13 Aralık 2012 Perşembe

11 Utku Cakirozer - Ergenekon Davasi’nin 5 yillik bilancosu

Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi ve kose yazari Utku Cakirozer Ergenekon Davasi'nin 5 yillik bilancosunu ortaya koydu.

Iste Cakirozer'in o yazisi:

 

Ergenekon davasinda savci bugun mutalaasini verecek. 5 yildir devam eden yargilamada karsimiza cikan vahim bilancoyu hatirlamakta fayda var:

 

1. Ergenekon adli bir teror orgutunun varligi ortaya cikarilamadigi gibi birlestirilen 21 iddianame arasinda baglanti da gosterilebilmis degil. Genelkurmay, MIT, Emniyet ve Jandarma ellerinde boyle bir orgutun varligina iliskin veri bulunmadigini belirtirken, sorgulanan 3 bin supheliden bir tanesi dahi ne polis, ne savcilik ne de mahkemede boyle bir orgutun var oldugunu soyledi. Ergenekon ile darbe iddialarinin arastirildigi ileri surulmesine ragmen, darbe plani oldugu ileri surulen Sarikiz, Ayisigi, Yakamoz, Eldiven hakkinda Mahkeme gorevsizlik karari vererek dosyalari Ankara'ya gonderdi.

 

2. Keyfiliginden toplumun her kesiminin sIkayetci oldugu ozel yetkili mahkemeler yasayla kapatilirken Silivri'deki mahkemenin omru dava bitene kadar uzatilarak usul hatalarinin surmesine goz yumuldu.

 

3. Saniklara getirilen 'talep, soru ve beyan yasaklari', durusmadan men cezalari, avukatlara verilen durusmadan cikarma cezalari, saniklarin avukatlariyla yaptiklari gorusmelerin kayda alinarak aleyhlerinde kullanilmasi, tutuklulugun devami kararlarinda hukuki ve fiili gerekce gosterilmemesi, sanik lehine delillerin dikkate alinmamasi, adli kontrol yontemlerinin tartisilmadan reddedilmesi, yargilamanin makul surede bitirilmemesi, hukuka aykiri delillerin dikkate aliniyor olmasi yargilama surecindeki sayisiz usul hatalarindan sadece birkaci.

 

4. Yargilama 44 gizli tanigin tanikligiyla yonlendirilmekte. Cesitli davalardan muebbet hapis ya da agir hapis cezasina carptirilan mahkumlarin kendilerini kurtarmak icin Ergenekon davasinda gizli tanik olmalarina goz yumuldu, hatta tesvik edildi. Saniklar aleyhindeki her tur gizli taniklik, icindeki mantik hatalari ve gercekdisi unsurlara ragmen kabul edildi. Ornegi gorulmemis bir bicimde bir mahkum bu davada hem sanik hem tanik hem de gizli tanik durumunda.

 

5. Sadece iddianamalerin toplam sayfa sayisi 17 bine ulasirken, ek delil klasorleriyle birlikte Ergenekon davasinin toplam buyuklugu 5 Terabayt'a (120 milyon sayfa) ulasmis durumda. 100 binden fazla telefon izlendi, 60 bin telefon dinlendi, 3 bin kisi hakkinda takibat yapildi, 1360 kisi ifade verdi. 65'i tutuklu 287 sanik var. 7 sanik ifade veremeden olurken, halen cezaevi reviri ve hastanelerde 10 sanik var. Dosyanin boylesine insan beynini zorlayacak bir hacme ulasmasi adil ve saglikli bir karar verilecegi inancini ortadan kaldirmis durumda.

 

6. 12 Haziran 2011'de milletvekili secilen 2 sanigin, gecmiste ornekler olmasina ragmen tutukluluk halleri devam ettirilerek yasama faaliyetlerine katilmalari engellendi.

 

***

 

Goruldugu gibi bu dava bir hukuki yargilama olmaktan cikip, siyasi iktidarin muhalifleriyle hesaplasma aracina donusmus durumda. Bugune kadar iddia edilen hicbir olay aydinlatilamadigi gibi, birlestirilen 19 dosya ile aralarinda irtibat kurulmaya calisilan ve cogu birbirini tanimayan insanlar yillarca ozgurluklerinden mahrum birakilmistir.

 

Iste bu hukuksuzluga 'hayir' demek icin, yurdun dort bir yanindan on binlerce yurttas bugun Silivri'de toplanacak..."

 

Odatv.com

 

--
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Guclukler, basarinin degerini artiran suslerdir.

Moliere
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Mubarek vatan ve milleti parcalanmak tehlikesinden kurtarmak ve Yunan ve Ermeni emellerine kurban etmemek icin acilan milli mucadele ugrunda milletle beraber serbest surette calismaya resmi ve askeri sifatim artik mani olmaya basladi. Bu mukaddes gaye icin milletle beraber nihayete kadar calismaya mukaddesatim adina soz vermis oldugum icin pek asigi bulundugum yuce askerlik meslegine bugun veda ve istifa ettim.

(8 Temmuz 1919)
K. ATATURK
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Istiklal diye bagiranlar kotu niyetlidir.

Yazar Refi Cevat Ulunay - 31.08.1919
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Bir ulus kendi icindeki aptal ve hatta muhteris olanlarla bas edebilir
Fakat icersindeki satilmis ve hainlerle yasayabilmesi olanaksizdir.
Sinirlari zorlayan dusman silah ve alemlerini acikta tasidigi icin daha az tehlikelidir.
Fakat bir hain, hain gibi gorunmez,
kurbanlari ile ayni aksanda konusur,onlarin cehresine burunur ve
onlarin argumanlarini kullanarak ulusun politik yapisina nufuz eder,
butun kapilardan serbestce gecer, sesi en ust duzey hukumet koridorlarinda duyulur,
ulusun ruhunu curutur
Politik yapiya her turlu hastalik bulastirarak yasam gucunu elinden alir
Bir katil daha az korkuludur.

Marcus Tullius Cicero
(M.O.106-M.O.43)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kurmusoldugum gruba uye olun
Moderasyonsuz, sansursuz ve ozgur bir gruptur:
Ozgur_Gundem-subscribe@yahoogroups.com

Ayrilmak isterseniz de:
Ozgur_Gundem-unsubscribe@yahoogroups.com

Arzuederseniz bloguma da goz atabilirsiniz.
http://orajpoyraz.blogspot.com/
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Ben,ManeviMiras olarak,
Hicbir Ayet, hicbir Dogma,
Hicbir Donmus ve kaliplasmis Kural birakmiyorum.
Benim Manevi Mirasim Bilim ve Akildir...

K.Ataturk
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder