13 Nisan 2023 Perşembe

MÜSLÜMAN KADINLAR 6284 NO’LU YASA HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORLAR?

Müslüman kadınlar.…
Zincirin en zayıf halkaları.
Ketenpereye getirildiklerini bir gün mutlaka anlayacaklar.
İslam dini tıpkı atası Yahudilik gibi erkeklerin dinidir.
Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc )
           L2fSIJNoA0xfSNxA  


MÜSLÜMAN KADINLAR 6284 NO'LU YASA HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORLAR?

Türkiye'nin ilk Müslüman Feminist Derneği Havle'nin kurucularından Çamdereli, sosyolog, Akınerdem müslüman feminist Duygu ile 6284 sayılı kanunu tartışmalarını konuştuk: "Erkekler istedi diye yasa değişmez"

Sara Subaşı İstanbul - BİA Haber Merkezi 23 Mart 2023, Perşembe 10:3

Türkiye'de kadının rolü, kadın cinayetleri ve cinsiyet eşitliği sorunu önemli bir gündem maddesi haline gelirken Müslüman çevrelerde feminist çıkışlar dikkat çekiyor. İslami kimliğiyle feminist mücadelenin içinde yer alan kadınlar, erkeği kadından üstün gören geleneksel dini yorumluyor.

Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) AK Parti ile temaslarında 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un kaldırılmasını talep etmesi kanunun içeriğini ve amacını yeniden tartışılır hale getirdi.

Türkiye'nin ilk Müslüman Feminist Derneği Havle'nin kurucularından müzisyen ve aktivist Rümeysa Çamdereli, sosyolog, araştırmacı Feyza Akınerdem Müslüman feminist Aktivist Zeynep Duygu ile 6284 kanunu tartışmalarını konuştuk.

Kendisini muhafazakâr değil de sadece Müslüman bir kadın olarak tanımlayan Rümeysa Çamdereli, kadına yönelik şiddetle ilgili 6284 no'lu yasanın kadınlar için en önemli kazanımlardan biri olduğunu söyledi.

6284 No'lu Yasanın tamamını okuyun

⦿ https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.6284.pdf

"TARTIŞMAYA AÇILMASI DEHŞET VERİCİ"

Çamdereli sözlerine şöyle devam etti:

"İstanbul Sözleşmesi kaybımızdan sonra elimizde kalan tek şey. 6284 olmazsa hiçbir şekilde güvence altında olamayacağız. Yasanın kadınlara sağladığı çok önemli bir alan bulunmakta. Ben pek çok vakada yasanın desteğini almış sahadan bir kadınım."

"Benden çok daha fazla kadına yönelik şiddetle ilgili sahada çalışan kadınlar da yasanın olumlu sonuçlar verdiğini söyledi. Bizler yasanın yeteri kadar uygulanmadığını düşünürken bir de varlığının tartışmaya açılması dehşet verici."

"OY TOPLADIK KOLTUKLARDAN PAYIMIZI ALAMADIK"

"Muhafazakâr erkekler öfkeli. Çünkü kadınlar bilinçlendikçe iktidar alanlarındaki eski güçlerini kaybettiler. Alanlarda karşılarında artık seslerini duyurmaya çalışan kadınları görüyorlar. Pek tabii bu da onları korkutuyor."

"Erkeğin erk olarak hayatına devam ettiği bir düzen belli dengeleri tutan erkeklerin ekonomik ve siyasal anlamda güçlü olması anlamına geliyor. Ama şuan güç el değiştiriyor. Farklı kadınların sesleri duyuluyor. Onların 'erk'ini tehdit ediyoruz temel mesele bu. Şu an mesele 6284 ama nafakayı da konu ettiler. Evlilik yaşını da. Ve sürekli toplumun arkasına sığınıyorlar. Bu talebin toplumdan geldiğini iddia ediyorlar."

"Yaptığımız bir araştırmaya göre Türkiye toplumu onların yansıttığı gibi değil. Aslında bunları söyleyen insanlar marjinal bir söylemin algısını yönetmeye çalışıyorlar. Evet çok güçlüler, güçleniyorlar çünkü güçlendiriliyorlar."

"Özlem Zengin ve onun gibi düşünen kadınların ilk ikilemi değil bu. İstanbul Sözleşmesi'nde de Kademin destek verici sözleri çok fazla tepki almıştı. Buradaki baskın erkek dilinin aynısını kullanmadıkça onların tarafında olamazsınız."

"Bize şunun güzel bir örneğini sunuyorlar: Güç aldıkları kadınları görmezden gelme eğilimleri var. Bu aslında 90'lardan beri böyle. Sibel Eraslan 90'lı yıllarda feminizm kitabında Refah Partisi'ne referansla anlatıyor. 'Oy topladık koltuklardan payımızı alamadık' diye yazıyor. Belki son dönemde kadınlar göstermelik koltuklar aldılar ama o koltuklarda konuşma hakkı verilmiyor."

Akınerdem: "Her kesimden kadın için özgürlük"

FEYZA AKINERDEM DE ŞUNLARI SÖYLEDİ:

"6284 Sayılı Kanun için, ne yaparsanız yapın bu ülkede kadınlar normalleşen şiddete daha fazla sabretmeyecekler. Kadına uygulanmaya çalışılan şiddetin yanı sıra, ekonomik, psikolojik, cinsel şiddet gibi farklı şiddet türlerin de konuşmasını engellemek kanun ile olan korunmasını engellemek için atılmış bir adım olarak görüyorum.

"Kadınlar emekleriyle kendilerine politik anlamda yer edindiklerini görüyoruz ancak erkek egemenliğini oluşturan erkek kamuoyunun çokça tehditlerine maruz kalındığını görüyoruz. Ve Türkiye'de her kesimden kadın için özgürlük diyoruz."

DUYGU: "ERKEKLER İSTEDİ DİYE YASA DEĞİŞMEZ"

Zeynep Duygu konuya öncelikle yasanın kaldırılması için talepte bulunan kitleye baktığını belirtti ve şöyle dedi:

"Bu kitlenin nereden bakarsanız büyük bir çoğunluğu radikal görüşlere sahip erkekler. Bugün ataerkil din yorumunun hâkim olduğu bir atmosferin zorunlu sonucu olarak kadınların önemli bir çoğunluğu içe kapanık ve sokaktan uzak.

"Yine aynı şekilde erkeklerin sadece kendi istedikleri sınırları koymasına müsaade eden bir din anlayışı egemen olduğu için kadınlar erkeğe hizmet etmeyle ve aileyi korumayla mükellef. Haliyle böyle bir yasa erkeklerin güvenceli hayatlarını ellerinden alıyor. Onların iktidar alanını sarsıyor. Bu radikaller özellikle cemaatlerin, tarikatların içindeki erkekler ve her geçen gün kadınların özgürlük alanlarını daraltmaya çalışıyorlar.

"Mesele İstanbul Sözleşmesiyle başlayıp 6284 yasasına geldi bunun bir diğer adımı erken yaşta evliliktir. Çocuk istismarının bile önünü açmaya çalışıyorlar. Kadınların kazanılmış haklarını tek tek bertaraf ederek kendi güçlerini, kendi iktidarlarını din kılıfıyla sağlamlaştırmaya çalışıyorlar.

"KADINLAR AKP'DE GÖRÜNÜR OLAMADI"

"AKP iktidarı süresince aslında kadınlara yalnızca sınırlı özgürlükler verildi. Hiçbir zaman sınırsız özgürlükler çerçevesinde bir adım atılmadı. Çünkü özgürlükler ancak kendilerinin çizdiği sınırlar içerisinde tanımlanabilirdi ki başörtüsü de bunlardan biriydi.

"Evet, kadınlar sokağa çıkabildi ama sokağa çıktığında kendini hazır bir cemiyetin içinde buldu. O cemiyetin sınırlarına mahkûm edildi. Kendi dilediği değil, daha çok yine AKP'nin var ettiği, yarattığı o çevrenin içerisinde kaldı."

"Bu süreçte bir de şunu göz önünde bulundurmak gerekiyor; kadınlar AKP'nin bütün alanlarında çalışıp onu yukarı doğru taşırken dahi aktif siyasette görünür olamadılar."

"Kendilerine verilen sözlerin tutulmadığının ve aktif siyasette rol alamadıklarının kendileri de farkında ve şimdi bununla yüzleşiyorlar. Kaldı ki aktif siyasetin içinde olduğunu düşündürten kadın siyasetçiler dahi gördüğün gibi aktif olarak konuşmuyorlar. Özlem Zengin'in 6284 çıkışı dışında aslında çok da fazla itirazlarına rastlamıyoruz. O çıkışta aslında kendisini, hayatını, yaşamını tehdit eden bir noktaya vardığı için yapıldı."

(SS/EMK)

https://bianet.org/bianet/toplumsal-cinsiyet/276177-musluman-kadinlar-6284-no-lu-yasa-hakkinda-ne-dusunuyorlar

















--

- - - - - - - - - - - - - - - -

KILIÇDAROĞLU'NUN AÇIKLAYAMADIĞI BOMBA İTİRAF KASETİ//www.youtube.com/watch?v=OCfBqLR8ZPk">https://www.youtube.com/watch?v=OCfBqLR8ZPk


- - - - - - - - - - - - - - - -

Eğer kötülükler yok edilecekse, biz yok etmeliyiz.
Eğer köleler serbest bırakılacaksa, bize serbest bırakmalıyız.
Eğer yeni gerçekler keşfedilecekse, biz keşfetmeliyiz.
Eğer elbisesizler giydirilecekse;
açlar doyurulacaksa, adalet yerini bulacaksa;
işçilik ödüllendirilecekse;
batıl akıldan kovulacaksa;
korunmasızlar korunacaksa ve sonunda doğruluk zafer kazanacaksa bunların hepsi insanların eseri olmalı.
Geleceğin büyük zaferleri insanlık tarafından kazanılmalı ve sadece insanlık tarafından kazanılmalı.

~Robert Ingersoll~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Bos zaman yoktur bosa gecen zaman vardir.

~Tagore~

- - - - - - - - - - - - - - - -

VİLLAM VARDI ÜŞÜYORDUM ÇUCUGUMLA...

https://www.youtube.com/watch?v=m6fkCdHvLAI


- - - - - - - - - - - - - - - -

de facto
* * *
gercekte


- - - - - - - - - - - - - - - -

"İnsan insana nasıl hükmeder, Winston\?"
Winston, biraz düşünüp, "Acı çektirerek," dedi.

~George Orwell-1984~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Ne kadar yasadigimiz degil, nasil yasadigimiz onemlidir.

~Bailey~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Kuaförden çıkan kız özgüven patIaması yaşarken, berberden çıkan erkek eve gitmenin en kısa yoIunu arar.

~Sadece gülmece olsun diye~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Bazi insanlar birlikte dusmek icin birbirlerine tutunurlar.

~C.Sahabettin~
OrajKalip

- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -

Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur-gundem@googlegroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur-gundem+subscribe@googlegroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : 0raj.p0yraz@neomailbox.net  /  oraj.poyraz@openmail.cc
Grup Sayfamiz : https://groups.google.com/g/ozgur-gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/
Özgürlük adam, henüz yeni kurdum.

Siyasi iktidarın sürekli yasakladığı, polisiye önlemler ile gizlemeye çalıştığı şeyleri burada biriktireceğim.

Videolar, resimler, makaleler falan.
:
http://insulaelibertatis.com/
Eposta adresleri
(Derdiniz varsa buradan ulaşın.)
:
0raj.p0yraz@neomailbox.net
oraj.poyraz@openmail.cc
HvLWPtIjJR8X@protonmail.com
0PjukdvspdUh@mail2tor.com
Tor ağı üzerindeki web siteleri
Darkweb diye bilinir, TorBrowser kullancaksınız.
:
http://45m2jpfwn6ydfrqyhw5jbqszyip45pvi6m2cyo3722wyhur6yuitgbyd.onion/
http://kbq4ghhydumvhgvwkccbad5g7ae2yho6a4llxuy2z4oa6dox6gjtngad.onion/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder