Ben bazen de böyle haberler iletiyorum.
Umudum, belki de, bazıları gaza gelir, heyecan duyar, peri masallarını bir kenara bırakır.
Bir düşünün gerçekten de heyecan veren, insanın aklını başından alan bir evren var. Ve sizler peri masallarıyla avunuyorsunuz. Oysa gerçek çok daha heyecan verici.
Elmas diyor haber, belki sizde bir heyecan yaratır. Malum çok insan parayla ölçülen değerlere kıymet veriyor. Azot, oksijen, kurşun falan desek hava cıva. İlla ki, altın, gümüş, dolar, euro olacak. Adam aklını altınla, gümüşle en önemlisi dolarla, euroyla bozmuş.
Din, mezhep yorumcusu çağdaş imamlar bile bunlarla meşgul. Altın, gümüş olacak. Dolar, euro olacak. Milletvekili, hakim, vali, savcı, iş adamı olacak. Askeri, siyasi, mülki, hukuki güç olacak. Ama fikir adamı olsa da olur, olmasa da.
Nerde o eski efsaneler, eski hikayeler? Fukara dervişler, ozanlar, şairler, bir lokma, bir hıkra diyen münzeviler?...
Uzayda oluşup Dünya'ya düşen elmaslar
Uzaydan dünyaya düşen bazı göktaşlarında az miktarda elmasa rastlanıyor. Yeni araştırmalar, bu elmasların uzun zaman önce parçalanan gezegenimsi bir yapıda oluşmuş olabileceğine işaret ediyor.
2008'de dünyaya düşen bir göktaşı atmosfere girince parçalanmış ve Sudan'daki Nubian Çölü üzerine düşmüştü.
İlk kez bir göktaşı dünyaya düşmeden önce tespit edilip takibe alınmıştı. Göktaşı avcıları bölgeye akın etti. Almahatta Sitta adı verilen göktaşının birçok parçası bulundu çölde.
Bu kaya parçalarında elmas olduğu tespit edildi. Çoğu göktaşı elmas içerdiği için bunda şaşılacak bir şey yoktu. Fakat yeni bir araştırma, bu elmasların daha önce göktaşlarında görülenlerden çok daha büyük olduğunu ortaya koyuyor.
Buradan yola çıkan bilim insanları bu elmasların farklı bir biçimde oluştuğu sonucuna vardı. Büyük elmaslar genellikle gezegen büyüklüğündeki kaya parçalarının içinde oluşur. Bilim insanlarının tezleri doğrulanırsa bu elmasların güneş sistemimiz oluştuğu sırada var olan ve sonra parçalanan bir gezegenden geldiği sonucuna varılacak.
Araştırmanın sonuçları Geochimica et Cosmochimica Acta adlı dergide yayımlandı.
Japonya'nın Hiroşima Üniversitesi'nden Masaaki Miyahara ve ekibi göktaşı örneklerini inceledi. Elmasların 40 ila 100 mikrometre (metrenin milyonda biri) büyüklükte olduğu görüldü.
Fakat bazıları parçalanmış görünüyordu ve farklı kristallerin tümü aynı tarafa yönelmişti. Bu ise bazı küçük elmasların daha büyük bir elmasın parçaları olduğu anlamına geliyordu.
Göktaşlarındaki elmasların küçük gezegenler olarak da bilinen asteroidlerin çarpışması sonucu oluştuğuna inanılıyor. Çarpmanın etkisi öyle güçlü oluyor ki gezegendeki karbonu minik elmaslara dönüştürecek halde sıkıştırıyor.
Fakat bu göktaşında bulunan elmaslar çok büyük olduğundan bu şekilde oluşmuş olamazlardı.
Araştırmayı kaleme alanlar bunun ancak iki yoldan mümkün olabileceği kanısında.
Birincisi, bu elmaslar tek tek karbon atomlarının uzay boşluğundaki seyrek gazların içinde yavaş yavaş birikmesi sonucu oluşmuş olabilir. Fakat bu olasılığa fazla şans verilmiyor.
Daha olası bir açıklama ise elmasların gezegenlerin etrafındaki küçük gezegenimsi yapılar içinde oluşmuş olması. Bu yapılar gezegenden küçük, asteroidden büyük kaya parçalarıdır.
Bu yapılar güneş sisteminin ilk oluştuğu dönemlerde, gezegenler henüz tamamıyla oluşup yörüngelerine oturmamışken vardı.
Eğer bu açıklama doğru ise bu gezegenimsi yapı çok uzun zaman önce parçalanmış ve Almahata Sitta göktaşı da onun küçük bir parçası olmalı.
Bunu tam olarak bilemiyoruz. Ama bildiğimiz bir şey var ki o da gezegenlerin ilk oluştuğu dönemler kaya ve buz parçalarının ortalıkta dönüp durduğu ve birbiriyle çarpıştığı oldukça çalkantılı dönemlerdi.
a45UyF587661-150603102738 Oraj Poyraz cimcime@neomailbox.net
2015/06/04 12:08 6 64 1 undefined kemalistiz@googlegroups.com
Bona diagnosis, bona curatio
Iyi teshis, iyi ilac.
Latin Atasozu
Iste bunlar, Allah in ayetleridir ki, onlari sana hak olarak okuyoruz.
Hal boyle iken Allah tan ve onun ayetlerinden sonra hangi hadise/soze inaniyorlar? !
Casiye Suresi 6
Safsata [( Ing:Fallacy), (Osm;Kiyasi-i batil)], bir dusunceyi ortaya koyarken ya da anlamaya calisirken yapilan yanlis cikarsamalarin tamamina safsata denir.
Safsatalar, ilk anda gecerli ve ikna edici gibi gozuken ancak yakindan bakildiginda kendilerini ele veren sahte argumanlardir.
Gunumuz Turkce sinde safsata kelimesi kusurlu akil yurutme anlamini kaybetmis, yanlis inanc manasinda kullanilir olmustur.
Oysa, safsata, insanin muhakeme yetisinin yanlis yonde kullanimidir ve cogu kez onyargi, ek$ik bilgi, batil inanclar, duygusallik, yersiz gondermeler, acelecilik, ozensizlik, genelleme, duygu somurusu, Turkce yi kotu kullanma gibi sebeplerden kaynaklanir.
---
Niteliksiz Kaynak Safsatasi (Fallacy of Unqualified Source) :
Bir iddiayi desteklemek icin, o konuda bilgi sahibi olmayan kisileri uzman olarak gostermekten dogan hatali cikarim.
Ornek 1:
Hulya Avsar bu sene enflasyonun dusecegini soyledi, Ben de yatirimlarimi ona gore degerlendirdim.
Ornek 2:
Annem, cocugun aglamasinin iyi oldugunu, aglarken cigerlerinin sistigini soyledi, ben de biraktim aglasin.
Ornek 3:
Komsu mide agrisina kekik suyunun birerbir geldigini soyledi, ben de kaynattim.
Ornek 4:
Hamdi Amca, otomobilin tekerleklerine tekmeledi, lastiklerin idare edeceklerini soyledi, ben de degistirmedim.
Grup eposta komutlari ve adresleri | : | |
Gruba mesaj gondermek icin | : | ozgur_gundem@yahoogroups.com |
Gruba uye olmak icin | : | ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com |
Gruptan ayrilmak icin | : | ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com |
Grup kurucusuna yazmak icin | : | ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com |
Grup Sayfamiz | : | http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/ |
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz | : | http://orajpoyraz.blogspot.com/ |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder