14 Haziran 2022 Salı

Batuhan Çolak: Devlet hastanelerinden randevu almak imkansızlaştı!


Batuhan Çolak: Devlet hastanelerinden randevu almak imkansızlaştı!

batuhancolak@gmail.com

10 Mayıs 2022

"Doktorlar giderse gitsin" ve "Bize sığınanları kimse gönderemez" sözlerinin Türkiye'yi nasıl etkilediğini yakın bir örnekle anlatalım. İstanbul'da birçok devlet hastanesinde randevu bile alamıyorsunuz. Yer yok! Hem yabancı yoğunluğu hem de doktor azlığı. Biraz daha açalım...

Türkiye'ye yönelik kontrolsüz göç akını ve sürekli artan sığınmacı nüfusu, sağlık sistemini de derinden etkiliyor. Devlet hastanelerinde randevu bulmak imkansızlaştı. İstanbul Avrupa yakasında oturan bir okuyucumuz bugün yaşadıklarını anlattı. Çok üzücü, dinleyelim:

"Eşimin cilt ile alakalı bir sorunu var. Biz MHRS üzerinden randevu bulamadık. Bir umut, doğrudan hastaneye gidip doktorlardan rica ederek, işlem yapmak istedik. Önce Bahçelievler Devlet Hastanesine gittik. Orada hastane çalışanlarından aldığımız cevap 'Şu koskoca hastanede bir tane cildiye doktoru var ve o da istifa etti. Bundan sonra o da çalışmayacak' dediler.

Bunun üzerine acile gitmek zorunda kaldık. Onlar da müdahale edemeyeceklerini belirtip tekrar cildiye doktoruna yönlendirdi. Biz de kalktık Bakırköy'ün yolunu tuttuk.

Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesine gittik. Orada da cildiye doktorunun olmadığını ve yine aynı hastane içinde bulunan Lepra Deri ve Zührevi Hastalıklar bölümüne gitmemizi istediler. Gittik orada da bir tane cildiye doktoru var.

Rica etmek için içeri girdik, 'Hocam bir ricamız var' dememizle birlikte devamını getirmemizi istemedi. 'Yeter bıktım, dayanamıyorum artık. Günde 50 kişiye randevusuz bakamam diyorum, özele gidin, devlet size özele gidin cildiye doktoru yok diyor' dedi.

Kendince haklıydı. Ama biz de sadece tedavi olabilmek istiyorduk. Koca bir günün sonunda oradan oraya savrulduk ve çaresizce evimize dönmek zorunda kaldık. Devletin hastanesinde muayene olacak doktor bulamıyoruz." Okuyucumuzun anlattıkları özetle böyle Küçük bir araştırma yaptım.

MHRS'ye girerek İstanbul Anadolu ve Avrupa yakasındaki devlet hastanelerinden Cildiye bölümü için randevu almak istedim. Bırakın aylar sonrasını, randevu bölümüne bile giremiyorum. Tüm Avrupa yakasındaki hastaneler için baktığımda karşıma gelen ekran böyle.

Kontrolsüz göçün, giderek artan sığınmacı nüfusunun ve bozulan ekonominin sağlık sistemini nasıl felç ettiğini görüyoruz. Küstürdüğümüz doktorlar, birer birer istifa edip özele ya da yurt dışına gidiyorlar. Vatandaşlarımız randevu bile alamıyor.

https://www.aykiri.com.tr/yazarlar/batuhan-colak/devlet-hastanelerinden-randevu-almak-imkansizlasti/514/4

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder