26 Eylül 2015 Cumartesi

Çetin Doğan hakkındaki takipsizlik kararına itiraz

Bir sürü laf kalabalığı var. Çetin Doğanın şikayete konu olan cümlesi şudur:

"7. yüzyılda Arapları geliştirmek için yapılan yasaların bugün ebedi ve ezeli olarak kalmasına imkan var mı?"

Bu cümle dini değerlere hakaret mi ediyor, küfür müdür? Bir bakalım.

Küfür dini bir kavram, olan bir şeyin üstünün örtülmesi, inkar, kabul etmeme anlamını taşır. Genel geçer, sünni islami bir bakışla evet bu cümle küfürdür. Müslüman olmayan herkes, Müslüman olup da farklı bir İslam yorumu, bakışı olan herkes bu cümleyi ettiği andan itibaren küfretmiştir.

İyi güzel de, küfürse küfürdür, bundan devletin savcılarına ne? Sonuçta küfretmek yani inkar etmek bir suç değil, bir haktır.

Peki insanların hepsinin de genel geçer İslami çizgide olması, Müslüman olması zorunlu mudur? Misal Hristiyanların Müslümanları kafir bulması, Yahudilerin hem Hristiyanları hem de Müslümanları küfre sapmış kabul etmesini ne yapacağız? Herkes kendince kafir bulduğunu yaygaralar yaparak boğuntuya mı getirmeli, güç yetirebilen, yetirebildiği zaman ve yerde kendince kafir bulduklarına yaptırım uygulamalı mı?

TEKFİRCİLİK kim yaparsa yapsın, ister Müslüman, ister Hristiyan, ister  Yahudi zorbalıktır, dayatmacılıktır, insanlık suçudur.

Ve maalesef İslamın temel kaynaklarında kafirlere yapılacak işlerle ilgili sonsuz sayıda dayanak vardır. İslam diğerleriyle ilişkiler konusunu barışçıl ve aklıcı bir şekilde  halletmeden insanlık aleminin kalanıyla barış içinde var olamaz. Hatta İslamın bu haliyle var olmasının meşru ve ahlaki temelleri sakatlanmaktadır.

Üstelik zorbalık ve dayatmacılığa teşebbüs eden aklı dışı bir acizlik hali Müslümanları da tehlikeye sokmaktadır.

Bir de bu cümle hakaret mi, ona bakalım. Hakaret, tahkir etmek, küçük düşürmek, alay etmek demek. Peki bu cümle bunu mu yapıyor?

Adam fikirini söylemiş. O kadar.

Ve savcılık bu şikayeti soruşturmaya değer görmüş. İşte sıkıntılı noktalardan birisi de budur.

Devletin Cumhuriyet Savcılıkları birilerine küfür gibi gelen lafların peşine takılırsa. Bu durumda Müslümanların Hristiyanlar ve diğerleri için söyledikleri ne olacak? Onlar küfür değil mi? Devletin savcıları dini kavramların peşine mi takılacak, küfürleri ve küfredenleri koğuşturmak bunların görevi midir?

Evet, görevidir diyorsanız, bu durumda. Diğer dinlere mensup olanlar için muharreftir, sapkındır, şudur, budur diyenleri de kovuşturmak gerekecek.

Sonra tahrik olma ve etme durumu var. Tahrik olanlara hesap sormaya ne dersiniz? Sizler hayvan mısınız, güdülerinizi kontrol altında tutamıyor musunuz, akıl baliğ değil misiniz, akıl sağlığınız yerinde değil mi? Neden olur olmaz tahkik oluyorsunuz, neden tahrik olmaya bu kadar iştahlı ve heveslisiniz? Neden tahrik olanları ayıplayacağınıza takdir ediyorsunuz?

Oraj POYRAZ(cimcime@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / mehmet_yazici@runbox.com / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA     


Çetin Doğan hakkındaki takipsizlik kararına itiraz

22 Nisan 2015, 21:39

Diyarbakır'da avukat Ercan Ezgin, Doğan hakkındaki suç duyurusu üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "yetkisizlik" kararı vererek gönderdiği dosyada incelemesini tamamlayan Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "kovuşturmaya yer olmadığına" dair kararına itirazda bulundu.

Avukat Ezgin, Silivri Sulh Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği itiraz dilekçesinde, kararın laiklik ilkesinin arkasına sığdırılacak bir karar olmadığını savundu.

Ezgin, dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:

"Laiklik insanlara din ve vicdan hürriyetidir ancak başkasının dini değerlerini aşağılama veya küçük düşürme hakkını vermez. Çetin Doğan'ın basın önünde kullandığı bu ifadeler toplumda inanç çatışmasını oluşturan farklı görüş ve inançtaki kişilerin birbirlerine karşı hislerinin değişmesine sebep olacak. Dini tahammülü yok edecek ve kamplaşmaya sebep olacak, inananla inanmayanı karşı karşıya getirecek, tahrik edip çatışmaya sevk edecek ve kamu barışını tehlikeye sokacak özellikler taşımıştır."

Doğan, 22 Haziran'da Balyoz davasında tahliyesinin ardından Silivri Cezaevi'nden çıkışında gazetecilere "7. yüzyılda Arapları geliştirmek için yapılan yasaların bugün ebedi ve ezeli olarak kalmasına imkan var mı?" şeklinde açıklamada bulunmuştu.


a45UyF587661-150926115413 Oraj Poyraz oraj.poyraz@openmail.cc
2015/09/26  14:00 1  39  undefined undefined add_anadoluhareketi@googlegroups.com

 

Poeta nascitur, non fit.
Sair olunmaz, dogulur.

Latin Atasozu

Subyancilik
TALAK 4.kadinlariniz icinden adetten kesilmis olanlarla, adet gormeyenler hususunda tereddut ederseniz, onlarin bekleme suresi uc aydir.
Gebe olanlarin bekleme suresi ise, yuklerini birakmalari (dogum yapmalari)dir.
Kim Allah tan korkarsa, Allah ona isinde bir kolaylik verir.

Kendine Acindirmak

Kendimi kaptirmamaya calistigim cocukca, yaki$iksiz bir duyumuz vardir. Dertlerimizle dostlarimizi acindirmak, kendimize vah vah dedirtmek. Basimiza gelenleri buyutur, sisirir, karsimizdakini aglatmak isteriz, neredeyse. Baskalarini kendi dertleri karsisinda sogukkanli gorduk mu overiz, ama sogukkanliligi bizim dertlerimize karsi gosterdiler mi dariliriz, kizariz. Dertlerimizi anlamalari yetmez, yanip yakinmalarini isteriz. Oysaki insan sevincini buyulterek anlatmali, uzuntulerini kisaltarak. Kendini yok yere acindiran gercekten dertli olunca acinmamayi hakeder. Durmadan vahlanan kimse vahlanilmaz olur. Kendini canli iken olu gostereni, olu iken canli gorebilir herkes. Oylelerini gordum ki, es dost kendilerini gurbuz, keyifli gorecek diye odleri kopar, iyilesmis sanilmamak icin gulmelerini tutarlardi. Saglik, kimseyi acindirmadigi icin, nefret ettikleri bir sey olurdu. Isin tuhafi, bu gordugum kimseler kadin da degildi.

Michel de Montaigne : Denemeler


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder