18 Temmuz 2022 Pazartesi

İNTERNETTE ANLATILANDAN ÇOK DAHA FARKLI BİR HAYAT YAŞAYAN PRENSES KAÇAR’IN GERÇEK YAŞAM ÖYKÜSÜ

Hikaye gerçekmiş.
Ama anlatıldığı şekilde değil.
Konu bu‥

Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc )
           L2fSIJNoA0xfSNxA  



İNTERNETTE ANLATILANDAN ÇOK DAHA FARKLI BİR HAYAT YAŞAYAN PRENSES KAÇAR'IN GERÇEK YAŞAM ÖYKÜSÜ

Bir dönem internette viral olan Prenses Kaçar'ın aslında hiç yaşamadığını biliyor muydunuz?

Mehmet Can Demir

8 Mayıs 2022

Share on FacebookShare on Twitter

Bir süre önce sosyal medyada, sıklıkla paylaşılan bazı fotoğraflar uzun süre gündemde kalmış ve çokça tartışılmıştı. İran hükümdarı Şah Nasıreddin'in haremine ait fotoğraflar, "güzellik" üzerine oldukça hararetli bir tartışma başlatmıştı. Çünkü haremdeki kadınların hepsi "bıyıklıydı" ve bu günümüzün güzellik anlayışına uymuyordu! Pek çok kullanıcı, haremdeki kadınların kendi dönemlerinde oldukça güzel kabul edildiklerini ileri sürdü…

Şah Nasıreddin'in hareminde öne çıkan bir isim vardı: Prenses Kaçar. Şahın gözdelerinden ve en güzel eşlerinden birisiydi. Ancak Prenses Kaçar efsanesi bir anda "internet efsanesine" dönüştü! Prenses Kaçar'a yüzlerce erkeğin aşık olduğu, aşklarına karşılık bulamayan 13 erkeğin ise intihar ettiği bile yazıldı… Fakat Prenses Kaçar'ın "gerçek hikâyesi çok daha farklıydı.

PRENSES KAÇAR NASIL "İNTERNET ÜNLÜSÜ" OLDU?

Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca Prenses Kaçar'ın bir dizi fotoğrafı internette paylaşıldı. Elbette, Prenses Kaçar'ın "farklı" görüntüsü, fotoğraflara olan ilgiyi artırıyordu. Öte yandan, binlerce beğeni alan fotoğraflar hep aynı hikâyeyi anlatıyordu. Örneğin 2017'de paylaşılan ve 100.000 beğeni alan bir fotoğrafın altında şunlar yazıyordu: "İran güzelliğinin sembolü, Prenses Kaçar ile tanışın! 13 erkek, Kaçar tarafından reddedildi ve sonunda intihar ettiler!" 2020 yılından, başka bir paylaşım da benzer bir hikâyeyi tekrarlıyordu: "Prenses Kaçar, 1900'lerin başında İran'da güzelliğin sembolü olarak kabul ediliyordu…"  İşte bunlara benzer binlerce paylaşım sayesinde "Prenses Kaçar" bir anda "internet ünlüsü" haline geldi. Ancak, Prenses Kaçar'ın hikâyesinde hem eksik hem de yanlış taraflar vardı.



PRENSES KAÇAR'IN GERÇEK HİKAYESİ

Her şeyden önce şunu belirtmek gerekir, fotoğrafları paylaşılan ve viral hale gelen "Prenses Kaçar" aslında hiç yaşamadı!

Fotoğraflar Kaçar Hanedanına mensup iki farklı prensese aitti! Tek bir kadına aitmiş gibi paylaşılan fotoğraflar, gerçekte hanedan mensubu 2 üvey kardeşin fotoğraflarıydı. Prenses Kaçar efsanesinin arkasındaki isimler, 1884 doğumlu Prenses Zehra ve 1885 doğumlu Prenses Fatemeh idi. Ayrıca, iki prenses de Şah Nasıreddin'in kızıydı. Fakat internetteki paylaşımlar Prenses Kaçar'ın Nasıreddin'in eşi olduğunu anlatıyordu!

İki prenses de genç yaşta evlenmişti. Evliliklerinden sonra, muhtemelen ikisi de yabancı erkeklere hiç tanışmadılar. Bu sebeple, Prenses Kaçar'a "aşık olan erkekler" efsanesi de gerçeği yansıtmıyordu…

PRENSESLERİN GERÇEK YAŞAMLARI, İNTERNETTE ANLATILANDAN ÇOK DAHA İLGİNÇ

Şah Nasıreddin'in kızı Prenses Fatemeh, ("Esmat- el Dowleh" ismiyle de anılıyor) henüz 11 yaşındayken evlendirilmişti. Buna rağmen modern bir eğitim aldı ve saraya gelen Avrupalı diplomatların eşlerini kendisi ağırladı.

Prenses Zehra ise ("Tac al-Saltaneh" ismiyle de anılıyor) bütün hayatını İranlı kadınların özgürleşmesine adayan feminist bir yazardı! "Haremden Moderniteye Bir Pers Prensesinin Anıları" isimli kitabı kaleme alan Prenses Zehra, İranlı kadınlar için şu satırları yazıyordu:

"Ne yazık ki, Fars kadınları insanlardan uzaklaştırıldı ve hayvanlarla bir tutuldu. Bütün hayatlarını sanki bir hapishanedeymiş gibi, acı içerisinde geçiriyorlar." "Kadınların özgürleştiğini gördüğüm gün, ülkemin ilerleme yoluna girdiğini gördüğüm gün kendimi özgürlük adına feda edeceğim…" Her iki prenses de, internette gösterilenden çok daha ilginç ve değerli hayatlar yaşamışlardı…



PRENSES KAÇAR EFSANESİNDE TEK BİR GERÇEK VAR

Prenses Kaçar'ın yanlışlarla dolu hikâyesinde sadece bir şey doğruydu: İran'ın 19. yüzyıldaki güzellik anlayışı. O dönem gerçekten de, "bıyıklı" kadınlar İran'daki güzellik anlayışının önemli bir parçasıydı. Öyle ki, bazı kadınlar tüyleri belirgin hale getirmek için kaşlarını ve dudaklarının üst kısmını boyuyorlardı! Öte yandan, erkeklerle ilgili güzellik algısı da şimdikinden farklıydı. Günümüzdekinin aksine, İran'da "sakalsız erkekler" çekici kabul ediliyordu!

https://listelist.com/prenses-kacarin-gercek-yasam-oykusu/

--

- - - - - - - - - - - - - - - -

"Neden ben, biz entelektüellerin yardımcı olabileceğimizi düşünüyorum\? Bunun sebebi, biz entelektüellerin binlerce yıldır en fazla zararı vermiş olmamızdır. Bir fikir, bir öğreti, bir teori, bir din adına toplu cinayet -bizim yaptığımız, bizim icadımız budur..."

~Sör Karl Popper (1902-1994), Avusturya Yahudi'si olarak dünyaya gelmiş İngiliz filozof. Liberal demokrasi ve "yeniliklere açık toplumun" önde gelen savunucusudur. Geleceğin yönünü tarih sayesinde bilebileceklerini varsayanları, düşmanı olarak nitelendirmiştir (Hegelciler, Marksistler, Naziler ve İncil eskatolojisine inananlar, diye eklemiş olabilir). Bilimsel teorileri bilimsel olmayanlardan ayırt etmemizi sağlayan kriterlerin çürütülebilir olduğundan bahsetmiştir. Ona göre bilim ve bilgi de "hatanın elenmesi" adlı bir evrim sürecinden geçmektedir, sonunda gerçeğe değil, giderek daha ilginç hale gelen sorunlara dönüşür. Agnostik olduğunu açıklamıştır.~

- - - - - - - - - - - - - - - -

AYDER YAYLASI BEŞ YILDIZLI OTELLERE HASRET //www.youtube.com/watch?v=7fzK62PBvWQ">https://www.youtube.com/watch?v=7fzK62PBvWQ


- - - - - - - - - - - - - - - -

Kisinin sozu, amelinden cok olursa akli noksandir.

~Anonim~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Kimse Bir Birinden Kötü Olamaz.

~JUVENAL~

- - - - - - - - - - - - - - - -

"Dünyayı iyileştiren yer, öncelikle kişinin kendi kalbinde, kafasında ve ellerindedir."

~Robert M. Pirsig~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Boyle bir ortamda insan olene kadar susmak istiyor..

~Hanefi AVCI~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Kendisinden çok, başkalarından az isteyen bir insan kendini kötülüklerden uzak tutar.
İnsanlar beni tanımıyor diye üzülmeyeceğim; insanları tanımıyorum diye üzüleceğim.

~Konfiçyus~

- - - - - - - - - - - - - - - -

"Bir şeyi bilmediğiniz zaman size öğrenme imkanı verdiği için minnettar olun."

~Anonim~

- - - - - - - - - - - - - - - -

AGIR HASTA
. . . . . .
Ufleme bana annecigim korkuyorum
Dua edip edip, geceleri.
Hastayim ama ne kadar guzel
Gidiyor yuzer gibi, vucudumun bir yeri.
Nicin boyle ortmusler ustumu
Cok muntazam, ki bana huzun verir.
Agarirken uzak ruzgarlar icinde
Oyuncaklar gibi sehir.
Gozlerim ortuk fakat yuzumle goruyorum
Agliyorsun, nur gibi.
Beraber duyuyoruz yavas ve tenha
Duvardaki resimlerle, nasibi.
Annecigim, buyuyorum ben simdi,
Buyuyor gollerde kamis.
Fakat degnekten atim nerde
Kardesim su versin ona, susamis.

~Fazil Husnu DAGLARCA~
OrajKalip

- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -

Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur-gundem@googlegroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur-gundem+subscribe@googlegroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : 0raj.p0yraz@neomailbox.net  /  oraj.poyraz@openmail.cc
Grup Sayfamiz : https://groups.google.com/g/ozgur-gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/
Özgürlük adam, henüz yeni kurdum.

Siyasi iktidarın sürekli yasakladığı, polisiye önlemler ile gizlemeye çalıştığı şeyleri burada biriktireceğim.

Videolar, resimler, makaleler falan.
:
http://insulaelibertatis.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder