15 Eylül 2024 Pazar

EVRİM NE KADAR HIZLI GERÇEKLEŞİR?



EVRİM NE KADAR HIZLI GERÇEKLEŞİR?

Marlowe Starling tarafından

Evrimin hızını ölçmek zor olabilir, ancak bazı türler birkaç nesil içinde evrimleşebilir.

Charles Darwin, 19. yüzyılın ortalarında evrim teorisini geliştirdiğinde, bu temel sürecin jeolojik zaman ölçeklerinde çok yavaş gerçekleştiğini ve milyonlarca yıl sürdüğünü düşündü.

Ancak bu doğru mu, yoksa evrim daha hızlı mı gerçekleşebilir? Evrim ne kadar hızlı çalışabilir?

Öncelikle, evrimi tanımlayalım; bu, bir türün genlerinin veya fiziksel görünümünün zamanla yavaş yavaş değişme sürecidir. Temel güç, daha yararlı özelliklere sahip bireylerin hayatta kalıp üremesiyle bu özelliklerin bir sonraki nesle aktarılmasıdır. Bu, birçok nesil boyunca adaptif evrim olarak bilinir.

Doğal seçim ve adaptif evrim birleşerek bir türün çevresindeki değişiklikleri takip etmesini sağlar, diyor Fransız Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi ve La Rochelle Üniversitesi'nden evrimsel biyolog Timothée Bonnet.

Darwin'in ünlü Galápagos Adaları'ndaki finch kuşları örneğinde olduğu gibi, farklı türler birkaç on yıl içinde farklı türdeki yemişler ve böcekler üzerinde uzmanlaşmak için farklı gagalar ve boyutlar geliştirdi. Bu bulgu, Pulitzer Ödüllü "The Beak of the Finch: A Story of Evolution in Our Time" (Knopf, 1994) kitabının yayımlanmasının ardından büyük yankı uyandırdı.

Bir de üçüncü bir bileşen var: türleşme. Bu, bir türün zamanla iki ayrı türe ayrılmasıdır. Bonnet, bunun adaptif evrimden çok daha yavaş gerçekleştiğini belirtti.

20. yüzyılın başlarında bilim insanları, evrimin Darwin'in düşündüğünden çok daha hızlı gerçekleşebileceğini fark etti. Doğal seçim teorisini kullanarak ürünleri daha lezzetli hale getirmeyi sadece yedi yılda başardılar ve köpekleri birkaç nesil içinde evcilleştirdiler. "Evrimi gerçekleştirdik," diyor Bonnet Live Science'a. "Bu ölçeklerde birkaç nesilde gerçekleşen değişikliklerin oldukça dramatik olabileceğini görebildik."

Bu yapay seçilim evrimi hızlandırdı, ancak süreç doğal olarak ne kadar hızlı çalışabilir?

Bunu öğrenmek için Bonnet ve uluslararası bir araştırma ekibi, 19 kuş ve memeli türünün genetik verilerini inceledi. Adaptif evrim oranının önceki tahminlerin iki ila dört katı daha hızlı olduğunu buldular. Daha spesifik olarak, her nesil tamamen istikrarlı koşullar altında hayatta kalma ve üreme oranını ortalama %18.5 artırdı.

Bu, hayatta kalma ve üreme oranı üçte bir oranında azaldığında, adaptif evrimin bir popülasyonu üç ila yedi nesil içinde toparlayabileceği anlamına geliyor. Bighorn koyunları (Ovis canadensis), avcıların büyük boynuzlu bireyleri hedef alması nedeniyle 20 yıl boyunca, yani üç nesil içinde, boynuzlarını 0.7 inç (2 santimetre) kısalttı. Kar karnı (Chionomys nivalis), muhtemelen kar yağışındaki değişiklikler nedeniyle 10 yıl boyunca, yani sekiz nesil içinde, 0.1 ons (3 gram) kadar küçüldü.

Ancak doğada koşullar asla stabil değildir.

"Popülasyonlar uyum sağlıyor, ama neye uyum sağladıklarını bilmiyoruz," diyor Bonnet. Çevresel değişim, rekabet, hastalıklar ve insanlar gibi faktörlerin hızlı evrimi tetikleyebileceğini açıkladı. "Evrim, çevredeki değişiklikleri dengelemeye veya en azından biraz tampon olmaya çalışır," diye ekledi.

İklim değişikliği başka bir büyük adaptif evrim sürücüsüdür, diyor Bonnet, ancak bilim insanları popülasyonların bu değişikliklere ayak uydurup uyduramayacaklarından tam olarak emin değil. Sıcaklıklar, hava koşulları ve deniz seviyesinin değişmesiyle bazı türler daha serin yerlere taşındı veya daha tuzlu koşullara uyum sağladı. Ancak, çevrelerin evrimden daha hızlı kötüleşebileceğini belirtti.

"Evrim her zaman gerçekleşiyor," diyor Georgia Teknoloji Enstitüsü'nden evrimsel biyolog James Stroud Live Science'a.

Doğal seçim güçlü olduğunda, "neden her şey her zaman hızlı evrimleşmiyor?" diye merak etti Stroud. Bu konudaki araştırmaları yayınladı. O ve meslektaşları, tropikal kertenkelelerde (kısa zaman ölçeklerinde - nesiller veya yıllar) doğal seçilimin çok dinamik olduğunu ancak uzun zaman ölçeklerinde (milyonlarca yıl) iptal edildiğini ve neredeyse hiçbir değişiklik meydana gelmediğini buldular.

Bilim insanları evrim hızlarını nasıl ölçüyor? Michigan Üniversitesi'nden paleontolog Philip Gingerich bir yöntem geliştirdi ve uygun şekilde "darwin" olarak adlandırılan bir ölçüm birimi kullandı. Evrimin uzun zaman ölçeklerinde yavaş, kısa zaman ölçeklerinde ise hızlı çalıştığını buldu.

"Çevresel değişim nedeniyle evrim oranları son derece hızlı olabilir," diyor Bristol Üniversitesi'nden omurgalı paleontolog Michael Benton Live Science'a. Ancak "zaman ölçeği ne kadar kısa olursa, oran o kadar hızlıdır ve bu, zaman için düzeltme yaptıktan sonradır," diye ekliyor.

Stroud ve Miami Üniversitesi'ndeki meslektaşları şimdi hızlı evrim için yabancı yeşil iguanaları bir vaka çalışması olarak kullanıyorlar. Sıcaklık adaptasyonlu kertenkeleler, Miami'nin nadir soğuk hava dalgalarında donup ağaçlardan düşme eğilimindedirler.

"Ne gördük, bazıları ölüyor, ancak bazıları hayatta kalıyor — ve hayatta kalanlar, önceden ölçtüğümüz kertenkelelerden daha soğuk sıcaklıklara dayanabiliyorlar," diyor Stroud. "Bu, evrimin gerçekleşiyor olabileceğini öne sürüyor."

Fosil kayıtları da bazı ipuçları sunuyor. Triyas döneminde (251.9 milyon ila 201.3 milyon yıl önce), Permiyen yok oluşundan sonra, büyük deniz sürüngenleri olan ichtyosaurs, okyanusun en üst avcıları haline geldiklerinden dolayı 3 milyon yıldan daha kısa sürede devasa bir hale geldiler — balinalardan daha hızlı.

Yeni koşullara uyum sağlama, yeni ekolojileri doldurma, yırtıcılardan kaçma ve diğer hayvanlarla rekabet etme gibi faktörler, bir hayvanın evrimleşme hızını genellikle artırır, diyor Benton.

"Belki de cevap, her şeyin gerektiğinde son derece hızlı evrimleşme kapasitesine sahip olmasıdır," diyor Benton.

Marlowe Starling

LİVE SCİENCE KATKIDA BULUNAN YAZAR

Marlowe Starling, iklim, koruma, su, yaban hayat ve kültür konularında haber yapan serbest bir çevre gazetecisidir. Çalışmaları The New York Times, Sierra Magazine, Mongabay, PBS, Miami Herald, Associated Press ve daha birçok yerde yayımlanmıştır. Marlowe, NYU'nun Bilim, Sağlık ve Çevresel Raporlama Programı'ndan yüksek lisans diploması ve Florida Üniversitesi'nden yaban hayat ekolojisi uzmanlığına sahip bir gazetecilik lisans diploması almıştır. The Safina Center, Bilim Yazısını Geliştirme Konseyi, Florida İklim Enstitüsü ve Pulitzer Center'dan burslar almış ve 2024 Marlene Sanders Gazetecilik Ödülü'nü kazanmıştır.

⦿ https://www.livescience.com/planet-earth/evolution/how-fast-does-evolution-happen

--

- - - - - - - - - - - - - - - -

Askeri taktikler suyun akisina benzer. Bildiginiz gibi su dogal olarak yukseklerden asagilara akar. Boylece savasta uygulanacak etkili yol gucluden uzak durup, zayifa saldirmaktir. Su nasil topragin egimine gore akarsa asker de zafere dusmanin duruna gore akar. Suyun nasil sabit sekli yoksa savasta da sabit kosullar yoktur. Taktiklerini dusmana gore degistirebilmeyi basaran komutan zafere ulasacaktir.

~Sun Tzu'dan Savas Sanati~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Sivrisinekler Neden Linç Ediliyor

~24 Temmuz 2013

Yıllardır oynanan oyun bir kez daha sahnede. Yazın gelmesiyle birlikte tabiatın en narin canlılarından olan sivrisineklere karşı bir linç kampanyası yürütülüyor. Sivrisinekler aşağılanıyor, sivrisinekler horlanıyor, sivrisinekler her türlü terliğe maruz kalıyor. Ayıptır.

Ne zararını gördünüz bu hayvancağızların çok merak ediyorum. Suçları kan emmek mi? Peki sivrisinekler zevkine mi kan emiyor? İlerde bildiğim çok güzel bir insan var, birer gram kan emer miyiz? mi diyorlar birbirlerine? Yaşamak için besleniyorlar yahu, olay bu!

ASLINDA EN SADIK HAYVANLARDIR

Senin o mamalarla beslediğin hımbıl köpeğin tenis topunu getirince havalara uçuyorsun, kaybolup seni bulduğunda sadakatini yere göğe sığdıramıyorsun. Öte yandan sivrisinek dediğimiz hayvan defalarca kovmana rağmen gene gelmiyor mu suratına suratına. Sen uyurken bile başında beklemiyor mu? Tamam arada ufak ısırıklar alıyor belki ama sana zararı yok ki. 70 kiloluk bir insanın vücudunda beş litre kan var, iki gram eksildi diye mi bu tantana? Bu nasıl bir cimriliktir, gözün doysun.

Ama köpekler sadıkmış! Dünyada köpek mamalarına her yıl milyarlarca dolar harcanıyor. O kadar parayı herhangi bir hayvana, mesela yılanlara harcasan yılan en sadık hayvan olur. Sok de sokayım diye peşinde gezer.

Beni en çok yaralayan da sivrisineklerin ölürken bile binbir türlü hakarete maruz kalması. Ne yazık ki çoğu sivrisinek kafasına terliği ya da şaplağı yemeden hemen önce Allahın cezası!, Hay ben senin…, …..mun sineği seni! gibi küfürler yiyerek can veriyor. Hoş bir ölüm olmasa gerek. Öldüreceksen öldür ama bari hakaret etme.

Öyle bir nefret var ki maalesef belki de ilk defa kan emmeye çıkan bir yavru sivrisineğe bile tarih boyunca yaşayan bütün sivrisineklerin günahı yükleniyor. Babadan oğula nesil sanki bunlar. Sorsan dün kimi emdiğini hatırlamaz, nasıl bir vicdandır bu.

HAYVAN HAKLARINDA AYRIMCILIK VAR

Halbuki sivrilerle aynı ortamda mutlu olmak mümkün. Tek yapmanız gereken uyumadan önce odadaki sivrisineklerinizin karnını bir güzel doyurmak. Yani kolunuzu bacağınızı açıp sizi emmelerine izin vermek. Karnı doyan bir sivrisinek sizi asla rahatsız etmez, tavanda lambanın yanına veya perdenin arkasına geçip ertesi gün emeceği kanın hayalini kurmaya başlar. Bunu onlara çok görmeyin.

Buradan hayvan hakları savunucularına ve Hayvan Partisi'ne de seslenmek istiyorum. İsmini vermeyeceğim birtakım hayvanlar söz konusu olduğunda mangalda kül bırakmayan sizler mevzu sivrisinekler ve bilumum haşerat olduğunda derin bir sessizliğe gömülüyor, adeta gözlerinizi yumuyorsunuz. Bu çifte standart değil de nedir? Sivrilerin arkası yok diye mi böyle yapıyorsunuz? Lobi mi yapmaları gerekiyor?

İsmini vermeyeceğim demiştim ama dayanamıyorum ve açıklıyorum: Bahsettiğim hayvanlar kedi, köpek ve eşekler. Bunların kılına zarar verseniz sizi topa tutarlar. Hayvan haklarında ölçü sanırım hacim. Hacminiz küçükse haklarınızdan faydalanamıyorsunuz. İşte dünyanın en acı gerçeği de bu.

İngilizce anadilimiz olmalı

Geçen gün bir iş toplantısının tam ortasına düştüm. Toplantıdaki herkes Türk'tü ama konuşmalar arasında Check et, order edelim, fee bedel, toplantıyı set ettik, forget it, god damn it, oh come on gibi ifadeler duydum ve kendi kendime WTF is going on here! dedim. Tek kelime İngilizce bilmememe rağmen ben bile ortamın etkisiyle İngilizce konuşmuştum. Çok karizmatik buldum bir anda kendimi, kendime saygım arttı. Böylece tamamen yurt içinde faaliyet gösteren firmaların bile işe alırken neden ileri düzeyde İngilizce istediğini de anlamış oldum.

http://beyinsizadam.net/
lukasaluka@gmail.com~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Peygamberimiz caminin bahçesine girerek şöyle dedi: 'Şurası muhakkak ki cami ne cenabete, ne aybaşılıya helal değildir.'
Müslim, Hayz 11; Ebu Davud, Taharet 104; Tirmizi, Taharet 101; Süneni Nesei, Hayz 18
****
Peygamber'in hanımı anlatıyor: 'Peygamberimiz, bizden biri aybaşılı olduğu halde, onun kucağına başını koyar ve Kuran okurdu. Bizden birimiz aybaşılı iken camiye gidip Peygamber'e birşeyler götürürdük.'
Süneni Nesei, Hayz
==aa00009632
- - - - - - - - - - - - - - - -

Şimdi bahar zamanı…
Dünya dövüşmek için yeni bir savaş ararken, sen seyretmek için bir kiraz ağacı çiçeği ara…
Bırak aptallar kabalığı arasın, sen zarafeti ara…

~Mehmet Murat İldan~

- - - - - - - - - - - - - - - -

ELIMDE OLSA
. . . . . .
Elimde olsa bu dunyayi kucumserdim
Iyisine de kotusune de yuh cekerdim
Daha dogrusu bu asagilik yere
Ne gelirdim ne yasardim ne olurdum

~OMER HAYYAM~

- - - - - - - - - - - - - - - -

DENIZ FENERI
. . . . . .
Uzanmis koca burun acik denize dogru,
Lacivert ve gri gecenin degerinde.
Karanlikla baslar bir dunya sevgisi,
Deniz feneri parlar,
Talihe aldirmadan kayalar uzerinde.
Bulutlar birlesir alaca duzluklerde,
Coker uzak limanlardan bir sis.
Bir sikinti baslar karanliginda kaderin,
Bildirir, yaninca yaninca,
Omrun neresindesiniz, askin neresindesiniz?…
Yuregin mi daraliyor, yildiz isiginda,
Birak anilar gitsin biraz daha geri.
Ruhu goturmeden vakit yuruyebilir,
Dusun nasil durmus sabirla yuzlerce yil,
Hep bu benekte bu deniz feneri.
Bak deniz savaslarina, yasli korsanlara,
Ucan dalgalara, uyuyan ruzgara bakmis,
Bir tek goz kadar kara ve mavi,
Enginle bos,
Kismetsiz balikcilara bakmis.
Saclarinda tuz kokan, olu kokan bir serinlik,
Yuzunde bir firtina tadi.
Durursun yorgun, umutsuz,
Birden bir daha yanip soner, sevincle titrersin,
Bir sey, belki de yasaman uzadi.

~Fazil Husnu DAGLARCA~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Ubi fumus, ibi ignis
Duman varsa ates de vardir. (Ates olmayan yerden duman cikmaz)

~Latin Atasozu~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Bir toplum ahlak ve hukuk içinde olmadığı zaman, vatandaşlar kendilerini bir çıkmaz içinde bulurlar.
İnsanlar ya ahlaki değer yargılarını veya hukuka olan saygılarını yitirirler.

~Frederic Bastiat~

- - - - - - - - - - - - - - - -

ESKILER ALIYORUM
. . . . . .
Eskiler aliyorum
Alip yildiz yapiyorum
Musiki ruhun gidasidir
Musikiye bayiliyorumSiir yaziyorum
Siir yazip eskiler aliyorum
Eskiler verip musikiler aliyorumBir de raki sisesinde balik olsam

~Orhan Veli KANIK~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Lacrimis struit insidias cum femina plorat
Kadin aglarken, gozyaslariyla tuzak hazirlar. (Caton)

~Latin Atasozu~

- - - - - - -







- - - - - - -

Lermontov-Zamanimizin_Bir_Kahramani.epub
Jurnal_I-Cemil_Meric.epub
John_Steinbeck-Sardalye_Sokagi.epub
John_Steinbeck-Gazap_Uzumleri.epub
Theodor_Fontane-Effi_Briest_III.pdf
Oguz_Atay-tehlikeli_oyunlar.pdf
EGITIM_BILIMLERI_4.doc
CON_KLASORU_YAPMAK.pdf
Osmanlida_Harem_Islam_Hukukunda_Kolelik_ve_Cariyelik_Muessesesi-Ahmet_Akgunduz.pdf
Tankred_Dorst-Donemec.pdf
Ask-i_Memnu-Halid_Ziya_Usakligil.epub
Robin_Howard-Ask_Oyunu.docx
Orhan_Gokdemir-Din_ve_Devrim.epub
Ilan_Hatsor-MASKELILER.pdf
Inci_Asena-Turk_Yazinindan_Secilmis_Ask_Siirleri_Antolojisi.pdf
Bediuzzaman_Said_Nursi-Barla_Lahikasi.epub
Philip_K_Dick-Yuksek_Satodaki_Adam.epub
William_Shakespeare-MACBETH.docx
Bertolt_Brecht-Mahagonny_Kenti.doc
Kuvayi_Milliye-Nazim_Hikmet.epub
AUGUST_STRINDBERG-ALACAKLILAR_ORJINAL.docx
Plautus-Ikizler_NurullahAtac_.pdf
Olasclck_ve_Istatistik-sorular.doc
Omer_Farruk_Delibas-Yohan_Lorm_Trio.epub
Korfez_Yayinlari-LYS_2_Brans_Denemeleri.pdf
Charles_Dickens-Oliver_Twist.epub
Sevilya_Aslanova-20.Yuzyilin_Basinda_Rusya-nin_Osmanli_Politikasi_1903-1917_.pdf
Tuncer_CUCENOGLU-Kordogusu.doc
Puskin-Bakir_Atli.pdf
Theodor_Reik-Ask_ve_Sehvet_Uzerine_2.epub

- - - - - - -

"> "> "> "> "> "> "> ">
- - - - - - -

OrajKalip

- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -

Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur-gundem@googlegroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur-gundem+subscribe@googlegroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : 0raj.p0yraz@neomailbox.net  /  oraj.poyraz@openmail.cc
Grup Sayfamiz : https://groups.google.com/g/ozgur-gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/
Özgürlük adam, henüz yeni kurdum.

Siyasi iktidarın sürekli yasakladığı, polisiye önlemler ile gizlemeye çalıştığı şeyleri burada biriktireceğim.

Videolar, resimler, makaleler falan.
:
http://insulaelibertatis.com/
Eposta adresleri
(Derdiniz varsa buradan ulaşın.)
:
0raj.p0yraz@neomailbox.net
oraj.poyraz@openmail.cc
HvLWPtIjJR8X@protonmail.com
0PjukdvspdUh@mail2tor.com
Tor ağı üzerindeki web siteleri
Darkweb diye bilinir, TorBrowser kullancaksınız.
:
http://45m2jpfwn6ydfrqyhw5jbqszyip45pvi6m2cyo3722wyhur6yuitgbyd.onion/
http://kbq4ghhydumvhgvwkccbad5g7ae2yho6a4llxuy2z4oa6dox6gjtngad.onion/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder