18 Nisan 2013 Perşembe

15-28 ŞUBATIN SORUMLULARI VE SUÇLULARI, BUGÜN MAĞDUR VE MAZLUMU OYNUYORLAR.

28 ŞUBATIN SORUMLULARI VE SUÇLULARI, BUGÜN MAĞDUR VE MAZLUMU OYNUYORLAR.

Millet olarak; olayları değerlendirirken, sebep sonuç ilişkisini kurma alışkanlığımız yok. Genellikle; olayların sebeplerini, sebep olanları ve sebep olanların sorumluluklarını unutuyor ve ortaya çıkan sonuçlar üzerinde tartışıyoruz.

Bu nedenle, üzücü olaylara sebep olanlar; halkımızın unutkanlığına güvenerek, kendi sorumluluklarını yok sayıp, sütten çıkmış ak kaşık gibi mağdur ve mazlumu oynuyorlar.

Çünkü saf ve yumuşak kalpli halkımızın; unutkan olduğunu, mağdur ve mazluma oynayanlara acıdıklarını biliyorlar. Bu nedenle; mağduru oynayarak dünü unutturmak, mağduru oynayarak iktidara gelmek, mağduru oynayarak iktidarını sürdürmek, mağduru oynayarak iktidarın nimetlerinden faydalanmak ve mağduru oynayarak yolsuzluklarını örtmek hâlâ pirim yapıyor.

27 Mayıs 1960'da doğanlar bugün 53 yaşında, 12 Mart 1971'de doğanlar 42, 12 Eylül 1980'de doğanlar 33 ve 28 Şubat 1997'de doğanlar 16 yaşındadır.

Bu olayların olduğu dönemde bebek olanlar, o dönemlerde olan olayları bugün anne-babalarından veya ideolojik ve siyasi bakış açısıyla kaleme alınmış yazılardan öğreniyorlar.

Anne ve baba veya ideolojik saplantıyla kaleme alınan yazı, ülkeyi nasıl anlatıyorsa onlar da durumu öyle kavrıyorlar. Bugün bile, içinde yaşadığımız olayları hepimiz kendi siyasi kanaatlerimize göre farklı algılayıp farklı yorumluyorsak, bizden önce yaşanmış olayları doğru tahlil edip doğru sonuca varmamız çok zor. Bu nedenle; madalyonun her iki yüzüne de bakabilme, karşıt görüşleri de dinleme ve sebep sonuç ilişkisini kurabilme alışkanlığı kazanmak zorundayız.

Örneğin; 28 Şubat sürecinin üzerinden 16 yıl geçtikten sonra, bu gün 28 Şubat'a nelerin ve kimlerin sebep olduğuna bakmadan, 28 Şubatın sonuçlarını tartışıyoruz. Bu nedenle; o günlerin müsebbipleri, sorumluları ve hatta suçluları, bugün sütten çıkmış ak kaşık gibi mağdur ve mazlumu oynuyorlar. Sadece askerler suçlu, asker dışında sanki herkes 28 Şubat mağduru. Çünkü

sebep-sonuç ilişkisi kurmuyoruz. Madalyonun iki yüzüne de bakmayı bilmiyoruz. Madalyonun dünkü yüzünü unuttuk, sadece bugünkü yüzüne bakıp ahkâm kesiyor ve önümüze geleni suçluyoruz.

28 ŞUBAT ÖNCESİ SİYASİ DURUM:

Yakın tarihimize 28 Şubat süreci olarak geçen olay, 28 Şubat 1997 günü yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında alınan tavsiye kararlarıyla ortaya çıktı.

Bu tarihten önceki siyasi ve ekonomik tabloyu ve 28 Şubat kararlarının alınmasına sebep olan olayları kısaca hatırlayalım:

Bu dönemin siyasi aktörleri hakkında ileriye sürülen yolsuzluk iddiaları ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde verilen soruşturma önergeleri şunlardı;

Anavatan Partisi Genel Başkanı Mesut Yılmaz hakkında; Aşağıdaki tabloda görülen, yolsuzluk iddiaları ileriye sürülmüş ve/veya soruşturma önergeleri verilmişti.


Devamı ve görseller ekte...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder