30 Haziran 2015 Salı

Lale Kemal : Chinook, Saray bahçesine sığar mı?

Yazar Zaman gazetesi yazarı. Yani cemaatin çöplüğünden. Doğrusu Fitnebaz Cemaat(The Sinister Fraternity) denildiğinde ense tüylerim dikelir.

Bunlar Allah bir dese inanmam. Ne tekim bunlar Allah bir diyorlar ve ben de inanmıyorum!. İki olduğuna da inanmıyorum, üç olduğuna hiç inanmıyorum. Aslında Allah adında, anlatılan isim ve sıfatlarla bir tanrı olduğuna inanmıyorum. Başka türlü tek ve her şeye kadir bir tanrı vardır, olabilir, bunu kabul eder ve inanırım. Ama Allah!....

Ancak, şu fikir doğrudur.
Cumhurbaşkanlığına VIP Chinook helikopter projesi her anlamda bir ultra, mega, süper, çılgın müsriflik projesidir.
Böylesi bir cumhurbaşkanı kendini kendince Müslüman zanneden ve bunu çok önemseyen, Türkçe konuşabilen Anadolu ve Trakya halklarına(!) yakışır.
İtibarın maliyet hesabı olmazmış. Öyle olsun. Ben yemedim, size afiyet olsun.

Hayırlı olsun, inşallah, hamdolsun!...
Oraj POYRAZ                        2fSIJNoA0xfSNxA

Lale Kemal : Chinook, Saray bahçesine sığar mı?

l.kemal@zaman.com.tr

Devasa büyüklükte bir askeri nakliye helikopterinin, VIP amaçlı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tahsis edileceğini duyunca bir hayli şaşırdım.

Cumhurbaşkanı'nın, çatışma bölgelerine 50, 60 asker ve büyük yük taşıyabilen Amerikan Boeing yapımı Chinook helikopterini, neden sivil amaçlı kullanmak isteyeceğine anlam veremedim. Konularında uzman askeri kaynaklarıma sordum ve bir arşiv taraması yaptım, acaba hangi ülke liderleri ağır nakliye helikopterini VIP amaçlı kullanıyor diye.

Amerikan deniz kuvvetleri, Vietnam Savaşı'nda da (1967) kullanılan CH-53 Super Stallion modelini -ki Chinook'lar ile aynı büyüklükte- Amerikan başkanlarına VIP amaçlı tahsis etmiş çok eski zamanlarda. Dolayısıyla, Chinook benzeri ağır yük helikopterlerinin VIP amaçlı kullanımı nadiren de olsa olmuş, yani görülmemiş derecede olağanüstü değil.

Batılı askeri uzman, "Ama bu helikopterlerin VIP amaçlı kullanımı yine de tuhaf ve kesinlikle görkemli bir çağrışım yapıyor" diyordu.

Zaman gazetesinden Emre Soncan'ın önceki gün verdiği habere göre, israf tartışmalarının odağındaki Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Türkiye tarihinde eşi görülmemiş bir adım atıyor. Haber şöyle devam ediyordu:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isteğiyle Saray'a, savaş ortamlarının vazgeçilmezi olan ABD yapımı Chinook helikopter alınacağı belirtiliyor. 60 milyon dolarlık çift pervaneli helikopterin VIP hizmeti verecek hale getirileceği kaydediliyor. Cumhurbaşkanı'nın, savaş uçağı, mekanize araçlar, top gibi silah sistemlerini taşıyabilen bu kadar büyük bir helikopteri ne amaçla kullanacağı merak konusu."

Ağır yük helikopterlerinin VIP amaçlı edinimi, aslında yalnızca Türkiye tarihinde değil dünyada da yukarıda verdiğim ve artık geçmişte kalan bir istisna örnek dışında görülmemiş bir adım.

Chinook'lar, günümüzde Afganistan, Irak gibi savaş ortamlarına askerlerin taşınması ya da karargâhlarına intikalleri ile helikopter dahil bir hayli ağır yükleri taşıyabilen kapasitesi nedeniyle devasa ama bir o kadar da etkin hava araçları.

TSK, neredeyse 10 yıldır bu helikopterlerden edinmek istemiş ama ancak yakınlarda, Boeing firmasına önce 5, ardından da 6 adet daha siparişini vermişti. Bu ilk parti 5 adetten birinin Saray'a VIP amaçlı kullanılmak üzere tahsis edileceği haberlerde yer aldı.

Türkiye'nin de envanterinde, Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde satın alınan Sikorsky helikopterlerinin sivil amaca dönüştürülmüş VIP modelleri bulunuyor. Keza Amerikan başkanları için "Marine One" adlı Sikorsky yapımı 22 kadar kişi taşıma kapasiteli VIP helikopteri de bulunuyor.

Ne var ki, hiçbir ülke, yüksek maliyetin yanı sıra VIP amaçlı kullanıma elverişsiz olması nedeniyle Chinook gibi ağır yük helikopterlerini tercih etmemiş yukarıda belirttiğim mazide kalan bir istisna dışında. Konuyla ilgili bu yazı kaleme alınırken, Milli Savunma Bakanlığı ya da Cumhurbaşkanlığı'ndan, VIP amaçlı Chinook alımına dair bir açıklama gelmedi, belirtelim.

Ama şayet Chinook'lar, VIP'e dönüştürülmek üzere yeniden dizayn edilecekse bir tahayyül edin içini. Dev bir oturma salonu, tuvaletler, banyolar, yok, yok. İki katı masraf ile VIP'e dönüştürülse de savaş ortamı için ideal olan bu helikopterlerin VIP amaçlı rahat bir seyahat sağlamasını da beklemek mümkün değil.

Bir an aklıma geldi, yapımcısı Boeing, Amerikan ordusuna Chinook satmak istedi ama bu program iptal edildi. Demek ki firma, Amerikan ordusuna gerçekleştiremediği satışı Türkiye'de gerçekleştirmiş.

Bizimkiler de, "Madem alıyoruz, birini bari Saray için VIP'e dönüştürelim" dedi herhalde. Olur mu olur.


a45UyF587661-150630143513 Oraj Poyraz <oraj.poyraz@openmail.cc>
2015/06/30  21:30 6  64  1 undefined kemalistiz@googlegroups.com

 

Dusman ordusunu kusattiginda bir acik nokta birak, bunalmis dusmani fazla zorlama.

Sun Tzu dan Savas Sanati

Asil musibet ve zararli musibet, imanimiza, Muslumanligimiza, ahlakimiza gelen musibettir.
Bu musibetlerden her zaman Allah a siginmamiz ve aglayip sizlanmamiz gerekir.

(bk.Tirmizi, Deavat: 79)
Lutfen bundan sonra Muslumanlardan eza, cefa ceken, basina bir musibet gelenler aglayip, zirlamasin.
Cunku baslarina gelen her turlu olumsuzluk onlarin Allahin sevgili kullarindan oldugunu gosteriyor.
Ben demiyorum, hadisler, ayetler boyle soyluyor.

Tanri sozu benim icin insanoglunun zayifliginin bir ifadesinden ve urununden baska bir sey degildir.
Incil, saygideger bir kolleksiyon, ama oldukca cocukca olan ilkel duzeydeki efsaneler.
Ne kadar ince olursa olsun hicbir yorum, benim icin bunu degistiremez.

The word god is for me nothing more than the expression and product of human weaknesses, the Bible a collection of honourable, but still primitive legends which are nevertheless pretty childish.
No interpretation no matter how subtle can (for me) change this

Albert Einstein; from Albert Einstein the Human Side, Helen Dukas and Banesh Hoffman, eds., Princeton, New Jersey: Princeton University Press, 1981, p.66.


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder