9 Aralık 2019 Pazartesi

FİZİKÇİLER DÜNYANIN EN KÜÇÜK MOTORUNU ÜRETTİ

Bu teknolojiler mikro değil, nano değil, piko değin, femto ölçeğinde teknolojiler.
Ve bir büyük düşünür fizikçinin dediği gibi orada hala çok yer var.

Ve bunlardan her zaman barışçı sonuçlar beklemek doğru değil.
Bu teknolojiler bir milletin dünya için illede dönüşmesine vesile olabilir.

Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc )
           L2fSIJNoA0xfSNxA  

================================

FİZİKÇİLER DÜNYANIN EN KÜÇÜK MOTORUNU ÜRETTİ

Oğuz Sezgin


Dublin Trinity College'den teorik fizikçiler ve uluslar arası araştırmacılar dünyanın en küçük motorunu ürettiler.

Sadece bir kalsiyum iyonundan oluşan motor o kadar küçük ki bir araba motoruna göre 10 milyar kat daha küçük.

Trinity Fizik Fakültesi'nden Prof. John Goold'un QuSys grubu tarafından gerçekleştirilen çalışmada bu inanılmaz küçük motorun arkasındaki bilim açıklanıyor.

Physical Review Lettersdergisinden yayınlanan araştırmada rastgele dalgalanmaların mikroskopik makineleri nasıl etkilediği gösteriliyor.

Gelecekte bu gibi cihazlar diğer teknolojilerle birleşerek atık ısıyı dönüştürmek ve enerji verimini arttırmak için kullanılabilir.

Tek bir kalsiyum iyonundan oluşan bu motor elektriksel olarak yüklü olduğundan elektrik alanları kolaylıkla hapsedebiliyor.

Bu motorun çalışma prensibi iyonun kendi yapısından kaynaklanan açısal momentumdur.

Lazer ışınlarından gelen salınımlar veya titreşimlerden kaynaklanan ısıyı tuzakta iyonu döndürmek için kullanılıyor.

Bu titreşimler aynı volan(çark) gibi çalışarak motor tarafından üretilen enerjiyi yakalamak için kullanılıyor.

Bu enerji kuantum mekaniğinde enerji depoladığı varsayılan kuanta adı verilen ayrı ünitelere depolanıyor.

"Bu volan sayesinde atomik boyuttaki bir motorun gerçek gücünü ölçerek tek bir kuantanın enerjisini ilk kez yeniden çözebiliyoruz " diyor Trinity QuSys'nden Dr.

Mark Mitchison.

Araştırmacılar volanı temel enerji düzeyinde başlatarak(kuantum fiziğinde en düşük -taban enerjisi) volanın giderek daha da hızlı dönmesini gözlemliyor.

En önemlisi de iyonun enerjisi seviyesine ulaşılabildiğinden fizikçiler enerji birikimine hassas bir şekilde ulaşabiliyor.

Trinity Fizik'ten Yrd. Doç. Dr. John Goold şöyle demeç verdi: " Bu deney ve teori sayesinde kuantum temelli teknolojilerin enerjilerini araştırmada yeni bir devir başlıyor.

Nano ölçekte ısı dağılımının ölçümü; hızlı ve verimli işlem yapmanın dar boğazlarından biridir.

Termodinamiklerin nasıl olduğunu anlamak için bu gibi mikroskopik kurulumlar yapmak gelecek teknolojiler için çok büyük önem taşımaktadır. "

Bu çığır açıcı deney ise Almanya Johannes Gutenberg Üniversitesi'nden Profesör Ferdinand Schmidt-Kaler ve Dr.

Ulrich Poschinger liderliğindeki bir araştırma grubu tarafından yapıldı.

Kaynak: https://phys. org/news/2019-08-physicists-world-smallest.html?

Physical Review Letters...Copyright (C) Gerçek Bilim kaynağını göstermeden paylaşmak ve yayınlamak yasaktır https://www.gercekbilim.com/fizikciler-dunyanin-en-kucuk-motorunu-uretti/ .

================================

- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -
Biz cahil dedigimiz zaman mektepte okumamis olanlari kastetmiyoruz.
Kastettigimiz ilim hakikati bilmektir.
Yoksa okumus olanlardan en buyuk cahiller ciktigi gibi hic okumak bilmeyenlerden de hakikati goren gercek alimler cikabilir.

Gazi Mustafa Kemal ATATURK

- - - - - - - - - - - - -
JEAN MESLIER : SAGDUYU TANRISIZLIGIN ILMIHALI

143. AHLAKI, BUTUN DOGRU FIKIRLERI, BUTUN DOGRU INANCLARI BOZAN DININ MEYDANA GETIRDIGI SAYISIZ FELAKETLER

Din -ozellikle yeni kavimlerde- ahlaki istila ederek, ahlakin ilkelerini karartti, karistirdi. Insanlari, gorevi geregi, toplumdan uzaklastirdi. Kendileri gibi dusunmeyenlerin tumune karsi insanlari acimasiz olmak zorunda birakti.

Birbirine dusman topluluklar icin anlasilmasi mumkun olmayan teolojik tartisma ve savaslar, imparatorluklari sarmis, ihtilallere neden olmus ve hukumdarlari yok etmis, butun Avrupa'yi harap ve perisan etmistir. Bu igrenc, bu asagilik agiz dalasinin atesi, kan irmaklarinda da sonmemistir. Paganizm'in bitmesinden sonra, saglam inanisa muhalif saydiklari bir gorus, bir anlayis tarzi her ortaya ciktiginda, kavimler cildirmayi, ofkeli delilikler gecirmeyi aliskanlik haline getirdiler. Gorunuste, yararli guzel islerden, uyumdan, baristan baska bir sey getirmeyen bir dinin mensuplari, hocalar, ruhaniler, kardeslerini yok etmeye kiskirttikca, yamyamlardan ya da vahsilerden daha kan dokucu olmuslardir. Tanrisalligin hosuna gitmek ya da gazabini yatistirmak icin, insanlarin islemeyecegi hicbir cinayet yoktur. Ister istemez bir zorba gibi gosterilen muthis bir Allah fikrinin, bu Allah'in kullarini, her isin kotulugunu isteyenler durumuna getirdigi kesindir. Korku, ancak "esirlere" vucut verir; esirler ise korkaktir, asagidir, zalimdir; korktuklari hudavendin lutuf ve teveccuhunu elde etmeleri ya da cezasindan kurtulmalari soz konusu oldugu zaman her seyi mubah gorur, her naneyi yerler. Yalniz dusunce ozgurlugu insanlara buyukluk ve merhamet verir. Zorba bir Allah fikri, ancak igrenc, tasali, kavgaci, hosgorusuz kullar vucuda getirebilir.

Cabuk hiddedenen, kiskanc, oc alici, hukuku ya da etiketi uzerine kili kirk yaran bir Allah varsayan, hakkinda beslenilebilen fikirlerden gucenecek kadar kucuk bir Allah varsayan ve gerektiren her din, ister istemez kuruntuludur, toplum hayatindan hoslanmaz, kan dokucu olur. Boyle bir Allah'in kullari, bu Allah'in dusmanlari olarak kendilerine gosterilenlerin tumunu, cinayet islemis olmaksizin lanetlemekten ve yok etmekten cekinmezler. Inancsiz hemsehrileriyle iyi gecinmenin, semavi hukumdarlarinin davasina ihanet olacagini sanirlar. Allah'in sevmedigini sevmek, kendini, bu Allah'in acimasiz ofkesine sunmak olmaz mi?

Ey alcak zalimler! Ve siz, ey insan yiyici sofular! Hosgorusuz, bagnaz uyrugunuzun budalaligini ve haksizligini asla hissetmeyecek misiniz? Gormuyor musunuz ki, insanin filan ya da falan dini inanisa sahip olmasi, inancli ya da inancsiz bulunmasi, cocukken ogrendigi ve artik degistiremedigi ana dili kadar istegi disindadir.

Bir adamin sizin gibi dusunmesini istemek, bir yabancinin meramini sizin gibi ifade etmesini istemek degil midir? Bir adami sapmalarindan dolayi cezalandirmak, sizin aldiginiz egitimden ayri bir egitim aldigi icin cezalandirmak degil midir? Ben bir inancsiz isem, inancimi sarsmis olan muhakemeleri, dusunceleri, zihnimden uzaklastirabilir miyim? Eger sizin Allah'iniz insanlara, kendilerini lanetlemek ozgurlugunu veriyorsa, siz neden karisiyorsunuz? Hukukunun intikamini almak istediginiz bu Allah'tan, siz daha mi cok tedbirlisiniz? Daha mi cok hakimsiniz?

- - - - - - - - - - - - -
Dindarlarin ve ahlaksizlarin dogal olarak birbirlerini bulduklari bir gercektir .

George Orwell

- - - - - - - - - - - - -
Insanlik tarihi boyunca yasanan en buyuk trajedi, ahlakin din tarafindan gasp edilmesi olabilir.

CLARKE,ARTHUR C. (1917-2008) Ingiliz bilimkurgu yazari.
Ateistin Kutsal Kitabi - Aforizmalar - Derleyen Joan Konner

- - - - - - - - - - - - -
Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder