15 Mayıs 2018 Salı

NEDİM TÜRKMEN : DÖVİZE KONTROL MÜ GELİYOR?

Adım adım ekonomik sıkı yönetim geliyor.
Bundan sonra devletin narh koyduğu bütün mallar, dövizler ve diğer değerli kağıtların kaçakçılığı olacaktır.
Olmasa şaşarım.
Başta içki kaçakçılığı olmak üzere, yasa dışı ilan edilen döviz kaçakçılığı da gündeme gelecektir.

Benim önerim, bu günlerden önlem almak üzere, elinizdeki dövizleri devletin kayıtlı sistemi dışına çıkarmanız olacak.
Çünkü pek çok ekonomist bankalarda bulunan döviz mevduat hesaplarının devletin belirleyeceği düşük bir kurdan TL. Mevduat hesaplarına dönüştürüleceğini müjdelemektedir.
Aynı şekilde yurt dışına çıkışta, ya da ithalat için gerekecek döviz miktarlarının da yine devletin ilan edeceği düşük bir resmi kurdan kısıtlı olarak temin edileceğini söylemekte bu meşhur ekonomistler.

O halde yapılacak şeyler bellidir.

Ve ben özellikle içki kaçakçılığı konusunda Türk piyasasında büyük boşluk olduğunu düşünüyorum.
Evet, devletin zorbalaştığı, haydutlaştığı bu günlerde birilerinin içki kaçakçılığı yapması tam olarak bir Robin Hood hizmeti olacaktır.
Doğrusu sokaklarda ilk ne zaman kaçak içki bulacağımızı merak ve hevesle bekliyorum.
Ayrıca yasa dışına meraklı olan baba müsveddeleri için belirtmem gerek dehşetli kar marjı vardır.
İçki kaçakçılığı yaparak ülkenin tarihte gördüğü en zengin mafya örgütünü kurabilirsiniz.

Ayrıca, elinde az çok nakti olanlar için de paraları dijital para sistemlerinde tutmalarını kuvvetle öneriyorum.
Dijital paralar Türk ekonomisi kendi içine kapandığında halka ve işletmelere bir can suyu olacaktır.
Para hareketlerinin her şekilde devlet tarafından zaptu rapt altına alındığı günler geldiğinde bu önerimin ne kadar önemli olduğunu anlayacaksınız.

Misal bankalarda bulunan paranıza günlük, aylık çekme limitleri konulduğunda, ne kadar zengin olursanız olun, paranızı kullanmakta zorluk yaşadığınızda bu günlerde neden paranızın hiç değilse bir bölümünü altına çevirip evinizde tutmadığınıza ya da dijital paralara çevirmediğinize pişman olacaksınız.

Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA  

NEDİM TÜRKMEN : DÖVİZE KONTROL MÜ GELİYOR?

15 Mayıs 2018

Meclis'e sunulan teklif Bakanlar Kurulu'na döviz girişi çıkışı konusunda yetki veriyor. Yasa ülkeye döviz getiren ya da ülkeden döviz çıkaranlara kıymetin yüzde 20'si kadar ceza öngörüyor.

Meclis bu hafta 24.06.2018 Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği seçimi nedeniyle tatile giriyor. Meclis'in tatile girmeden önce görüşeceği son konu; "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi" olacak.

TBMM Başkanvekili ve Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın ile AK Parti Grup Başkanvekili ve Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş'ın imzasını taşıyan ve birbirinden farklı konularda ve Kanunlarda değişiklik içeren teklif yürürlük maddesi dahil 25 maddeden oluşuyor. Kanun teklifi dün Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüldü hafta sonuna kadar da yasalaşması bekleniyor.

TEKLİFTE NELER VAR

1567 sayılı Kanun'un 1. Maddesi aşağıdaki şekilde değiştiriliyor. "Kıymetli madenler ve kıymetli taşlarla bunlardan mamul veya bunları muhtevi her nevi eşya ve kıymetlerin kambiyo nukut esham tahvilat ve ticari senetlerle tediyeyi temine yarayan her türlü vasıta ve vesikaların alım satımı ile memleketten ihracı veya memlekete ithalinin tanzim ve tahdidine ve Türk parasının kıymetinin korunması zımnında kararlar almaya Bakanlar Kurulu yetkilidir. "

Yine 1567 sayılı Kanun'un 3. maddesi mülga 4. ve mülga 5. maddeleri değiştiriliyor ve kanunun Ek 3. ve Ek 4. maddeleri yürürlükten kaldırılıyor.

Meclise sunulan yasa teklifinin kambiyo mevzuatı ile ilgili hükümleri incelendiğinde; aşağıdaki önemli değişikliklerin olduğu görülmektedir.

SINIRLAMA BAŞLIYOR

Bakanlar Kurulu yasa ile yetki alarak; kıymetli madenler ve kıymetli taşlarla bunlardan mamul veya bunları muhtevi her nevi eşya ve kıymetlerin kambiyo nukut esam tahvilat ve ticari senetlerle ödemeyi sağlayan her türlü vasıta ve vesikaların alım satımı ile ülkeden ihracı veya ithalini düzenleme ve sınırlama ve Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu kapsamında karar almaya yetkili kılınıyor ve bu kıymetleri yasal düzenlemelere aykırı şekilde yurttan çıkaran veya yurda sokanlara söz konusu eşya veya kıymetin %20'si oranında idari para cezası getiriliyor.

1567 sayılı Kanun'a uymama ile ilgili idari para cezalarına çok yüksek oranlarda artış getiriliyor.

Yurtdışı ve yurtiçinden kredi kullanılabilmesi için getirilen genel ve düzenleyici işlemlerde öngörülen şartları taşımadığı halde söz konusu kredileri kullananlar ile gerekli kontrol yükümlülüğünü yerine getirmeyerek bu krediyi kullandıran veya aracılık edenlere 50.000 TL'den 250.000 TL'ye kadar idari para cezası verilir. Bundan sonra bankalardan kredi almak deveye hendek atlatmaktan daha zor olacak.

1567 sayılı Kanun'da daha önce olmayan bilgi ve belge isteme yetkisi getiriliyor ve bu yükümlülüğe uymayanlar yanlış yanıltıcı veya eksik belge verenler ve denetime izin vermeyenler ile bu konuda zorluk çıkaranlar hakkında idari para cezası verilmesi uygulaması getiriliyor.

Hazine Müsteşarlığı'nın kamu kurum ve kuruluşları ile bilgi paylaşımı ve gerekirse bu konuda mutabakat zaptı yapma yetkisine 1567 sayılı Kanun da dahil edilmiştir.

Türk parasının kıymetini koruma hakkında fiilleri ihbar edenler ile suç delillerinin tespitinde hizmeti görülenlere 1955 yılından bu yana yürürlükte bulunan ihbar ikramiyesi uygulaması kaldırılıyor.

HAZİNE'DEN AÇIKLAMA

Bu kanun teklifine ilişkin medyada çıkan haberler üzerine; Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı dün yaptığı basın açıklamasında; "Daha Liberal bir kambiyo rejimine yönelik adım atılmaktadır kısıtlayıcı bir değişiklik söz konusu değildir" görüşlerine yer vermiştir.

Ekonomi niyet okuma yöntemi ile yönetilemez!

basliksiz-1

HAZİNE BU SORULARI YANITLAMALI

Hazine Müsteşarlığı'na şu soruları sormakta fayda vardır.

İdari para cezalarındaki fahiş artışlara niçin gerek duyulmuştur?

Hazine Müsteşarlığı'nın bir 'Mali MİT' görevine soyunmasını gerektirecek her hangi bir olağanüstü durum yaşanmakta mıdır?

Döviz kredisi alanlara ve kullandıran bankalara niçin para cezası getirilmektedir?

Kıymetlerin rayiç bedelinin yüzde 20'si oranında idari para cezası olur mu?

Döviz büfeleri ile ilgili yapılan düzenlemeler yabancı finans kuruluşlarına Türkiye'de pazar yaratılmasını mı amaçlıyor?

Kanun ile Bakanlar Kuruluna verilen geniş yetkinin "kısıtlama" şeklinde kullanılmayacağını nereden biliyorsunuz?

Ülkemizin ülkeye giren ve ülkeden çıkan döviz miktarının devlet tarafından denetim altına alınması demek olan "kambiyo kontrolü" nü unuttuğu bir dönemde yapılacak olan değişikliklerin hem ülke vatandaşlarına hem ülkemizle ticari ilişkide bulunan yabancılara çok iyi anlatılması gerekmektedir.

https://www.sozcu.com.tr/2018/yazarlar/nedim-turkmen/dovize-kontrol-mu-geliyor-2407303/


a45UyF587661-180515111243 Oraj Poyraz At Neomailbox 0raj.p0yraz@neomailbox.net
2018/05/15  18:53 2  65  AtaturkMilliyetcileri@googlegroups.com

 


Ben Cevrecinin Daniskasiyim. Asil Cevreci Benim.

Recep Tayyip ERDOGAN(RTE)
Turkiye denilen ulkenin basbakani

Peygamber, Medine de bir yahudi tarafindan buyulendi.
Gunlerce ne yaptigini bilmez durumda ortalikta dolasti.

Buhari 59/11; 76/47; Hanbel 6/57; 4/367

Yarin bambaska bir insan olacagim diyorsun. Neden bu gun degisime baslamiyorsun?

Epictetus

Beyler orf ve kanuna nasil riayet ederlerse, halk da ayni sekilde orf ve kanuna itaat eder.
Beyler hangi yoldan giderse, beylerin bu gidisi kulun da yoludur.

Yusuf Has Hacib


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder