28 Mayıs 2015 Perşembe

Süleyman YAŞAR : AKP hükümeti dış borçları ödeyemez

Süleyman YAŞAR : AKP hükümeti dış borçları ödeyemez

26 Mayıs 2015

suleymanyasar26@gmail.com

Son üç yılda Türkiye'nin dış borçları hızla arttı. Dış borçların milli gelire oranı 2012'de yüzde 43,1 düzeyindeyken 2014'te yüzde 50,3'e yükseldi.

Peki, niye böyle oldu?

Böyle oldu; çünkü, 2012'de dış borçlar 338,9 milyar dolar tutarındayken milli gelir 786,3 milyar dolar düzeyindeydi. Bu defa 2014'te dış borçlar 402,4 milyar dolara yükseldi, milli gelir 800,1 milyar dolar oldu.

Kısaca son üç yılda dış borçlar 63,2 milyar dolar artarken milli gelir sadece 13,8 milyar dolar arttı. Dolayısıyla son üç yılda alınan 63,2 milyar dolarlık dış borç milli gelir artışının tam 4,5 katı oldu.

İşte bu yüksek tutarlı borçlanma nedeniyle son üç yılda dış borçlar yüzde 18,6 oranında artarken, milli gelir aynı dönemde dolar bazında sadece yüzde 1,7 oranında arttı. Demek ki son üç yılda alınan dış borçlar büyümeye katkı yapmadı.

Gelelim şimdi son üç yılda alınan 63,2 milyar doların nereye gittiğine…

Bildiğiniz gibi milli gelir; toplam yatırım harcamaları, toplam tüketim harcamaları ve ihracatın toplamından ithalat tutarı çıkartılarak bulunur. Daha anlaşılır olması için;

Milli gelir = toplam yatırım harcamaları + toplam tüketim harcamaları + ihracat – ithalat, olarak ifade edebiliriz.

SON ÜÇ YILDA DIŞ BORÇLAR 63,2 MİLYAR DOLAR ARTARKEN AYNI DÖNEMDE MİLLİ GELİR 14 MİLYAR DOLAR ARTTI

O hâlde son üç yılda 63,2 milyar dolar dış borç alıp son üç yılda sadece 14 milyar dolarlık milli gelir artışı sağlanıyorsa alınan dış borçların büyük kısmının milli gelir toplamını azaltan değişken olan ithalata gittiğini söylemek herhalde yanlış olmaz.

Tabii büyüme olmadığına göre yapılan bu ithalat lüks tüketime yönelik ithalat oluyor. Çünkü 63,2 milyar dolar borç alıp makine ithalatı yapılsaydı, ithal edilen makineler üretim yapacağından milli gelir daha fazla çoğalırdı. Ama sadece 14 milyar dolar artış var milli gelirde. Ve son üç yılda yıllık ortalama dış borç artışı 21 milyar dolar olurken, yıllık ortalama milli gelir artışı 4,6 milyar dolar oldu. Demek ki lüks tüketim yani lüks otomobil ithalatı, lüks ev eşyası ithalatı, lüks yapı malzemesi ithalatı ve tabii kamunun çerez ya da lüks Mercedes otomobil ithalatı ekonominin büyümesini engelledi.

Peki, niye anlattık bütün bunları?

Şundan anlattık; son üç yılda ortalama her yıl 21 milyar dolar dış borç alıp, milli gelir yılda 4,6 milyar dolar artıyorsa bu dış borçlar ödenemez.

İşte hesap ortada, AKP hükümeti bu dış borcu ödeyemez. Çünkü bu dış borcu ödeyebilecek büyüme planları yok. Eğer planları olsaydı zaten böyle borçlanmazlardı. Bu arada hemen belirtelim dış borç ve milli gelir artış rakamları ekonominin krize girdiğini bize gösteriyor.

O hâlde yeni bir büyüme tasarımını hayata geçirecek yeni bir hükümete ihtiyaç var. Bu krizden başka türlü çıkılamaz.


a45UyF587661-150528140002 Oraj Poyraz oraj.poyraz@openmail.cc
2015/05/28  15:17 6  64  1 undefined kemalistiz@googlegroups.com

 

Az korkun, cok umit edin;.
Az yiyin, cok cigneyin;.
Az konusun, cok sey ifade edin;.
Az kizin, cok sevin;.
Iyi seyler sizindir...

LORD FISCHER

Allah; Adem i, Nuh u, Ibrahim Ailesi ni, Imran Ailesi ni secerek alemlere ustun kilmistir.

AL-I IMRAN SURESI 33

Safsata [( Ing:Fallacy), (Osm;Kiyasi-i batil)], bir dusunceyi ortaya koyarken ya da anlamaya calisirken yapilan yanlis cikarsamalarin tamamina safsata denir.
Safsatalar, ilk anda gecerli ve ikna edici gibi gozuken ancak yakindan bakildiginda kendilerini ele veren sahte argumanlardir.
Gunumuz Turkce sinde safsata kelimesi kusurlu akil yurutme anlamini kaybetmis, yanlis inanc manasinda kullanilir olmustur.
Oysa, safsata, insanin muhakeme yetisinin yanlis yonde kullanimidir ve cogu kez onyargi, ek$ik bilgi, batil inanclar, duygusallik, yersiz gondermeler, acelecilik, ozensizlik, genelleme, duygu somurusu, Turkce yi kotu kullanma gibi sebeplerden kaynaklanir.
---
Saptirma Safsatasi (Fallacy of Slanting) :
Bir seyi savunurken hesaba katilmasi gereken belirli noktalari bilincli bir sekilde atlayarak, yetersiz veya asiri vurgulayarak, bir sonuca varilmasi konusunda onem arz eden, sonucla alakali delillerin saklanmasi
Bir seyi savunurken hesaba katilmasi gereken belirli noktalari bilincli bir sekilde atlayarak, yetersiz veya asiri vurgulayarak, bir sonuca varilmasi konusunda onem arz eden, sonucla alakali delillerin saklanmasi
Ornek 1:
Vanspor bu maci buyuk bir ihtimal kazanacaktir.
Cunku son 10 macindan 9 unu kazandi.
(Son 10 maci ikinci lig takimlariyla oynamistir, simdiki rakibi ise birinci ligdendir.)
Ornek 2:
Eski Sovyetler Birligi nden bir gazete manseti.
Sovyet Rusya spor musabakasinda ikincilik aldi.
Birle$ik Devletler ise sondan ucuncu oldu. (Yarismaya sadece uc ulke katilmistir, ABD birinci, Sovyetler Birligi ise ikinci olmustur.)
Guncel Ornek :
Devlet baba, daha dogrusu Cumhuriyet i kuran kadrolar adina hareket ettikleri iddiasinda bulunanlar benim turbemden milyonlari, milyarlari, trilyonlari kesiyorlar, bunun karsiliginda da benim kizimin, benim kardesimin, benim ablamin ve benim komsumun basindaki ortuye el atiyorlar.
(Atilla Ozdur, 09.10.2000, Akit)
Yazar, devletin ya da Cumhuriyeti kuran kadrolarin bugunku temsilcilerinin turbelere girerken para almasina ragmen basortusune karsi olmasinin bir tutarsizlik oldugu cikarimini yapiyor.
Ancak yazar burada devletin turbelerin degil muzelerin ziyaret edilmesi karsiliginda para aldigi gercegini sakliyor.
Bazi muzelerin icinde turbelerin olmasi turbelerden para alindigi anlamina gelmez


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder