26 Eylül 2015 Cumartesi

Yine bir medya infazı, bir azmettirme, bir hedef gösterme, bir göz dağı, tehdit...

Ve okur yorumları ve cevaplarına dikkat, karşıt fikirde olanların İlber Ortaylı için önerdikleri şunlar, adamın işine son verilmesi, vatandaşlıktan çıkartılması, soyunun araştırılması. Tepkiler hafiften ağıra doğru hakaretler, tehditler, gözdağlarından oluşuyor. Vatan hainliği, Ermeni tohumu olması, İslam ve Müslüman düşmanı, din düşmanı, kafir olması, kıt akıllı, aptal olması gibi devam ediyor.

Ne yazık ki, karşıt fikirde olanların kurdukları cümlelerde neden, nasıl, kim, nerede gibi herhangi bir soru kelimesi yok. Itirazları için karşıt fikirleri de yok.

Bunlar bize İslamın zorba, dayatmacı, tahammülsüz  yüzünü örnekliyorlar. Ve malesef İslam aleminin büyük bölümünü de bunlar temsil ediyor.

Oraj POYRAZ(cimcime@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / mehmet_yazici@runbox.com / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA     


İlber Ortaylı şimdi de 'Yeni Türkiye'yi aşağıladı

Yaşı ilerledikçe kibir patlaması yaşayan tarihçi İlber Ortaylı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sıkça dile getirdiği "Yeni Türkiye" söylemiyle ilgili hadsiz ifadeler sarf etti.

31 Mayıs 2015, 11:12

Tarihçi İlber Ortaylı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet çevrelerinin dile getirdiği "Yeni Türkiye" söylemine ilişkin olarak, "Yeni Türkiye sözünü duyunca çileden çıkıyorum. Hiç öyle bir şey olamaz. Bunu söyleyen adam ciddi değildir. Bunu söyleyen ya megalomandır ya tamamen cahildir yahut tımarhaneliktir" dedi.

Ortaylı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'e özel uçak tahsis edileceği yolundaki açıklamasına ise, "Sizinle alay ediyor. Ben ona daha uçak da vereceğim diyor. Onu da tartışsak, demek yat verecek, filan" ifadesini kullandı.

YİNE MERKEP YİNE MERKEP

Fetullah Gülencilerin ele geçirdiği eski ETÖ yeni FETÖ bülteni Cumhuriyet gazetesine konuşan İlber Ortaylı'nın "İnsanda yok ise edeb neylesin medrese mektep. Okusa alim olsa yine merkep, yine merkep" dedirten söylemlerinden bazıları şöyle:

- Seçim meydanlarından yansıyan bir tartışma da Diyanet...

"Diyanet İşleri Başkanı'nın arabası, Papa'nın uçağı var mıydı, yok muydu?" diye bir tartışma olmaz.

- Önce araba polemiği vardı, sonra uçak oldu, şimdi dini lider tartışması... Bu tartışmadan ne anlamalıyız?

Sizinle alay ediyor. Ben ona daha uçak da vereceğim diyor. Onu da tartışsak, demek yat verecek, filan. (Gülüyor)

- Görgüyü de fetih törenlerindeki estetik eksikliğini de açıklarken hep "kasabalılık" metaforuna atıfta bulunuyorsunuz siz.

Evet o çok kötü. Çünkü o insanları yarım yamalak çevreler. 200 yıldır üretimi durmuş, etrafla ilişkisini, ciddiyetini kaybetmiş ve maalesef bir de okullaşma adı altında 1950'lerden bu yana yarım yamalak kurumlarla, biliyorsun kasabalarda fakülte de kuruyorlar!

'HER YERE ÜNİVERSİTE KURULMAZ'

- Geçenlerde "Öyle her yerde üniversite kurulmaz" demiştiniz. Bu nedenle mi?

Her yere fakülte kuruyorlar, here yere üniversite zaten kurulmaz. Çünkü Türkiye'de merkezin dışındaki kurumların kendi başına ne hükmü ne şahsiyeti ne de bir gelişme trendi vardır. Biz İngiltere'nin ya da Almanya'nın küçük kasabaları gibi değiliz. Bunlar bizde hakikaten merkezin çok dışındadırlar. Böyle yerde üniversite olmaz. Olunca zararlı oluyor, faydalı olmuyor. Çok önemli bir şey. Gençlerinizi iyi yerde yetiştirmiyorsunuz. Bu kasabada yetişen insanın zihniyeti de ona göre oluyor. Bu yırtılmaz mı; yırtılır, bunu değiştiren vardır. Ama kural umumiyetle maalesef böyledir.

- Bugünlerde nereye baksak parti bayrakları, seçim otobüsleri görüyoruz.

Sanki burada kasabada seçim yapıyor. Ne diye davul çalıyorsun? Kaç kişi davulu duyuyor İstanbul'da? Ne diye bağırıyorsun, şangır şungur şarkıyla geçiyorsun. Kim senin şarkını dinleyerek mitinge gidiyor. Zaten kimse mitinge gitmiyor.

- Gitmiyor ise o kalabalıklar ne?

Onu getiriyor oraya. (Gülüyor) 1950'lerde oraya gidilirdi, getirdiklerinin haricinde. Şimdi sen onu getiriyorsun. Ben seni televizyonda dinliyorum zaten. Yetti, ben beş saat adam dinlemem. Yok öyle bir çılgınlık. Bu toplumda aklı başında adam beş saat oraya dikilip dinler mi? Velev ki çok sevip, bayılsa bile.

- Yeni Türkiye tartışması ateşli biçimde sürerken sanki sizin "uykularım kaçıyor" sözünüz biraz ıskalandı. Uykularınız en çok neden kaçıyor?

Kaçıyor tabii! Asayiş olmayan yeri tahayyül edemem. Sıkıntı gelir gider. Kriz geçer. Kaç krizi atlattık. Fakat asayiş bozuldu, düzen gitti, ne yapacaksın? İnsanların bir hayatı var değil mi? Çocuğuyla, torunuyla bir hayat yaşayacak insanlar, bu kadar basit. Hadi geç başka soruya.

'YENİ TÜRKİYE DİYEN YA MEGALOMANDIR, YA TAMAMEN CAHİLDİR YA DA TIMARHANELİKTİR'

- Yeni Türkiye sözünü duyunca çileden mi çıkıyorsunuz siz?

Çileden çıkıyorum. Hiç öyle bir şey olamaz. Bunu söyleyen adam ciddi değildir. Bunu söyleyen ya megalomandır ya tamamen cahildir yahut tımarhaneliktir. Bu lafa gerçekten inanan. Maalesef bunu taahhül etmek çok zararlıdır. Sosyal mühendisliğin, toplum mühendisliği gibi bir sakatlığın, diktatöryal eğilimin tezahürüdür bu. Bunu biz getirmiyoruz, bu var. Ama bunun kabul edilip devam ettirilmesi beni rahatsız ediyor. Ve siyasi sloganın bu olması beni daha da rahatsız ediyor.

- Neden?

Bir insanın, bir mütefekkirin, bir siyasinin hayal kurması, gelecek için çizimler yapması hakkıdır ve hatta görevidir. Ama bunu söyleyen adamların hiçbirinin doğru dürüst planını, kitabını, toplumsal dizaynını görmedim, okumadım ben. Ortada bir Yeni Türkiye'dir gidiyor. Hepsinin kendine göre yeni Türkiyesi var. Bunların kimine göre yeni Türkiye kadınların başını örtüp gezdikleri bir yer. Kimine göre herkesin namaz kıldığı bir yer. Kimine göre gökdelenlerin dikildiği bir yer. Kimine göre yeni Türkiye İslam birliğinin başını çeken bir memlekettir. Hepsi tartışılacak şeylerdir. Yeni Türkiye lafını eskiler de ediyordu. Onlar da hayalperestti. Bu gibi lafları etmeyi yasaklayacaksın bir kere. Yani nasıl yasaklayacaksın; "nedir kardeşim projeniz?" diyeceksin. Bunu polise yasaklatmayacaksın. Savcıya da yasaklatmayacaksın. Bir kere konsensüse gidilmesi lazım. Böyle konuşan bir adama "neyiniz var?" diyeceksin. "Bu palavrayı sıkıyorsun sıkıyorsun, arkasından ne geliyor?" denir. Şimdi bak Londra'da Hyde Park'ta ne var? Hyde Park'ın bir köşesinin adı ne; Speakers' Corner (konuşmacı köşesi). Herkes çıkıp orada konuşuyor. Biri çıkıp saçmalıyorsa, "ne istiyorsun, ne diyorsun?" diye sorarlar. Hyde Park'ta haftasonu tımarhaneden gelip çıkıp konuşan da var. George Bernard Shaw gibi önemli mizah ustaları da var. Birçok önemli filozofun, yazarın otobiyografisinde Hyde Park konuşmalarını görürsün. Oradaki Speakers' Corner'da bile insanların söyleyemeyeceği şeyleri bizde insanlar kürsülerden ciddi ciddi konuşuyor. Buna tahammül edilebilir mi?

- 7 Haziran'ın meşhur sorusu: HDP barajı aşacak mı? Ne düşünüyorsunuz?

HDP barajı aşsa da aşmasa da aynı şey olacak.

- Ne açıdan aynı şey?

Ne kadar uzlaşma olur, ne kadar gider? Ben bunu bilemiyorum. Herkesin üslubunu değiştirmesi lazım. Herkesin bazı şeylere itaat etmesi lazım. O da kanun ve nizamdır. Demokraside sandık bir fact'tir. Gördün işte İngiltere'de. İnsanlar yalan söylüyor verdiği reyi gizliyor. Bu demokrasinin ana vatanında olan şey. Daha iyisi de yok, alternatifi yok bu işin.

'TÜRKLER, TARİH BİLMEZLER'

- "Bu tarihi bir seçimdir, bu seçim çok önemli" kısmını soralım?

Hııımmm herkes tarihi değiştiriyor! Herkes Kanuni Sultan Süleyman. 1950'den beri hep bunu gördük. Sonunda en sakin konuşan adamları anlıyoruz. Mesela Süleyman Demirel'i filan. Hepsi böyle. Bağırırlar çağırırlar. "Büyüyor, değişiyor. Tarihi bir olay!" derler hep. Hep tarihi bir olay yaşar bu Türkler, tarih bilmezler. Herkesin çocuğu dahidir ya bizde, onun gibi bir şey bu.

HABER YORUMLARI

Dikkat: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.

yazım kuralları

Şu adama cahil, siyonist, beyinsiz diyen şahıslar daha doğru düzgün imla kurallarına uygun yorum yapamıyor. Madem tavuk kümesinin yerini bulacak kadar akıllısınız neden konuştuğunuz güzelim Türkçeyi düzgünce yazamıyorsunuz? Ayrıca ey müminler burada gelip ezberlenmiş cümleler söylüyorsunuz da kaçınız gerçekten bilgi sahibisiniz, araştırma yapıyorsunuz? Bir insana kibirli derken, onu aşağılarken siz kibir göstermiyor musunuz? Ne demişler; Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az. Selam olsun hepinize.

- - -

cok

Cok uzuluyorum cok

- - -

Mevlüt Berber

Trabzonlu kardeşimin global fikriyatına katılmamak mümkün değil. topkapidaki işine son verin olsun bitsin kardeşim ya.osmanlı gibi kadîm bir imparatorluğun yılmaz savunucusu Recep Tayyip Erdoğan'ın Yeni Türkiyesini yok saymak nedir ya. sen kimsin ilber ortayli. kimsen sen ya. bizim reisi cumhurumuz halkin oylariyla basa gelmis bir lider. kimse ona karsi cikamaz. osmanli zamaninda yaşasaydiniz hepinizin kellesi giderdi. gerçi Erdoganimiz vicdanli bir adam oldugundan kelleni coktan alirdi ya. özgür degiliz dediginiz ulkede nasil yeni turkiyeyi elestirebiliyorsunuz. size bu yetkiyi veren kim? cahil adam! rabbim sizin gibi atayizleri yola getirsin, cahilligini gidersin. bu yorumu okuyan arkadaslar ilber denen cahil adamin yola gelmesi icin fatiha okuyalim. hidayete ermesinde bizim de katkimiz olabilirse ne mutlu size. yaksamlar

- - -

trabzonlu

BU ELEMAN HALA TOPKAPI MUZE MUDURU DIMI!!! AL GOrevden OLSUN BITSIN.

- - -

elma kurdu

adam diyoki: "ben almanyada ingilterede olsam o toplum beni adam yerine koymazdı içinde bulunduğum toplum ki buna aslında toplum demek istemiyorum ama başkada kelimeyle nitelendiremiyorum beni hala dinliyor bu toplum kalite nedir bilmiyor bilse beni dinlemezdi ben almanyada olsam şimdi huzurevinde huzurlardaydım işte bu toplumdan çok çekiyorum" lütfen yavaş okuyun ki anlayabilesiniz

- - -

evcil_akrep

bizim aydınlarımızda almanya ve ingilterenin aydınları gibi değil tıpkı onların kasabaları gibi

- - -

mlltn hzmtkr

İlber Ortaylı için; Yeni Türkiye... Abdülhamit Han' a yapılanların aynısını şuanda yapıyorlar.. Biraz da ona göre konuşsa iyi olacaktı.. Bir karşılaştırma yapması lazım....

- - -

mümtaz firidin

türkler tarih bilemz derken haklisiniz yaptiginiz devrimlerle bizi gecmisimizden kopardiniz Sayin ortayli once ciksin yahudi oldugunu cumhuriyet tarihinide bizzat kendi elleriyle yazdiklarini ve türk-müslüman milletini parya haline getirdiklerini yazsin ve aciklasin müslümanin her refleksinde cildiriyorlar degisen birsey yok peygamber efendimiz zamaninda ki yahudi neyse bugunde ayni tek sey var bizlerin uyanmasi

- - -

MHA

hani meşhur bir hikaye vardır...ben sana veli olamazsın demedim adam olamazsın dedim diye biter...yani mesele bilmek değil. adam olmak başka bir mevzu. her konuda ahkam kesmek...sizin de hoşunuza gidiyor. gidiyor zira hükümete ve cumhurbaşkanına karşıt fikirler ürettiğini zannediyorsunuz. muhtemeldir ki "kasabalı" olmakla fikren alt seviyede konumlandırdığı kişiler

- - -

Gereksiz

Keşke ilber hoca icin olumsuz yorum yapanlar röportajı tamamen okuyup sonradan o yorumları yapmış olsa.Metin başlıklarını okumakla kötülemek olmaz.Bu adamın mutevaziliginin onda biri sizde olsa ulke olarak bu halde olmazdık.Yorum yapmadan önce karsinizdaki bireyin sosyo-kültürel konumuna bakıp bir düşünüp öyle yorum yapınız. Lütfen fikirlerinizden farklı soylemler duydugunuzda hemen negatiflemek yerine biraz düşünün. Hemen ben haklıyım diye kestirip atmayın. Karşınızdaki insan bunu yapmiyorsa onuda tembihleyin

- - -

Bünyamin

Cahiller anlamaz ama hoca her sözünde neredeyse haklı. Ben Almanya'da hiç seçim mitingleri kalabalıklar sokaklarda minibüsle slogan yapanları görmedim. Tv diye birşey var zaten izliyorsun ne gerek var her yerde her yıl miting yapmaya. Devletin kasası milletin vergisiyle doluyor. israftan başka birşey değil. Yeni Türkiye söylemindede haklı! Her gelen birşey diyor ne yeni Türkiyesi ??

- - -

osmanoğlu

bunlar çakma...ehliyetleri torpilli besbelli çünkü k.k gibi vatana ihanetle kodlanmışlar dünyanın hiçbir yerinde alim kendi milletine hainlik yapmaz bunun gibi züpp..ler hariç

- - -

hun

Eski Turkiye, bayaaa bi eski idi. Hatırlıyalım: nüfus müdürlügünde bi işinmi var, Önce kapıdaki Çaycı nın önünde saygı ile egilecen. Bir saat bekleyecen. Meemuru görecen. Meeemur isterse İmzalar, istemezse imzalamaz. Eksik evrak Der, imzalamaZ. Yarın gel. bugün git yarın gel. geldiiiimmm! Mühür meemurun elinde, acaba mühürleyecek mi??EskiTr budur! Memur senin evrakını imzalayacak mı? Bu mesele 3 gün sürer. imzalayacak mı, lamayacak mı? Bi imzayı, Vatandaşına işkenceye döndüren eski TR. eskimiş. YeniTürkiye Gıcır Temiz. YeniTr vatandaşına hizmet veren bi Tr. Tabiiki yenilenmek laazım, eski ile bi yere gidemeyiz. YeniTr gıcır temiz

- - -

fevzi

Bu ülkede yaşayan insanların ortalama bilgi seviyesi İlber Hoca'nın zekatı kadar olsaydı çoktan süper güç olmuştuk. Kendisi, Osmanlıca, Farsça, Rusça, Latince, Fransızca, İtalyanca vs.. bir çok dil bilip, dünya çapında çok saygın bir bilim insanıdır.

- - -

mümtaz firidin

ortayli neden once kimligini soylemiyor sabetayist ve siyonist bu sahisin israile hizmet etmesinden baska ne beklenebilir

- - -

kerim

insanlari iktidari desteklemeyenleri vatan haini gostermek bence ...ktir eger siz o basligi atabiliyorsaniz benimde bu yorumumu yayinlamaniz gerekir!

- - -

Bay

Gerçekler acıdır.İlber ortaylı gibi doğruya doğru diyecek kaç kişi var memlekette.Herkes işine geleni duymak ister.İşine geldiği konuşmayana ağzına geleni söylerler

- - -

akesar

Ey Kokti! Sende yok ise edep neylesin medrese mektep Okuyup prof olsan yine merkep yine merkep. Sen böyle etmezdin emir mi geldi bir yerden?

- - -

alperen

Böyle profoser olsan ne yazar ki ilber ? Haydar başta prof ama kime ne faydası var ? Çok bilgili olduğunuzu zannediyorsunuz madem o zaman AKP yerine bu sözleri sizin söylemeniz daha dogru olurdu.O olmayan beynınıze yazın.Eger tarıhı iyi biliyorsanız en ıyı karsılastırmayı sızın yapmanız gerekır.Ama nerdeeee man kafa gelmiş man kafa gidiyorsunuz

- - -

gürkan

Bu zibidi herifi ne diye önemsiyorsunuz? Şaklabanın mor püsküllüsü

- - -

mustafa küncü

demekki insanlar yaşlandıkça bunaklığı artıyor ne diyelim allah şifalar versinde aklı başına gelsin sağa sola zarar vermesin

- - -

taha

bu adam olmasaydı kibirin ne anlama geldiği tam olarak anlaşılamazdı.

- - -

MoResul

Eski Türkiye'ye dönmek istemiyoruz. Her yer çöp deryasi. Devlet daireleri düzgün işlemez, yollar bozuk... daha sayiiim mi?

- - -

tayfun canpolat

Butun yaziyi okudum.Haksiz oldugu tek bir cumlesi bile yok.Acaba neden boyle bir baslikla haber yaptiniz anlayamadim?

- - -

muhammet erkek

ne ibrettir kızarmak bilmeyen çehren bırak kardeşim tahsili git önce edep haya öğren Yaa şu haini hala konuşturuyorlarya bunlari sınır dışı etmek lazim

- - -

Agâh Buğra

Bu adamın beynini tavuğa taksak kümesi bulamaz

- - -

ibrahim

Laf soyledi bal kabağı...


a45UyF587661-150926112707 Oraj Poyraz cimcime@neomailbox.net
2015/09/26  12:00 1  39  undefined undefined add_anadoluhareketi@googlegroups.com

 

Beni bir okuz sanma sakin sevgili, cunku sen, o kadar hulyali bir tren degilsin?

Kucuk Iskender

Gazze de oruclu Muslumanlarin basina gokten ates yagarken, biz burada luks ve israfli iftar ziyafetleri veriyoruz.
Bu Ramazan da iman ve Kur an hizmetleri acisindan bosa gecti.

Mehmet Sevket Eygi
Murtecilerin cok sevdigi ve onemsedigi fikir adami.

Ataturk, butun Turk varliginin, butun Turk halklarinin bagrina basmasi gereken ve her millete nasip olmayan Tanri vergisi bir ruhtur.
Biz Turk halklari olarak onun izinden gidersek, onun bizi gormek istedigi yere ulasabiliriz.
Tarihin her doneminde buyuk sahsiyetler gelir ama onlara buyuklugu veren kendi milletinin ruhudur.
Kendi ruhunu temsil eden boyle ruhlara gereken saygi gosterilmezse, bu o millete saygisizliktir.
Saygiyi kendi halki gostermez veya saygisizliga izin verirse, bu kendine saygisizlik demektir ve milleti alcaltir.
Turk halkina kendi oz ogluna gosterdigi saygi nispetinde saygi duyulur.
Bu yuzden Ataturk ruhuna uymayan isleri onun namina yapanlar sadece Ataturk u degil Turk Milleti ni kucultmus olur.
Oysa Turk halkini takdir etmek gerekir ki onun icinden boyle bir ruh cikmistir.
Bu ruhu kaybetmeyin!

Kazaklarin buyuk sairi ve dusunuru Muhtar Sahanov


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder