29 Mayıs 2018 Salı

MUSTAFA KARAALİOĞLU : GERÇEK HAMASET KALDIRMAYACAK KADAR BASİT



MUSTAFA KARAALİOĞLU : GERÇEK HAMASET KALDIRMAYACAK KADAR BASİT

mkaraali@karar.com 29.05.2018 Salı 00:02

Problemler karşısında ne kadar yüksek sesli hamasi ve komplocu laflar edilse de çözüm her zaman makul olmaktan geçer. Bunun istisnası yoktur. Hamasetle çözülen bir ciddi problem görülmemiştir. "Dış güçler baronlar akıllar birileri bazıları…" vesaire esrarengiz kelimeler gerçeği ifade etmeye değil durumu kurtarmaya yarar. Gerçekle yüzleşmek ise çoğu kez böyle afilli kelimeleri unutmakla mümkündür.

Son ayların en ciddi ekonomi meselesi olan döviz kuru yükselişi ve ekonomideki daralmada da durum bu tanımın dışında değildir. Kabaca tarif edecek olursak; Türkiye'nin her yıl mutlak surette dünyadan bulması gereken para vardır. Mesela bu yıl sonuna kadar bulmamız gereken para 173 milyar dolardır. Geçen yıl 150 milyar dolar civarındaydı. Petrol gaz gibi doğal enerji kaynaklarımız olmadığı için; üretmeyen ve yüksek teknolojide yarışamayan bir ekonomi olarak kaldığımız müddetçe ve para harcamadan duramadığımıza göre durum ne yazık ki böyle…

***

İhtiyacımız olan paranın yüzde 80'e yakını düzenli olarak Avrupa para piyasaları ve fonlarından gelmektedir. Geri kalan kısmı ABD'den ve çok azı da diğer ülkelerden. Türkiye'nin finansman açığını temin eden bu ülkelerdir. Bu "haçlı ittifakının alayına birden" hakaret etmek serbest ama bu sadece bazı yürekleri soğutabilir bazı hisleri coşturabilir o kadar.

Gerçek ise şu; Bu ülkeler finansman tedarikini keserse; yani borçlanma bonolarına para yatırmazsa borsaya gelmezse çeşitli finansal araçlara yüz vermezse sistem aksamakla kalmaz çöker.

Gerçek aynı zamanda şöyle bir şey: En yüksek hamasi hislere sahip olanlarımız dahil herkes dışarıdan para gelmediğinde işsiz kalır hastaneye bedava gidemez asgari ücreti zamlanamaz vergi affı göremez trafik cezası indirimi alamaz ya da arabasını değiştiremez veyahut da çok sevdiği cep telefonunu yenileyemez. Artık kim ne kadar dayanabilirse… Cari açığı finanse edemezsek (mesela geçen yıl yüzde 7.4 olan) yüksek büyüme de gider refah da.

Gerçek aynı zamanda şöyle de birşey: Avrupa'dan ABD'den ve dünyadan para gelmeseydi ne Osman Gazi Köprüsü'nü yapabilirdik ne Yavuz Sultan Selim'i ne Avrasya Tüneli'ni… Ne de 'dünyanın kıskandığı' üçüncü havalimanını… (Bu arada bizi en çok kıskanan Almanya'nın geçen yıl 36 milyar euro bütçe fazlası verdiğini ve şimdi bu parayı nasıl harcayacaklarını tartıştıklarını da belirtelim. Madem paraları var ve borçları da yok bizi kıskanmak yerine neden daha büyük bir havaalanı yapmıyorlar mesela!)

Gelelim meselenin öteki yanına… Bütün o öfkelenmeye efelenmeye rağmen bugüne kadar ne Avrupalı ne de Amerikalılar yani ne "dış güçler" ne "faiz lobisi" ne de "baronlar" Türkiye'ye para vermeyi kesti. 15 Temmuz'dan önce de verdi sonra da. Referandumdan önce de verdi sonra da. Afrin'den önce de verdi sonra da. Türkiye'nin ne kadar paraya ihtiyacı varsa o para eskiden olduğu gibi bugün de geldi geliyor. Ne frene basan oldu ne Türkiye'yi cezalandıran ne de oyun oynayan.

***

Sadece biz içeride gerilimi artırdığımızda hukuku demokrasiyi azalttığımızda aldığımız borcun faizi biraz daha yükseliyor. Biz risk ürettikçe faturamız şişiyor. Adamlar garantili ve uzun vadeli kazanç için esasında istikrarı tercih eder ama biz gürültü yapıp sonuçta yüksek faiz vermeye gönüllü olunca da canlarına minnet…

Biz biraz daha hamaset yapınca bu kez dışarıdaki yatırımcıyla birlikte içerideki yatırımcı da risk hissederek huysuzlanıyor. O zaman da dolar ve euro kuru artıyor.

Yani herkes kendi işine bakıyor kazancını artırmaya çalışıyor. Ortada ne esrarengiz bir durum var ne de ticari kar/zarar mantığa aykırı bir uygulama. Nitekim son hafta yaşanan yüksek kur artışı karşısında Merkez Bankası bazı önlemler aldı ve ateş biraz düştü. Kur belki hâlâ çok yüksek ama şimdi en azından bunu indirmek için izlenmesi gereken yöntem biliniyor. Genel olarak da demokrasi ve hukuk zemininin güçlendirilip reform yapılması gerçeği kendisini her problemde gösteriyor. Bu da bir keşif sayılmaz zira daha birkaç yıl öncesine kadar yaşanan Türkiye'nin en parlak yıllarının yöntemi demokrasi ve reformdan başka bir şey değildi.

http://www.karar.com/yazarlar/mustafa-karaalioglu/gercek-hamaset-kaldirmayacak-kadar-basit-7095#


a45UyF587661-180529183217 Canfistir Davis oraj.poyraz@openmail.cc
2018/05/29  19:49 2  65  AtaturkMilliyetcileri@googlegroups.com

 


Oculos habent et non videbunt
Gozleri var ama goremiyorlar.

Latin Atasozu

Cariyelik & kolelik
NAHL 75.allah, hicbir seye gucu yetmeyen ve baskasinin mali olan bir kole ile; kendisine guzel rizik verdigimiz, o riziktan gizli ve acik harcayan kimseyi misal olarak anlatti.
Hic bunlar bir olurlar mi?
Hamd Allah a mahsustur, fakat coklari bilmezler.
MUMINUN 6.ancak esleri ve ellerinin sahip oldugu (cariyeleri) haric.(bunlarla iliskilerden dolayi) kinanmis degillerdir.
MEARIC 30.ancak eslerine ve cariyelerine karsi mustesna; cunku onlar kinanmaz;
NISA 24.(harp esiri olarak) sahip oldugunuz cariyeler mustesna, evli kadinlar da size haram kilindi.
Allah in size emri budur.
Bunlardan baskasini, namuslu olmak ve zina etmemek uzere mallarinizla (mehirlerini vererek) istemeniz size helal kilindi.
Onlardan faydalanmaniza karsilik kararlastirilmis olan mehirlerini verin.
Mehir kesiminden sonra (bir miktar indirim icin) karsilikli anlasmanizda size gunah yoktur.
Suphesiz Allah ilim ve hikmet sahibidir.
NISA 92.yanlislikla olmasi disinda bir muminin bir mumini oldurmeye hakki olamaz.
Yanlislikla bir mumini olduren kimsenin, mumin bir kole azat etmesi ve olenin ailesine teslim edilecek bir diyet vermesi gereklidir.
Meger ki olunun ailesi o diyeti bagislamis ola.(bu takdirde diyet vermez).
Eger oldurulen mumin oldugu halde, size dusman olan bir toplumdan ise mumin bir kole azat etmek lazimdir.
Eger kendileriyle aranizda antlasma bulunan bir toplumdan ise ailesine teslim edilecek bir diyet ve bir mumin koleyi azat etmek gerekir.
Bunlari bulamayan kimsenin, Allah tarafindan tevbesinin kabulu icin iki ay pespese oruc tutmasi lazimdir.
Allah her seyi bilendir, hikmet sahibidir.
AHZAB 50.ey peygamber!
Mehirlerini verdigin hanimlarini, Allah in sana ganimet olarak verdigi ve elinin altinda bulunan cariyeleri, amcanin, halanin, dayinin ve teyzenin seninle beraber goc eden kizlarini sana helal kildik.
Bir de peygamber kendisiyle evlenmek istedigi takdirde, kendisini peygambere hibe eden mumin kadini, diger muminlere degil, sirf sana mahsus olmak uzere (helal kildik).
Kuskusuz biz, hanimlari ve ellerinin altinda bulunan cariyeleri hakkinda muminlere neyi farz kildigimizi biliriz.(bu hususta ne yapmalari lazim geldigini onlara acikladik) ki, sana bir zorluk olmasin.
Allah bagislayandir, merhamet edendir.
AHZAB 52.bundan sonra artik baska kadinlarla evlenmen, elinin altinda bulunan cariyeler haric, guzellikleri hosuna gitse bile, bunlarin yerine baska hanimlar alman sana helal degildir.
Allah her seyi gozetler.
BAKARA 178.ey iman edenler!
Oldurulenler hakkinda size kisas farz kilindi.
Hure hur, koleye kole, kadina kadin (oldurulur).
Ancak her kimin cezasi, kardesi (oldurulenin velisi) tarafindan bir miktar bagislanirsa artik (taraflar) hakkaniyete uymali ve (olduren) ona (gereken diyeti) guzellikle odemelidir.
Bu soylenenler, rabbinizden bir hafifletme ve rahmettir.
Her kim bundan sonra haddi asarsa muhakkak onun icin elem verici bir azap vardir.
RUM 28.Allah size kendinizden bir temsil getirmektedir: mulkiyetiniz altinda bulunan koleler icinde, size verdigimiz riziklarda ortaklariniz var mi?
Iste biz ayetlerimizi, aklini kullanacak bir kavim icin boylece acikliyoruz.

Sana nicin yaptigini sorduklarinda utanacagin ve yalanlamaga kalkacagin isleri yapmaktan cekin.

Hz.Ali

Hicbir millet aynen diger bir milletin taklitcisi olmamalidir.
Cunku bir millet, ne taklit ettigi milletin ayni olabilir, ne de kendi milliyetciligi icinde kalabilir.

K.Ataturk


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder