman adalarında hemen bütün büyük devletlerin kontrolünden uzakta faaliyet gösteren şirketlere güvenmektesiniz.
İşte zincirin en zayıf halkası bu.
Adamlar zaten özellikle kontrol dışına kalmak için taaa nerelere gitmişler, şirketlerini orada kurmuşlar.

İkinci zayıf halka ise akıllı kontrat sistemleri.
Kripto camiasının bunlardan büyük beklentileri var
Belki de ileride gerçekten de çok önemli işlevleri olacak.
Merkeziyetsiz, insansız borsalar, takas kurumları olacak.
Ancak sonuç olarak bunlar blokzincir üzerinde çalışan yazılımlar.
Bu yazılımlar kodlayan programcıların becerileri kadar akıllı ve güvenilir.
Netekim, insan zekası ile baş edemeyen akıllı kontrat sistemleri birçok kez aldatıldı, ve çok fazla kayıp ortaya çıktı.

Ayrıca kriptopara piyasaları yükselirken her şey çok iyi ve güzel.
Ancak her borsanın doğasında olan düşüş dönemleri, dalgalanmalarda şirketlerin, kişi ve kurumların, ve hatta aracı kurumların ayı piyasalarına karşı hazırlıklı olmaları gerek.
Ancak, görüyoruz ki, neredeyse bütün kripto piyasa oyuncuları hep yükselişe oynamışlar.

Son olarak dünya son derece büyük, kapsamlı bir ekonomik buhrana doğru adım adım ilerliyor.
Batılı merkez bankaları kah sıkı para politikaları ile para bolluğuna alışmış ekonomilerin suyunu kesecek, kah yaygın şirket iflasları nedeniyle yeniden paranın musluklarını açacaklar.
Bu bocalamalar sırasında para/ların çok şiddetli şekilde dalgalanması söz konusu olacak.
Öyle böyle değil.
Bollukları da gelen tsunami dalgaları gibi uzun ve yüksek olacak, darlıkları da tsunami öncesinde denizin bazen kilometrelerce  geri çekilmesine benzer şekilde piyasalarda para kıtlığı yaratacak.

Bütün borsalarda olduğu gibi dibin ne kadar derin olacağını bilmek tam olarak imkansız.
Bu nedenle geniş sepetler oluşturmak çok önemli.
Zengin olmak bir yana varlıkları korumak en önemeli amaç olmalı.

Oraj POYRAZ (0raj.p0yraz@neomailbox.net, oraj.poyraz@openmail.cc)

L2fSIJNoA0xfSNxA

- - - -

 KRİPTO VARLIK PLATFORMU FTX'İN 'KRİZ AĞACI'

22 Kasım 2022

FTX Group'un iflas belgelerinde, FTX platformu ve iştiraklerinin toplamda 1,24 milyar dolar varlığı bulunduğu ortaya çıkarken, bu miktarın FTX'in borçlu olduğu kişi ve kurumların daha önce ispat edebildiğinden önemli ölçüde daha yüksek olduğu bildiriliyor. Platformun en büyük 50 alacaklısına 3,1 milyar dolar borcu olduğu belirtiliyor.

FTX Group'un iflas belgelerinde, kripto varlık alım satım platformu FTX ve diğer iştiraklerinin toplamda 1,24 milyar dolar varlığı olduğu ortaya çıktı.

FTX'e finansal danışman olarak önerilen Alvarez & Marsal North America'ın belgelerinde, FTX ile yakın bağları olan kripto alım satım şirketi Alameda Research ve ilgili şirketlerin toplamda 401 milyon dolar varlığı bulunduğu belirlendi.

FTX'in kripto varlık alım satım platformları arasında olan FTX Japan'in ise 171,7 milyon doları bulunuyor.

Belgelerde ortaya çıkan varlık miktarı, FTX'in alacaklılarının doğruluğunu ispat edebildiğinden önemli miktarda daha fazla.

Mahkeme belgelerinde, FTX ve bağlı kurumların en büyük 50 alacaklısına toplamda 3,1 milyar dolar borçlu olduğu ortaya çıkarken, daha önceki belgelerde de FTX'in varlıklarının ve borçlarının toplamda 10 milyar dolar olduğu belirtiliyordu.

FTX'in çöküşünden etkilenen kişi ve kurumların çok çeşitli olması, dijital varlık piyasalarındaki likiditenin çekilmesine neden olurken, çöküşün farklı platformlara yayılması konusunda korku duyuluyor.

⦿ https://geoim.bloomberght.com/2022/11/22/ver1669107391/2319677_4a9600cce0ee7ee5c8fe0f56d28e6b20.jpg

FTX'in iflası

Dünyanın en büyük kripto varlık platformu Binance ile FTX arasında başlayan gerginlik ile, FTX'in likidite sorunu yaşadığı ortaya çıkmıştı. FTX'in CEO'su Sam Bankman-Fried, nakit enjeksiyonu için birçok platforma başvurmuş, fakat platformun ihtiyacını karşılayamamıştı.

Bu gelişmelerin ardından, aralarında SEC ve CFTC de olan birçok kurum FTX'e soruşturma başlatmış ve Bankman-Fried bir günde 14,6 milyar dolar kaybetmişti.

Son olarak ise platform iflas işlemlerini başlatmış, CEO Bankman-Fried istifa etmiş ve platformun ana merkezinin bulunduğu, daha önce dondurulan Bahamalar'daki varlıklarına el konmuştu.

https://www.bloomberght.com/ftxin-iflas-belgelerinde-varlik-miktari-ortaya-cikti-2319677

=======================

BİR KRİPTO ŞİRKETİ DAHA İFLAS RİSKİ ALTINDA

Kripto varlık piyasası FTX'in iflasının yarattığı depremin artçı şoklarını hissetmeye devam ederken, bir başka şirketin iflası daha gündeme geldi. Dijital varlık aracı kurumu Genesis'in fon olmadan iflas bayrağını çekeceği ifade edildi.

Kripto varlık piyasası zor durumdaki şirketlerin etkisiyle zor bir dönemden geçiyor.

FTX'in gürültülü iflas sürecinin tozu yere inmeden bir şirketin daha iflas yolunda olduğu belirtildi. FTX'te yaşananların ardından çekimleri askıya alan dijital varlık aracı kurumu Genesis'in fon olmadan iflas edeceği uyarısında bulunduğu belirtildi.

Bloomberg'e konuşan kaynaklar şirketin kredi birimi için yeni finansman arayışında olduğunu ve bu çabaların sonuçsuz kalması durumunda potansiyel yatırımcılarını iflas başvurusu yapacağı yönünde uyardığını belirtti.

Kaynaklar şirketin 1 milyar dolarlık fon arayışında olduğunu ifade etti. Şirketin bu fon arayışında şu ana kadar başarılı olamadığı ve başarısız girişiminde sektörün balinası Binance'in de kapısını çaldığı belirtildi.

FTX hesabında 175 milyon doları kalan Genesis 10 Kasım'dan itibaren çekimleri durdurmuştu.

Bloomberg'in sorularını yanıtlayan Genesis sözcüsü derhal iflas başvurusunda bulunma yönünde bir planları olmadığını söyledi.

KRİPTO PİYASASINDA ŞİMDİ DE GENESİS ENDİŞESİ

KRİPTO PİYASASINDA ŞİMDİ DE GENESİS ENDİŞESİ

⦿ https://www.bloomberght.com/kripto-piyasasinda-simdi-de-genesis-endisesi-2319367

FTX'in ardından gündeme gelmişti

Şirket FTX krizinin ortaya çıkmasıyla çekimleri askıya alarak piyasadaki endişeleri bir kat daha artırmıştı.

Geçici CEO olarak görev yapan Derar Islim'e göre para çekme talepleri, firmanın borç verme kolu olan Genesis Global Capital'deki mevcut likiditeyi aştı. Islim, Genesis'in yeni finansman sağlamak da dahil olmak üzere olası tüm seçenekleri araştırmak için danışmanlar tuttuğunu ve kredi verme işi için bir plan sunacağını söylemişti.

Genesis'in spot ve türev alım satım ve saklama işlerinin "tamamen faal durumda kalacağını" söyleyen Islim'e göre, mevcut durum yalnızca borç verme işini etkileyecek.

https://www.bloomberght.com/bir-kripto-sirketi-daha-iflas-riski-altinda-2319653

=======================

KRİPTO ÇÖKÜŞÜ YAYILABİLİR: GENESİS DE İFLAS BAYRAĞINI ÇEKMEK ÜZERE

Kripto borsası FTX'in batmasının ardından bir başka şirketin iflası daha gündeme geldi. Bloomberg, kripto aracı kurumu Genesis'in finansman bulamaması halinde batabileceğini bildirildi.

22 Kasım 2022

Kripto çöküşü yayılabilir: Genesis de iflas bayrağını çekmek üzere

Kripto dünyasında FTX sarsıntısının etkileri sürerken kripto aracı kurumu Genesis'in finansman bulamaması halinde iflas edebileceği bildirildi.

İçinde CoinDesk ve Grayscale Investments gibi iştirakleri de barındıran kripto endüstrisinin en önemli şirketlerinden Digital Currency Group'a (DCG) bağlı Genesis'in yaşadığı mali kriz son günlerde kripto dünyasını meşgul etmeye başladı.

Bloomberg, FTX'in iflas başvurusundan bu yana Genesis başta olmak üzere bir dizi kripto şirketinin likidite kriziyle karşı karşıya kaldığını bildirdi.

ŞİRKET SERMAYE DOLAR ARIYOR

Kimliğini açıklamayan kaynaklar, Genesis'in son birkaç günü 1 milyar dolarlık sermaye arayarak geçirdiğini söyledi. Şirket Binance dahil pek çok yatırımcı ile görüşse de şu ana kadar finansman sağlayamadı. Şirket bu çabaların sonuçsuz kalması halinde potansiyel yatırımcılarını iflas başvurusu yapacağı yönünde uyardı.

Genesis'in yaşadığı mali problemler FTX'in çökmesinin yarattığı zincirleme etkiyle tetiklenmişti. Genesis'in FTX hesabında 175 milyon doları kaldığı açıklanmış, şirket 10 Kasım'dan itibaren çekimleri durdurmuştu.

'YAKINDA İFLAS PLANI YOK'

Bloomberg'in sorularını yanıtlayan şirket sözcüsü derhal iflas başvurusunda bulunma yönünde bir planları olmadığını söyledi.

Sözcü, "Hedefimiz herhangi bir iflas başvurusuna ihtiyaç duymadan mevcut durumu mutabakatla çözmek. Genesis, alacaklılarla yapıcı görüşmeler yapmaya devam ediyor" dedi.

İFLASLAR YAYILACAK MI?

Genesis'in iflasının kripto endüstrisinde FTX ile başlayan sorunları daha da derinleştirmesinden ve iflasların yayılmasından endişe ediliyor. Ayrıca Bitcoin ve Ethereum başta olmak üzere tüm kripto piyasasının da bu iflastan etkileneceği tahmin ediliyor.

DCG'ye bağlı Grayscale şirketinin piyasanın en büyük Bitcoin fonunu işleten şirket konumunda olması endişeleri artırıyor. Olası bir iflas, Grayscale'in tasfiye edilme durumunu beraberinde getirebilir. Bu da şirketin yüksek miktarda Bitcoin tutması nedeniyle piyasayı sarsabilir.

BLOCKFI, GEMINI…

Öte yandan geçtiğimiz günlerde kripto alım-satımı yanında faizli mevduat ve kredi hizmetleri de sunan BlockFi şirketinin de iflas başvurusunda bulunmaya hazırlandığı belirtilmişti. Wall Street Journal'ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre ABD merkezli BlockFi çalışanlarını işten çıkarmak ve yasal iflas başvurusunda bulunmak için gerekli planları hazırladı.

Platform geçtiğimiz hafta FTX'te yaşananların ardından platform üzerindeki işlemleri kısıtlamış ve müşterilerin para çekimlerini askıya almıştı. İflas eden FTX, geçtiğimiz haftalarda likidite sıkışıklığı yaşayan BlockFi'ye 400 milyon dolar likidite sağlamıştı.

Ayrıca Genesis'teki zorluklar bir başka kripto borsası Gemini'yi de etkiledi. Genesis'in para çekme işlemlerini askıya almasıyla birlikte Gemini de Earn ürününden geri ödemeleri durdurdu.

https://www.sozcu.com.tr/2022/finans/kripto-cokusu-yayilabilir-genesis-de-iflas-bayragini-cekmek-uzere-7493194/


--

- - - - - - - - - - - - - - - -

Camera obscura
Karanlik oda
(fotografcilik/yeni Latince)

~Latince Atasozleri~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Quidquid latine dictum sit, altum viditur.
* * *
Latince soylenen soz kulaga derin gelir.


- - - - - - - - - - - - - - - -

Din %99'u şekerli kurabiye ve %1'i öldürücü arsenik olan fare zehiri gibidir.
Din'in %99'u gerçekler ve iyi mesajlardır ama geriye kalan %1 sizi öldürebilir.

~Seneca~

- - - - - - - - - - - - - - - -

"Özgürlük her şeyi olduğu gibi kabul ettiğimiz andır."

~Karen Maezen Miller~

- - - - - - - - - - - - - - - -

EL ELE SEVGİLİM

El ele tutuşamadık
Diz dize oturup konuşamadık
Hayelle yaşadık kovuşamadık
Üzülme sevgilim kader utansın

Hayal bir masalmış bilemedik
Diz dize oturup gülüşemedik
Kimseye biz mutluyuz diyemedik
Üzülme sevgilim kader utansın

Şu dünyanın dört bir yanını dolaştık durduk
Neşeyi bıraktık kaderle dolduk durdur
Teselli olarak hep göz yaşı bulduk
üzülme sevgilim kader utansın


- - - - - - - - - - - - - - - -

In medio stat virtus
Erdem ortada durur, uclarda degildir. (Yedi Bilge Tapinaginin kapisinda yazili asiriya kacmamayi ogutleyen soz)

~Latin Atasozu~

- - - - - - - - - - - - - - - -

MUHALİF SANATÇI KİMLİĞİMİ KAYBETTİM...

https://www.youtube.com/watch?v=TOEuyjLt_U0


- - - - - - - - - - - - - - - -

YASADIKLARIMDAN OGRENDIGIM BIR SEY VAR

Yasadiklarimdan ogrendigim bir sey var:
Yasadin mi, yogunluguna yasayacaksin bir seyi
Sevgilin bitkin kalmali opulmekten
Sen bitkin dusmelisin koklamaktan bir cicegi

Insan saatlerce bakabilir gokyuzune
Denize saatlerce bakabilir, bir kusa, bir cocuga
Yasamak yeryuzunde, onunla karismaktir
Kopmaz kokler salmaktir oraya

Kucakladin mi simsiki kucaklayacaksin arkadasini
Kavgaya tum kaslarinla, govdenle, tutkunla gireceksin
Ve uzandin mi bir kez simsicak kumlara
Bir kum tanesi gibi, bir yaprak gibi, bir tas gibi dinleneceksin

Insan butun guzel muzikleri dinlemeli alabildigine
Hem de tum benligi seslerle, ezgilerle dolarcasina
Insan baliklama dalmali icine hayatin
Bir kayadan zumrut bir denize dalarcasina

Uzak ulkeler cekmeli seni, tanimadigin insanlar
Butun kitaplari okumak, butun hayatlari tanimak arzusuyla yanmalisin
Degismemelisin hic bir seyle bir bardak su icmenin mutlulugunu
Fakat ne kadar sevinc varsa yasamak ozlemiyle dolmalisin

Ve kederi de yasamalisin, namusluca, butun benliginle
Cunku acilar da, sevincler gibi olgunlastirir insani
Kanin karismali hayatin buyuk dolasimina
Dolasmali damarlarinda hayatin sonsuz taze kani

Yasadiklarimdan ogrendigim bir sey var:
Yasadin mi buyuk yasayacaksin, irmaklara, goge, butun evrene karisircasina
Cunku omur dedigimiz sey, hayata sunulmus bir armagandir
Ve hayat, sunulmus bir armagandir insana

~ATAOL BEHRAMOGLU
(1977 Kusatmada)~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Insan,tehlike ile karsilasmadan cesur olup olmadigini anlayamaz.

~LA ROCHEFOUCAULD~
OrajKalip

- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -

Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur-gundem@googlegroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur-gundem+subscribe@googlegroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : 0raj.p0yraz@neomailbox.net  /  oraj.poyraz@openmail.cc
Grup Sayfamiz : https://groups.google.com/g/ozgur-gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/
Özgürlük adam, henüz yeni kurdum.

Siyasi iktidarın sürekli yasakladığı, polisiye önlemler ile gizlemeye çalıştığı şeyleri burada biriktireceğim.

Videolar, resimler, makaleler falan.
:
http://insulaelibertatis.com/
Eposta adresleri
(Derdiniz varsa buradan ulaşın.)
:
0raj.p0yraz@neomailbox.net
oraj.poyraz@openmail.cc
HvLWPtIjJR8X@protonmail.com
0PjukdvspdUh@mail2tor.com
Tor ağı üzerindeki web siteleri
Darkweb diye bilinir, TorBrowser kullancaksınız.
:
http://45m2jpfwn6ydfrqyhw5jbqszyip45pvi6m2cyo3722wyhur6yuitgbyd.onion/
http://kbq4ghhydumvhgvwkccbad5g7ae2yho6a4llxuy2z4oa6dox6gjtngad.onion/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder