30 Haziran 2022 Perşembe

"RAKILI FOTOĞRAF" PAYLAŞAN PEGASUS ÇALIŞANIN SERBEST BIRAKILMASINA BAŞSAVCILIK İTİRAZ ETTİ

TCK Madde 115 : İnanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme


(1) Cebir veya tehdit kullanarak, bir kimseyi dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya veya değiştirmeye zorlayan ya da bunları açıklamaktan, yaymaktan meneden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis
cezası ile cezalandırılır.

(2) (Değişik: 2/3/2014-6529/14 md.) Dini inancın gereğinin yerine getirilmesinin veya dini ibadet veya ayinlerin bireysel ya da toplu olarak yapılmasının, cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla engellenmesi
hâlinde, fail hakkında birinci fıkraya göre cezaya hükmolunur.

(3) (Ek: 2/3/2014-6529/14 md.) Cebir veya tehdit kullanarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir kimsenin inanç, düşünce veya kanaatlerinden kaynaklanan yaşam tarzına ilişkin tercihlerine müdahale eden veya bunları değiştirmeye zorlayan kişiye birinci fıkra hükmüne göre ceza verilir.

"International Covenant on Civil and Political Rights"

(Medeni ve Siyasi Haklara ilişkin Uluslararası Sözleşme)
19'uncu maddeyi şöyle açıklar:

    Herkes engel olmaksızın fikirlere sahip olmalıdır.
    Herkesin ifade özgürlüğü hakkı olmalıdır; bu hak, her türlü bilgi ve fikirleri sınır olmaksızın, sözlü, yazılı, basılmış, sanat veyahutta herhangi dilediği bir medya ortamıyla öğrenme, alma ve verme hakkıdır.
    2'inci bölümdeki haklar özel haklar ve sorumluluklar getirir. Bu doğrultuda bazı limitler kanunlar tarafıyla uygulanabilir:

        a) Başkalarının haklarına ve şöhretine saygı;
        b) Ulusal güvenlik, halk düzeni, veyahutta halk sağlığı ve huzuru.

20'inci madde de; şiddet propagandalarını yasaklar.
19'uncu maddenin üçüncü bölümünde belirtilen iki bend, gerek monarşik, gerek militarist, gerek muhafazakar rejimlerin talepleri doğrultusunda eklenilmiştir.

Ülkemizin İnsan Hakları Evrensel Beyannâmesi tercümesinin 19'uncu maddesi şöyle der:


    "Her ferdin fikir ve fikirlerini açıklamak hürriyetine hakkı vardır. Bu hak fikirlerinden ötürü rahatsız edilmemek, memleket sınırları mevzubahis olmaksızın malümat ve fikirleri her vasıta ile aramak, elde etmek veya yaymak hakkını içerir."

1982 ANAYASASI'NDA DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN GENEL ÇERÇEVESİ

1982 Anayasası'nda düşünce özgürlüğü ile ilişkili iki madde bulunmaktadır. Bunlardan ilki, 1982 Anayasası'nın 25. maddesi olup; bu madde "Herkes düşünce ve kanaat hürriyetine sahiptir. Her ne sebep ve amaçla olursa olsun kimse düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; düşünce ve kanaatleri sebebiyle kınanamaz ve suçlanamaz" şeklindeki düzenleme ile, ifade özgürlüğünü güvenceye almıştır. 25. madde, düşünce özgürlüğü konusunda herhangi bir sınırlama sebebi düzenlememiştir.

Ancak 26. madde, düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti başlığı altında "Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmî makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar. Bu fıkra hükmü, radyo, televizyon, sinema veya benzeri yollarla yapılan yayımların izin sistemine bağlanmasına engel değildir.

(Değişik: 3/10/2001-4709/9 md.) Bu hürriyetlerin kullanılması,millî güvenlik, kamu düzeni, kamu güvenliği, Cumhuriyetin temel nitelikleri ve Devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünün korunması, suçların önlenmesi, suçluların cezalandırılması, Devlet sırrı olarak usulünce belirtilmiş bilgilerin açıklanmaması, başkalarının şöhret veya haklarının, özel ve aile hayatlarının yahut kanunun öngördüğü meslek sırlarının korunması veya yargılama görevinin gereğine uygun olarak yerine getirilmesi amaçlarıyla sınırlanabilir. (Mülga: 3/10/2001-4709/9 md.)

Haber ve düşünceleri yayma araçlarının kullanılmasına ilişkin düzenleyici hükümler, bunların yayımını engellememek kaydıyla, düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetinin sınırlanması sayılmaz.

(Ek fıkra: 3/10/2001-4709/9 md.) Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetinin kullanılmasında uygulanacak şekil, şart ve usuller kanunla düzenlenir" şeklinde düzenlemiş ve düşünceyi yayma ve açıklamanın bazı durumlarda kısıtlanabileceğini söylemiştir.

Anayasa'da yapılan değişiklikle daha önce 13. maddede sayılan genel sınırlama sebepleri kaldırılmış, ancak oradaki sınırlama sebepleri 26. maddenin 2. fıkrasına eklenerek, esas olarak düşünce özgürlüğünün geliştirilmesi için bir değişiklik meydana getirilmemiştir.

Temel hak ve özgürlükler konusunda kritik olan konulardan birisi de, sınırlamanın sınırının ne olacağıdır. 2001'de yapılan değişiklikten önce sınırlamanın anayasal sınırı "demokratik toplum düzeninin gerekleri" ölçütü iken, değişikle birlikte 13. maddede "Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlamalar, Anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve lâik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz." denilerek, "demokratik toplum düzeninin gerekleri" ölçütü dışında, "öz güvencesi", "ölçülük ilkesi" ve " laik cumhuriyetin gerekleri" gibi yeni ölçütlerle de, sınırlamanın sınırı genişletilmiştir.

Yine geldik aynı konulara.
Demokrasi, hukukun üstünlüğü, azınlık hakları, ifade özgürlüğü….
Avrupa içtihatı ne diyor bu konuda?
İfade özgürlüğü zaten ortak kabul, onay altında olan görüşleri korumaz.
Herkesin ittifak ettiği ifadeler zaten korunma ihtiyacı içinde değildir.
Pek çoklarının zannettiğinin tam tersine, toplumda tepki çeken görüşler ifade özgürlüğü ile ilgili yasaların koruması altındadır.


Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc )
           L2fSIJNoA0xfSNxA  




"RAKILI FOTOĞRAF" PAYLAŞAN PEGASUS ÇALIŞANIN SERBEST BIRAKILMASINA BAŞSAVCILIK İTİRAZ ETTİ

10 Mayıs 2022

Paylaştığı 'rakılı fotoğraf' nedeniyle hakkında soruşturma açılan Pegasus çalışanı serbest bırakıldı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı karara itiraz etti.


Paylaştığı, "rakılı fotoğraf" ve paylaşımdaki "Kadir gecesi özel" ifadesi gerekçesiyle sosyal medyada hedef gösterilen, hakkında soruşturma açılan ve işten çıkarılan Pegasus çalışanı O.T hakkında savcılık tarafından tutuklama talep edildi. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, O.T.'nin kaçma şüphesi olduğu gerekçesiyle serbest bırakılmasına itiraz etti. Başsavcılık, O.T. hakkında tutuklamaya yönelik yakalama emri düzenlenmesini talep etti.

İfade vermeye gittiği savcılık tarafından hakkında tutuklama talep edilen O.T. çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Dİken'den Tuğba Özer'in haberine göre O.T. ifadesinde "İşimi kaybettim. Halen korkuyorum ve tanımadığım telefonlara cevap veremiyorum" dedi.

Fotoğrafın paylaşılmasının hemen ardından Anadolu başsavcılığı O.T. hakkında 'kalkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçundan soruşturma başlatmıştı.

O.T. ve avukatı Kerem Donat'ın ifadelerine göre ise Pegasus yetkilileri önce arayarak, "Ya istifa et, ya biz seni işten çıkartacağız" demiş sonra da O.T.'nin işine son vermişti.

Hakkında soruşturma başlatılan O.T. dün güvenlik şubeye giderek ifade verdi. İfadesinde şunları söyledi: "Sormuş olduğunuz Instagram hesabı bana aittir. Hesap şifresi bende bulunur ve tüm paylaşımlar benim tarafımdan yapılırdı. 27/04/2022 günü iş arkadaşımın doğum günü olması sebebiyle Maltepe'de alkollü bir mekanda arkadaşlarımla buluştuk. Arkadaşlarımın kimisi Pegasus çalışanı kimisi başka hava yolu bazısı da özel sektör çalışanı. Bahse konu fotoğrafı selfie olarak ben çektim ve Instagram isimli uygulamada 'Kadir gecesi özel ve Rabbim kabul etsin' notlarını ekleyerek paylaştım. Instagram hesabım kapalı bir hesaptı ve sadece arkadaşlarım görebilirdi. Mekandan ayrıldıktan sonra saat 04:00 sıralarında mekanda bulunan arkadaşlarımın ısrarla aramasıyla paylaşımın çeşitli mecralarda dolaştığını ve ifşa edildiğini öğrendim. Bana yönelik çok sayıda tehdit içerikli mesajın atılmış olduğunu da görünce hesabımı kapattım. Gün içerisinde işimle ilgili eğitimim vardı. Eğitim devam ederken Pegasus Etik Kurulu tarafından çağrıldım ve durumu onlara anlattım. Süresiz izne çıkarıldığım bana tebliğ edildi. İkametime geçtiğimde tekrar arandım ve istifa etmem istendi. Evden çıkamadığımı söylemem üzerine işten çıkarıldım."

"AMACIM HAKARET DEĞİLDİ"

O.T ifadesine şöyle devam etti: "Benim bu paylaşımı yapmamdaki amacım İslam dinini ve inananları rencide etmek, galeyana getirmek ve hakaret asla olamaz. Alkollü olmamın etkisiyle bu notu paylaştığımı düşünüyorum. Gece yarısı hikayeyi kaldırıp hesabımı kapattım. Böyle bir konuyla gündeme geldiğim için çok üzgün ve pişmanım. İşimi kaybettim. Halen korkmaktayım ve tanımadığım telefonlara cevap veremiyorum. Kapalı hesabımdan paylaşımı dışarı sızdıran arkadaşım kimse beni toplumun önüne attı."

SAVCI TUTUKLAMA İSTEDİ

Emniyet ifadesinin ardından savcılıkta da ifadesi alınan Pegasus çalışanı, ifadeye kendisi gitmiş olmasına rağmen savcı tarafından tutuklanması talebiyle İstanbul 2'nci Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi.

Mahkeme, tutuklama tedbirini ölçülü bulmayarak talebi reddederken, adli kontrol kararı verdi. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı ise O.T.'nin kaçma şüphesi olduğu gerekçesiyle serbest bırakılma kararına itiraz etti. Başsavcılık, O.T. hakkında tutuklamaya yönelik yakalama emri düzenlenmesini talep etti. (HABER MERKEZİ)

'Rakılı fotoğraf' paylaşan Pegasus çalışanı işten çıkarıldı: 'Ya istifa et, ya biz seni işten çıkaracağız'

https://www.evrensel.net/haber/460619/rakili-fotograf-paylasan-pegasus-calisani-isten-cikarildi-ya-istifa-et-ya-biz-seni-isten-cikaracagiz

"Rakılı fotoğraf" paylaşan Pegasus çalışanları hakkında soruşturma başlatıldı

https://www.evrensel.net/haber/460544/rakili-fotograf-paylasan-pegasus-calisanlari-hakkinda-sorusturma-baslatildi

https://www.evrensel.net/haber/461178/rakili-fotograf-paylasan-pegasus-calisanin-serbest-birakilmasina-bassavcilik-itiraz-etti

=======================

'KADİR GECESİ RAKILI FOTOĞRAF'A SAVCILIK TUTUKLAMA İSTEMİŞ!

Kadir gecesi, kişisel sosyal medya hesabından 'Kadir gecesi özel, Rabbim kabul etsin' notuyla içki masası fotoğrafı paylaştığı için işinden olan ve hakkında soruşturma başlatılan Pegasus çalışanı O.T. hakkında çarpıcı bir gerçek ortaya çıktı.

10 Mayıs 2022


Pegasus çalışanı O.T. ifade vermeye gittiği savcılık tarafından tutuklamaya sevk edildi. Çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakılan O.T. ifadesinde, "İşimi kaybettim. Halen korkuyorum ve tanımadığım telefonlara cevap veremiyorum" dedi.

Kişisel sosyal medya hesabından "Kadir Gecesi özel" ifadesiyle diğer çalışma arkadaşlarıyla birlikte rakı masasında çekildikleri fotoğrafı paylaşmasının ardından işten çıkarılan Pegasus Havayolları çalışanı dün güvenlik şubeye giderek ifade verdi.

Diken'den Tuğba Özer'in haberine göre; O.T. ifadesinde, "Amacım İslam dinini ve inananları rencide etmek, galeyana getirmek ve hakaret asla olamaz. Alkollü olmamın etkisiyle bu notu paylaştığımı düşünüyorum. Böyle bir konuyla gündeme geldiğim için çok üzgün ve pişmanım. İşimi kaybettim. Halen korkmaktayım ve tanımadığım telefonlara cevap veremiyorum. Kapalı hesabımdan paylaşımı dışarı sızdıran arkadaşım kimse beni toplumun önüne attı" dedi.

Pegasus'tan 'rakılı fotoğraf' açıklaması: İfadeler kabul edilemez, gereken yapılacakPegasus'tan 'rakılı fotoğraf' açıklaması: İfadeler kabul edilemez, gereken yapılacak

İşten çıkarılan Pegasus çalışanının avukatı konuştu: Tehdit alıyoruz, koruma talebinde bulunacağızİşten çıkarılan Pegasus çalışanının avukatı konuştu: Tehdit alıyoruz, koruma talebinde bulunacağız

https://www.gercekgundem.com/guncel/338874/isten-cikarilan-pegasus-calisaninin-avukati-konustu-tehdit-aliyoruz-koruma-talebinde-bulunacagiz

Emniyet ifadesinin ardından savcılıkta da ifadesi alınan Pegasus çalışanı, ifadeye kendisi gitmiş olmasına rağmen savcı tarafından tutuklanması talebiyle İstanbul 2'nci Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Mahkeme, tutuklama tedbirini ölçülü bulmayarak talebi reddederken, adli kontrol kararı verdi. O.T. dört ay boyunca haftanın üç günü karakola giderek imza verecek.

https://www.gercekgundem.com/guncel/340029/kadir-gecesi-rakili-fotografa-savcilik-tutuklama-istemis

=======================


--

- - - - - - - - - - - - - - - -

Tanri kili kirk yararak titizlikle calisan bir saat ustasidir.
O kadar dakiktir ki, sayesinde her sey zamaninda olur.
Ne bir saniye erken, ne bir saniye gec.
Her insan icin bir asik olma zamani vardir, bir de olmek zamani.

~TEBRIZ' LI SEMS~

- - - - - - - - - - - - - - - -

LGBT ÜNİVERSİTEDE

https://www.youtube.com/watch?v=MHX0_SLhnsI


- - - - - - - - - - - - - - - -

Affedilen vazgecilendir\?
o, affedildi\?
cunku ondan vazgecildi \?

~Kucuk Iskender~

- - - - - - - - - - - - - - - -

BEN BIR YILDIZIM
. . . . . .
Ben bir yildizim yildizlar ortasinda,
Saga bakarim, sola bakarim, eyvah,
Yapayalnizim yildizlar ortasinda.
Bir bitmez duzelikte aksamla sabah.
. . . . . .
Alabildigine bana vermisler, \?al Bu dus, bunu da al
Ama kalbim catlayacak yalnizlikta,
Hic olmazsa bir ayna ver bana, tanrim

~Ahmet Muhip DRANAS~

- - - - - - - - - - - - - - - -

DELIKLI SIIR
. . . . . .
Cep delik cepken delik
Yen delik kaftan delik
Don delik mintan delikKevgir misin be kardeslik\?

~Orhan Veli KANIK~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Isleyen demir isildar.
Insan yedisinde neyse yetmisinde de odur

~Atalarımızın çelişkili sözleri~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Sensiz bir dakika, 60 saniye gibi geIiyor aşkım :

~Sadece gülmece olsun diye~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Incredibile dictu
Soylemesi inanilmaz

~Latin Atasozu~

- - - - - - - - - - - - - - - -

DENIZ
. . . . . .
Ben deniz kenarindaki odamda,
Pencereye hic bakmadan
Disardan gecen kayiklarin
Karpuz yuklu oldugunu bilirim.
Deniz, benim eskiden yaptigim gibi,
Aynasini odamin tavaninda
Dolastirip beni kizdirmaktan
Hoslanir.Yosun kokusu
Ve sahile cekilmis dalyan direkleri
Sahilde yasayan cocuklara
Hicbir sey hatirlatmaz.

~Orhan Veli KANIK~
OrajKalip

- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -

Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur-gundem@googlegroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur-gundem+subscribe@googlegroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : 0raj.p0yraz@neomailbox.net  /  oraj.poyraz@openmail.cc
Grup Sayfamiz : https://groups.google.com/g/ozgur-gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/
Özgürlük adam, henüz yeni kurdum.

Siyasi iktidarın sürekli yasakladığı, polisiye önlemler ile gizlemeye çalıştığı şeyleri burada biriktireceğim.

Videolar, resimler, makaleler falan.
:
http://insulaelibertatis.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder