Bu iyi bir şeydir.
Siz yaparsanız size puan yazar.
Güney Fransa sahillerinde, Avusturalya ve Yeni Zelandanın bazı sahillerinde bu denenmiştir.
Daha ilginç olanı Karadenizde karşı kıyıda olan birçok ülke de bunu denemiştir.
Başarılı bir iştir.
Bunun bizde en tipik örneği, Abdullah Öcalan nedeniyle İmralı adası etrafında tesis edilen özel güvenlik alanı olmuştur.
Şundan emin olabilirsiniz; Marmara'da avlanan balıkların büyük bölümü bu alanda yumurtadan çıkmıştır.
Yine bazı başka özel askeri alanlar bizdeki av yasağı alanlarına katkı sağlamıştır.
Yapılacak şey basittir.
Sahillerimizde balıkların üremesine elverişli bazı alanlarda her türden av yasağının ilan edilmesinden ibarettir.
Balılıklar zaten kendiliklerinden bu alanları bulacak, buralarda yoğunlaşacak, buralarda yumurtlayacak, buralarda çoğalacaktır.
Şundan emin olmamız lazım.
Dünya artık altı milyar insanı taşımakta zorlanmaktadır.
Tıpkı akvaryumlarda olduğu gibi artık dünyanın bizim için ve bizim için önemli olan diğer türler için şartlandırılması şart olmuştur.
Yoksa ani bir çöküş kaçınılmazdır.
Oraj POYRAZ(cimcime@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
L2fSIJNoA0xfSNxA
Karadeniz'de 5 bölge için 'deniz koruma alanı' önerisi.
TÜRKİYE, KARADENİZ'DE DENİZ KORUMA ALANI OLMAYAN TEK ÜLKE..."İĞNEADA'YA SANTRAL YAPILMASI ÇOK YANLIŞ"
COCONET NEDİR?
31 Ekim 2015, Cumartesi 10:40
Karadeniz'e kıyısı olan ülkeleri kapsayan Karadeniz Çevre Komisyonu'nun her yıl düzenlediği 'Uluslararası Karadeniz Günü' etkinliği bu yıl İstanbul'da gerçekleşti.
Karadeniz'i koruma amaçlı etkinlikte Türkiye'yi temsil eden deniz konusunda uzman bir grup bilim adamı ve akademisyen tarafından Türkiye'nin Karadeniz kıyıları için 5 bölgenin 'Deniz Koruma Alanı'na alınması talep edildi. Yaklaşık 4 yıl süren çalışmalar neticesinde bu alanlar, İğneada, Şile-Kefken, Cide-Doğanyurt, Kızılırmak-Yeşilırmak Nehirleri ve Deltaları ile Mezgit Kayalığı-Trabzon olarak belirlendi.
Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı tarafından desteklenen, Avrupa'nın ikinci deniz çevre projesi olan CoConet Projesi kapsamında, Türkiye'nin Karadeniz sahillerinde sürdürülebilir balıkçılığın ve biyoçeşitliliğin korunması amacıyla belirlenen 5 'Deniz Koruma Alanı' aynı zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na önerildi.
Toplantıda Türk bilim insanlarının konuyla ilgili dört yıldır Karadeniz'de yürüttüğü bilimsel araştırmalar, deniz koruma alanı olarak önerilen yerler tanıtılırken bununla ilgili çeşitli değerlendirmeler yapıldı.
İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim üyesi ve aynı zamanda Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV)'nın Başkanı Prof.Dr. Bayram Öztürk, toplantıda yaptığı konuşmada Karadeniz'de sürdürülebilir balıkçılık, turizm ve biyolojik çeşitlilik için Deniz Koruma Alanları'nın çok önemli olduğunu söyledi. Türkiye'nin Ege ve Akdeniz'de Deniz Koruma Alanları'nın olduğunu ancak Karadeniz ve Marmara'da bulunmadığını belirten Öztürk, "Deniz Koruma alanı demek belli alanların, balıkçılığa, deniz trafiğine, kirliliğe, kaçak ve kötü yapılaşmaya kapatılması demektir. Gelecek kuşaklara temiz, düzenli, planlı bir deniz alanları, doğal eko sistemler bırakmalıyız" diye konuştu.
TÜRKİYE, KARADENİZ'DE DENİZ KORUMA ALANI OLMAYAN TEK ÜLKE...
Aynı zamanda CoConet projesinin Türkiye sorumlusu da olan Prof.Dr. Bayram Öztürk, Karadeniz kıyısında önerdikleri 5 alan ile ilgili şu bilgileri verdi:
"İğneada, Şile-Kefken, Cide-Doğanyurt, Kızılırmak ve Yeşilırmak Nehirleri ve Deltaları, Mezgit Kayalığı-Trabzon'u koruma altına alınması gereken alın olarak belirledik. Çünkü buralar çok önemli eko sistemlerdir. Örneğin İğneada'da kocaman longoz ormanları var. Kızılırmak ve Yeşilırmak Türkiye'nin en büyük sulak alanlarından birine sahip. Doğanyurt'u düşünün ki Akdeniz fokları halen burada. Dolayısıyla bu belli alanların korunması gerekiyor. Karadeniz'e kıyısı olan diğer ülkelerin hepsinde deniz koruma alanları var ama Türkiye'nin en uzun sahili olan dolayısıyla balıkçılığın büyük bir kısmının buradan aldığı, halen daha korunması gereken bakir alanların olduğu Karadeniz'de deniz koruma alanlarımız yok."
"İĞNEADA'YA SANTRAL YAPILMASI ÇOK YANLIŞ"
Karadeniz kıyılarının ciddi tehdit altında olduğunu kaydeden Bayram Öztürk, İğneada'ya nükleer santral yapılmasının yanlış olacağını ifade etti. Öztürk, koruma alanlarının biyolojik çeşitlilik için çok önemli olduğunu belirterek, "Türkiye'nin Karadeniz'de koruma alanlarını ilan etmesi gerekiyor. Bunun için politikacıları ikna etmek zorundayız" dedi.
Türkiye, Rusya, Ukrayna, Romanya, Bulgaristan ve Gürcistan'ın üye olduğu Karadeniz Çevre Komisyonu'nun 'Uluslararası Karadeniz Günleri' etkinliği değerlendirme toplantısıyla sona erdi.
COCONET NEDİR?
Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı'nda 9 milyon Euroyla en büyük ikinci deniz çevre projesi olan CoConet, deniz koruma alanları arasında işbirliğini güçlendirmeyi hedefliyor. Projede, 22 ülkeden 39 kurum ve 200 akademisyen görev alıyor.
http://www.zaman.com.tr/gundem_karadenizde-5-bolge-icin-deniz-koruma-alani-onerisi_2325016.html
a45UyF587661-151031110258 Oraj Poyraz At Neomailbox cimcime@neomailbox.net
2015/12/02 23:00 1 39 undefined undefined add_anadoluhareketi@googlegroups.com
Saglik icin atilan bir adim, tedavi icin atilan yuz adimdan daha yararlidir.
?Peygamber der ki: Ey Rabbim! Kavmim bu Kur an i busbutun terk ettiler.
(elde tuttuklari halde terk etmek.)
Furkan 30:
Hainlere Hiyanet
Antigonos, bir sehrin askerlerini kandirip kendi rakibi olan komutanlari Eumenes e ihanet ettiriyor; ama askerlerinin ihanetiyle adami oldurdukten sonra kendisi tanrisal adaletin uygulayicisi olmaya kalkiyor, hainleri sehrin valisine teslim edip hepsini diledigi bicimde temizlemesini emrediyor. Oylesine yaptiriyor ki dedigini, sayilari bir hayli cok olan bu askerlerin bir teki bile Makedonya ya donmuyor. Askerler kendisine ettikleri hizmetin buyuklugu olcusunde kotuluk etmis ve cezayi ha ketmis oluyorlardi. Efendisi Sulpicius un saklandigi yeri haber veren kole, Sylla nin vermis oldugu soz geregi serbest birakiliyor; ama devlet hikmeti geregi Tarpeion kayaligindan atiliyor. Bizim kral Clovis de, Cannacre in hizmetcilerine altin silahlar vadederek efendilerine ihanet ettiriyor. Sonra ucunu de astiriyor. Kimi yerde de hiyanet edenlerin boyunlarina ihanet karsiligi aldiklari keseyi takip asiyorlar. Kendi isteklerini yerine getirdikten sonra kamu istegini de yerine getirmis oluyorlar boylece. Fatih Sultan Mehmet, soyunun adeti uzere, taht kiskancligi yuzunden kardesini ortadan kaldirmak isteyince onun adamlarindan birini kullaniyor bu iste: Adam da fazla su yutturarak boguyor sehzadeyi. Is olup bitince Padisah bu cinayetin kefareti olarak katili olen kardesinin anasina (yalniz babadan kardestiler cunku) teslim ediyor o da padisahin gozu onunde katilin karnini yardiriyor, kendi elleriyle yuregini bulup sokerek sicak sicak kopeklere yediriyor. Kendileri hic de iyi olmayanlar, kotu bir eylemden cikar sagladiktan sonra, rahat yurekle, ise biraz iyilik dogruluk karistirmaktan hoslanirlar, bir karsilik oduyormus, vicdanlarini temizliyormus gibi. Kaldi ki, bu korkunc kotuluklere alet ettikleri kimseler kendilerini sucluyormus gibi gelir onlara. Olmelerini isterler ki bu yuz karasi islerin bilinci, tanikligi silinsin gitsin.
Michel de Montaigne : Denemeler
Grup eposta komutlari ve adresleri | : | |
Gruba mesaj gondermek icin | : | ozgur_gundem@yahoogroups.com |
Gruba uye olmak icin | : | ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com |
Gruptan ayrilmak icin | : | ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com |
Grup kurucusuna yazmak icin | : | ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com |
Grup Sayfamiz | : | http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/ |
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz | : | http://orajpoyraz.blogspot.com/ |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder