30 Haziran 2015 Salı

Prof. Dr. Celalettin Yavuz: AKP’nin Suriye’de Ektiği Tohum, Tehdit Olarak Dönüyor!

Prof. Dr. Celalettin Yavuz: AKP'nin Suriye'de Ektiği Tohum, Tehdit Olarak Dönüyor!

  • 29 Haz, 2015

Geçen haftanın sonlarına doğru Türkiye'de bir telaştır başladı. Gerekçesi, ABD, koalisyon güçleri ve Suriye'de Esad rejimi karşıtlarının yardımıyla Telabyad'ı IŞİD'in elinden alan PYD'nin yükselişiydi. Bu maksatla Cumhurbaşkanı Erdoğan bile patlayarak "Suriye'nin kuzeyinde, güneyimizde bir devlet kurulmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Bunun bilinmesi istiyorum. Bedeli ne olursa olsun bu konudaki mücadelemizi sürdüreceğiz!" şeklinde, iç kamuoyuna yönelik bir açıklama yaptı. Dışarıda mı? Ne yazık ki dinleyen yok!

Erdoğan sözlerine devamla "Hem bölücü örgütün hem de uluslararası güçlerin bölgede yaşanan insani dramı Türkiye'yi köşeye sıkıştırmak için bir fırsata dönüştürme gayretlerini şiddetle kınıyorum!" dedi. Biz de Türkiye'nin Suriye ve Irak'taki yanlış politikalarının sonucu, Türkiye'yi Suriye'de tehdit yokken, sayısız tehditlerle baş başa bırakan AKP iktidarını kınıyoruz. En başta da bu yanlışlığın baş sorumluları Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nu kınıyoruz!

IŞİD(kimine göre DEAŞ)'in Telabyad'ı PKK'nın Suriye kanadı PYD'ye kaybetmesinin ardından 'Aksaray'ında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında Suriye'deki gelişmeler üzerine güvenlik toplantıları düzenlenmiş. Dikkat çekilen ilk tehditlerden biri bölgede bir 'Kürt devleti' kurulması ihtimalidir. Zira Ocak 2014'te ilan edilen sözde 3 PYD özerk kantonundan doğudaki Cezire ile Kobani, Telabyad'ın PYD'nin eline geçmesiyle birleşti. Şimdi en batıda, Hatay ve Kilis sınırlarına yakın Afrin özerk kantonu ile bu sahanın birleşmesi söz konusudur. Arkasından da Türkiye'nin güneyinden Akdeniz'e bir Kürt koridoru! Bu senaryo yeni de değil.

Bir diğer tehdit de, Beşşar Esad'ın askeri desteği ile Özgür Suriye Ordusu(ÖSO)'nun kontrolündeki stratejik Mare Hattı'nı hedef almasıdır. Her iki ihtimal de Türkiye'yi alarma geçirdi. Hükümet, "Suriye sınırındaki en hayati kapılar olan Öncüpınar ve Cilvegözü'nün de IŞİD'in kontrolüne geçeceğine dikkat çekerek, bunun gerçekleşmemesi için TSK'nın 'her türlü' tedbiri almasını istedi." Yani TSK'ya, tehdit altında ve uzunluğu en azından 90 kilometreyi kapsayan bir bölgede güvenlik önlemleri alması için "Hükümet Direktifini" verdi.

TSK, bu direktifi yazılı olarak talep etmiş ve olası şu riskleri de "Devlet aklı"na yararlı olmak üzere hatırlatmış:

a. Böyle bir operasyonun gerekçesi ne olacak? 'Sınırımızda Kürt devleti kurulacak diye başka bir ülke topraklarına giriyoruz' diyemeyiz.

b. Suriye'deki gelişmelerde önemli aktörler olan başta ABD olmak üzere, Rusya ve İran ikna edilmeden böyle bir şeye girişmek Türkiye'yi bu ülkelerle de ciddi şekilde karşı karşıya getirir.

c. Sonuçta bir ülkenin toprağına girilecek. Uluslararası hukuka uygun bir zemin hazırlanması için Esad rejimi ile de bir şekilde temasa geçilmesi şart. Aksi durumda Türkiye komşu ülkenin toprağına tecavüz eden ülke konumuna düşebilir.

d. TSK bu bölgeye girdiğinde ilerleyeceği güzergâh boyunca aynı anda PYD dolayısıyla PKK, IŞİD ve rejim güçlerinin hedefi olabilir.

e. Hatta PKK-PYD bağlamında ABD ile karşı karşıya kalınacağı da unutulmamalı."

TSK, siyasi iradenin emrinde olup, siyasi iradenin emirlerini uygulamakla mükelleftir. Ancak, AKP'ye bu emirlerin "Yazılı" verilmesi gerektiğini hatırlatması da bir mecburiyettir. Aslında AKP iktidarının bunu bilmesi gerekirdi. Ama ne yazık ki, bilmesi gereken pek çok şeyi bilmiyordu. Bilseydi Suriye sınırlarında bunca tehditle karşı karşıya gelmezdik. Oysa AKP iktidarından çok önce Esad rejimi tehdit olamayacak seviyeye çekilmişti. Ya şimdiki Suriye?

Son Söz: AKP iktidarı, Suriye'de ektiği kötü tohumların ürünü artan kötülüklerle hasat edilmektedir. Yanlış hesap Şam'dan değil, artık sınırdan defalarca dönmeye başlamıştır. Oluşturulacak bir güvenlik bölgesi, ehveni şer olarak düşünülebilir. Ama bunun için de gelinen aşamada BM'ce kabul edilmeli, çok uluslu kuvvetlerle korunmalı veya Esad rejiminin onayı alınmalıdır. Bu da kolay değil. AKP'nin bozduklarını düzeltmek hangi sahada kolay ki!

Prof. Dr. CELALETTİN YAVUZ


a45UyF587661-150629203232 Oraj Poyraz <oraj.poyraz@openmail.cc>
2015/06/30  19:10 1  39  1 undefined turancatli9@googlegroups.com



--

Ustat dedi ki;

Iradeni gercek prensipler icin kullan.
Erdemli olan seyleri kazanmaya calis.
Kendini iyilige ver.
Eglencelerin sanat icin olsun.

Konfucyus

Oglunu ve kizini dindar yetistirmeyen ebeveyn, onlarin manevi katili olur.

Mehmet Sevket Eygi
Murtecilerin cok sevdigi ve onemsedigi fikir adami.

Aziz Millet Vekilleri,
Dunyaca malum olmustur ki, bizim devlet idaresindeki ana programimiz, Cumhuriyet Halk Partisi programidir.
Bunun kapsadigi prensipler, idarede ve siyasette bizi aydinlatici ana hatlardir.
Fakat, bu prensipleri, gokten indigi sanilan kitaplarin dogmalariyla asla bir tutmamalidir.
Biz, ilhamlarimizi, gokten ve gaipten degil, dogrudan dogruya hayattan almis bulunuyoruz.

Mustafa Kemal ATATURK
(Kaynak:Ataturk un Soylev ve Demecleri / Cilt 1 / Syf.389)


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder