17 Eylül 2021 Cuma

Fransa iyot gibi ortada kaldı.....

  1. AVUSTRALYA, 'ÇİN TEHDİDİNE KARŞI' NÜKLEER ENERJİLİ DENİZALTI YAPIMI İÇİN İNGİLTERE VE ABD İLE ANLAŞTI
    1. BIDEN: ŞU ANDA BÖLÜNMEMİZ YA DA AYRIŞMAMIZ İÇİN MANTIKLI BİR NEDEN YOK
    2. MORRISON: NÜKLEER SİLAH PEŞİNDE DEĞİLİZ
    3. EK DESTEKLER DE ÖNGÖRÜLÜYOR
    4. ÇİN'DEN TEPKİ
    5. FRANSIZ NAVAL GROUP: BÜYÜK BİR HAYAL KIRIKLIĞI
  2. FRANSA'DAN, AVUSTRALYA'NIN FRANSIZ DENİZALTI SATIN ALIMLARINI İPTAL ETMESİNE 'İHANET' TEPKİSİ
  3. AB YÜKSEK TEMSİLCİSİ BORRELL: AVUSTRALYA'NIN DENİZALTI KARARI HAKKINDA BİZE BİLGİ VERİLMEDİ
    1. 'BU ANLAŞMA BİR GECEDE YAPILMADI'
    2. 'AFGANİSTAN'DAKİ OLAYLAR KENDİ ÖZERKLİĞİMİZİN OLMASI GEREKTİĞİNİ GÖSTERMİŞTİR'
    3. 'AVUSTRALYA AB'NİN ORTAĞIDIR, FRANSA'YI NE KADAR HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTIĞINI ANLIYORUZ'
    4. NE OLMUŞTU?
İnanın bana bu iş çok büyük.
Fransızlar büyük infial halinde.
Boru değil.
12 denizaltı alımı bir kalemde iptal oldu.
Fransa dışarıda kaldı.
İngiltere, Kanada ve Avusturalya bir ve beraber oldular.

Peki bu napar?
Fransa yalnız kaldığı hissiyle Avrupa Topluluğuna ve Almanlara abanır.
Bölgesel güçlerle belki de(!) Türkiye ile işbirliği yapmaya yatkınlaşır.

Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc )
           L2fSIJNoA0xfSNxA  


AVUSTRALYA, 'ÇİN TEHDİDİNE KARŞI' NÜKLEER ENERJİLİ DENİZALTI YAPIMI İÇİN İNGİLTERE VE ABD İLE ANLAŞTI


16.09.2021 12:31

AUKUS adı altında kurulan güvenlik iş birliği kapsamında, ABD ile İngiltere'nin Avustralya ile nükleer enerjili denizaltı teknolojisini paylaşacağı açıklandı. Öte yandan Çin'in Washington Büyükelçiliği, ABD, İngiltere ve Avustralya'nın üçlü anlaşmasını eleştirerek bu ülkelerin diğer ülkelerin çıkarlarını hedef alan dışlayıcı bloklar kurmaması gerektiğini kaydetti.

Avustralya, 'Çin tehdidine karşı' nükleer enerjili denizaltı yapımı için İngiltere ve ABD ile anlaştı

ABD, İngiltere ve Avustralya liderleri, AUKUS adı altında yeni bir güvenlik iş birliği kurulduğunu ve bu kapsamda ABD ile İngiltere'nin Avustralya ile nükleer enerjili denizaltı teknolojisini paylaşacağını duyurdu.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısına İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Avustralya Başbakanı Scott Morrison da katıldı. Söz konusu ülke liderleri ABD, İngiltere ve Avustralya arasında AUKUS adı altında yeni bir güvenlik iş birliği kurulduğunu duyurdu. Biden, basın toplantısında yaptığı konuşmada, Avustralya ve İngiltere ile ortaklıklarının uzun yıllara dayandığının altını çizerek 21. yüzyılda karşılaşılan zorluklarla da birlikte mücadele edeceklerini belirtti.

BIDEN: ŞU ANDA BÖLÜNMEMİZ YA DA AYRIŞMAMIZ İÇİN MANTIKLI BİR NEDEN YOK

Euronews'te yer alan habere göre, Hint-Pasifik bölgesindeki mevcut durumun da bu 3 ülkenin iş birliği yapmasını gerektirdiğini söyleyen Biden, "Şu anda bölünmemiz ya da birbirimizden ayrışmamız için mantıklı bir neden yok" değerlendirmesinde bulundu. Biden, "AUKUS altında en kilit proje olarak, Avustralya'nın konvensiyonel silahlı nükleer enerjili denizaltı edinmesi için istişareleri başlatıyoruz. Burada nükleer silahlı denizaltından değil, nükleer reaktörlerle çalışan konvensiyonel silahlı denizaltılardan bahsediyoruz. Bu teknolojinin güvenli olduğu doğrulandı. ABD ve İngiltere on yıllardır bunu kullanıyor" ifadesini kullandı.

Gelecek 18 ay boyunca söz konusu istişarelerin süreceğine işaret eden Biden, bu istişarelerin yürütülmesi için ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'e talimat verdiğini ve Savunma Bakanlığının Enerji ve Dışişleri Bakanlıkları ile çalışacağını söyledi.

MORRISON: NÜKLEER SİLAH PEŞİNDE DEĞİLİZ

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, İngiltere ve ABD ile vardıkları AUKUS adlı yeni güvenlik anlaşması uyarınca nükleer enerjili denizaltı inşa etmelerinin, nükleer silah peşinde oldukları anlamına gelmeyeceğini söyledi. Morrison, ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile yaptıkları, nükleer enerjili denizaltı inşası da dahil olmak üzere savunma alanında ileri teknolojilerin paylaşılacağı özel güvenlik anlaşmasıyla ilgili açıklamada bulundu.

Avustralya'nın en az sekiz nükleer enerjili denizaltı inşa edeceği belirtilen anlaşmanın, bölgenin güvenliğini sağlamaya yardımcı olacağını vurgulayan Morrison, "Bölgemizde on yıllardır sahip olduğumuz, nispeten iyi ortam geride kaldı. Şüphesiz yeni bir döneme girdik. Bu hepimizi etkiliyor. Hint-Pasifik'in geleceği, tüm geleceğimizi etkileyecek." görüşünü paylaştı.

Anlaşmanın, nükleer silahları değil, Avustralya'nın dizel-elektrik itme sistemli denizaltılarının modernizasyonunu kapsadığını aktaran Morrison, "Nükleer silahların yayılmasını önleme yükümlülüklerimizi yerine getirmeye devam edeceğiz. Avustralya, nükleer silah veya sivil nükleer kapasite oluşturma peşinde değil" dedi.

EK DESTEKLER DE ÖNGÖRÜLÜYOR

Anlaşma sonrası yapılan ortak açıklamada amaçlarının "mümkün olan en erken tarihte" Avustralya'nın bu imkanı kullanabilir hale gelmesi olduğu vurgulanan metinde, savunma anlaşmasının ayrıca siber alandaki kapasiteler, yapay zeka ve ek denizaltı kapasiteleri üzerine de odaklanacağı kaydedildi. Açıklamada, Hint-Pasifik, "çözülmemiş toprak anlaşmazlıkları, terör tehditleri ve organize suçlar dahil potansiyel parlama noktalarına sahip bir bölge" olarak tanımlandı.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan İngiltere Başbakanı Johnson, anlaşmanın, "doğal müttefik" olduğunu söylediği üç ülkeyi her zamankinden daha fazla birbirine yakınlaştıracağını belirterek, "Bu ortaklık, çıkarlarımızı savunmak ve haklarımızı korumak için giderek daha hayati hale gelecek" dedi.

ÇİN'DEN TEPKİ

Bu ülkeler, anlaşmanın, Çin'in büyüyen bir askeri varlığa sahip olduğu Hint-Pasifik bölgesindeki çıkarlarını savunmak için hayati öneme sahip olduğunu düşünüyor. Çin'in artan etkisine karşı İngiltere'ye ait HMS Queen Elizabeth uçak gemisi, geçen hafta Hint-Pasifik bölgesine konuşlandırılmıştı.

Çin'in Washington Büyükelçiliği üçlü anlaşmayı eleştirerek ABD, İngiltere ve Avustralya'nın diğer ülkelerin çıkarlarını hedef alan dışlayıcı bloklar kurmaması gerektiğini açıkladı. Büyükelçilik sözcüsü Liu Pengyu bu ülkelerin soğuk savaş mantalitesinden ve ideolojik ön yargılardan uzaklaşması gerektiğini söyledi.

FRANSIZ NAVAL GROUP: BÜYÜK BİR HAYAL KIRIKLIĞI

Anlaşmaya taraf olan üç ülkenin isimlerinin İngilizcedeki kısaltmasından oluşan "AUKUS" adlı yeni ortaklık anlaşması, aynı zamanda, Avustralya hükümetinin Fransız firmasıyla 2016 yılında imzaladığı ve 12 denizaltı yapılmasını öngören toplam 90 milyar dolarlık Fransız tasarımlı denizaltı projesinin sonunu da getiriyor.

Avustralya'nın Adelaide kentinde yapılması planlanan projenin sona ermesine tepki gösteren Fransız Naval Group, yaptığı açıklamada, Avustralya hükümetinin projeyi rafa kaldırmasıyla hayal kırıklığına uğradıklarını dile getirdi.

Açıklamada, "Beş yıl boyunca hem Fransa'daki hem de Avustralya'daki Naval Group ekipleri ve ortaklarımız ellerinden gelenin en iyisini yaptılar ve Naval Group tüm taahhütlerini yerine getirdi. Bu, Naval Group için büyük bir hayal kırıklığı" ifadesi kullanıldı.

Avustralya ile Fransız Naval Group arasında, denizaltı projesinde yaşanan aksaklılar nedeniyle, haziran ayından bu yana 90 milyar dolarlık projenin iptal edileceği tartışılıyordu.

https://www.birgun.net/haber/avustralya-cin-tehdidine-karsi-nukleer-enerjili-denizalti-yapimi-icin-ingiltere-ve-abd-ile-anlasti-358884

=======================

FRANSA'DAN, AVUSTRALYA'NIN FRANSIZ DENİZALTI SATIN ALIMLARINI İPTAL ETMESİNE 'İHANET' TEPKİSİ

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, "Gerçekten sırtımızdan vurulduk. Avustralya ile bir güven ilişkisi kurmuştuk ve bu güvene ihanet edildi." dedi.

Alaattin Doğru | 16.09.2021

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Avustralya'nın Fransa'dan denizaltı alımını iptal ederek ABD ve İngiltere ile nükleer enerjili denizaltı inşa etme konusunda anlaşmasına, "sırtımızdan vurulduk" tepkisini verdi.

France Info kanalına konuşan Le Drian, Avustralya Başbakanı Scott Morrison'un Fransız Naval şirketinden 12 denizaltı alınmasını iptal edip ABD ve İngiltere ile nükleer enerjili denizaltı inşa etme konusunda anlaştıkları açıklamasına sert tepki gösterdi.

Kızgın olduğunu ve Avustralya'nın, müttefikliğe yakışmayan bir eylemde bulunduğunu belirten Le Drian, "Gerçekten sırtımızdan vurulduk. Avustralya ile bir güven ilişkisi kurmuştuk ve bu güvene ihanet edildi." ifadelerini kullandı.

Le Drian, Avustralya ile müzakerelerin 2014'te başlayıp 2016'da bir anlaşmayla sona erdiğini hatırlatarak Avustralya ve ABD'den konuyla ilgili açıklama beklediklerini söyledi.

Trump gibi "kestirilemez karar"

ABD Başkanı Joe Biden liderliğindeki Washington yönetimini de eleştiren Le Drian, bu "tek taraflı, kaba ve kestirilemez" kararın eski ABD Başkanı Donald Trump'ın davranışlarını anımsattığını ileri sürdü.

ABD, İngiltere ve Avustralya liderleri, dün AUKUS adı altında yeni bir güvenlik iş birliği kurulduğunu ve bu kapsamda ABD ile İngiltere'nin Avustralya ile nükleer enerjili denizaltı teknolojisini paylaşacağını duyurmuştu.

Anlaşmaya taraf üç ülkenin isimlerinin İngilizcedeki kısaltmasından oluşan "AUKUS" adlı yeni ortaklık anlaşması, aynı zamanda, Avustralya hükümetinin Fransız firmasıyla 2016 yılında imzaladığı ve 12 denizaltı yapılmasını öngören toplam 90 milyar dolarlık Fransız denizaltı projesinin sonunu da getiriyor.

Avustralya'nın Adelaide kentinde yapılması planlanan projenin sona ermesine tepki gösteren Fransız Naval Grubu, Avustralya hükümetinin projeyi rafa kaldırmasıyla hayal kırıklığına uğradığını bildirmişti.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/fransadan-avustralyanin-fransiz-denizalti-satin-alimlarini-iptal-etmesine-ihanet-tepkisi/2366209

======================= 

AB YÜKSEK TEMSİLCİSİ BORRELL: AVUSTRALYA'NIN DENİZALTI KARARI HAKKINDA BİZE BİLGİ VERİLMEDİ


16.09.2021 16:58

Avustralya'nın ABD ve İngiltere ile nükleer enerjili denizaltı anlaşması yapması konusunda kendilerine haber verilmediğini aktaran AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Bize bilgi verilmemesinden üzüntü duyduk ama bize haber verileceği günler gelecek" dedi.



Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avustralya'nın Fransa'dan denizaltı alımını iptal ederek ABD ve İngiltere ile nükleer enerjili denizaltı anlaşması yapması konusunda kendilerine haber verilmediğini, bu tür olayların "AB'nin stratejik özerkliğine olan ihtiyacı" gösterdiğini söyledi.

Borrell, AB'nin İndo-Pasifik stratejisi hakkında düzenlediği basın toplantısında, Avustralya Başbakanı Scott Morrison'un Fransız Naval şirketinden 12 denizaltı alınması kararını iptal edip ABD ve İngiltere ile nükleer enerjili denizaltı inşa etme konusunda anlaştıkları yönündeki açıklamasını değerlendirdi.

'BU ANLAŞMA BİR GECEDE YAPILMADI'

"Bize danışılmadı, haberimiz yoktu. AB'nin güvenlik politikasından sorumlu yüksek temsilci olarak benim de bilgim olmadı" diyen Borrell, bu anlaşmanın bir gecede yapılamayacağını, hazırlıklarının uzun süredir devam etmiş olması gerektiğini belirtti. Borrell, "Bize bilgi verilmemesinden üzüntü duyduk ama bize haber verileceği günler gelecek" diye konuştu.

Avustralya, 'Çin tehdidine karşı' nükleer enerjili denizaltı yapımı için İngiltere ve ABD ile anlaştı

'AFGANİSTAN'DAKİ OLAYLAR KENDİ ÖZERKLİĞİMİZİN OLMASI GEREKTİĞİNİ GÖSTERMİŞTİR'

Borrell, Afganistan'dan çekilme örneğinde olduğu gibi İndo-Pasifik bölgesindeki olası gelişmeleri kastederek "Bu olaylar bir kez daha bizim kendi özerkliğimizin olması gerektiğini göstermiştir" diye konuştu.

"Bu tür olaylar bence Avrupalıları uyandırmanın ve 'Siz artık inisiyatif almalısınız' demenin bir yolu" ifadesini kullanan Borrell, dünya genelinde koordineli bir mevcudiyet için AB ülkelerinin birlikte çalışması gerektiğini söyledi.

'AVUSTRALYA AB'NİN ORTAĞIDIR, FRANSA'YI NE KADAR HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTIĞINI ANLIYORUZ'

Borrell, Avustralya'nın İndo-Pasifik bölgesinde AB'nin bir ortağı olduğunu, Avustralya hükümetinin kararının "Fransa'yı ne kadar hayal kırıklığına uğrattığını anladıklarını" dile getirdi.

Avustralya ile ilişkileri geliştirmek istediklerini vurgulayan Borrell, "Bugünkü gibi münferit bir olaya karşı özel bir hareket geliştirmeyeceğiz. Avustralya ile ticaret anlaşmalarımız devam edecek ama tabii stratejik pusulamızla ilgili görüşmelerimizde bu tür olaylar gündeme gelecektir" dedi.

Borrell, Avustralya'nın denizaltı anlaşması kararından sonra AB'nin İngiltere ile savunma iş birliğine ihtiyaç duyup duymadığının sorulması üzerine de "İngiltere de isterse AB olarak iş birliğine hazır olduklarını" aktardı.

NE OLMUŞTU?

ABD, İngiltere ve Avustralya liderleri, dün AUKUS adı altında yeni bir güvenlik iş birliği kurulduğunu ve bu kapsamda ABD ile İngiltere'nin Avustralya ile nükleer enerjili denizaltı teknolojisini paylaşacağını duyurmuştu.

Anlaşmaya taraf üç ülkenin isimlerinin İngilizcedeki kısaltmasından oluşan "AUKUS" adlı yeni ortaklık anlaşması, aynı zamanda, Avustralya hükümetinin Fransız firmasıyla 2016 yılında imzaladığı ve 12 denizaltı yapılmasını öngören toplam 90 milyar dolarlık Fransız denizaltı projesinin sonunu getiriyor.

Avustralya'nın Adelaide kentinde yapılması planlanan projenin sona ermesine tepki gösteren Fransız Naval Grubu, Avustralya hükümetinin projeyi rafa kaldırmasıyla hayal kırıklığına uğradığını bildirmişti.



https://www.birgun.net/haber/ab-yuksek-temsilcisi-borrell-avustralya-nin-denizalti-karari-hakkinda-bize-bilgi-verilmedi-358920

=======================


--

- - - - - - - - - - - - - - - -

Sevgi teleskoptan bakar, kiskanclik ise mikroskoptan.

~Josh Billings~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Kendini hak ile mesgul etmezsen, batil seni isgal eder.

~Imam Safi~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Ikinci Dunya Savasinin ilk gunleriydi. Karpic Lokantasinda bir politikaci ickinin de etkisiyle cosmustu:
- Su Hitlerin, bizim politikacilarinizdan nesi fazla?
Lokantada bulunan Ercument Ekrem Talu ickisinden bir yudum alip yanit verdi:
- Sadece Hsi...

~Unlulerden Anekdotlar~

- - - - - - - - - - - - - - - -

"Bugünün hayal kırıklıklarının yarının hayallerini gölgelemesine izin vermeyin."

~Anonim~

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder