24 Mayıs 2018 Perşembe

ORHAN BURSALI : İKTİDAR DÜNYA PİYASALARINI KAPATMAK İÇİN DÜĞMESİNİ ARIYOR!



ORHAN BURSALI : İKTİDAR DÜNYA PİYASALARINI KAPATMAK İÇİN DÜĞMESİNİ ARIYOR!

obursali@cumhuriyet.com.tr 24 Mayıs 2018 Perşembe

Toplumun beynini yalan yanlış söylemlerle yıkama servisçileri "bizi kıskanan dış güçler şimdi ekonomiyi çökertmeye giriştiler. . " masalını okuyor. Neden? Çünkü oylarını aldıkları ve gerçek bilgiyle davranmayı öğrenemeyen cahil kalmış bir kalabalığın bu zokayı yutacağını biliyorlar. Bu açıdan baktığınızda topluma "göbeğini kaşıyan adam" muamelesi yaptıkları açık ve seçik. Biraz şüpheli olanlar da kafasını kaşır. Bedelini de ağır öderler.

Şüphesiz o kadar da değil AKP'ye oy veren seçmenin bir kesimi başına taş düştüğünü görüyordur; çarkların dış girdilerle döndüğü ekonomide günlük hayatını çevirmek için artık kuruş hesabı yapacaklar. Emekliye verilecek seçim rüşveti ikramiyesi pahalılık karşısında dipsiz kuyuya atılan taş etkisi yapacaktır.

Yıllardır kırılgan ülke

Çöküş uzun zamandır adım adım geliyordu. Türkiye 5 yılı aşkın zamandır "kırılgan ülkeler" adı altında 3-5 ülke arasındaydı ve iki yıldır da bu ülkelerin zirvesine oturmuştu. Bunu iktidar da biliyordu ama o zaman "vay bizi çökertmek istiyorlar" diyen yoktu.

Bugün milletvekili listesi dışında kalan Mehmet Şimşek 24 Mart'ta "Aman borç almayın ortak alın sermaye piyasalarına açılın. Borç bu dönemde büyük bir sorun. . Çatıyı hava güneşli iken tamir etmemiz gerekiyor. . belki yağmur yağacak belki fırtına çıkacak" sözleri aslında çok geçti yağmur çoktan yağmaya başlamıştı. Şimşek olanları yumuşatmak için cek-caklı konuşuyordu çünkü Reis'in yanında ekonomi için kötü şeyler söylemek yasaktı nitekim kellesi gitti.

O sırada dolar 4.05 civarındaydı ve "tarihi rekor" manşetleri atılıyordu. Dolar martın başında 3.81'di. Şimdi 5'e dayandı ve artık saat başı tarihi rekor başlıkları atılıyor.

Füze gibi günden güne yukarıya fırlayan bir dolar; neden? Enflasyon iki haneye oturmuş ekonominin yıllık açıkları -gelir/gideri -57 milyar dolar eksiye çıkmış ve bütçe 75 milyar dolar açıkla bağlanmıştı.

Ayrıca dünyada başka bir seyir daha vardı: Dolar güçleniyordu ABD faizleri artırmayı bir sürekliliğe bağlamıştı. Bütün paralar değer kaybediyordu ama TL şampiyonluğu kimseye bırakmıyordu. . Aslanım TL!

Toplam borç 450 milyar doların üzerinde. Bu yıl 98 milyar dolar borç ödemesi var. Kısa vadede 220 milyar dolar (Mahfi Eğilmez).

Acaba seçimlere kadar idare...

Çok miktarda paraya ihtiyacınız varsa ve ekonominizin temel yapısı zayıfsa ve harcamanızdan daha yüksek miktarda gelir üretemiyorsa riskiniz artıyor demektir; bu durumda da daha yüksek faizler ödemek zorundasınız. Yok "faizi artırmam parayı da MB değil ben yönetirim" derseniz doları 5'te görürsünüz.

Dani Rodrik dün şöyle diyordu özetle:

"TL'nin serbest düşüşünü durdurmak için yalnız 3 seçenek var.

    1. TCMB rezervlerini tüketmek pahasına dolar satacak.

    2. Faizlerde ciddi bir artış yapılacak.

    3. Sermaye kontrolleri.

Zehirlerden zehir beğen... Doların yükselişine seyirci kalırlarsa dolar bazında borçlanmış özel sektör iflasa götürür enflasyonu kontrolsüz hale getirir. Bekledikçe maliyet artıyor. Bu önlemler dahi krizi ancak geçici durdurabilir. Kamu maliyesi tasarruf politikaları ve özel sektör finansmanı konusunda ciddi atılımlarla desteklenmeleri gerekecek..."

Uyarıların hepsi boştur bu iktidara. . Onlar her şeyi en iyi bilir.

Bütün hesapları ve bildikleri aslında yahu acaba seçimlere kadar idare edebilir miyiz üzerine kuruluydu.

Ne yazık ki bu beklentileri çöktü.

Ellerinde düğmesi olsa dünya piyasalarını kapatmaktan zerre geri kalmazlar ama böyle bir düğme olmadığına hâlâ inanamıyor olabilirler.

Bazı aklı evvel ekonomi haspaları "devlet değil borçlu olan özel sektör çöker" havasında! Ekonominin özel sektörden ibaret olduğunu bilmeyecek kadar cehalet.

Sorun ooh ne âlâ mualla yağmur gibi para aktıkça dışarıdan biz bu ekonomiyi çok iyi idare ederiz politikalarında. Göm parayı taşa toprağa hazineyi büyük borç yükünün altına sok katma değer üreten bir ekonomiye yönelme.

Ama ağzında da "yerli ve milli" sakızını çiğne!

http://www.cumhuriyet.com.tr/koseyazisi/981701/iktidar_dunya_piyasalarini_kapatmak_icin_dugmesini_ariyor_.html


a45UyF587661-180524193940 Canfistir Davis oraj.poyraz@openmail.cc
2018/05/25  00:48 2  65  AtaturkMilliyetcileri@googlegroups.com

 


Sosyal sektor icinde ya da sosyal sektor kanaliyla gelen vatandaslik, kapitalist otesi toplumun ve kapitalist otesi politikanin hastaliklarini hepten gecirecek bir sihirli care degildir.
Ama bu bozukluklarla ugrasmakta bir on sart sayilabilir.
Bir kere, vatandasligin simgesi olma sivil sorumluluk bilincini saglamaktadir.

Peter Drucker

( Utbe Ibnu Gazvan , devamla ) der ki : Hz.Omer ( Radiyallahu anh ) :
Atesi cok zikredip hatirlayin. Zira onun harareti pek siddetlidir; derinligi cok fazladir, cengelleri demirdendir buyurdu

( Tirmizi )
Cehennemle ilgili hadis. Sahihmis bilenler denetlesin.

Mum sondu mu yapiyoruz burada?

Mehmet Ali ERBIL

Celal Sahir Erozan, bir dost toplantisinda;
- Ben bir dulun ikinci kocasi olmak istemem, dedi.
Suleyman Nazif atildi hemen:
- Peki birinci kocasi mi olmak istersiniz?
**
Unlulerden Anekdotlar


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder