3 Aralık 2016 Cumartesi

"Sosyal devletin gereğini yerine getirmemek suç"

 


"Sosyal devletin gereğini yerine getirmemek suç"

03.12.2016 08:20


Prof. Dr. Oyan: Aladağ'daki yangınla ilgili sadece denetim sorununa dikkat çekmek gerçek sorunu gözardı eder. Esas olan, devletin tüm öğrencilere yetecek sayıda yurt yaparak, devlet yükümlülüğünü yerine getirmesidir. Sosyal devlet yükümlülükleri yerine getirilmeyerek çocuklar tarikatlara teslim ediliyor. Anayasa'da 'sosyal bir hukuk devleti' olduğumuz yazılıyor. Bunun gereklerini yerine getermemek anayasal bir suçtur

"Sosyal devletin gereğini yerine getirmemek suç"

Adana Aladağ'daki yurt yangını gözleri bir kez daha sosyal yükümlülüklerini yerine getirmeyerek çocukları tarikat ve cemaatlere mecbur bırakan iktidarın politikalarına çevirdi. Eski milletvekillerinden ünlü ekonomist Prof. Dr. Oğuz Oyan, iktidarın yurt açma görevini yerine getirmeyerek ve var olanları yıkarak yoksul çocuklarına tarikat-cemaat yurtları dışında seçenek bırakmadığına dikkati çekti. Anayasa'da Türkiye Cumhuriyeti'nin "sosyal bir hukuk devleti" olarak tanımlandığını vurgulayan Oyan, "Bunun gereklerini yerine getirmemek suçtur. Hem de anayasal bir suç" dedi.

Tarikat yurtları derhal kapatılmalı

Prof. Dr. Oyan, Süleymancılar tarikatına ait kız öğrenci yurdunda meydana gelen ve 11'i çocuk 12 kişinin yaşamını yitirdiği yangının ardından sadece bu olayla ilgili analiz yaparak, denetim sorununa dikkat çekmenin gerçek sorunu gözardı edeceğine dikkati çekti. Tarikat-cemaat yurtlarının derhal kapatılması gerektiğini belirten Oyan, "Esas olan, devletin tüm lise ve üniversite öğrencilerine yetecek sayıda yurt yaparak, sosyal devlet yükümlülüğünü yerine getirmesidir" dedi.

Yoksul çocuklar seçeneksiz bırakılıyor

Tarikat ve cemaat yurtlarının AKP döneminde hızla arttığını, iktidarın yurt açma görevini yerine getirmek yerine, devlet yurtlarını yıkarak yoksul ailelere seçenek bırakmadığına işaret eden Oyan "Kaza adı verilen toplu katliamların önüne geçilmek isteniyorsa, yalnızca tek bir olay analizine, denetim sorunlarına kapılmamak gerekir. Bu, iktidarın daha genel bir sorumluluktan kurtulmasına yarar; bu tür vakaların hiç konuşulmaması esas tercihi olsa da, bu kadarı da işine gelir. Nitekim bugün görüldüğü gibi, olayın asıl nedeni olan "tarikat/cemaat yurtları" konuşulamaz duruma getirilir. Bu yurtlara kanun ve yönetmelikler hiçe sayılarak verilen izinler konusunda medyaya 'üç maymunlar' oynatılır" dedi

İktidar suçunu örtme telaşında

AKP hükümetinin suçunu ve sorumluluğunu örtme telaşında olduğuna vurgu yapan Oyan, "İktidar kanadının son açıklaması, '5. sınıf öğrencileri de yurtta barındırılmış, bu suçtur' yönündedir. Yani, kendi genel suçunu örtme telaşı başlamıştır. Bu açıklama bile, "Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği"ne aykırıdır. Çünkü 6, 7, ve 8. sınıftaki ortaokul öğrencileri bakımından da yaygın yönetmelik ihlali söz konusudur. Ama daha önemlisi, 1925 tarihli 677 sayılı yasaya göre, hiçbir biçimde dini tarikat ve cemaatlerin yurt, dershane, okul vs. gibi kamusal hizmet alanlarına girmeleri mümkün değildir" şeklinde konuştu.

Ailelere seçenek bırakılmadı

Cemaat ve tarikatların eğitim alanına girmelerinin AKP öncesinde başladığına dikkat çeken Oyan sözlerini şöyle konuştu: "Özellikle de 2000 yılından itibaren artan bir biçimde köy okullarının tamamen veya kısmen kapanması, 8 yıllık eğitimle birlikte ilçelerdeki okullara taşımalı eğitimin artması, buna bağlı olarak yurt veya bölge yatılı okulu gereğinin yükselmesi, tarikatların alandaki boşluğu doldurmalarıyla sonuçlanmıştır. Ama bunların pıtrak gibi yayılmaları, arkalarında her türlü mali ve siyasi desteği bulmaları AKP dönemiyle olmuştur. AKP iktidarı, yurt açma görevini yerine getirmeyerek, yanan okul örneğinde olduğu gibi var olan devlet yurtlarını yıkarak çocukların ailelerine başka seçenek bırakmamış, onları bu tarikat yurtlarına itmiştir. Kendinden olmayan belediyeler kendi oluşturduğu sistemde kaçağa neden oldukları için, belediyelerin yurtları da engellenmiştir."

Sosyal-hukuk devletinin yükümlülüklerinden kaçılıyor

Bu politikaların AKP'nin genel İslamizasyon projesinin eğitim alanına yansımasından başka bir şey olmadığını belirten Oyan şu ifadeleri kullandı: "Hem tarikatlarla ilişkiler hem de çocukların biat kültürüne uygun yetişmesini denetime almak bakımlarından, kendine siyasi taban oluşturmanın bir parçasıdır. Aynı zamanda Anayasa'nın emrettiği sosyal devlet yükümlülüklerinden kaçışın da bir uzantısıdır. Dolayısıyla iktidarın Anayasaya, yasalara ve yönetmeliklere aykırı tercihleri, kasıtlıdır, bilinçlidir, sistemlidir."

İktidar anayasal bir suç işliyor

İktidarın anayasal bir suç işlediğini ifade eden Prof. Dr. Oyan sözlerini şöyle sürdürdü: "Buna verilecek yanıtın da aynı ölçüde bilinçli, sistemli ve kitlesel olması gerekir. Tarikat, cemaat yurtlarının ve bunların kuran kurslarının derhal kapatılması talebi tüm muhalefetin ortak talebine dönüştürülmelidir. Bu yurtlardan uygun olanların kamulaştırılarak hizmete devamı belki sağlanabilir, ama esas olan, devletin tüm lise ve üniversite öğrencilerine yetecek sayıda yurt yaparak, sosyal devlet yükümlülüğünü yerine getirmesidir. Ortaokul ve ilkokul öğrencilerinin yatılı olmayan koşullarda eğitim görmeleri için de merkez köylerde yeni okullar yapılması veya var olanların genişletilmesi şarttır. Anayasanın 2. maddesi, Türkiye Cumhuriyetini sadece "demokratik, laik" olarak tanımlamaz, onu aynı zamanda "sosyal bir hukuk Devleti" olarak tanımlar. Bunu talep etmek değil, bunun gereklerini yerine getirmemek suçtur. Hem de anayasal bir suç."

 
a45UyF587661-161203135642 Oraj Poyraz At Alpinaasia oraj_poyraz@alpinaasia.com
2016/12/03  17:24 6  64  uyarlama@googlegroups.com


 



--

Mal kaybeden az, onurunu kaybeden cok sey kaybetmistir. Fakat cesaretini kaybeden her seyini kaybetmistir.

Goethe

Yunanistan kisa zamanda Mustafa Kemal kuvvetleri denen capulculari tamamen tepeleyecektir.

Yazar Refi Cevat Ulunay - 08.09.1920

Mustafa Kemal olmasaydi

sen hictin
ya da pictin!

Hac in
boynunda
yatacakti ananla bacin
kim bilir kimin koynunda.

Mustafa Kemal olmasaydi
Incil okuyacaktin lisede,
nikahin kiyilacakti kilisede.

Saygi duymazsan Mustafa Kemal e
nankor kefere,
daha agir sozler isitirsin benden
bir dahaki sefere

Ali Nejat Olcen


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/










BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo LiteCoin URL:   LTtsCJ2mLUXLLs8v5US8w5zQeq66eakPtU

NameCoin URL       :  N7wbJyxqoueznDHu9tnu56y1V7B9P1Phs4
FeatherCoin URL     :  6rHGzeMefFvzqmBM5VNqmUziCxtga4wpDs
TerraCoin URL        :  1GQFs8GpaTXxoeTAsGmo56WNfYSZRy2mBD

PeerCoin URL         :  PMeBpz6X9RRLQxdFs5Jws5JwFec3Mzen8q6Twg





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder