24 Ocak 2023 Salı

HAFTA SONU NE İZLESEK DİYE DÜŞÜNENLERE 11 MUHTEŞEM FİLM ÖNERİSİ



HAFTA SONU NE İZLESEK DİYE DÜŞÜNENLERE 11 MUHTEŞEM FİLM ÖNERİSİ

Hafta sonunuzu daha güzel kılmak istiyorsanız sizler için 11 sebebimiz var.

baranayaz

20 Ocak 2023

Bir hafta daha haftanın film önerileri yazısıyla sizlerle birlikteyiz. Bu hafta da türdeş filmleri arasında öne çıkan ve hafızalara kazınan kültler bırakmış filmlere ağırlık verdiğimiz toplamda 11 filmi sizlerle buluşturuyoruz. Sunduğumuz film önerileri arasında aksiyondan gerilime, korkudan romantik komediye, bilim kurgu filmlerinden biyografik eserlere pek çok film bulunuyor. Birçok film ödülüne ve ödül adaylığına layık görülen filmleri sizler için özenle seçtik. Hafta sonunuza güzel bir renk katmak istiyorsanız, aradığınız şey bir tık uzağınızda. Sayfada ilerlemeniz yeterli olacak.

Keyifli okumalar…

GEÇTİĞİMİZ HAFTANIN FİLM ÖNERİLERİ YAZIMIZI DA İNCELEMEK İSTEYEBİLİRSİNİZ: HAFTA SONU NE İZLESEK DİYE DÜŞÜNENLERE 13 MUHTEŞEM FİLM ÖNERİSİ

1. Fateful Findings (2013) – IMDB: 4.3lor=-1}

Film önerileri listemizin ilk sırasında bulunan; Neil Breen'in aynı anda yönetmen, senarist, yapımcı, kurgucu, sanat yönetmeni, makyaj ve kostüm tasarımcısı, set dekorasyoncusu ve başrol oyuncusu olarak içerisinde bulunduğu ve 2012 yapımı bağımsız bilim kurgu ve gerilim filmi Fateful Things; kapalı bir ilk gösterimin ardından Seattle Uluslararası Film Festivali'nde de gösterilmiştir. "Şimdiye kadar yapılmış en kötü filmlerden" olduğu yönünde yaftalansa da film kısa sürede bir kült haline gelmiş ve hayran kitlesi de kazanmıştır. İronik bir çekiciliği bulunan film, sinema sanatında özgün bir yorum olarak duruyor.

Küçük bir çocuk, çocukluğunda mistik bir güç keşfeder ve ardından çocukluğundaki kız arkadaşından ayrılır. O, büyüdüğünde beğenilen bir romancı ve aynı zamanda en gizli ulusal ve uluslararası sırlara vakıf olan bir bilgisayar yazılımcısı olur. Çocukluğundaki keşfi ona paranormal güçler sağlamıştır. Bir uyuşturucu bağımlısı haline gelen kız arkadaşıyla ilişkisi kötüye giderken, eski kız arkadaşını ölüm döşeğinde bularak tekrar bir araya gelir. İkili arasındaki tutkular artarken; mistik, psikiyatrik ve dünyevi güçler, kimi sırların ifşa edilmesini engellemek için yükselir. Kader, Washington DC'deki büyük bir basın toplantısında düğümlenecektir.

2. Domino (2005) – IMDB: 5.9lor=-1}

Domino, Richard Kelly'nin senaristliğini, Tony Scott'ın ise yönetmenliğini üstlendiği 2005 yapımı bir aksiyon ve suç filmidir. Film, filmin vizyona girmesinden birkaç ay önce, gerçek hayat hikâyesi filmde işlenen ve 35 yaşında aşırı dozda uyuşturucudan ölen Domino Harvey'e adanmıştır. 50 milyon dolarlık bütçesinin yarısını dahi karşılayamasa da film beğeni toplamıştır ancak eleştiriler de almıştır.

Sinema oyuncusu Laurence Harvey'in kızı Domino Harvey, Ed Moseby'nin ekibine katılmaya karar verir ve ödül avcısı olur. Ancak yapımcılığını Mark Heiss'ın üstlendiği bir reality şovun gerçekleştiği esnada zırhlı bir kamyondan yüklü miktarda para çalındığında Moseby ve ekibi için de tehlike çanları çalacaktır. FBI iki gangster çetesini izlerken, rakip bir gangsterin oğulları kaçırıldığında ise durum kontrolden çıkar.

3. Mandy (2018) – IMDB: 6.5lor=-1}

Panos Cosmatos'un yazıp yönettiği 2018 yapımı aksiyon ve korku filmi Mandy, ilk gösterimini Sundance'ta yapmış ve kısıtlı bir sinema gösteriminin ardından genel seyirci kitlesi ile buluşmuştur. Filmin çıkışına yakın bir süreçte yaşamını yitiren İzlandalı besteci Jóhann Jóhannsson'a ithaf edilen film, film müziklerini Jóhannsson'un bestelediği son filmlerdendir. Filmin başrolünde Nicolas Cage oynamaktadır. Yapım, En İyi Bağımsız Film dalında Satürn ödülü kazanmıştır.

1983 yılında geniş Gölge Dağları'nda geçen hikâyede; Red, ormanda tenha bir kulübede yaşayan bir oduncudur. Sanatçı kız arkadaşı Mandy, günlerini fantastik kitapları okuyarak geçiren bir sanatçıdır. Sonra bir gün, motosikletli bir grup iblisi Mandy'yi kaçırmaları için çağıracak olan çılgın bir tarikat lideri yaşamlarını mahvedecektir. İntikam peşine düşecek olan Red, bir tatar yayı ve özel bir Axe ile donanmış bir şekilde; zorlu ve kanlı bir yolculuğa çıkacaktır.

4. Something's Gotta Give – Aşkta Her Şey Mümkün (2003) – IMDB: 6.7lor=-1}

Jack Nicholson, Diane Keaton, Keanu Reeves ve Amanda Peet gibi ünlü isimlerin başrolleri paylaştığı Something's Gotta Give, Nancy Myers'ın yazıp yönettiği ve yapımcılığını üstlendiği 2003 yapımı bir romantik komedi ve drama filmidir. Diane Keaton'a Başrolde En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar adaylığı ve Altın Küre ödülü; Nicholson'a ise En İyi Erkek Oyuncu dalında Altın Küre adaylığı kazandıran film, 80 milyon dolarlık dev bütçesine karşılık 266 milyon dolarlık hasılatıyla döneminde öne çıkmıştır.

Harry Sanborn, genç kadınlara düşkün, yaşlı bir müzik endüstrisi yöneticisidir. Harry, genç kız arkadaşı Marin ile geçirdiği romantik anların birisinde kalp krizi geçirdiğinde ve Marin'in annesi Erica beklenmedik bir şekilde ortaya çıktığında ise; işler herkes için biraz garipleşecektir. Hiç umulmadık bir aşk üçgeni şekillenmektedir.

5. The Lost Daughter – Kayıp Kız (2021) – IMDB: 6.7lor=-1}

Elena Ferrante'nin 2006 tarihli aynı adlı romanından uyarlanan ve Maggie Gyllenhaal'ın ilk uzun metrajlı yönetmenlik denemesi olan 2021 yapımı psikolojik drama filmi The Lost Daughter'ın başrol koltuğunda Olivia Colman oturmaktadır. En İyi Uyarlama Senaryo da dahil 3 dalda Oscar ve 2 dalda BAFTA ödülü adaylığı bulunan film, ilk gösterimini Venedik Uluslararası Film Festivali'nde yapmıştır. Film önerileri listemizin bu filmi Netflix'te mevcut…

Leda, kendini İngilizce öğretmeni olarak işine ve iki çocuğuna adamış; boşanmış ve orta yaşlı bir kadındır. Kızları Kanada'da babalarının yanına gitmek için evden ayrıldıklarında, Leda'yı bir yalnızlık ve hasret dönemi bekliyor gibi görünse de; Leda'nın hayatı artık daha az komplikedir ve kendisini özgürleşmiş hissetmeye başlamıştır. Yunanistan'ın küçük bir sahil kasabasında, deniz kenarında tatil yapmaya karar veren Leda için tatili zamanla tehlikeli bir hal alacaktır. Varlığı rahatsız edici, hatta bazen tehdit edici olan bir aileyle karşılaşan Leda; küçük ve görünüşte anlamsız bir olayın meydana gelmesiyle bir anne olarak yaptığı zor, alışılmadık seçimlerle ve bunların sonuçlarıyla da yüzleşecektir.

6. Annihilation – Yok Oluş (2018) – IMDB: 6.8lor=-1}

Alex Garland tarafından yazılan ve yönetilen, Jeff VanderMeer'in aynı adlı 2014 romanından uyarlanan 2018 yapımı bilim kurgu ve psikolojik korku filmi Annihilation'ın başrolünde Natalie Portman bulunmaktadır. 43 milyon dolarlık hasılatıyla bütçesini ancak karşılayabilen film, pek çok yerel ve uluslararası ödüle ve ödül adaylığına layık görülmüştür. Eleştirmenlerce ve seyircilerce oldukça beğenilen filme yöneltilen nadir eleştirilerden birisi fazla karmaşık olay örgüsüdür. Film önerileri listemizin bu bir diğer filmi de Netflix'te mevcut…

Çok gizli bir görevde kocasının başına bir şey gelen Lena, kendisini uzaylılardan kaynaklanan benzeri görülmemiş bir biyolojik felaketin içinde; bir araştırma ekibine liderlik ederken bulur. Keşfettikleri şey, tüm kavrayışların ötesinde gerçekten insanlık dışıdır.

7. Of Mice and Men – Fareler ve İnsanlar (1992) – IMDB: 7.5lor=-1}

John Steinbeck'in 1937 tarihli aynı adlı romanından uyarlanan, 1992 yapımı bir drama ve western filmi olan Of Mice and Men'in yönetmenliğini ve yapımcılığını Gary Sinise üstlenmiştir. John Malkovich ile başrolleri paylaşan Sinise, filme uyarladığı eserle Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye adaylığına layık görülmüştür. Beğeni toplayan film, 5,5 milyon dolarlık bir hasılata imza atmıştır.

İki yol arkadaşı olan George ve Lennie; Büyük Buhran sırasında, kendileri için daha iyi bir yaşam hayalleri kurarak ülkeyi dolaşmaktadırlar. Kendilerinin cenneti yakın bir vakitte ellerinin altında olacakken, yaşam bu imkânı ellerinden çekip alır. Steinbeck'in romanına sadık kalan film; güç, zayıflık, kullanışlılık, gerçeklik ve ütopya kavramlarını yaşamın içinde irdeliyor.

8. Rebels of the Neon God – Neon Tanrı (1992) – IMDB: 7.6lor=-1}

Tsai Ming-liang'ın ilk uzun metrajlı yönetmenlik denemesi olan, 1992 yapımı drama filmi "Rebels of the Neon God", Lee Kang-sheng, Chen Chao-jung ve Jen Chang-bin'in oyuncu kadrosunda olduğu güçlü bir yapımdır. Filmin adı, Çin mitolojisinde insanların arasında doğmuş, güçlü bir çocuk tanrı olan Nezha'ya atıfta bulunur. Düşüncesiz ve itaatsiz bir insan olan Nezha, babasını öldürmeye çalışır; ancak ölümsüz bir Taocu olan akıl hocası, babasına asi oğlunu kontrol etmesini sağlayan bir minyatür verdiğinde Nezha kontrol altına alınır. Film, En İyi Özgün Film Müziği Dalında Altın At kazanmıştır.

Anne babasına meydan okuyan Hsiao Kang, Taipei şehir merkezinin parlak ışıklarıyla buluşmak üzere evden ayrılır. Güzel bir serseri olan Ah Tze'ye aşık olur ve ilişkileri, kısa sürede bir belalar zincirine sebep olan; tapınma ve rekabet ile dolu bir hâl alır.

9. Kick-Ass – Göster Gününü (2010) – IMDB: 7.6lor=-1}

Matthew Vaughn tarafından yönetilen 2010 yapımı aksiyon ve komedi filmi Kick-Ass, Mark Millar ve John Romita, Jr.'ın aynı adlı çizgi romanından uyarlanmıştır. Başrolün bir çocuk olması ve filmdeki şiddet ve küfür dozu tartışmalara sebep olmuş olsa da beğeni toplayan film, En İyi İngiliz Filmi dalında Empire ödülü kazanmıştır. 30 milyon dolarlık bütçesine karşın gişede 96 milyon doları aşkın hasılat yakalayan ve bir kült oluşturan filmin; ayrıca 2013 yılında bir de devam filmi çıkmıştır. Filmin başrollerinde Aaron Johnson bulunmaktadır.

Dave Lizewski, birkaç arkadaşı olan ve babasıyla yalnız yaşayan, çevresince pek de fark edilmeyen bir lise öğrencisi ve çizgi roman hayranıdır. Hayatı çok zor değildir ve kişisel deneyimleri şu âna dek kendisi için pek de yıkıcı etkiler yaratmamıştır. Ancak bir gün, hiçbir gücü veya eğitimi olmamasına rağmen basit bir süper kahraman olma kararı alır. Bu karar yaşamını derinden etkileyecektir.

10. Sen Aydınlatırsın Geceyi (2013) – IMDB: 7.8lor=-1}

Sen Aydınlatırsın Geceyi, Onur Ünlü'nün yönettiği ve Ali Atay, Demet Evgar, Damla Sönmez, Ezgi Mola ve Ercan Kesal gibi oyuncuların yer aldığı 2013 yapımı yerli drama filmidir. Kurgusu, sinematografisi, siyah beyaz çekimleri ve temasıyla beğeni toplayan ve pek çok ödül kazanan bu film, Manisa'nın Akhisar ilçesinde çekilmiştir. İstanbul Uluslararası Film Festivali'nde FIPRESCI ödülü kazanan bu yapım, ayrıca Dubai Uluslararası Film Festivali'nde de En İyi Film ödülü adaylığına layık görülmüştür.

Gökyüzünde iki güneşi ve üç dolunayı olan küçük bir Anadolu kasabasında yaşamını sürdüren birkaç insanın hikâyesine odaklanan bu filmde; Cemal futbol maçlarında yardımcı hakem, Yasemin yumurta fabrikasında çalışıyor, Defne kitap satan sokak satıcısı, İrfan ise hastalarıyla meşgul bir doktordur.

11. Tampopo (1985) – IMDB: 7.9lor=-1}

Juzo Itami tarafından yazılan ve yönetilen; Tsutomu Yamazaki, Nobuko Miyamoto, Kōji Yakusho ve Ken Watanabe'nin oynadığı 1985 yapımı komedi Tampopo, dünyaca ünlü "Spaghetti Western" terimine ironik bir dokundurma olarak kendisini "ramen/noodle western" olarak tanıtıyor. En İyi Kurgu ve En İyi Ses dallarında Japon Akademisi ödülü kazanan filmin, 2016 yılında Criterion Collection tarafından bir 4k restorasyonu yapılmıştır. Filmin ardından dünya çapında bir dizi ramen restoranına Tampopo adı verilmiştir.

Film, yemek zevklerine dönük esprili bir övgü mahiyeti taşımaktadır. Filmin ana hikayesi, Tampopo'nun kusursuz erişte çorbasının insanlarla buluşturulduğu modern bir kasabaya gelen kamyon şoförü Goro'nun etrafında gelişmektedir. Gangsterler ve zorbalarla dolu olan bu film boyunca, yemeğin önemi hakkında bir dizi küçük hikayeye tanıklık edeceğiz.

Film önerileri listemiz burada sona erdi. Haftaya görüşmek dileğiyle…

https://listelist.com/20-ocak-haftanin-film-onerileri-2023/



--

- - - - - - - - - - - - - - - -

ILK SUC
. . . . . .
Dag bicaklar
Erkenden
Guzelligini
Gecenin

~Fazil Husnu DAGLARCA~

- - - - - - - - - - - - - - - -

"Sahip olduğumuz en önemli şey sağlıktır. Kanaatkarlık en önemli hazinedir. Güven en önemli dosttur."

~Lao Tzu~

- - - - - - - - - - - - - - - -

BAS AGRISI
. . . . . .
I
Yollar ne kadar guzel olsa,
Gece ne kadar serin olsa,
Beden yorulur,
Bas agrisi yorulmaz.
II
Simdi evime girsem bile
Biraz sonra cikabilirim
Mademki bu esvaplarla ayakkaplar benim
Ve madem ki sokaklar kimsenin degil.

~Orhan Veli KANIK~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Bende Kal

Bir tohum verdin
çiçeğini al
Bir çekirdek verdin
Ağacını al
Bir dal verdin
Ormanını al
Dünyamı verdim sana
Bende kal

~Aziz Nesin~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Karlı Dağların Ardından

Karlı dağların ardından
Yel olup estiğin var mı
Tek başına bu çöllerde
Ordular bastığın var mı
Kargıyı ucundan salla
Düşman deme eyvallah
Her taraftan üç beş kelle
Terkiden astığın var mı
Köroğlu söyle şanından
Kuş uçurmaz divanından
Avuçla düşman kanından
Doldurup içtiğin var mı

~Köroğlu~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Hirs, bir sandalin yelkenini sisiren ruzgara benzer; fazlasi gemiyi batirir, azi da gemiyi oldugu yerde tutar.

~Woltaire~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Aklı Az Olanın Verdiği Öğüt Çok Olur.

~BOİLEAU~

- - - - - - - - - - - - - - - -

KORKU..
. . . . . .
Korkuyorum annecigim, nerde ellerin
Bu gecelerden ki kalbe asina
Havalarda buyuk misafirlikler dolasiyor.
Korkuyorum degerken karanligin hayatina.
Korkuyorum annecigim, nerde ellerin;
Bu adamlar ki calismakta
Sabahin temiz sarkilari,
Yukselmis bayraklar uzakta.
Korkuyorum annecigim ellerin nerde
Oksa benim saclarimi ruyaya bedel.
garip ninnilerle uyut beni,
Korkuyorum yasamaktan ki, cok guzel.

~Fazil Husnu DAGLARCA~

- - - - - - - - - - - - - - - -

BENiM MANEVi MiRASIM BiLiM VE AKILDIR
. . . . . .
Ben, Manevi Miras olarak hicbir Ayet, hicbir Dogma,
hicbir Donmus ve kaliplasmis Kural birakmiyorum.
Benim Manevi Mirasim Bilim ve Akildir...
. . . . . .
Zaman suratle ilerliyor, Milletlerin, Toplumlarin,
Kisilerin Mutluluk ve Mutsuzluk anlayislari bile degisiyor.
Boyle bir Dunyada, asla degismeyecek Hukumler getirdigini
iddia etmek, Aklin ve Ilmin gelisimini inkar etmek olur...
. . . . . .
Benim Turk Milleti icin yapmak istediklerim
ve Basarmaya calistiklarim ortadadir.
Benden sonra Beni benimsemek isteyenler,
bu temel eksen uzerinde Akil ve Ilmin rehberligini
kabul ederlerse, Manevi mirascilarim olurlar.
. . . . . .
MUSTAFA KEMAL ATATURK
OrajKalip

- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -

Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur-gundem@googlegroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur-gundem+subscribe@googlegroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : 0raj.p0yraz@neomailbox.net  /  oraj.poyraz@openmail.cc
Grup Sayfamiz : https://groups.google.com/g/ozgur-gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/
Özgürlük adam, henüz yeni kurdum.

Siyasi iktidarın sürekli yasakladığı, polisiye önlemler ile gizlemeye çalıştığı şeyleri burada biriktireceğim.

Videolar, resimler, makaleler falan.
:
http://insulaelibertatis.com/
Eposta adresleri
(Derdiniz varsa buradan ulaşın.)
:
0raj.p0yraz@neomailbox.net
oraj.poyraz@openmail.cc
HvLWPtIjJR8X@protonmail.com
0PjukdvspdUh@mail2tor.com
Tor ağı üzerindeki web siteleri
Darkweb diye bilinir, TorBrowser kullancaksınız.
:
http://45m2jpfwn6ydfrqyhw5jbqszyip45pvi6m2cyo3722wyhur6yuitgbyd.onion/
http://kbq4ghhydumvhgvwkccbad5g7ae2yho6a4llxuy2z4oa6dox6gjtngad.onion/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder