19 Eylül 2015 Cumartesi

Gelir dağılımında iyileşme olmuş, Zengin oldunuz haberiniz yok

Gelir dağılımında iyileşme olmuş, Zengin oldunuz haberiniz yok

NASIL OLDU BU İŞ?
VERİLER ÇELİŞİYOR
SÜLEYMAN YAŞAR: GELİR DAĞILIMINDA KAST SİSTEMİNİN OLDUĞU HİNDİSTAN'DAN BİLE GERİDEYİZ

19 Eylül 2015, Cumartesi

Açıkladığı enflasyon, işsizlik ve büyüme rakamları tartışılan TÜİK dün de 2014 yılında 11 milyon kişinin aniden ekonomik refaha erdiğini açıkladı. Bu, tarihteki en hızlı zenginleşme.

Oğuz Karamuk'un Meydan Gazetesi'ndeki köşesine taşıdığı yazasında enflasyonu olduğundan düşük, büyüme rakamlarını ise fazla hesapladığı iddiasıyla eleştirilerin odak noktasında yer alan Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) dün de çok tartışılacak bir veri açıkladı. TÜİK'e göre enflasyonun yüzde 8.17 ile beklentinin iki katına yakın, büyüme oranının ise yüzde 2.9'la hedeflenenin yarısında açıklandığı 2014 yılında, Türkiye'deki dar gelirliler tarihteki en hızlı zenginleşmeyi yaşadı.

Ortalama kişi başı milli gelir 10 bin 822 dolardan 10 bin 404 dolara indiği geçen yıl Türkiye'de maddi sıkıntı ve yoksunluk çekenlerin nüfusa oranı yüzde 43.8'den, yüzde 29.4'e indi. Yani başka bir deyişle 11 milyon kişinin maddi sıkıntıları bir anda bitti! Bu vatandaşlar ekonominin yaşadığı tüm sıkıntılara karşın sihirli bir değnek dokunmuşçasına bir yıl içinde refaha erdi.

NASIL OLDU BU İŞ?

Maddi sıkıntılar ve temel bazı harcamaları karşılayabilmeyi içeren 9 ana kritere göre hesaplanan yoksunluk oranı 2006 yılında yüzde 60.4'iken 2012 yılında bu oran yüzde 55, 2013'te ise yüzde 43.8'e gerilemişti. Türkiye ekonomisi hem 2013 hem de 2014'te istenilen büyüme oranını yakalayamamasına ve uzun vadeli ortalama olan yüzde 5'in altında kalmasına rağmen, bu tip bir zenginleşmenin nasıl olduğu ise belirsiz.

Öte yandan TÜİK'in dün açıkladığı veriler, son yıllarda zenginin daha zengin, fakirin ise daha fakir olduğu yönündeki birçok istatistik ve uluslararası kuruluşun hesaplamalarını da rafa kaldırdı.

VERİLER ÇELİŞİYOR

TÜİK'e göre geçen yıl Türkiye'deki gelir dağılımı adaletinde önemli iyileşme sağlandı. Örneğin nüfusun en zengin yüzde 20'lik kesiminin toplam gelirden aldığı pay yüzde 0.3 azaldı ve yüzde 45.9'a indi. Diğer gelir dilimlerinin toplamdan aldığı pay ise arttı. En fakir yüzde 20'lik kitlenin toplam gelirden aldığı pay ise 0.1 puanlık artışla yüzde 6.2'ye yükseldi. TÜİK yıllar içinde Türkiye'deki gelir dağılımının önemli ölçüde iyileştiğini açıklarken, uluslararası araştırmalar bunun tersini söylüyor. Örneğin İsviçre ve dünyanın en büyük bankaları arasında yer alan Credit Suisse, 2002-2013 yılları arasında Türkiye'deki en zengin yüzde 1'lik kesimin toplam servetten aldığı payın yüzde 39'dan 52'ye çıktığını duyurmuştu.

SÜLEYMAN YAŞAR: GELİR DAĞILIMINDA KAST SİSTEMİNİN OLDUĞU HİNDİSTAN'DAN BİLE GERİDEYİZ

TÜİK'in açıkladığı gelir dağılımı rakamlarını yorumlayan Taraf Gazetesi yazarı Süleyman Yaşar ise TÜİK'in gelir dağılımında iyileşme var dediğini oysa, Gini katsayısının binde 9 azalarak 39.1'a gerilediğini, bunun ise Hindistan'dan bile düşük olduğunu belirterek şunları vugıladı: "Kast sisteminin bulunduğu Hindistan'da Gini katsayısı 0.38. Yani Türkiye, kast sisteminin bulunduğu Hindistan'dan bile geride. 34 OECD ülkesi arasinda da en kötü gelir dağılımına sahip üçüncü ülke. Örneğin, Yunanistan'da ve İspanya'da bu katsayı 0.34, İtalya'da 0.34, Polonya'da 0.31, Almanya'da 0.29. Avrupa ülkeleri arasında en kötü gelir dağılımına sahibiz. Yine TÜIK verisine göre, yoksulluk oranı bir önceki yıla göre değişmeyerek yüzde 15'te kalmış. Demek ki yoksullukta hiçbir iyileşme yok. Yani yoksulluk azaltılamamış. John Rawls'in adalet teorisine göre, gelir dağılımının iyileşebilmesi için en yoksulun gelirinde düzelme olması gerekiyor. Rakamlarına göre böyle bir gelişme yok. Demek ki, 13 yıllık AKP iktidarı döneminde gelir dağılımında pek de olumlu bie gelişme olmadığını görüyoruz. Oysa AKP'nin ilk döneminde 2005 yılı Gini katsayısı 0.38'e kadar düşmüştü. Bu da, o tarihten sonra AKP'nin gelir dağılımında adalet politikalarından uzaklaştığını bize gösteriyor."

http://www.zaman.com.tr/ekonomi_zengin-oldunuz-haberiniz-yok_2317361.html


a45UyF587661-150919120732 Oraj Poyraz cimcime@neomailbox.net
2015/09/19  15:00 1  39  undefined undefined add_anadoluhareketi@googlegroups.com

 

Bir millette, ozellikle bir milletin is basinda bulunan yoneticilerinde ozel istek ve cikar duygusu, vatanin yuce gorevlerinin gerektirdigi duygulardan ustun olursa, memleketin yikilip kaybolmasi kacinilmaz bir sondur.

K.Ataturk

Cocuklarini kufur mekteplerinde okutanlar onlara buyuk kotuluk etmektedir.

Mehmet Sevket Eygi
Murtecilerin cok sevdigi ve onemsedigi fikir adami.

Ermenilere vilayetlerimizi peskes cekmeleri de (...) ihtimal bulunuyor.
Boyle bir vaziyette Ingiliz birliklerinin Ermenilere onculuk edecegi cok muhtemeldir.
Boyle bir hali biz dusmanlik olarak gormeye ve saymaya, mesru topraklarimizi ve milli bagimsizligimizi kurtarmak icin mecburuz....

(30 Mayis 1919)
K.ATATURK


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder