26 Haziran 2015 Cuma

D.Ali Ercan : KOALİSYON BİLMECESİ

D.Ali Ercan : KOALİSYON BİLMECESİ

daliercan@gmail.com

Değerli arkadaşlar, ADD Bilim Kurulu Üyesi sayın Onur Öymen* CHP-MHP Koalisyon olasılığı üzerine kaygılarını dile getiren makalesini paylaşmış. Sayın Öymen'in Düşüncelerine katılıyorum; ancak böyle bir olasılığı, yani birbirlerine en az iki boyutta ideolojik karşıt konumdaki AKP-CHP Koalisyon olasılığını ben çok düşük görüyorum. (Aynı karşıtlık MHP-HDP için de söylenebilir) Her şeyden önce ters kutupların birleşimi gibi, mantıken "eşyanın doğasına aykırı" bir durum. (Akıl ve mantık kurallarının pek işlemediği Ülkemizde 'olmaz olmaz deme...' özdeyişini de unutmamak gerekir bu arada)

Aşağıdaki grafikte, Partilerin aldıkları oy ağırlıkları oranında kurulacak birliktelik gücü gösteriliyor. Ben bu konumlamaya göre 3 muhalefet Partisinin birlikte hükumet kurmak olasılığını (5/14) %36 olarak görmüştüm. (yani %50 nin altında!)

Çok arzulanan Muhalefet işbirliği, MHP-CHP-HDP koalisyonu mümkün olmadığına göre, Kurulacak bir ikili-koalisyonda AKP mutlaka yer alacaktır. Sonuçta (eğer yeni bir seçime gitmeden Hükumet kurulursa!) bu CHP dışında,

  • 4/9 (%44) olasılıkla AKP-HDP veya

  • 5/9 (%56) olasılıkla AKP-MHP

Hükumeti olacaktır; AKP, ya 'Açılım' programını bir süreliğine askıya alacak ve iktidarda kalmak için MHP ile ortaklık yapacaktır ya da (AB/ABD'nin telkinleriyle) Açılıma öncelik vererek HDP ile ortaklık yoluna gidecektir.

CHP en azından 2017 ye kadar yine Muhalefete devam edecektir. Umarız ki, bu arada Seçim yasası değiştirilir (İllere +1 kontenjan Kuralı, d'Hondt yöntemi kaldırılır, Baraj %5 e düşürülür)

Yine dileğimiz odur ki, toplamda % 0,5 oy alan 3 küçük Parti, Atatürk ilkelerini savunduğunu söyleyen Vatan Partisi, Ana Vatan Partisi ve DSP CHP'ne dahil olurlar; eleştirdikleri konularda reformlar yaparak daha kuvvetli bir şekilde seçime girerler. 2017 de CHP %30, HDP de %15 düzeyine gelebilir. Sevgilerimle. æ

***

Onur Öymen* : CHP-AKP Koalisyonu Üzerine

7 Haziran seçimlerinde halkımız AKP'nin dışarıda kalacağı bir koalisyon kurulması veya HDP'nin dışarıdan destekleyeceği bir CHP-MHP Hükümetinin oluşturulması için fırsat vermişti. Son günlerde yapılan bazı açıklamalar bu olasılıklara kapıyı kapatmışa benziyor. Muhalefet liderleri yüz yüze konuşma yoluna dahi gitmeden, medyalar aracılığıyla AKP'siz bir hükümet seçeneğinin yolunun tıkanması kuşkusuz AKP'nin mutlaka hükümetin içinde olmasını savunan iç ve dış çevreleri sevindirmiştir.

AKP dışında bir koalisyon kurmak için çeşitli öneriler sunan CHP'nin, bu yolun tıkanmasından sonra şimdi AKP'yle koalisyona mümkün, hatta tercih edilebilir bir seçenek gibi bakmaya başladığı izlenimi alınıyor.

Uzun yıllardan beri iktidarın ortağı olamayan bir partinin içinde çeşitli düşünce ve beklentilerle hükümete katılmayı benimseyenlerin bulunması anlaşılabilir. Ancak, "Türkiye'yi hükümetsiz bırakmamak" gibi gerekçeler ileri sürerek böyle bir seçeneğe yönelmeyi düşünenler varsa onların hatırlamalarında fayda olabilecek bazı unsurlar şunlardır:

1- AKP'li hükümet oluşturulması kaçınılmazsa böyle bir koalisyonun CHP'siz de oluşturulması mümkündür.

2- AKP'yle bir koalisyonun CHP'ye ne kazandıracağı ve hangi çevreleri sevindireceği, ne kaybettireceği ve CHP'ye gönül veren kesimleri nasıl hüsrana uğratacağı iyi hesap edilmelidir.

3- Iki büyük partinin bir büyük koalisyon kurmalarının dünyada örnekleri vardır. Almanya'da Hıristiyan Demokrat ve Sosyal Demokrat Partiler böyle koalisyonlar kurmuşlardır. Ancak unutulmaması gereken husus Atatürk'ün öncülüğünde CHP'nin büyük devrimler yaparak çağdaş, laik ve demokratik Cumhuriyetimizin kurucusu olma özelliği taşıdığı, AKP'nin ise bu devrimlerin bir çoğunu benimsemeyen ve Osmanlı döneminin özlemini çektiğini sık sık dile getiren bir parti olduğudur.

Demokratik ülkelerde, rejime ilişkin olarak aralarında köklü görüş ayrılıkları olan partilerin koalisyon yaptıkların örneği pek yoktur. Türkiye'de bu konuda yaşanan bazı denemeler laik cumhuriyeti güçlendirecek sonuçlar vermemiştir

4- Birçok açıdan güç ve zahmeti olacağının bilinmesine rağmen bir erken seçimin bile AKP-CHP koalisyonundan daha sakıncalı olup olmayacağı da iyi değerlendirilmelidir.

Bütün bu gerçekler ortadayken CHP'yi AKP'yle bir koalisyona sürüklemeye çalışanlar tarih karşısında taşıyacakları sorumluluğun bilinciyle hareket etmelidirler.

Saygılar, sevgiler.

_________

*Emekli Büyük elçi, 22. 23. dönem Milletvekili, ADD BDK Üyesi


a45UyF587661-150626143349 Oraj Poyraz <oraj.poyraz@openmail.cc>
2015/06/27  03:33 6  64  1 undefined kemalistiz@googlegroups.com

 

Rakip Sah in kellesi icin hic bir bedel buyuk degildir.

Koblentz

Ummu Seleme anlatiyor:
Ben Resulullah in yaninda idim.
Yanimda Meymune bint Haris de vardi.
O esnada Ibn Ummu Mektum bize dogru geliyordu.
(Bu vaka tesetturle emredilmemizden sonra idi) ve yanimiza geldi.
Resulullah bize:
Ona karsi ortunun.
diye emretti.
Biz:
Ey Allah in Resulu!
O, ama ve bizi gormeyen, varligimizi tanimayan bir kimse degil mi?
dedik.
Bunun uzerine Resulullah:
Siz de mi korlersiniz, siz onu gormuyor musunuz?
Buyurdu.

Ebu Davud, Libas 37, 4112; Tirmizi, Edeb 29, 2779; Kutub-i Sitte, 10.cilt, s.233

Tabiatin herseyden buyuk ve hersey oldugu anlasildikca tabiatin cocugu olan insan kendinin de buyuklugunu ve haysiyetini anlamaya basladi

ATATURK, 1931, Lise icin yazdigi Medeni Bilgiler kitabi


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder