19 Eylül 2015 Cumartesi

YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YAŞAR DEMIRCIOĞLU : Polis, üniversiteye baskın yapabilir mi?

Aslında genel olarak insanları seviyorum. Cemaatçilerle ayrıldığım nokta şu. Allaha inanabilirsin. Bu da bir kusur elbette, ama kabul edilebilir bir kusur. Sonuçta hepimiz insanız..
Bütün bir toplumu diğer insanlara nefes alma imkanı bırakmayacak şekilde kuşatma ve dizleri üstüne düşürme çabası ters. Çeşitlilik yok bu işte. Totaliterizm, faşizm var.
Ve en kötüsü faşizm, İslam faşizmi.

Bu adamlar da sonunda hidayete ulaşacaklar, demokrasi herkese lazım, bunu anlayacaklar. Oysa bunlar bunca yıldır, hukuk, hak falan yırtındık. Fitnebaz Cemaat(The Sinister Fraternity) ise hiç oralı olmadı, alet oldu dolu dolu, devran dönünce ağladı, yırtındı.

Doğrusu ben bunların burnunu az daha sürtülmesini isterim. Ve şunu da belirteyim, şu koca İslam aleminde kafası çalışan çok fazla cemaat de yok. Deist bile olsam konuşabilceğim başka Müslüman yok.

Oraj POYRAZ(cimcime@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / mehmet_yazici@runbox.com / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA      


YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YAŞAR DEMIRCIOĞLU : Polis, üniversiteye baskın yapabilir mi?

Churchill'e demokrasinin tanımı sorulduğunda şöyle cevap verir: "Sabaha karşı kapınız çaldığında 'sütçüdür' diyebiliyorsanız o rejim demokrasidir".

Maalesef sabah, akşam kapımızı kimin çalacağının belli olmadığı bir ülkede yaşıyoruz. Son günlerde Türkiye'de yaşananlar "demokrasi" tanımında yeni açılımları da beraberinde getirdi. Hukukun bir intikam aracına dönüştüğü; fanatizmin, tahammülsüzlüğün, pervasız zorbalığın yasal kılıflara büründüğü ve uygulanmaya çalışıldığı bir ülkede demokrasi ancak "barbar demokrasi" olarak tanımlanabilir.

Demokratik bir hukuk devletinde aslolan; hukuki belirlilik, öngörülebilirlik ve hukuk dışı keyfiliklere, uygulamalara karşı hukuki güvenlik içerisinde yaşayabilmektir. Hukuk devleti, en başta kendi koyduğu hukuk kurallarına uygun hareket etmeyi taahhüt eden devlettir. Türkiye Cumhuriyeti eğer bir hukuk devleti ise kanunların açıkça yetki verdiği konu ve sınırlarda kalarak hareket etmek zorundadır. Aksi davranış, yasa dışı emir ve fiillerin ortaya çıkmasına yol açar ki bu, emri veren ve uygulayanların hukuk önünde bir gün mutlaka hesap vermek zorunda kalacakları anlamına gelir.

Rutinleşen polis baskınları

Son günlerde eğitim öğretim faaliyetlerini sürdüren kurumların kolluk kuvvetleri tarafından basıldığına şahit oluyoruz. En son Melikşah Üniversitesi'nin basıldığını gördük. Polis baskınlarının bir rutine dönüştüğü bugünlerde cevabının hukuka dayandırılarak verilmesi gereken bazı sorular var. Polisin baskın yapması bu kadar kolay mı? Türkiye bir hukuk devleti ise kanunlar bu mevzuda ne söylüyor? Polisin yetki ve görevleri, bunların sınırları, polise ne şekilde emir ve talimat verilebileceği gibi konular Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'nda açıkça düzenlenmiştir. Kanunda; üniversite-polis ilişkisini belirleyen kurallar da yer alır. Buna göre polis ve jandarma bazı hallerde üniversite, bağımsız fakülte veya üniversiteye bağlı kurumların binalarına veya bunların eklerine girebilir.

Melikşah Üniversitesi'ne yapılan baskından hareketle "Polis hangi ihtimallerde baskın yapabilir?" sorusuna cevap vermeye çalışalım.

Birinci ihtimal; üniversite binaları veya ekleri içinde, kurumun imkânlarıyla önlenmesi mümkün görülmeyen olayların çıkması karşısında rektörün, acil hallerde de dekan veya bağlı kuruluş yetkililerinin polisten yardım talep etmiş olmaları gerekliliğidir. Melikşah Üniversitesi'nin yaptığı basın açıklamasında, üniversitede herhangi bir toplumsal olayın çıkmadığını ve rektör ya da diğer yetkililerin polisten yardım talep etmediklerini öğreniyoruz.

İkinci ihtimal; "herhangi bir davet veya izne bağlı olmaksızın suç ve suçluların kovuşturulması için her zaman" polisin üniversiteye girmesi hususudur ki burada da akla; "hangi suç veya suçlunun kovuşturulduğu" sorusu gelmektedir. Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre kovuşturma; "iddianamenin kabulü ile başlayıp, hükmün kesinleşmesine kadar geçen evreyi" ifade eder. Bir başka deyişle, savcı tarafından düzenlenen iddianamenin kabulünden ceza mahkemesinin karar vermesine kadar geçen süreçtir. Yani ortada bir suç isnadı, ihbarı bulunacak, bu suç ile ilgili savcılık makamlarınca bir soruşturma aşaması yapılacak, soruşturma sonucunda suçun işlendiği yolunda yeterli delil elde edilmesi halinde iddianame düzenlenecek. Bunun ardından iddianame mahkemeye sunulacak ve mahkemece iddianame kabul edilecek ve böylece kovuşturma aşamasına geçilmiş olacak. Bu aşamadan sonra ise artık polis tarafından, kendisine verilen emir ve talimat doğrultusunda, mahkeme önünde görülmekte olan/kovuşturulan suç konusunda üniversite binalarına girilebilecek.

Polis, suç mu işliyor?

Polis üniversite basarken kanunda geçen bu iki şartın hangisine göre hareket ediyor? Cumhuriyet savcılığı tarafından yapılmış, tamamlanmış, mahkemeye sunulup kabul edilmiş bir iddianame yok. Dolayısıyla buna dayanılarak bir kovuşturma da açılmış değil. Bir suç isnadı, ihbarı olmadan veya uydurma dilekçeler üzerinden henüz mahkeme tarafından kabul edilmiş bir iddianame olmaksızın üniversitelere baskın yapılamaz. Bu yönde emir verilmesinin ve yasa dışı bu emrin uygulanmasının Türk Ceza Kanunu çerçevesinde bir suç olduğu açıktır. Yasal şartları oluşmadığı halde üniversite basanlar, görevi kötüye kullanma, kanunsuz emri yerine getirme yanında; eğitim öğretimin hakkının engellenmesi gibi pek çok suçlama ile mahkeme önünde hesap vereceklerini düşünerek hareket etmelidir.

*İpek Üniversitesi, Siyasasal Bilgiler Fakültesi



a45UyF587661-150918153739 Oraj Poyraz oraj.poyraz@openmail.cc
2015/09/19  11:00 1  39  undefined undefined add_anadoluhareketi@googlegroups.com

 

Bilir misin ne zordur severek yasamak.
Ona benimsin deyip sarilamamak.
Ne zordur hep yakin hissedip aslinda ondan uzak olmak.

Can YUCEL

Nebe Suresi 31.
-33.Ayeler:

Suphesiz takva sahipleri icin de basari odulu vardir;
bahceler, baglar, gogusleri tomurcuk gibi kabarmis yasit kizlar.

Kur an-i Kerim in bazi ayetlerine iliskin mazeretler:
1- Bu ayetler yanlis tercume edilmis!
2- Bu ayetler yanlis anlasilmaya musait yani herkes anlayamaz!
3- Bu ayetler zaman asimina ugradi yani bugun gecersiz!
4- Bu ayetler cag disi yani Islam da reform yapilmasi lazim!
5- Bu ayetlere iman etmek imkansiz ama yine de ben bir muslumanim!

Mazeretlerin Cevaplari:

1- Diyanet Vakfi Meali ni, konularinda uzman Ilahiyatci Heyet hazirladi. En cok itibar edilen meal. Heyetteki herkesin yanlis tercume yapmasi imkansiz. Hal boyle iken bu mazeret gecersizdir.
2- Kur an-i Kerim i herkesin anlayabilecegine dair ayetler var* ve zaten bu sebeple indirilmis . Tersi ise adaletsizlik olur cunku herkesin anlayamayacagi ve yanlis anlasilmaya musait bir kutsal kitap gondermek Allah a yakismaz. Bir sakinca da sudur; Muslumanlara siz Kur an i anlamazsiniz, sadece biz anlariz diyen ruhban sinifi olusur ki Islam da ruhbanlik haramdir. Hal boyle iken bu mazeret gecersizdir.
3- Kur an in, kiyamete kadar , cihansumul(evrensel) yani her zaman ve her yerde hukmunun gecerli olduguna inanmak farzdir. Hal boyle iken bu mazeret gecersizdir.
4- Allah 21. yuzyilin hayat sartlarini ve yasam bicimini ezelden beri bildigine gore Allah in bu durumu hesaba katmadigi ni iddia etmek Allah a karsi cok buyuk bir iftiradir. Hal boyle iken bu mazeret gecersizdir.
5- Bu ayetlere iman etmeyenin adi Musluman degil Kafir dir.** Hal boyle iken bu mazeret gecersizdir.

*Bakiniz: Nahl Suresi 89. Ayet, Enam Suresi 38. Ayet, Maide Suresi 15. Ayet, Hac Suresi 16. Ayet.
**Bakiniz: Bakara Suresi 85. Ayet ve Maide Suresi 44. Ayet.

Istanbul a vize uygulayacagiz

14 Subat 2014

Gecen hafta belediye baskan adayligimi acikladiktan sonra cok sayida mesaj aldim. Bunlarin cogu cesitli magaza ve pizzacilarda yuzde elliye varan indirimler hakkindaydi, bunun disinda birkac vatandasimiz secimlerde oylarini bana vereceklerini bildirdiler. Bu moral ile derhal calismaya koyuldum.

Ilk olarak mahalle esnafini ziyaret ettim. Sorunlarini dinledim. Berber Irfan abi, halasi ve enistesinin $ik $ik catkapi misafirlige gelmelerinden $ikayetciymis. Bizim belediyeciligimiz doneminde bu tip $ikintilarin yasanmayacagini, erken uyari sistemini hayata gecirecegimizi anlattim. Mutlu oldu. Kasap Adnan abi ise hayatin anlamini merak ettigini, bazen et keserken dalip gittigini soyledi. Baskanligim doneminde hayatin anlamini aciklayacagimi, biraz daha sabretmesini soyleyip onu teskin ettim. Firinci Hamdi usta ise cok yogun oldugunu belirtti. Ona bizim donemimizde bu kadar yogun olmayacagini soyledim. Su an gercekten cok yogun oldugunu tekrardan belirtti. Ona gene ayni cevabi verdim. Bu kez ofkeyle Arkadasim cok yogunum diyorum, musteri bekliyor, tezgahin onunu kapatma. dedi. Tartistik ve oradan ayrildim.

Hafta boyunca siz kiymetli Istanbullular icin ne yapabilirim diye dusundum. Iste hepsi birbirinden $ik vaatlerim:

Toplu tasimada $ikismaya son

Metrobus ve otobuslerde $ikis tikis seyahat etmek en buyuk cileniz. Peki bunun gercek sebebini hic dusundunuz mu? Dusunmediniz, cunku onceki yonetimler sizden dusunmenizi degil Akbil basmanizi istedi. Toplu tasimadaki $ikismanin en buyuk sebebi halkimizin yarisinin obez olmasi. 40 kiloluk, kedi gibi bir kizcagizla NBA de center oynayan 180 kiloluk adamin ayni fiyata yolculuk etmesi esitlik ilkesine ters degil midir? Evet, bundan sonra otobusun basamagindaki hassas terazi yardimiyla tespit yapacagiz ve 70 kilodan fazla vatandaslarimiz cift Akbil basacak. 140 kilo uzeri yolcularimiz ise uc bilet parasi odeyecek. Boylece insanlar ya kilo verecek ya da evlerinde oturmak zorunda kalacaklar ve sizler icin metrobus yolculuklari keyfe donusecek. Kilolu vatandaslarimiz evde oturdukca daha da kilo alacaklar dediginizi duyar gibiyim, ama bu belediyemizin sorumluluguna girmiyor. Az yesinler.

Ote yandan 65 yas ustu vatandaslarimiza ucretsiz seyahat hakkini ise geri aliyoruz. Boylece halkimizi genclesmeye tesvik etmis olacagiz. Yasliligi ozendirmemek gerekiyor.

Istanbul a vize geliyor

Daha once de gundeme gelen Istanbul a vize uygulamasini hayata geciriyoruz. Belirli konularda sinavi gecenlere gecici vize verilecek. Asagida henuz taslak halinde bazi kriterler var, bunlara bakip kendinizi sinayabilirsiniz.

Savrulan bir otobuste dengede kalabilmek

Bir baska aracin aniden onune kirmasi karsisinda gosterilen sogukkanlilik

Kaldirimsiz yuruyebilme

Tekerlekli sandalye ile 5 saat boyunca sehirde hayatta kalmak

Dolmus durmadan inebilme ve binebilme yetenegi

Dolmuslarin alakasiz bir durakta sebepsiz beklemelerine saygi gosterebilmek

Ote yandan, gecici vize verdigimiz vatandaslara bulunduklari yakadan karsiya gecmemeleri konusunda da bir taahhut imzalatacagiz. Bes sene boyunca karsiya gecmeyenlere kalici vize verilecek.

Engelliler icin yeni duzenleme yok

Bir de $ik $ik dile getirilen engelliler meselesi var. Mevcut belediyelerin engelliler icin yaptiklari gercekten muazzam, uzerine bir sey koyabilir miyim bilemiyorum. Adamlar her sene engelliler gunu dolayisiyla engellilerin yasadiklari zorluklari anlatan kisa film yarismalari duzenleyip dereceye girenlere odullerini torenle veriyorlar. Engelliler icin muthis bir hizmet bu. Belediye yoneticileri o filmleri izleyip duygusallasiyorlar. Harika bir hizmet. Soz veriyorum, biz de kendi yonetimimizde engelliler icin duygusallasacagiz. Kaldirimlarin, duraklarin ve toplu tasima araclarinin engelli vatandaslarimiza yonelik duzenlenmesi ise belediyemizin sorumluluguna girmiyor. Bu mevzularla sanirim muhtarliklardaki ihtiyar heyeti ilgileniyor.

Belediye baskan adayi Sayin Beyinsiz Adam in ozgecmisi

1986 yilinda efeler diyari Tokat ta dogdu. Tokat in kadim kulturuyle yogrularak yetisti. Uzun yillar ilk ve orta dereceli okullarda egitim gordu. Bunu yeterli bulmayarak kendini daha da gelistirmek icin liseye gitti. Egitime cok onem verdigi icin bazi siniflari birkac kez okudu. Henuz ogrencilik yillarinda icinde siyaset aski vardi. Uc kez sinif baskanligi aday adayi oldu ancak birtakim ayak oyunlari neticesinde aday gosterilmedi. 2007 yili siyasi kariyeri icin donum noktasiydi. Bu tarihte Halkin Kukreyisi Partisi Genclik Kollari Umraniye Inkilap Mahallesi Tanitim ve Medya Departmani lise birlerden sorumlu baskan yardimciligi gorevine getirildi. Bulundugu makami hice sayarak siradan bir insan gibi hayatina devam etti. Partide genel baskanliga kadar yukselme sansi varken siyasetten $ikilip ara vermek istedigini soyledi ve evine dondu. Ileri seviyede Turkce bilen genc siyasetci uc cocugu olmadigi icin mevcut siyasi partilerin kapisindan cevrilince bagimsiz aday oldu.

http://beyinsizadam.net/
lukasaluka@gmail.com


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder