27 Nisan 2022 Çarşamba

Hem dünya hem de Türkiye karışacak...

  1. FED'İN NE KADAR FAİZ ARTIRACAĞI SIZDI. ORTALIK FENA KARIŞACAK
  2. JPMORGAN'DAN PETROLDE KARAMSAR SENARYO
  3. ALMANYA, ZİRAAT'E KAYYUM ATADI
  4. TÜRKİYE TARİHİNDE BİR İLK: FAİZ BORCUN KENDİSİNİ GEÇTİ"BORÇ ÇOCUKLARIMIZA, TORUNLARIMIZA KALIYOR"
  5. BAKAN VAHİT KİRİŞÇİ AÇIKLADI. 26 İLDE PATATESTE KANSER KARANTİNASI

Dünya savaşı kokuyor.
Ablukalar, ambargolar, yaptırımlar daha büyük savaşların tohumunu ekiyor.
Ve biz bu tepişmeye yeterince yığınak yapmadan giriyoruz.
Adeta zıçarken fenersiz yakalanmak.
Bu aşamada kollektif çözümden yana umudum yok.
Çünkü ortada belirli bir birlik ve beraberlik yok.
Halk attan düşmüş karpuz gibi birkaç parçaya bölünmüş.
Bu gün birileri emir verse birbirinin boğazını kör testereyle kesecek kadar öfke birikmiş.
İşte bu umutsuzluk nedeniyle gençler, yaşlılar, kafası çalışanlar ülkeden adeta kaçıyor.
Öngörüsü kuvvetli olanlar, kendilerini, ailelerini, sevdiklerini önümüzdeki kan banyosundan kurtarmaya  çalışıyor.
Keşke ülkemizde birlik ve beraberlik ortamı olsaydı.
Olsaydı da, çözümü birlikte arasaydık.
Malesef yok.
Tarih şahittir.
Balkan Savaşı en güzel örnektir.
Kocaman bir coğrafyadan Türklerin etnik arındırmasının.
Katliam, ve soykırımların.
Önümüzde bu var.
Malesef.
Yakın tarihten örnek mi gerek?
Irak, Suriye, Ukrayna…..

Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc )
           L2fSIJNoA0xfSNxA  



FED'İN NE KADAR FAİZ ARTIRACAĞI SIZDI. ORTALIK FENA KARIŞACAK

Fed'in faiz artışını hızlandırılabileceği ve oranın 75 baz puanda olduğu ortaya çıktı. St. Louis Fed Başkanı James Bullard, 75 baz puanlık artış ihtimalinin dışlanmaması gerektiğini söyleyerek bu oranı ilk dile getiren isim oldu.

19 Nisan 2022

ABD'de enflasyonun son 40 yılın zirvesinde seyretmesi nedeniyle ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri arasında daha hızlı faiz artışı olabileceği söylemleri konuşuluyor.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, merkez bankasının bu yıl faiz oranlarını 50 baz puanlık artışlarla yüzde 3,5 civarına yükseltmek için hızlı hareket etmesi gerektiğini ve 75 baz puanlık faiz artışı ihtimalinin dışlanmaması gerektiğini açıkladı.

Bullard dün ABD'li bir sivil toplum kuruluşunda yaptığı sunumda, Fed'in en son 1994'te böyle bir artış yaptığını ve bunun da on yıllık bir genişlemeye yol açtığını söyleyerek 75 baz puanlık artış konusunun temel meselesi olmadığını ancak bu ihtimalin yine de dışlanmaması gerektiğini belirtti.

"FED'İN DAHA KARARLI HAREKET ETMESİNİ GEREKİYOR"

Fed, mart ayında yaptığı toplantıda yüzde 0-0,25 olan politika faizini yüzde 0,25-0,50 aralığına çekmişti. Bunun yanı sıra Fed Başkanı Jerome Powell, geçtiğimiz hafta yaptığı konuşmada Fed'in 3-4 Mayıs toplantısında 50 baz puanlık bir artışın mümkün olduğunu söylemişti.

Powell geçtiğimiz ay düzenlenen konferansta "Fiyat İstikrarını Yeniden Sağlamak" başlıklı bir konuşma yapmış, orada "Bir veya birden fazla toplantıda federal fonlama oranını 25 baz puanın üzerinde artırarak daha agresif hareket etmenin uygun olduğuna karar verirsek, bunu yaparız" ifadelerini kullanmıştı.

Bu gelişmelerin ardından uzmanlar yüzde 8,5 seviyesinde bulunan son 40 yılın en yüksek enflasyonunu frenlemek için 50 baz puanlık artış gerçekleşeceği yönünde beklentilerini artırdı. Rusya-Ukrayna savaşının tüketici mallarının fiyatları oluşturduğu baskı da bazı uzmanlara göre Fed'in daha kararlı hareket etmesini gerektiriyor.

TUTANAKLARDA HIZLANMA SİNYALİ VERİLDİ

Fed'in 15-16 Mart tarihlerinde gerçekleşen toplantısının tutanakları, yetkililer arasında enflasyonun ekonomi için tehlike oluşturacak seviyelere yükseldiğine dair endişeleri yansıttı.

Tutanaklara göre "çoğu" Fed yetkilisi, Ukrayna savaşına bağlı riskler nedeniyle Mart ayında 25 baz puan ile sıradan bir faiz artırımı gerçekleştirilmiş olsa da, gelecek toplantılarda fiyat artışlarını kontrol altına almak için 50 baz puan artış gerçekleştirmeye hazır olduklarını ifade etti.

"TEMEL ENFLASYON EĞİLİMİ YAKINDA ZİRVE YAPACAK"

Bloomberg'in aktardığına göre, konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan varlık yönetimi şirketi SPI Asset Management yöneticisi Stephen Innes, Bullard'ın şahinliğinin Fed'in tamamı için belirleyici olmayabileceğini söyleyerek "Bullard'ın yetmiş beş baz puanlık bir artıştan bahsetmesi, diğer şahinlerin de aynı sayfada olduğunu gösteriyor" dedi.

New York Fed Başkanı John Williams bu hafta içinde yaptığı açıklamada 50 baz puanlık artışın makul bir seçenek olduğunu önceki artışın etkisiz kaldığını belirtti. Williams ayrıca temel enflasyon eğiliminin yakında zirve yapacağını söyledi.

Aynı şekilde Chicago Fed Başkanı Charles Evans da önceki hafta yaptığı konuşmada 50 baz puanlık artırımın önümüzdeki toplantılarda tartışılmayı hak ettiğini söyledi.

Yüksek fiyatların kalıcı olacağını düşünmediğini ancak bu yüksek fiyatların önceden düşündüğünden daha kalıcı olacağını belirten Evans, Fed'in kendisini buna göre yeniden konumlandırması gerektiğini ifade etti.

TOPLANTI MAYISTA

Fed'in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bir sonraki toplantısı mayıs ayında yapılacak. Yıllık takvime göre, FED faiz kararı toplantısı 3-4 Mayıs 2022 tarihlerinde yapılacak.

Ayrıca Powell da önümüzdeki perşembe günü bir IMF etkinliğine katılacak. Powell'ın burada yapacağı konuşmada vereceği sinyaller piyasalar tarafından dikkatle takip edilecek.

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/fedin-ne-kadar-faiz-artiracagi-belli-oldu-fed-yetkilileri-sizdirdi-533092h.htm

=====================

JPMORGAN'DAN PETROLDE KARAMSAR SENARYO

JPMorgan Avrupa Birliği'nin Rusya'dan petrol ithalatını hızla azaltması durumunda petrolün varil fiyatının 185 doları görebileceği tahminini yaptı

Avrupa Briliği Rus petrolünü yasaklamak konusunda ciddiyse, bu durum sıkıntılara yol açabilir. JPMorgan'da Natasha Kaneva öncülüğündeki analistler Rusya'dan günlük yaklaşık 4 milyon varil petrole hızlı ve tam kapsamlı ithalat yasağının Brent petrolün varil fiyatını yüzde 65 civarında artırarak 185 dolar seviyesine taşıyabileceği tahminini yaptı.

Ancak analistler Rusya'dan kömür ithalatına benzer biçimde ithalat yasağının birkaç aya yayılması durumunda çok önemli fiyat hareketleri olmayabileceğini belirtti.

Kurum, Rusya'nın ihracatının önceki tahmininden yüzde 25 daha düşük olacağını ve bu ay günlük 1.5 milyon varil azalacağını öngörüyor.

Banka, AB'nin Rusya'ya Ukrayna'daki işgali nedeniyle daha sert aksiyonlar alması halinde etkilerinin çok daha büyük olacağı uyarısı yaptı.

Avrupa Birliği bu ay Rusya'ya karşı kömür ve diğer katı fosil yakıtların satın alınması, ithal edilmesi veya AB'ye ulaştırılmasını içeren 5. yaptırım paketini kabul etmişti.

https://www.bloomberght.com/jpmorgan-dan-petrolde-karamsar-senaryo-2304553


=====================

ALMANYA, ZİRAAT'E KAYYUM ATADI

Almanya, Türk devlet bankası Ziraat International'a kayyum atadı. SÖZCÜ, usulsüzlükler nedeniyle Alman Bankacılık Kurumu'nun (BaFin) kayyum atama hazırlığı yaptığını aylar önce yazmıştı. Kayyum atanmasının gerekçesi ise kara para ile mücadele ve bankacılık işlemlerindeki usulsüzlük olarak açıklandı.

Ali GÜLEN

19 Nisan 2022

Alman Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BaFin), SÖZCÜ'nün aylar önce duyurduğu Ziraat Bank International'la ilgili soruşturmalarını tamamladı ve Türk devlet bankasının Almanya ayağına 'kayyum' atandı. Merkezi Frankfurt'ta buluna, Türkiye'nin en büyük bankası, böylece tamamen Alman Bankacılık Kurumu'nun gözetimi altına girdi.

RESMİ DUYURU YAPILDI

Kayyum atanmasına ilişkin açıklama bugün BaFin'in resmi sitesinden duyuruldu. Ticari işlemler ve kredilerde usulsüzlükler nedeniyle kayyum atandığı belirtilirken, Ziraat Bank Int. AG'nin, Alman Bankacılık Kanunu'nun 25 a (2) maddesini ihlal ettiği ve bu nedenle aynı kanunun 45c (2) NO'lu maddesi gereğince kayyum atamasının yapıldığı duyuruldu.

BaFin, yasalara uygun ticari ve bankacılık organizasyonlarının sağlanması, kara para ile mücadelede etkin çalışma için bu atamanın yapıldığını duyurdu. 11 Şubat 2022'de atama kararının alındığı ve 4 Nisan 2022'de de atamanın kesinleştiği belirtildi. Atanan kayyumun kim olduğu ise henüz bilinmiyor.

TÜRKİYE'YE MİLYONLUK KREDİLER

Ziraat Bank International'ın özellikle, Türkiye'ye ve Türkiye'deki iş insanlarına düşük 'Euro faizi' ile açılın krediler araştırılıyordu. Bu krediler, 1 milyon Euro'dan başlıyor ve 30 milyon Euro'ları buluyor. Yaptırımlar arasında, kullandırılacak toplam kredilerin büyüklüğünün kısıtlanması da var.

Ayrıca, Türkiye'ye havalelerin de incelemeye alındığı, Türkiye'de 'kaynak sorulmayacak' şeklindeki yasal düzenlemenin ardından, artan para gönderme trafiğinin de incelendiği belirtiliyor.

UZUN DENETİM VE DEĞİŞİKLİKLER

Ziraat Bank International, yaklaşık iki yıldır denetleniyordu. Kayyum atanmaması için tüm yönetim kurulu ve genel müdürler değiştirilmişti.

Bankaya tarihte görülmemiş ağır para cezaları kesilmiş ve yaklaşık 14 maddelik uygulamalar listesi verilmişti.

Tüm uyarılara rağmen, bir düzelme olmayınca BaFin, kayyum atamasını gerçekleştirmiş oldu. Kayyumun bir şahıs mı veya bir denetleme şirketi mi olduğu ise henüz belli değil.

https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/alman-federal-mali-denetleme-kurumu-ziraat-bankasinin-almanya-birimini-denetlemeye-aldi-7084650/

=======================

TÜRKİYE TARİHİNDE BİR İLK: FAİZ BORCUN KENDİSİNİ GEÇTİ"BORÇ ÇOCUKLARIMIZA, TORUNLARIMIZA KALIYOR"

Pzt Nis 25, 2022 18:02

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kerim Rota, yaşanan ekonomik krizin boyutlarına ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Borç için ödenecek faizin borcun kendisini geçtiğine dikkat çeken Rota, "Borç çocuklarımıza, torunlarımıza kalıyor" dedi.

Türkiye'nin özellikle Eylül 2021'den beri yaşadığı ekonomik kriz vatandaşlara zor günler yaşatıyor. Ekonomistler, faiz oranlarının düşürülmesi sonrası dövizin ve ardından enflasyonun tavan yapması nedeniyle ekonomide gittikçe toparlanması zor bir durum yarattığından kaygılı.

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kerim Rota, 29 Mayıs'taki liderler toplantısında ekonomi konusunda daha net adımlar atılacağını duyurarak, temel değerlerin seçim öncesi dönemde bir seçim beyannamesine dönüştürülmesinin önemini vurguladı.

"FAİZ, BORCUN KENDİSİNİ GEÇTİ"

Kısa Dalga'dan Mühdan Sağlam'a konuşan Rota, yaşanan krizin boyutlarına dikkat çekti. Rota, Türkiye tarihinde ilk kez iç borç için ödenecek faizin, borcun kendisini geçtiğini söyledi.

Borcun haneye hemen yazıldığını kaydeden Rota, "Faizler ise ödeneceği zaman yazılıyor. Borç çocuklarımıza, torunlarımıza kalıyor" dedi.

"Bu kadar yüksek bir enflasyon ortada olduğu zaman kimsede huzur kalmıyor" diyen Rota, "Orta noktada buluşmak bile imkânsız hale geliyor" diye konuştu.

https://www.youtube.com/watch?v=-AG3saUV60k&t=720s

https://www.guncelmeydan.com/pano/turkiye-tarihinde-bir-ilk-faiz-borcun-kendisini-gecti-t50792.html

=======================


BAKAN VAHİT KİRİŞÇİ AÇIKLADI. 26 İLDE PATATESTE KANSER KARANTİNASI

Türkiye, ay çiçeği yağı, şeker ve buğdayda yaşanan arz krizinden sonra bu kez de patates kıtlığıyla karşı karşıya kalabilir. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi patateste kanser ihtimali nedeniyle 26 il karantinaya alınırken, çiftçilere de hastalıkla ilgili eğitim verilmeye başlandığını açıkladı.

26 Nisan 2022 Salı - 16:56

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'nin cevaplaması istemiyle halk arasında 'patates kanseri' olarak bilinen ve ilk olarak 2004 yılında görülmeye başlayan 'patates siğili' hastalığının yayılımıyla ilgili soru önergesi verdi.

KİRİŞÇİ DOĞRULADI

Gürer'in önergesine yanıt veren Kirişçi, patates siğili hastalığının yayılımını doğrulayarak, 2022 yılı itibariyle 26 ilde karantina tedbirlerinin uygulandığını söyledi. Hangi illerde karantina uygulandığını söylemeyen Bakan Kirişçi, çiftçilere patates siğili ile mücadele konusunda eğitimler verildiğini kaydetti.

26 İLDE KARANTİNA

Kirişçi, hastalık etmeninin konukçularının (patates ve diğerleri) dışındaki ürünleri etkileyebildiğine dikkat çekerek, "Patates karantina etmenleri sebebiyle (Patates siğili, Patates kahverengi çürüklüğü, Patates halka çürüklüğü ve Patates kist nematodları) 26 ilde karantina tedbirleri uygulanmaktadır" açıklamasında bulundu.

Kirişçi, çiftçilere yönelik patates siğili etmeninin de içinde bulunduğu Patates Entegre Mücadele Eğitimi, Patates Hastalık ve Zararlıları Eğitimi, Patateste Karantina Etmenleri Eğitimi verildiğini de açıkladı. Ülkemiz genelinde son 5 yılda Patates ve Patates siğili konularında 1200 Eğitim ve Yayım faaliyeti gerçekleştirildiğini ifade eden Bakan Kirişçi, bu eğitimlere 15 bin çiftçinin katıldığını belirtti.

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/bakan-vahit-kirisci-acikladi-patateste-kanser-ihtimali-nedeniyle-26-il-karantinada-535610h.htm


--

- - - - - - - - - - - - - - - -

Non fui, fui, non sum, non curo
Yoktum, varim, olmayacagim, umrumda degil. (Mezartaslarinda bulunan epikuryen felsefeden etkilenmis yazilar, kisaltma: NFFNSNC)

~Latin Atasozu~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Yapılan hizmetler, yapılması gereken ve yapılabilecek hizmetlerin yüzde biri bile değil.
Fakirlere yedirilen yemekler dışındaki iftar ziyafetlerini önemli ve temel bir hizmet olarak görmek mümkün müdür\?
Hele sofralarda israf varsa, günah kazanılmış oluyor.

~Mehmet Şevket Eygi~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Tu quoque mi fili
Sen de mi oglum\? (Shakespeareden alinti, Jul Sezarin Decimus Junius Brutusten yedigi darbe ile dusmesi sirasinda soyledigi dusunulur)

~Latin Atasozu~

- - - - - - - - - - - - - - - -

CUMHUR İTTİFAKI PAZARI | Turgay Yıldız

https://www.youtube.com/watch?v=_FFdbZGUKj4


- - - - - - - - - - - - - - - -

"Hissetmediğiniz bir şeyi kendinize zorla hissettiremezsiniz, ama hislerinize rağmen doğruyu yapabilirsiniz."

~Pearl S. Buck~

- - - - - - - - - - - - - - - -

"Sadece iyi çiğnenmiş bir patika diye doğru yolda olduğunu düşünme."

~Anonim~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Uçuruma gözlerinizi dikip baktığınızda, uçurum da sizin içinize bakmaya başlar.

~Friedrich Wilhelm Nietzsche
(d. 15 Ekim 1844 - ö. 25 Ağustos 1900)
Ahlâk ve değerler sisteminin kuruluşuna yönelik bir temel çerçevesinde
çağının kültür, din ve felsefe görüşlerini eleştiren nihilist Alman düşünür, filolog~


- - - - - - - - - - - - - - - -

BIR KALB KI
. . . . . .
Bir kalb ki onun sevmesi, aldanmasi yok.
Tutkunlugu yok, bir guzele yanmasi yok.
Bin kez yazik olsun sevisiz bir yurege,
Asksiz gececek gunlerin faydasi yok

~OMER HAYYAM~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Murphy bir 11b idi.(11b Amerikan Kara Kuvvetlerinde piyade avcı eri için kullanılan kod nosudur.)

MURPHY KANUNLARINDAN
Murphy kanunları ilk olarak 1949 yılında Captain Ed Murphy tarafından "Anything that can go wrong will go wrong" "yanlış gitme olasılığı bulunan bir şey, yanlış gider" olarak emrindeki proje yöneticisi George Nicholsun yarattığı bazı durum ve tersliklerden mülhem olarak vazedilmiştir.
Zaman içinde pek çok kişi benzer terslikleri Murphy kanunu adı altında listeye eklemiş, kurallar anonim bir hal almıştır.
1917 doğumlu Edward A.Murphy Jr.ABD Hava Kuvvetlerinde 1949da roketler üzerine deney yapan mühendislerden biriydi.
İnsan üzerine ivmelenmenin etkilerini inceliyordu (USAF proje MX981).
Deneylerden biri pilot üzerinde 16 değişik noktaya akselometre takılması gerekiyordu.
Sensör bir yapıştırıcı ile ancak iki türlü takılabiliyordu ve birisi 16 sensörün tamamını da yanlış takmayı becerdi.
Bunun üzerine Murphy, daha sonra kanun olarak nitelendirilecek ilk söylemlerini bir basın toplantısında açıkladı.
Bir kaç ay içinde "Murphynin Kanunları" mühendislik sahasında çalışanlar arasında yayıldı ve 1958de de nihayet Websterin sözlüğüne girdi.
OrajKalip

- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -

Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur-gundem@googlegroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur-gundem+subscribe@googlegroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : 0raj.p0yraz@neomailbox.net  /  oraj.poyraz@openmail.cc
Grup Sayfamiz : https://groups.google.com/g/ozgur-gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/
Özgürlük adam, henüz yeni kurdum.

Siyasi iktidarın sürekli yasakladığı, polisiye önlemler ile gizlemeye çalıştığı şeyleri burada biriktireceğim.

Videolar, resimler, makaleler falan.
:
http://insulaelibertatis.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder