14 Şubat 2023 Salı

ABD KIBRIS’TA NEYE HAZIRLANIYOR: ABD’DEN KIBRIS’TAKİ İNGİLİZ ÜSLERİNE GİZLİ ASKERİ KONUŞLANDIRMA



ABD KIBRIS'TA NEYE HAZIRLANIYOR: ABD'DEN KIBRIS'TAKİ İNGİLİZ ÜSLERİNE GİZLİ ASKERİ KONUŞLANDIRMA

Matt Kennard Kıbrıs'ta araştırdı ve yazdı.

Resmi adıyla Akrotiri ve Dikelya'nın Egemen Üs Bölgeleri, Kıbrıs adasında bir Britanya Denizaşırı Bölgesidir.

İngiliz askeri üsleri ve tesislerinin yanı sıra diğer arazileri içeren alanlar, Birleşik Krallık, Yunanistan, Türkiye ve Kıbrıs Rum ve Türk toplumlarından temsilciler tarafından imzalanan 1960 bağımsızlık antlaşması uyarınca İngilizler tarafından işgal ediliyor.

ABD Hava Kuvvetleri'nin yaklaşık yarım yüzyıldır Kıbrıs'ta İngiliz topraklarında bir üssü bulunuyor, ancak bu gerçek Atlantik'in her iki yakasında da kamuoyundan gizli tutuluyor.

Declassified UK sitesi, Kıbrıs'ta artan ABD askeri varlığını ortaya çıkardı:

ABD Hava Kuvvetleri, Kıbrıs RAF (Britanya Hava Kuvvetleri) üssündeki konuşlandırmasını 129 havacıya çıkarıyor.

ABD ordusu tarafından İngiliz üssünde personelini barındırmak için 27 milyon dolara mal olacak, bir buçuk dönüm üzerinde 147 odalı yeni bir tesis inşa ediliyor.

ABD casus gücü, 1. Seferi Keşif Filosu, İngiliz üssünde kalıcı olarak konuşlandırıldı.

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı, Britanya topraklarındaki ABD askeri personelinin sayısını veya buradan Amerikan bombalama misyonlarının uçup uçmadığını açıklamayı reddediyor.

Pentagon, Kıbrıs'ta yalnızca bir havacıya sahip olduğunu iddia ediyor ve Declassified'ın açıklama talebini görmezden geliyor.

Çok gizli GCHQ (İngiliz devletini siber saldırılara ve tehditlere karşı korumak amacıyla hükûmet tarafından görevlendirilen güvenlik ve istihbarat kurumu) belgesi şunu belirtiyor: "Kıbrıs, çok çeşitli İngiltere ve ABD istihbarat tesislerine ev sahipliği yapıyor".

Birleşik Krallık üs bölgesinde çalışan bir Kıbrıslı, Declassified'a şunları söylüyor: "Büyük bir ABD varlığı var, bunun nasıl çalıştığını veya neden burada olduğunu bilmiyorum."

ABD askeri personelinin konuşlandığı Kıbrıs'taki İngiliz hava üssü RAF Akrotiri'nin havadan görünümü. (Fotoğraf: Google Earth)

Declassified, ABD ordusunun gelecek yıl Kıbrıs'taki İngiliz topraklarına en az 129 havacı göndermeyi planladığını ortaya çıkardı.

Birleşik Krallık'ın Kıbrıs'ın kara kütlesinin %3'ünü oluşturan sözde Egemen Üs Bölgelerindeki (SBA) ABD birliklerinin sayısı uzun süredir gizli tutuluyor.

İngiliz Savunma Bakanlığı geçtiğimiz günlerde parlamentoya "[Britanya Kıbrıs'ında] mevcut veya gelecekteki operasyonel faaliyetlere katılan ABD personelinin sayısını açıklamayı önermiyoruz" açıklamasını yaptı.

Bu arada ABD Savunma Bakanlığı, Kıbrıs'ta dokuz Deniz Piyadesi ve bir havacı da dahil olmak üzere yalnızca 14 personeli olduğunu iddia ediyor.

Bakanlık, Declassified'ın daha fazla bilgi ve yorum talebine yanıt vermedi.

Ancak Gizliliği Kaldırılan bir ABD Hava Kuvvetleri (USAF) belgesi, İngiltere'nin Orta Doğu'da bombalama sortileri yaptığı Kıbrıs'taki "son derece yoğun" hava üssü RAF Akrotiri'deki bir inşaat projesinin ayrıntılarını gördü.

Mart 2019'da hazırlanan belge, 2018'de RAF Akrotiri'de 12'si subay olmak üzere 87 ABD'li havacının konuşlandırıldığını belirtiyor.

Ancak ABD, önümüzdeki altı yıl içinde personel sayısını %48 artırmayı planlıyordu.

Buna göre 2024 yılına kadar ABD planı, 15'i subay olmak üzere 129 havacının üste konuşlandırılması.

Birleşik Krallık'taki Kıbrıs'a dayalı ABD askeri personeli için gerçek rakamın daha yüksek olması muhtemeldir.

Adanın doğusunda Dikelya ve batısında Akrotiri olarak bilinen iki İngiliz SBA'sında ve Birleşik Krallık'ın Kıbrıs'taki sözde "tutulmuş bölgeleri"nde çok sayıda başka garnizon ve askeri tesis var.

Bunlar muhtemelen başka ABD askeri personelini de barındırıyor.

ABD CASUS FİLOSU

Belge, USAF (ABD Hava Kuvvetleri) personeli için RAF Akrotiri'de yeni bir yatakhane tesisinin inşaatının ayrıntılarını içeriyor.

ABD ordusu, havacıları için 1,5 dönümlük bir alanda 27 milyon $ (22 milyon £) maliyetle yeni bir yatakhane inşa etmek için sekiz tesisi yıkmayı planladı.

Belgede, yatakhanenin 1. Seferi Keşif Filosundan (ERS) personele ev sahipliği yapacağı belirtiliyor.

Bu filo, ABD ordusunun en eski uçuş birimidir ve başlangıçta CIA tarafından işletilen U-2 casus uçağı için tüm yüksek irtifa istihbarat ve keşif hava mürettebatını eğitmekten sorumludur.

Merkezi California'daki Beale Hava Kuvvetleri Üssü'nde bulunan ERS, ayrıca ABD silah şirketi Northrop Grumman tarafından üretilen bir gözetleme uçağı olan RQ-4 Global Hawk ile yılda 2.400 saatlik "savaş destek" görevlerinde uçuyor.

Bu ABD muharebe destek misyonlarından herhangi birinin Kıbrıs'taki İngiliz üssünden uçup uçmadığı belli değil.

Belgede, "Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri (USAF) operasyonları ve inşaat alanındaki tesis gereklilikleri tanımlanmamalı ve korunmalıdır", deniyor.

RAF Akrotiri'de ABD personeli için önceki yaşam alanı, sekiz yatakhaneye yayılmış 104 yatak alanından oluşuyordu ve İngilizler tarafından sağlandı. 2019 yılında binalar 60 yaşın üzerindeydi.

ABD, "Mevcut prefabrike ahşap tesisler yalnızca 20 yıl dayanacak şekilde inşa edildi, bu nedenle kullanım ömürlerini çok aştılar" dedi. "Herhangi bir zamanda yaklaşık 4-5 oda bakım nedeniyle kapalıdır, bu nedenle operasyonel kapasite azalır."

Tesislerin ABD askeri varlığı için yeterli olmadığı da ifade edildi.

Belgede, "Değişim sırasında yeterli açık yatak alanı olmaması, giden personeli üç haftaya kadar üssün dışında kalmaya zorluyor" deniyor.

"Görevin sınıflandırılması ve hassasiyeti nedeniyle bu, Terörle Mücadele ve Kuvvet Koruması (AT/FP) endişelerini artırıyor."

"GÜVENLİK NEDENLERİ"

Britanya Kıbrısı'ndaki Amerikan varlığının gizliliği, bölgeden gönderilen ABD hava bombardıman misyonlarını da içeriyor.

İngiliz Savunma Bakanlığı kısa süre önce şunları söyledi: "Egemen Üs Bölgelerinin kullanımını içeren herhangi bir [ABD] operasyonu için Birleşik Krallık izni gerekli olacaktır, ancak 'güvenlik nedenleriyle' ABD'nin operasyonları hakkında hiçbir ayrıntı sağlayamayacağız".

Kıbrıs stratejik olarak Akdeniz'in doğu ucunda, doğusunda Suriye'den 66 mil uzaklıkta ve (1974'teki Türk Barış harekatından bu yana Türk kuvvetlerinin adanın kuzeyinde bulunduğu) Türkiye'nin hemen güneyinde yer almaktadır.

2001'den bu yana ABD, Suriye, Irak, Afganistan, Libya ve Yemen de dahil olmak üzere Kıbrıs yakınlarındaki birçok ülkeyi bombaladı.

Bu misyonlardan kaçının İngiliz SBA'larından kaynaklandığı bilinmiyor.

İngiliz hükümetinin SBA'larda bulunduğunu kabul ettiği tek ABD ekipmanı, yaklaşık yarım yüzyıldır kalıcı olarak RAF Akrotiri'de konuşlanmış olan U-2 uçağıdır.

Ancak diğer ABD askeri birimlerinin de Britanya Kıbrısı'nda aktif olduğu görülüyor.

Bir Pentagon haber bülteninde, ABD Hava Kuvvetleri'nden Binbaşı Troy Roberts'ın RAF Akrotiri'de bir ABD askeri polis birimi olan Güvenlik Kuvvetleri Müfrezesi 1'in Şefi olarak görev yaptığı söyleniyordu.

'BÜYÜK ABD VARLIĞI'

ABD'nin Kıbrıs'taki varlığı hakkında konuşacak yetkililer bulmak neredeyse imkansız.

Ancak yerel halk, Declassified UK'ye Amerikalıların SBA'ların önemli bir demirbaşı olduğunu söylüyor.

RAF Akrotiri yakınlarındaki sahildeki bir restoranın yöneticisi Declassified'a "Büyük bir ABD varlığı var, bunların ne yaptığını veya neden burada olduğunu bilmiyorum, muhtemelen bir şekilde (İngilizlerle) işbirliği yaptıklarını düşünüyorum" dedi.

İngiltere üslerinden Amerikalı personelin yemek ve içmek için restorana geldiğini de sözlerine ekledi.

Aynı kişi; "Gençken Kıbrıslı İngiliz olarak üslere giderdim, futbol ya da basketbol oynayarak biraz zaman geçirirdim. Ve çoğu zaman, özellikle ben basketbol oynarken, çok sayıda Amerikalı vardı ve bunu her zaman tuhaf bulmuştum. Amerikalılar neden oradaydı?"

Görünüşe göre ABD, kalıcı olarak SBA'larda bulunuyor ve bu özellikteki tek yabancı ülke.

Nükleer Silahsızlanma Kampanyası genel sekreteri Kate Hudson, "Kıbrıs adasında sözde İngiliz Denizaşırı Topraklarının – egemen üs bölgesi – varlığının devam etmesi, sömürgecilik döneminin bir anomalisidir ve sona erdirilmelidir" dedi.

Hudson, "1960'tan beri bağımsız olan Kıbrıs, Birleşik Krallık askeri, istihbarat ve gözetleme işlevlerinden kurtarılmalıdır. Bu emperyal akşamdan kalmalık yeterince kötü değilmiş gibi, şimdi ABD'nin üs bölgesini kendi açıklanmayan askeri amaçları için kullandığı ortaya çıktı ki bu yalnızca Orta Doğu bölgesindeki savaşları kapsayabilir."

Declassified'ın yönetim kurulunda yer alan Hudson şunları ekledi:

"İster sonsuz müdahalelerde küçük ortak, ister RAF Suffolk Lakenheath'te ABD nükleer silahlarına uyumlu bir ev sahibi olarak olsun, Birleşik Krallık'ın ABD ile 'özel ilişkisi' giderek daha gizli ve boyun eğen bir askeri ilişki haline geliyor. Hesap verebilirlik her düzeyde yok gibi görünüyor ve bu kabul edilemez durumun denetlenmeden devam etmesine izin verilemez."

'GENİŞ İSTİHBARAT TESİSLERİ YELPAZESİ'

Birleşik Krallık ayrıca SBA'larda başka hangi ABD ajanslarının bulunduğunu açıklamayı reddediyor.

Ancak Edward Snowden'ın 2013'teki sızıntıları, ABD Ulusal Güvenlik Teşkilatı'nın (NSA) Britanya topraklarındaki Kıbrıs'taki kapsamlı varlığını ortaya çıkardı.

İngiltere'nin en büyük istihbarat teşkilatı olan GCHQ tarafından hazırlanan çok gizli bir belgede şunlar kaydedildi: "Kıbrıs, çok çeşitli Birleşik Krallık ve ABD istihbarat tesislerine ev sahipliği yapıyor".

Bu tesislerin, Doğu SBA, Dikelya'daki Ayios Nikolaos'ta Orta Doğu ve Kuzey Afrika'dan gelen aramaları, metinleri ve e-postaları topladığı varsayılan bir iletişim dinleme tesisi içerdiği söylendi.

Ayios Nikolaos tesisi ayrıca bir ölçüm ve imza istihbaratı veya MASINT (Teknik Ölçüm ve Kaynak İstihbaratı) bileşenine de ev sahipliği yapıyor.

Bu oldukça teknik alan, hedef nesnelerin ve kaynakların belirli özelliklerini algılar ve tanımlar.

ABD ile ortaklaşa çalışan iki MASINT lokasyonu daha Batı üssünde mevcut, bunlara RAF Akrotiri'nin hemen yukarısındaki Gata Burnu'ndaki insansız bir tesis de dahil.

Kıbrıs'taki önemli bir ABD istihbarat tesisi olan RAF Troodos'ta bir radom. (Fotoğraf: Matt Kennard/DCUK)

ABD, Kuzey Kıbrıs sınırına yakın bir İngiliz "alıkonulmuş bölgesi" olan RAF Troodos'ta, gizli elektronik istihbarat toplamayı kullanan başka bir dinleme noktası işletiyor.

GCHQ'nun belirttiğine göre Troodos sitesi, "Levant (Doğu Akdeniz) Bölgesi'ne, Kuzey Afrika'ya ve Türkiye'ye benzersiz erişim sunduğu için NSA tarafından uzun süredir 'Taçtaki Mücevher' olarak görülüyor".

Belgede, "Troodos'tan alınan bilgiler, ABD ve Birleşik Krallık'taki teknik [sinyal istihbaratı] analistlerini desteklemek için kullanılıyor."

Buna İsrail dronlarının hacklenmesi de dahil.

'ÖNEMLİ VARLIKLAR'

GCHQ belgesi, Britanya Kıbrısı'ndaki bu dört bölgede toplanan istihbaratın NSA (ABD Ulusal Güvenlik Ajansı) için "birkaç raporlama kolundan yararlandığını" belirtiyor.

"ABD/NSA ile ortaklığımızı sürdürmeye ve güçlendirmeye devam ediyoruz…GCHQ'nun Kıbrıs toplama tesisleri, NSA tarafından UKUSA'ya büyük katkı sağlayan önemli varlıklar olarak kabul edilmektedir."

UKUSA, iki ülke arasında 1946 yılında imzalanan çok gizli istihbarat paylaşımı ve işbirliği anlaşmasıdır.

GCHQ, "hem Birleşik Krallık hem de ABD koleksiyonu için [iletişim uydu istihbaratı] daha etkin koordinasyon yoluyla" istihbarat tesislerindeki "performansı artırmak" istediğini belirtti.

Çok gizli belge ayrıca NSA'nın Birleşik Krallık'ın Ayios Nikolaos'taki dinleme noktası için fonun yarısını sağladığını belirtiyor.

Ayrıca, "Kıbrıs'ta ileri konuşlandırılmış personelin uzmanlığının" ve "ortak mimarilerin" uygulanmasının, GCHQ ve NSA arasında "birlikte çalışabilirlik ve paylaşım için potansiyel olarak daha büyük fırsatlarla birlikte sürekli bir pozitif ilişkiyi garanti edeceğini" belirtti.

Bununla birlikte, bir Snowden belgesine göre, Birleşik Krallık Güney Kıbrıs hükümetine orada yalnızca İngiliz personelinin çalışacağına söz verdiği için Amerikan istihbarat personelinin üslerin etrafında turist gibi giyinmesi gerekiyor.

GCHQ, Kıbrıs'taki varlığını hiçbir zaman kabul etmedi.

KAYNAK: https://declassifieduk.org/revealed-americas-secret-military-deployment-on-british-cyprus/


--

- - - - - - - - - - - - - - - -

Kaderimde hep güzeli aradım

Kaderimde hep güzeli aradım
İçimdeki sazlar başka söz başka
Hayâlimde canlanırken murâdım
Duvardaki resim başka sen başka

Gökyüzünde otağ kurdum oturdum
Yeryüzünde hayat başka ruh başka
Bu sevdâdan artık ben de yoruldum
Yaz yağmuru kış yağmuru bambaşka.

Beste: Avni Anıl
Güfte: Fethi Dinçer
Makam: Nihâvend

- - - - - - - - - - - - - - - -

RUZGARIN KIZI

TOrelerIn OrUmceklI evInde
acl CekerdI rUzGarIn klzl
uCmayl unutmadIGl ICIn

ZIncIre vurdular onu
kelepCeledIler bIr adamIn yUreGIne

ACllmazdl pas tutmuS kapIlar
Uymazdl hICbIr anahtar
gerIlIGIn kIlIdIne

YorGun dUStU ClrpInmaktan.
ve uyuyakaldI orada
orada bUyUdU en CIlgIn fIrtInalar

Sonra o pas tutmuS kapIyI bIrazcIk araladIlar
ve pUskUrttU onlarI bIr delI rUzGar

Anlayamadllar onun OfkesInI
hIC anlamadIlar


- - - - - - - - - - - - - - - -

M.L.S. ICIN
. . . . . .
Varligini sabah diye selamliyanlardan-
Yoklugunu gece sayanlardan-
Yuksek goklerde kutsal atesi golgeleyen-
Aglayarak umit icin her saat seni kutsayanlardan-
Yasam icin-ah. Hepsinin ustunde,
Derinlere gomulu inancin Gerceklik
Erdem ve Insanlikta canlanmasi icin-
Umitsizligin menfur yataginda olmeye yatanlardan,
Birden yukselir, senin mirildandigin sozler uzre,
Isik olsun
Mirildandigin sozlerin, gozlerinin-
Seraphlara ozgu bakisiyla gerceklesen-
Sana en cok borclu olanlardan-sukrani
Tapinmaya benzeyen-ah, animsa
En dogrusunu-adanmis olani en cok tutkuyla,
Ve dusun ki bu gucsuz dizeleri o yazdi-
O yazdi, yazarken urperip dusunerek
Bir oldugunu ruhunun bir meleginkiyle.

~Edgar Allan Poe~

- - - - - - - - - - - - - - - -

TUVALET ÖNÜ CEZASI/

https://www.youtube.com/watch?v=4DFc7ExWMfM


- - - - - - - - - - - - - - - -

"Tüm derslerinizi alana kadar sevincinizi ertelemeyin. Sevinç sizin dersinizdir. "Alan Cohen


- - - - - - - - - - - - - - - -

Hukum vermeden once her iki tarafi da dinle

~Anonim Nasihat~

- - - - - - - - - - - - - - - -

"İyilik boşa gitmeyen tek yatırımdır."

~Henry David Thoreau~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Tanrı'yı yahudilerin öldürdüğüne inansam, yahudilere tapınırdım.

~Bill Hicks~

- - - - - - - - - - - - - - - -

"En büyük sorun, vaizlerin altı yedi yaşındaki çocukları etkilemeleri ve onları neredeyse hiçbir işe yaramayan bir hale getirmeleridir. Tedavi edilemez ölçüde dindar; birçok kişinin zihinsel koşullarını tarif etmenin en iyi yöntemi budur. Tedavi edilemez ölçüde dindar."

~PearlyGates~
OrajKalip

- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -

Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur-gundem@googlegroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur-gundem+subscribe@googlegroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : 0raj.p0yraz@neomailbox.net  /  oraj.poyraz@openmail.cc
Grup Sayfamiz : https://groups.google.com/g/ozgur-gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/
Özgürlük adam, henüz yeni kurdum.

Siyasi iktidarın sürekli yasakladığı, polisiye önlemler ile gizlemeye çalıştığı şeyleri burada biriktireceğim.

Videolar, resimler, makaleler falan.
:
http://insulaelibertatis.com/
Eposta adresleri
(Derdiniz varsa buradan ulaşın.)
:
0raj.p0yraz@neomailbox.net
oraj.poyraz@openmail.cc
HvLWPtIjJR8X@protonmail.com
0PjukdvspdUh@mail2tor.com
Tor ağı üzerindeki web siteleri
Darkweb diye bilinir, TorBrowser kullancaksınız.
:
http://45m2jpfwn6ydfrqyhw5jbqszyip45pvi6m2cyo3722wyhur6yuitgbyd.onion/
http://kbq4ghhydumvhgvwkccbad5g7ae2yho6a4llxuy2z4oa6dox6gjtngad.onion/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder